Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:



Fejl i visning af billede!



Billede information:
Fugleart: Kejsergås x Bramgås - (Anser canagica x Branta leucopsis) - Emperor Goose x Barnacle Goose
Lokalitet: Ishøj Strand, Danmark
Dato: 25. september 2005
Billede info: Tvivl om bestemmelsen?
Fotograf: Ib Jensen, Danmark
Del af temaet: Hybrider
Uploadet den: 30. september 2005
Hits: Billedet har været vist 4721 gange.



Kommentarer:

Tim Andersen skriver onsdag 5. oktober 2005 kl. 12.00
Det er ikke indlysende, hvem der er forældrene til denne Bramgåse-store gås, som opholdt sig i nogle dage sammen med Grågæs ved Ishøj Strand.

Ved en overfladisk betragtning kan den minde om Snegåsens blå fase. Dog er næb- og benfarve forkert, og den mangler Snegåsens nedhængende tertiærer (eller hvad det nu er der hænger). Det lille sorte næb viser, at der er involveret noget branta i den. Det hvide på hoved og hals kunne tyde på indblanding fra Snegås. En hybrid mellem en Blå Snegås og Bramgås kunne være en mulighed, men hvordan får den så de gule ben? Indisk Gås (og Kejsergås) har gule ben og meget hvidt på hoved/hals, men hvordan får denne fugl så mørk en krop, hvis en af disse gulbenede gæs er involveret? Min fantasi rækker ikke umiddelbart til at knække gåden, og det er ligesom om, at ligegyldigt hvordan man vender og drejer den, så er der mindst tre arter involveret. Det kunne ske ved at den ene forældrefugl var en hybrid mellem to gåsearter, og den skulle så have dannet par og fået afkom med en tredje gåseart. Lyder lidt langt ude, men inden for andefugle er vist ingen konstellationer på forhånd udelukket.

Jeg har tidligere set fugle meget lig denne mellem Bramgæssene i den sønderjyske marsk, hvor de set under tilstrækkeligt dårlige forhold måske kan give anledning til forveksling med Blå Snegås.


Knud N. Flensted skriver onsdag 5. oktober 2005 kl. 23.16
En lignende hybridgås så jeg ved Vest-Stadil Fjord om foråret ca. 1993. Den gik sammen med bramgæs og kortnæbbede gæs, så jeg antog det for mest sandsynligt at det nok var en hybrid mellem disse to arter. Den var større og mere langhalset end Ishøjfuglen, og så vidt jeg husker havde den ret mørke ben.

På internettet er der bl.a. fotos af en formodet hybrid mellem canadagås og snegås her:
http://www.aves.net/photo-index/swans&geese/Hybrid_SNOWxCAGO-at-PortClinton-beach_OttawaCO-OH_7Dec04.htm

Den Ishøjfuglen en del med den mørke krop og mørkt næb, men den er større og ligner meget fuglen fra Vest-Stadil Fjord.

Størrelsen tilsiger at det nok snarere er Bramgås der er den ene part i Ishøjfuglen.

Mht. de gule ben, så er det ikke ualmindeligt at "skulte" karakterer kan dukke op når to arter hybridiserer. Benfarven kan derfor godt være anderledes end begge forældrearter, og den behøver ikke at være intermediær.

Men alligevel: Benfarven og den mørke skællede krop giver Ishøjfuglen et skær af Kejsergås. Kejsergås er almindelig i fangenskab og holdes ikke sjældent sammen med Bramgås.
Mit bedste, men absolut ikke sikre, bud p.t., er derfor BramgåsXKejsergås.

mvh
Knud Flensted


Ib Jensen skriver tirsdag 12. september 2006 kl. 12.37
Jeg har modtaget en kommentar til fuglen fra Jörg Lehmhus i Tyskland, som jeg har fået lov til at videregive:


Dear Ib,

I am interested in the ID of hybrid waterfowl and have found your hybrid goose on the Netfugl website some time ago, but I didn´t realize there was also an email address.

In my opinion, this is an Emperor goose (Anser canagicus) hybrid. Why? The undertail coverts are white on all other Anser and Branta geese, only Emperor goose has those dark.
Furthermore the scaly appearance of the feather pattern is a good indication of Emperor goose.

The other species involved has to be a Branta goose, as the bill is black and the tail is nearly all black.
As this does not seem to be a very big bird, I would suggest Canada goose is out here. There are only few documented cases of Brent goose hybridising with other species.

I think the Branta Parent is either a Cackling goose (Branta hutchinsii) or a Barnacle goose (Branta leucopsis). I would favour Branta hutchinsii as the second parent , because the bird seems to have a brownish hue and does not have a black breast. This is in line with the one other probable hybrid of Branta hutchinsii x Anser canagicus that I have seen before (though that bird did not show orabge, but rather greenish yellow legs and had less white on the neck)
All hybrids Anser canagicus x Branta leucopsis, which I have seen myself or from which I have seen pictures did show the black breast of Branta leucopsis. I hope this is clear,if you have any remarks or questions, please email me back.

best regards,

Joern Lehmhus (lehmhus(at)yahoo.de])


Morten kofoed-Hansen skriver tirsdag 12. september 2006 kl. 20.37
Spændende. For tiden står der lidt a propos en canadagåse-agtig type i vedbæk havn...ligeledes med knaldgule ben. Denne har hvidt over næbbet og dragten virker diffust tegnet. Fotos haves og sendes til netfugl senere.


Lasse Braae skriver fredag 15. september 2006 kl. 15.37
Stof til eftertanke i relation til bemærkning om andefugles spontanitet i anden tråd (Flamingo).

Mvh
Lasse


Knud N. Flensted skriver tirsdag 28. november 2006 kl. 23.20
Jeg vil gerne foreslå, at disse fotos fra Ishøj flyttes til Kejsergås x Bramgås, gerne med kommentaren "tvivl om bestemmelsen" og knyttet til temaet hybrider.


Kenneth Rude Nielsen skriver mandag 11. december 2006 kl. 15.27
Hej Knud og andre

Jeg har oprettet Bramgås x Kejsergås og overført de 3 omtalte billeder til denne kategori.

Hilsen

Kenneth
Admin.
Netfugl.dk


Sebastian Klein skriver torsdag 11. november 2010 kl. 07.32
Jeg har vist nok nævnt det nogle gange før. Pedantisk som jeg er, nævner jeg det lige igen. Hybrider er ofte meget svære at bestemme og en forkert bestemmelse kan danne skole (se eksempelvis her:http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=36778#9304cdb0af82b45f og her:http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=543335&ForumID=1). Personligt er jeg stærkt i tvivl om der nogen af de foreslåede forældrefugle i denne gås. Kejsergås x Bramgås virker for mig at se ret "grebet ud iluften" og det, at fuglen tilhører temaet "tvivl om bestemmelsen" har tydeligvis ikke afholdt andre fra at bestemme lignende fugle til Bram x Kejser. For mig at se er det uhensigtsmæssigt. Jeg vil i hvert fald gerne opfordre til en mindre lemfældig bestemmelse af hybrider fremover. De er trods alt ret svære at bestemme.


Rasmus Strack skriver torsdag 11. november 2010 kl. 08.23
Måske ikke overraskende er jeg helt enig med hr. Klein, ikke alle fugle kan bestemmes og vi bør derfor udvise ydmyghed når vi forsøger at bestemme disse fugle.
Jeg oplever at det har været, nogen næsten magtpålæggende at få et artspar på som forældrefugle, mere eller mindre underbygget.
Jeg er af den opfattelse at der er visse hybrid-typer der er meget lette at bestemme med rimelig sikkerhed, disse er Grågås X Canadagås, Troldand X Bjergand, Gråspurv X Skovspurv og enkelte andre.
Der er dog hybrider som denne, hvor det ikke lige er tydeligt hvilke gener der er involveret, og jeg mener at vi skal oprette en Hybrid sp., hvilket i mine øjne vil være klart mere hensigtsmæssigt end skud fra øst og vest.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.071 sek.
til toppen