Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:



Fejl i visning af billede!



Billede information:
Fugleart: Gul Vipstjert - (Motacilla flava) - Western Yellow Wagtail
Fugleart (IOC): Gul Vipstjert (Motacilla flava) Western Yellow Wagtail ssp. thunbergi - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Stege Slambassiner, Danmark
Dato: 2. maj 2005
Billede info: Ved første øjekast temmeligt "Feldeg" agtig.
Men fuglen havde grå nakke. Hætte sås ikke skinne (det var overskyet). Underside tydeligt varmere gul end omkringgående flava og thunbergi. Ryg mere oliventonet end omkringgående. Kraftige olivenfarvede brystpletter.
Billede opsætning: Canon Powershot A80/Swarovski AT 80 HD
Fotograf: Nis Lundmark Jensen, Danmark
Uploadet den: 6. maj 2005
Hits: Billedet har været vist 3336 gange.
DK List Ranking: Set af 1067 ud af totalt 1510 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].



Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver fredag 6. maj 2005 kl. 20.00
Denne fugl sås og fotograferedes af Nis og KMO 2 maj 2005. Naturligvis faldt den strax i øjnene ved sin tilsyneladende helt sorte hætte, der så "lovende ud" for feldegg. Imidlertid viser flere fotos - samt feltstudier, at fuglen set bagfra havde en grå overgang fra issens bageste del og ned mod den grønne ryg - set fra siden kunne dette ikke anes, og som det ses på dette foto, virkede overgangen mellem sort hætte og grøn ryg da ret skarp.
Man skulle ret tæt på for at se den grå overgang. Tilstedeværelsen af en sådan viser, at fuglen må være en ekstremt mørkhovedet thunbergi. Tilstedeværelsen af et brudt brystbånd understøtter dette - men oversiden virkede grønnere og undersiden - samt vingebåndene - gulere end på de mange thunbergi og flava, fuglen dannede flok med.
Som ofte før, når mange individer ses sammen, kunne man se en glidende overgang mellem fuglene, og denne var den mørkeste-hættede af alle fuglene - men trinet "ned" til de næst mest mørkhovede var ikke påfaldende!
På andre fotos synes man at ane at issen var meget svagt lysere sortgrå end de rent sorte øredækfjer, men overgangen var så svag, så fuglen på enhvert afstand blev opfattet som sorthættet.

Feldegg bør have helt sort hætte, som en sort hjelm skarp afskåret fra den grønne ryg, selvom forårsfugle (marts-april) fortsat kan have lidt grønspidsede nakkefjer (rester af vinterdragt).
i Pipits & Wagtail redegøres for variationer indenfor feldegg - og de falder i linie med de oplysninger, der er publiceret undr "Håndbog opdatering" på Netfugl. Det kan dog lægges til, at feldegg kan have meget svagt og brudt hvidt øjenbryn, lige over øjet. En sådan fugl er godkendt fra Öland, maj 2000. Dette kan være fler-generations hybrider med flava og andre hvidbrynede former. Hvorvidt sådanne kan have et svagt gråt anstrøg i nakken ser ikke ud til at være undersøgt. Det er værd at have i tankerne hos de, der besøger feldegg´s ynglekvarter (Balkan og Lilleasien).

Af alle thunbergi jeg har set er denne fugl fra Møn i hvertfald den mest sorthovede og "underlige". Vi så aldrig om hætten skinnede (det var overskyet), men den svage grå skiftning på issen vil eventuelt kunne opfattes som chancering. Fuglen viser vist meget godt, hvorfor SU har været lidt forsigtig med at godkende rene feldegg. På afstand lignede den klart en sådan.


Ola Nordsteien skriver lørdag 7. maj 2005 kl. 15.37
Hei fuglevenner!

Jeg skal på ingen måte komme med noe ny kunnskap om gule vipstjerter, men jeg kan bekrefte å ha sett lignende individer her i Norge. Naturligvis ingen feldegg, men flere thunbergi som har hatt lignende hetter, og også innslag av øyebryn/ øyestrek. Så her er det nok noen "sorte hull" som må tettes igjen med ny forskning!


Kjell Olav Bøklepp skriver lørdag 10. december 2005 kl. 00.16
Hva med lyd?


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 10. december 2005 kl. 00.20
Der hørtes ikke afvigende kald (lyd) i den flok, fuglen sås sammen med. Feldegg og de østlige gule vipstjerter har mere rullende kald end flava og thunbergi, men undertiden kan fra disse høres et svagt rullende kald, der dog ikke er i klasse med de østlige fugles.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.033 sek.
til toppen