Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Halsbåndstroldand - (Aythya collaris) - Ring-necked Duck
Fugleart (IOC): Halsbåndstroldand (Aythya collaris) Ring-necked Duck - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: male
Lokalitet: Høll, Fredericia, Danmark
Dato: 15. maj 2003
Fotograf: Bent Carstensen, Danmark
Uploadet den: 17. maj 2003
Hits: Billedet har været vist 5655 gange.
DK List Ranking: Set af 600 ud af totalt 1510 personer!
Mere detaljeret information om dette fund findes her: [fund information].
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Rasmus Strack skriver torsdag 31. juli 2003 kl. 20.11
Ja fuglen ser i det store hele godt ud, men jeg syntes næbet ser lige lovligt Troldande-formet ud, desuden ses på dette foto ikke hvidt omkring næsebor og omkring næbroden, dette er efter min overbevisning dianostiskt for Halsbåndstroldand. Havde fuglen disse kendetegn eller er den som på dette foto foruden?
Halsbåndstroldand får allerede disse kendetegn når den begynder at anlægge adult dragt, derfor bekymre det mig en del at denne fugl er foruden. Med tankerne på hybriden fra Sdr. Farup klægrav, der vitterligt lignede en god Halsbåndstroldand (dog med lang top), ville det være godt at vide om denne fugl var "helt ren".

Rasmus Strack


Andreas Hagerman skriver torsdag 31. juli 2003 kl. 20.21
Claus Boe Tøndering meldte fuglen ud på Dofbasen og skrev følgende i kommentarfeltet: "Lå sammen med 5 troldænder i hullet nedenfor landevejen, med næbbet begravet i sovestilling. Tydeligt mere grå, uden top som de omkringliggende. Da næbbet kom frem fra under vingen sås tydeligt hvidt på næb og omkring næbkant."

Andreas


Rasmus Strack skriver søndag 3. august 2003 kl. 16.30
Ok, det lyder godt. Der kan ses lidt hvidligt omkring næbet, og det kan skyldes den ringe kvalitet af dette foto at man ikke ser dette tydligere.

Rasmus


Sebastian Klein skriver tirsdag 26. oktober 2004 kl. 23.13
Hej Alle

Rasmus Strack har tidligere på denne tråd påtalt et par afvigende detaljer på denne fugl.
Især den manglende hvide ring om næbfæstet er påfaldende. Pragtdragts-hanner af Halsbåndstroldænder (hvilket en fugl i midten af maj må formodes at være) har nemlig altid bred hvid kant omkring næbroden. Fuglen fra Høll synes at mangle denne ring, om end der dog synes at være en ”reminiscens” af en sådan ring, i form af en lille hvid vertikal streg. Ringen er dog ikke så markeret som den burde være og det er faktisk lidt mærkeligt.

Jeg har på opfordring fra Rasmus Strack (som vist længe har været lidt ”halvsur” på Høll-fuglen!) kigget lidt på variationen af netop denne karakter. Jeg fandt frem til nøjagtig det samme som RS havde fundet frem til – nemlig at denne karakter stort set ikke varierer overhovedet. Den hvide kant langs næbroden af pragtdragts-hanner er stort set altid kraftigst umiddelbart over næbbets rod. Nogle gange er den hvide kant lige kraftig rundt om hele kanten af næbroden, men aldrig kraftigst på siden af næbroden (som den er hos Høll-fuglen!). Dette er tjekket på fotos af et trecifret antal pragtdragts-hanner og synes vitterligt at holde stik.

Man kunne måske indvende at ovenstående billede af Høll-fuglen ikke er særligt godt og at fuglen derfor sagtens kunne have haft en fin hvid kant rundt om næbbasis, som blot ikke er tydelig på fotoet. Dette er selvfølgelig rigtigt og det ville derfor være ønskværdigt med flere billeder af Høll-fuglen (nogen må da også have taget nogle bedre billeder?).
Jeg skal dog ikke undlade at rette opmærksomhed på en fugl set i Nordrhein-Westfalen, Tyskland få dage før Høll-fuglen dukkede op. Billeder af denne fugl kan ses på www.birdcall.dk under Gallery. Tryk på Gallery Germany og derefter på Foto-Archiv og tryk så på ”Ringschnabelente”.
Der kan ikke være meget tvivl om, at denne fugl er identisk med Høll-fuglen. Manglende komplet hvid indramning af næbbet (kun en vertikal hvid streg) og forholdsvis smal hvidt bånd på næbbet bag den sorte næbspids (en anden afvigelse, som også bemærkes på ovenstående foto af Høll-fuglen).

Høll-fuglen er pt godkendt af SU som Danmarks 9. fund af Halsbåndstroldand. Spørgsmålet er så om den afvigende næb og hoved-tegning måske er en hybridkarakter??
Flere fotos af Høll-fuglen (eller alternativt af den ”tyske fugl”) er under alle omstændigheder ønskværdige.

SeK


Rasmus Strack skriver onsdag 27. oktober 2004 kl. 18.11

Hej Alle.

Halvsur, er nok lidt store ord. Jeg har hele tiden været uenig i at det er en ren Halsbåndstroldand, eller retter at man kunne godkende den som en sådan.
Jeg vil ikke skrige hybrid på denne fugl, men blot påpeje at der er fejl i fuglen eller fotoet.
SeK omtaler de fleste af "afvigelserne", men som før omtalt syntes jeg at næbbet er for kort, og troldandelignende. Jeg kunne godt tænke mig at se flere foto af fuglen, uanset kvalitet, for der kan måske ses ting man ikke kan se her på siden.
Endvidere skal Halsbåndstroldand ha hvidt rundt om næseborrene, noget Høll-fuglen og den tyske fugl mangler.

Mvh
RS


Peter Hedegaard Kristensen skriver mandag 13. december 2004 kl. 13.32
Der ligger nye billeder på den tyske hjemmeside nu, af hvad godt kunne være den samme fugl. De nye billeder viser, at det ikke er fotografiet der snyder, men at den mangler de resterende karakteristiske næbtegninger. (Det behøver jo ikke være den samme fugl, men det ligner samme karakter). Om det så udelukker ren halsb.troldand, hvis alle andre karakter er på plads, tjah?


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 2. februar 2005 kl. 21.58
Den manglende hvide grænse mellem næb og hoved er lidt besværende, og jeg giver Rasmus Strack ret i, at fuglen på dette foto ikke virker helt storhovedet nok til helt at kunne udelukke en hybrid Troldand X Halsbåndstroldnad, der ikke er helt så ulogisk som det lyder. Der er flere sådanne herhjemmefra og fra Sverige.


Tommy Frandsen skriver onsdag 21. juni 2006 kl. 23.40
En Halsbåndstroldand er i dag meldt fra Finland.
Denne fugl ser også ud til at mangle den hvide næb ring. Er dette også en mulig hybrid.
Se foto
http://www.tarsiger.com/index.php?pic_id=muu1150924142&lang=eng


Tommy Frandsen skriver onsdag 21. juni 2006 kl. 23.42
Her er det rigtige link
www.tarsiger.com/?pic_id=muu1150924142


Rasmus Strack skriver torsdag 22. juni 2006 kl. 21.18
Hej Tommy.

Nej fuglen fra Finland ser rigtig ud, der er umiddelbart ingen problemer med den. Ser man på proportionerne på fuglen fra Finland, ser man straks at den er mere storhovedet end fuglen fra Høll, endvidere er næbbet mere langstrakt og har den rigtige form, modsat Høll anden.
Ser man grundigt på anden fra Finland, ses det at den øverste del af næbbet er i skygge, men jeg vil dog stadig påstå at man kan se hvidt selv der hvor den er i skygge, om end det ikke er ret meget. Dette kan dog skyldes at fuglen sandsynligvis er på vej i eklipsedragt, hvis du ser et antal Troldænder igennem nu, vil du se at disse er godt på vej i en sådan.
Bemærk endvidere at fuglen fra Finland har hvidt rundt næseborene.

Mvh Rasmus Strack


Rasmus Strack skriver tirsdag 15. maj 2012 kl. 00.11
Hermed et foto af en hybrid der ligner denne fugl

http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=389512

og her ses vingebåndet på samme fugl

http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=389557Carsten Murmann skriver tirsdag 15. maj 2012 kl. 11.14
Kommentarer ovenfor synes at indikere, at en ad. (IKKE-hybrid) Han SKAL ha' hvidt omkring næseboret.

Bauer & Glutz, Handbuch vol. III, 1969, p78 beskriver
Hannens Næb karakterer, og anfører (i en parentes!):

>>> '...hos enkelte individer (bei einzelnen Tieren) også hvidt omkr. næseboret.'

[ Iøvr. velkendt - også i B&G - at vores egen Troldand
Han ikke er helt udfarvet og har kortere top i 2k forår.]

VH ,,,,,,,,,,, C.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.067 sek.
til toppen