Rundtur i det  Vestlige Cuba

22. november - 6. december 2001

 

 

Rejsedeltagere: Dorte Holmgaard Jensen og Anders Østerby
Forfatter: Anders Østerby, Halvorsmindevej 137, 9800 Hjørring, tlf. 98 92 30 75.
Email: anders-oesterby@mail.tele.dk

 

Introduktion

Vores rejse var købt hos Alletiders Rejser med 3 overnatninger på hotel i Havanna. Resten af turen var vi på egen hånd. Turen var en god blanding af almindelig sightseeing, almindelig ferieafslapning og fuglekigning. Uden alt for megen stress og jag så jeg 117 arter, heraf var 96 nye. Der var 12 endemiske ud af de 20, der findes på Cuba. Fuglemæssigt er dette tidspunkt ikke optimalt, da mange lokale yngletrækfugle er trukket bort, ligesom der heller ikke er så mange amerikanske gæster.

 

Rejsekalender

Torsdag den 22. november

Rejsedag. Billund-Amsterdam-Cancun, Mexico (mellemlanding)-Havanna. Var installeret på Hotel Carribean i den gamle del af Havanna omkring midnat lokal tid (25 timer siden vi forlod Hjørring).

Fredag den 23. november

Dagen startede med visit til Malecon, Havannas havnepromenade. Her dukkede turens første fugle op i form af bl.a. Pragtfregatfugl, Kalkungrib, Lattermåge. Under rejseselskabets intro-møde på Hotel Ambos Mundos – Hemmingways hotel i Havanna – kunne Antillersejler og Tawnyshouldered blackbird studeres. Selv omkring Capitol i byens centrum sås Kalkungrib.

Lørdag 24. november

Tog en taxa gennem tunnelen til den anden side af Havanna-bugten for at besøge de historiske engelske og spanske fæstningsanlæg. Her er meget stille og stemningsfyldt samtidig med at man kan følge med i det pulserende liv i byen. Desuden er der gode muligheder for at se fugle. Med udsigt over havet kunne vi se Pragtfregatfugl, Brun pelikan, Stor blåhejre, Kongeterne og Bæltestødfisker. Af landfugle sås Amerikansk tårnfalk, Sørgedue, Spurvedue, Almindelig ani, Cuban blackbird, Nordlig spottedrossel og Mossanger. Sidstnævnte amerikanske trækgæst, der minder om en blanding af en løvsanger og en engpiber, var simpelthen overalt.

Søndag den 25. november

Sidst på formiddagen var vores udlejningsbil klar. Vi trængte til at komme ud af byen, så vi kørte vestpå ad Malecon. Efter en halv times kørsel var vi ude af Havanna og kørte langs nordkysten, til vi nåede Mariel, Cubas næstmest forurenende by med en stor cementfabrik, som Lange Svend nok ville have fået lukket. Derefter kørte vi ind i landet for at finde motorvejen mellem Havanna og Pinar del Rio. Her er meget behageligt at køre – en fin bred motorvej uden megen trafik. På en rasteplads så vi Rødhalet våge som efter forskrifterne, nemlig i en flok Kalkungrib. Vores endemål var Soroa, men vi kørte op til Las Terrazas, som er en slags naturpark, hvor vi skulle betale for at komme ind. Ved kontrolposten vrimlede det med fugle, bl.a. Cuban pewee, Stripe-headed tanager og en ubestemt grassquit. Videre til Baños de San Juan hvor vi fik en tiltrængt dukkert ved et smukt vandfald – og hvor cubanerne indtog rom i ubeherskede mængder. Ved en ferieby sås Amerikansk blishøne. Vi så også, hvordan nogle cubanere holder ferie – de tager altså ikke ud i naturen for at nyde freden og roen, men har cubansk popmusik (a la Bjørn & Okay) lydende ud over bjergene - cubansk musik er  meget andet end salsa-musik, erfarede vi her. Fred og ro har de nok også til daglig, hvor det forlyder at de ikke overanstrenger sig. Vi nød den smukke tur gennem det bakkede landskab til Soroa, hvor vi så turens første kolibri, en Cubasmaragd han, der sad på en telefontråd. Første casa particular var optaget, men der var heldigvis plads hos de næste, Virginia og Rolando Gonzalez Mendez, hvor vi hurtigt blev en del af familielivet i den meget hyggelige gårdhave.

Mandag den 26. november

En lille morgentur i Soroa, der er præget af landbrug. Omkring et landbrugskollektiv sås Cuban blackbird, Greater antillean grackle, Spurvedue, Hvidvinget due og Mossanger. En syngende fugl drev gæk med os, indtil vi fandt den på en mark lige ved siden af huset – en smuk Østlig englærke, der oven i købet sang fortryllende. Efter morgenmaden kørte vi op til feriebyen, hvor vi parkerede bilen under overvågning (1 dollar). Vi gik op til El Mirador, et udsigtspunkt, hvor man både har udsigt til lavlandet mod syd og bjergene mod nord. Her kunne også ses at der er fældet skov i omegnen, og at disse bjerge hurtigt bliver bare uden trævækst. Det er en af grundene til at dette unikke område er udråbt til biosfære-reservat. Turen gav meget fine observationer af Cubagrønspætte, Cubatrogon og Amerikansk ildstjert. Ved bjergbækken ved parkeringspladsen sås Loggerhead kingbird, Stripeheaded tanager, Sorthvid sanger, Nordlig vanddrossel og Blackcowled oriole. Desuden hørtes brøl fra vestlig kæmpetudse, noget der nærmest lyder som en olm tyr.

Vi gik langs bjergbækken ned til El Salto, et 20 meter højt vandfald, hvor der også var mulighed for at bade. Her sås turens første Cubatodi samt flere Redlegged thrush. Først på eftermiddagen besøgte vi El Castillo de las Nubes, en restaurant på en lille bjergtop. Vi var de eneste gæster på stedet, så tjeneren kunne ikke overtales til at lave kaffe, og det blev til en cola i stedet.

Sidst på eftermiddagen besøgte vi nogle vandhuller i den nordlige udkant af Soroa. Her var stille bortset fra en gruppe Kildire, som var meget tillidsfulde.

Tirsdag 27. november

Samme morgentur som i går gav ikke meget nyt. Formiddagen gik med et besøg i den lokale centerby, Candelaria, hvor vi besøgte en lokal fugleopdrætter. Vores vært mente at han opdrættede cubanske fugle, men der var altså tale om almindelige burfugle som undulat og nymfeparakit – heldigvis. Her oplevede vi cubanernes store hjælpsomhed. Vi punkterede og en ven af Virginia var hurtig til at få skiftet dæk og reparere det punkterede for 5 dollars.

Omkring middag forlod vi Soroa for at køre vestpå mod Viñales. Lige vestfor Candelaria stoppede vi langs nogle rismarker og fiskeopdrætsdamme, hvor vi kunne nyde Snehejre, Blåhejre, Sortnakket stylteløber, Stor gulben, Lille gulben og Amerikansk dværgryle. Videre ad motorvejen, hvor der stadig ikke var megen trafik. Ovenfor Viñales nød vi udsigten over de smukke hatteformede bjerge og vi indtog frokosten på Casa Viquerro, et turiststed med lirekassemusik, postkort med Che og en ægte cigarruller. Vi havde fået anvist en ny casa particular og den fandt vi i udkanten af byen. De anbefalede at vi parkerede bilen på en officiel parkeringsplads midt i byen. Det gjorde vi og det kostede 1 dollar. Om eftermiddagen gik vi en 3 kilometers tur til Mogote Dos Hermanos hvor en maler har udsmykket en klippevæg på Fidel Castros opfordring. Det er ikke specielt smukt, men det er naturen til gengæld. Her oplevede vi igen cubanernes store forkærlighed for musik. Denne gang var det dog Roxette og Elton John, der fra en hytteby tordnede ud i dalen og blev kastet tilbage igen af klipperne. Her sås turens første 2 Yellowfaced grassquit.

Dagen sluttede med at vi på TV så Fidel Castros tale på revolutionspladsen i anledning af Studentermartyrernes dag – mindet om 8 studerende, der blev myrdet af spanierne i slutnoingen af 1800-tallet. Denne tale blev i øvrigt flittigt citeret de næste 3-4 dage. Propaganda-apparatet fungerer skam upåklageligt.

Onsdag 28. november

Efter morgenmaden drog vi videre. Første stop var ved Cuevas de Santo Tomas. Et meget spændende hule-kompleks, som er lige så spændende som Cueva del Indio lige nordfor Viñales og slet ikke så turistet. Efter en kort introduktion fik vi en spansktalende guide med, som også vidste noget om de lokale fugle. På vejen op til hulerne kunne vi nyde Cubagrønspætte, Western wood-pewee, Stripe-headed tanager og ikke mindst syngende Cuban solitaire, Cubas svar på nattergalen. Det var en meget interessant tur igennem hulerne og alle pengene værd (8 dollars pr. person).

De næste par timer kørte vi sydpå i frodige dale med bjergskove på begge sider – meget, meget smukt. Her sås turens eneste 2 Cuban grassquit. Tilbage i lavlandet fortsatte vi vestpå for at nå til Maria la Gorda. Playa Maria la Gorda er et meget berømt dykkeområde og er også kendt som en artsrig fuglelokalitet med kystskov og mangrove. De sidste 50 kilometer foregik ad meget dårlig vej. Vi nåede Maria la Gorda ved 3-tiden, men der var ikke plads. Jeg tror egentlig ikke vi var så skuffede, for stedet tiltalte os overhovedet ikke. Feriehusene var 2-etages rækkehuse, betjeningen var fornærmende dårlig og cubanere har ikke adgang til stedet, der er hegnet ind. Vi måtte derfor kørte tilbage igen. Først til La Bajada, en lille flække, hvor vi forsøgte at få plads på radarstationen, der har værelser, men der var  optaget – sagde de. Vi prøvede også at spørge hos nogle af de private. De ville gerne, men turde ikke, fordi der ligger en politistation lige ved siden af. Der var ikke andet at gøre end at køre tilbage – 50 kilometer til Sandino. Som trøst fik vi set Blåvinget and i mangrovesøerne, Cubadue og en stor flok Cuba-amazone langs vejen.

Vi nåede til Sandino lige omkring solnedgang. En ung pige hjalp os med at finde en casa particular inde midt i byen. Vi gav hende 1 dollar som tak for hjælpen og hun blev ovenud lykkelig – det svarer faktisk til en normal dagsløn i Cuba. At det kan være svært at finde et sted at bo, fik vi bevis for, da en lidt senere kom på besøg for at låne telefonen. Han og hans kæreste havde ikke fundet et sted at bo. Der var ikke flere ledige steder i Sandino. Der var heller ikke plads på Hotel Laguna Grande 20 kilometer derfra – sagde de på hotellet. Så de måtte køre til Isabel Rubio 30 kilometer mod øst for at prøve lykken der.

Torsdag den 29. november

Dorte var sløj til morgen, så Anders kørte selv til fiskerlejet La Fe, 12 kilometer fra Sandino. La Fe ligger i bunden af en lavvandet, mangrove-omkranset bugt. Her lå et par større fiskefartøjer og en halv snes små motorjoller. Der var gode muligheder for at studere Øreskarv, Lattermåge, Kongeterne, Splitterne, Fjordterne og Rosenterne. Desuden prøvede fiskerne og deres sønner at lokke Pragtfregatfugle til, så jeg kunne fotografere dem, når de slog efter lokkefiskene. Det var lige ved at lykkes. Mens jeg sad og nød fuglene og det gode vejr, kom en ung mor og hendes datter og spurgte om de kunne køre med til Sandino. Det kunne de godt.

Eftermiddagen blev brugt til almindelig afslapning – i haven sås dog Redlegged honeycreeper. Sidst på dagen indkøbstur til den lokale dollarbutik, der lå i et stort forretningskompleks med mange butikken, men få varer og få kunder. Sandino er tydeligvis en ny by, der blandt andet huser mange borgere, fra en anden by i provinsen, der blev oversvømmet en gang i 60’erne.

Fredag den 30. november

På vores værtspars anvisning kørte vi til Punta Colorada, en lille sandpynt, hvor vi havde stranden, det krystalklare vand og fuglene helt for os selv. Da vi ankom stod der Hvidvinget klire 1, Strandhjejle 2, Plettet mudderklire 2, Tyknæbbet præstekrave 8, Amerikansk præstekrave 7, Amerikansk dværgryle 1 og Kongeterne 6 på spidsen af pynten. Over havet sås 5-6 Pragtfregatfugl. Vaderne blev på et tidspunkt jaget op af en forbiflyvende Vandrefalk. Vi nød stranden og vandet inklusiv lidt snorkling, indtil vi midt på eftermiddagen blev overfaldet stikkende små-insekter, som cubanerne kalder ”heheni”, som får én til at elske myg i sammenligning. Vi blev overstukket af disse kryb. Stikkene har en tendens til først at klø, når man sveder på det angrebne sted – så klør det til gengæld ulideligt. Vi kørte væk i hast og besøgte Hotel Laguna Grande, der består af en klynge feriehuse langs en opdæmmet sø, der er fyldt med karpefisk til lystfiskeri. Det viste sig at være en god fuglelokalitet med Amerikansk slangehalsfugl, Stor blåhejre, Krabbehejre, Halsbåndstroldand, Fiskeørn, Cubasortvåge, Amerikansk blishøne, Grønbenet rørhøne og Cubaøglegøg – samt masser af Amerikansk tårnfalk langs vejene. Et lille besøg ved La Fe omkring solnedgang gav turens eneste Olivenskarv.

Lørdag den 1. december

Kørte atter østpå via Isabel Rubio. Lavede en lille afstikker til Boca de Galafre. Ved en lille sø langs vejen sås turens eneste 2 Nordlig jacana og 1 Tyknæbbet lappedykker. Der er ikke mange søer i Cuba, så det er en god idé at checke dem man kommer forbi. Vi havde besluttet at lave en kort køretur i dag, så omkring middag nåede vi til vores ”gamle” værtspar i Soroa, der heldigvis havde plads til os igen. De skulle have haft besøg af en argentiner, men han var ikke dukket op. Efter en kort siesta kørte vi op til Las Terrazas for at se det gamle kaffemølle-anlæg. Under øldrikningen i restauranten kunne vi nyde 2 Vestindisk grønspætte på meget nært hold samt sjove lyde fra Greater antillean grackle. Et lille stop ved søen ved feriebyen gav i øvrigt Sortsejler, som ikke er angivet fra området, men som passende ses i højereliggende områder med skovklædte bjerge. Cuba er uden tvivl stedet, hvor den ornitologiske viden bliver forøget af hver eneste besøgende fuglekigger- der er nemlig ikke mange lokale af slagsen.

Søndag den 2. december

Køredag, der først gik til Candelaria til indkøb af vand. Videre ad små veje til Batabano de Surgidero, hvor vi ikke kunne komme ned til færgehavnen og lige med nød og næppe kunne komme til fiskerihavnen. Lonely Planet angiver denne fiskerby som pittoresk, men det kunne vi ikke få øje på i regnen og blæsten. Nogle rismarker i udkanten af byen gav dog en del amerikanske vadere, bl.a. turens eneste 2 Klireryle. Videre af 90 kilometer motorvej, hvor vi mødte en halv snes andre biler på vej østpå. Ved Jagüey Grande tankede vi op og kunne nu for alvor se skader som følge af orkanen Mitchell den 5. november. Et par store fabrikker var nærmest fuldstændigt raserede. I Playa Larga spurgte vi straks efter El Chino og blev vist hen til Luis, hans ”bror”, der har casa particular. Vi blev næsten overfaldet af Luis og Alberto, der er fugleguide, der på en gang ville fortælle om alle de fugle, vi skulle se. Det var næsten for meget. Vi skyndte os at gå en tur til vandet for at få ro i sjælen ovenpå dagens kørsel og den voldsomme velkomst. Da vi kom tilbage igen, var El Chino kommet hjem. Han har meget travlt med at hjælpe de mange mennesker, der er blevet hjemløse efter orkanen. På grund af orkanen var det heller ikke muligt at besøge Santo Tomas inde i Zapata-sumpen – vejene er simpelthen ikke ryddet endnu.

Aftenen gik med at Luis underholdt os med danseopvisning, cigar- og romsmagning, præsentation af diverse tryllekunster og skytshelgener (en gammel, udstoppe hane). Jeg tror nu jeg kan konkludere: Luis var stærkt romiseret. Han tog på diskotek og kom hjem kl.5.

Mandag den 3. december

Luis holdt hvad han lovede. Morgenmaden var klar lidt i 7. Vi tog afsted sammen med Alberto, der kender området omkring Las Salinas som sin egen bukselomme. Vi betalte 10 dollars hver for at komme ind i området og vi betalte også Alberto for hans guidning. Første stykke af turen gik igennem tæt sumpskov, hvor vi bl.a. så Cubagrønspætte og Vestindisk grønspætte sammen, Zenaidadue, Cubatrogon og Cubatodi. I en lille sø sås turens eneste Dværglappedykker. Ved mangroven vrimlede det med fugle, især Sølvhejre, Stor blåhejre, Snehejre, Rusthejre og Trefarvet hejre, men også Hvid ibis, Amerikansk skovstork, Cuba-flamingo (rødligere race af europæisk) og enkelte Brun pelikan. I salinaerne sås Rosa-skestork. For enden af den 20 kilometer lange grusvej lå feltstationen, der var fuldstændigt raseret af orkanen. Her kom vi på nært hold af en enlig Cuba-leguan, der var sulten efter appelsin – den plejede at blive fodret af feltstationens folk. På tilbageturen var vi heldige at se Cubasortvåge æde en krabbe i vejkanten.

Eftermiddagen gik sammen med Alberto og Luis’ søn ind i landet til Soplillar for at kigge efter Humlebi-kolibri. Det lykkedes ikke at finde den. I stedet så vi Cubasmaragd, Cubatrogon, Cuba-amazone flok (åd appelsiner), Bluegrey gnatcatcher og Cuban bullfinch. Denne dag var helt klart turens ornitologiske højdepunkt.

Tirsdag den 4. december

El Chino havde fået tid til at tage på tur med os om formiddagen. På vejen kørte vi ind til Playa Giron og fandt en casa particular-familie, som El Chino kender – så får han også lidt for at skaffe kunder. Vi kørte ind til en bebyggelse omkring Los Guiros, hvor vi også ville lede efter humlebi-kolibri. Det lykkedes heller ikke i dag. El Chino har kun set et eneste eksemplar efter orkanen og spørgsmålet om der er en bestand tilbage i Zapata-området. Til gengæld oplevede vi småfugle-mylder, når El Chino kaldte fuglene til med lyde af småfugle – og cubaspurveugle. Første stop i en frodig skovlysning gav 4 nye arter på et område på 10x10 meter: Cuban vireo, Yellowheaded warbler, Prairie warbler og Sorthalset sanger. Ved næste stop sås desuden Lasagra’s flycatcher og ikke mindst Cubadue. Denne smukke due med blåt bryst og issetop lever i skovbunden og ses normalt kun i korte glimt. Dette eksemplar gik rundt på skovstien og derefter ind i skoven lige ved siden af bilen – med mig og kameraet hængende ud af bilen. El Chino var nærmest ved at besvime. Så længe havde han aldrig nogensinde set denne fugl før. Vi mente at der helt bestemt måtte være tale om kompensation for den manglende kolobri. Et stop i en skovlysning gav tillidsfuld Cubaspurveugle.

Eftermiddagen blev brugt på badning ved Playa Giron. Her blev der snorklet lidt omkring nogle klipper. En halv snes forskellige fisk blev det til.

Onsdag den 5. december

Fuglefri dag. Formiddagen henslængte Anders i sengen med dårlig mave. Dorte gik på sightseeing i den ikke særligt spændende by. Der er et museum til minde om amerikanernes mislykkede invasion i Svinebugten i 1961 – åstedet liger lige ved siden af – på dette museum for propagandaen på alle tangenterne. Denne for amerikanerne så pinlige begivenhed er en meget vigtig del af cubanernes opfattelse som et folk, der er undertrykt af imperialismen. Blaandt de mange politiske statements langs vejene sås et nyt med teksten ”Mod terrorismen - og krigen”. Eftermiddagen blev brugt på fed snorkling i Caleta Buena, en lille klippebugt 8 kilometer østfor Playa Giron. Her var der rig mulighed til at studere 30-40 forskellige arter fisk i alle former og farver.

Torsdag 6. december

Forlod Plata Giron først på formiddagen. På vej til Playa Larga sås Cubadue langs vejen og forbiflyvende pelikaner. Ved krokodillefarmen i Boca stoppede vi for at se efter Amerikansk sultanhøne, som El Chino havde lovet. Ganske rigtigt svømmede 5 eksemplarer rundt i de åkande-fyldte søer.

Turen til Havanna gik tværs igennem landet ad meget dårlige veje til Santa Cruz ved nordkysten, en temmelig ucharmerende kystby, hvor der dog nok var basis for havobs med byger, der kom ind med kraftig vind fra nord. Vi nød en flok pelikaner i meget lav højde. Strækningen til Havanna var præget meget af oliepumper og stank herfra. I udkanten af Havanna så vi i øvrigt turens eneste trafikuheld. I Havanna afleverede vi bilen på vores hotel – ingen problemer. Fik lov til at sætte bagagen på et værelse. Den mandlige piccolo var utrolig hjælpsom, mens den kvindelige portier atter var utroligt irriteret over at der var gæster. Eftermiddagen tilbragtes i en regnvåd Havanna med besøg på Bjørn Afzelius’ gamle hotel, Inglaterra. Den sidste chance for cubansk live-musik udnyttede vi med et gensyn på cafeen Lluvia de Oro. Vi besøgte også en meget velassorteret bog- og musikhandel på Obispo, gågaden. Her kan man finde cubansk musik i alle afskygninger – også på CD. Aftensmad også på en gammel kending, paladaren i nr. 8 lige ved siden af hotellet. Taxa til lufthavnen kostede 15 dollars (kan godt køres for 12) – til gengæld virkede hans ene vinduesvisker ikke, så vi fik noget for pengene. Check-in var langsom, men ellers smertefri.

Hjemturen var mere behagelig end udturen. For det første var den kortere (Havanna-Amsterdam på 8 ½ time og for det andet foregik det meste af den om natten.

 

Praktiske oplysninger

Transport

Det er nødvendigt at leje en bil, hvis man vil rundt på øen - den offentlige transport er elendig eller helt mangelfuld. Det er meget dyrt at leje bil. Vi gav 580 USD for en ny Peugeot 307 i 12 dage (inkl. fri kilometer). Vi lejede  bilen hos Transtur, der havde en agent siddende på vores hotel. Man kan også bestille en bil hjemmefra, men det er ikke en garanti for at man får den bil, man har ønsket. Vi fik en lidt større og dyrere bil end forventet – til gengæld fik vi den før tiden.

Generelt er der ikke megen trafik – specielt på motorvejene. I provinsbyerne kan det være svært at finde rundt, da skiltningen er elendig eller mangelfuld. Man skal være vågen over for gående, cyklister og hestevogne, da de simpelthen ikke kan høre de små vestlige biler, der er lydløse sammenlignet med gamle amerikanske og russiske biler.

Vi valgte konsekvent ikke at køre efter mørkets frembrud. For det første er mange trafikanter umulige at sfå øje på og for det andet er der uhyggeligt mange totalt romiserede trafikanter.

Der er mange blaffere langs vejen. På grund af den manglende infrastruktur har offentlige biler pligt til at fylde bilen/lastvognen op med tomlende medborgere. Vi oplevede et par gange at nogle unge kvinder kom hen til bilen for at spørge om et lift. De bliver meget glade for at komme med, for en times kørsel i bilen kan sagtens vare 3-4 timer på tommelfingeren.

Der er ikke mange  CUPET tankstationer, der har den krævede benzin, så dette klarede vi ved at tanke op, hver gang vi kunne finde en tankstation på kortet.. Benzinen er lidt dyrere end herhjemme.

Vi havde på forhånd fået af vide at vi skulle passe godt på at der ikke blev stjålet dele fra bilen som radioantenne (var skruet af og lå i bagagerummet) og hjul (speciallås i handskerummet). For os virkede dette dog ikke som noget stort problem.

Overnatning og forplejning

Vi havde købt en rejse med 3 overnatninger på hotel i Havanna. Resten af turen boede privat i såkaldte casa particular (herefter c.p.), hvor folk kan få en tilladelse til have logerende. Kontrasten mellem disse og hotellerne er slående. Betjeningen på hotellerne minder om den man blev budt i Østeuropa før Murens fald – attituden er ofte at det var meget nemmere, hvis der ingen gæster var. Hos de private er servicen god og det er også her maden er bedst. Det er en god idé at have smågaver med i form af toilet- og hygiejneartikler, som enten er umulige at skaffe eller er meget dyre. Toiletpapir synes at være en evig mangelvare.

I nogle områder som eksempelvis Viñales er der en overflod på c.p., mens der andre steder kan  være mangel på ditto, så det er en god idé at finde overnatning inden alt for sent på eftermiddagen. Her er rejseguiden ”Lonely Planet” uundværlig. Her finder man mange c.p.’ere med telefonnumre, så man kan bestille plads på forhånd. Prisen svingede nov-dec. 2001 mellem 20 og 25 USD for et dobbeltværelse med adgang til toilet og bad. Morgenmad kostede 2-3 USD og aftensmad 5-7 USD.

Meget ofte er c.p.’ere behjælpelige med at finde en ny c.p. på den kommende ”destination”. Omvendt kan man godt få at vide at et hotel er optaget uden at det nødvendigvis er tilfældet. En af grundene kan være at hotelportieren hellere vil henvise til en c.p., som de kender – så for vedkommende nemlig procenter. Man kan sagtens støde på mindre moteller, campingpladser o.lign, hvor de ikke vil modtage turister. Det er ikke nødvendigvis af ond vilje, men de har simpelthen kun tilladelse til at huse cubanere!

Hvis man vil overnatte ved nogle af de kendte strande, er det en god idé at sikre sig et værelse på forhånd.

Hvis man vil have god mad og have en chance for at smage det cubanske folkekøkken, kan c.p. og paladar anbefales. Paladar er private spisestederer med tilladelse til at servere for 14 personer ad gangen. Det betyder at mange paladarer har et lille forrum, hvor der er plads til at man kan vente på et ledigt bord. I modsætning til de offentlige hoteller og restauranter kan de private (især på landet) skaffe de råvarer, de skal bruge. De fleste c.p. serverer morgenmad og aftensmad, desuden fik vi vores til at smøre sandwiches til madpakken – ligesom vi ofte fik friskpresset juice med!

Der er mange uniformerede folk rundt omkring, men det er ikke noget vi fik at mærke som turister. Til gengæld oplevede vi et par gange at cubanere, hvis eneste fejl tilsyneladende var, at de mangle identitetspapirer, blev hentet i salatfade.

Generelt følte vi os meget trygge – også i Havanna om aftenen. Når man bor privat, har man på fornemmelsen at værterne vil gå igennem ild og vand for at ”beskytte” gæsterne. Det hænger måske sammen med at værterne risikerer at miste licensen, hvis der sker noget med gæsterne. Mange mennesker lever faktisk af at drive c.p. Det giver en god indtægt – til gengæld betaler man en afgift på 140 dollars om måneden + en fast afgift om året. Hvis ikke man har nok logerende, mister man licensen.

Sproget

Man kan sagtens begå sig i Cuba uden at kunne tale spansk, selvom det på mange måder er en stor fordel at kunne cubanernes sprog – Dorte taler spansk,  Anders en smule ”aftenskole-spansk”. Efter at båndene til Østblokken blev kappet, er engelsk blevet det vigtigste fremmedsprog, og cubanerne vil meget gerne lære engelsk.

Insekter

Vi besøgte øen i den kolde og tørre årstid. Alligevel var vi plaget en del af myg, men især de små djævle, cubanerne kalder heheni. Husk myggemiddel til forebyggelse, men også noget mod kløe!

Klimaet

November-december er dagstemperaturen behagelig omkring 25-28 grader – vandet var 23-25 grader. Om aftenen kunne det godt blive lidt køligt. Et par dage dryppede det lidt, mens vi oplevede kraftige regnbyger den sidste dag i Havanna.

Rejselitteratur

Lonely Planet: Cuba. David Stanley. Lonely Planet Publications. Juli 2000. Denne bog er simpelthen uundværlig, hvis man rejser rundt på Cuba på egen hånd. Bøgerne trykkes i så store oplag, så det er muligt at lave nye udgaver næsten hvert år.

Rejsen går til Cuba. Politikens Forlag. Udmærket traditionel turistguide, som dog ikke er nært så grundig som ovenstående.

Cuba. Könemanns Forlag. Lille rejseguide, hvor det bedste er det løse kort, der er vedlagt.

Kort

Guia de Carreteras. Vejkort over Cuba samlet i et praktisk hæfte. 1:300.000. Købt i boghandel i Havanna for 8 USD. Kan købes via Internettet, eksempelvis England, hvor kortet koster 15£.

Fugleguide

Birds of Cuba. Orlando Garrido & Arturo Kirkconnell. Helm Field Guide. 2000. Ikke en specielt god fugleguide, men den eneste, der kun dækker Cuba. Illustrationerne er meget gammeldags og udtryksløse. Teksten er udmærket. Med udbredelseskort for mange arter.

 

El Chino, og Alberto vil meget gerne guide interesserede på fugletur omkring Zapata. Her er el Chino’s adresse:

Orestes Martinez Garcia (el Chino), Carretera Playa Larga, km 26, Cienaga de Zapata, Matanzas, Cuba. CP 43000.

Email:                       cisam@atenas.inf.cu, ghencuba@ip.etecsa.cu, jcmcz@mtz.org.cu

 


Kommenteret artsliste

1.      Tyknæbbet lappedykker (Podilymbus podiceps) En observation: 1 ex. i vandhul beliggende op ad vejen til Boca de Galafre.

2.      Dværglappedykker (Tachybaptus dominicus) En observation: 1 ex. i sø mellem Buena Ventura og Las Salinas.

3.      Øreskarv (Phalacrocorax auritus) En observation: 30. nov. 1 ex. Punta Colorada.

4.      Olivenskarv (Phalacrocorax brasilianus) 3 observationer: 30. nov. 1 ex.  ved La Fe, 2. dec. 50 ex. Surgidero de Batabano, 3 dec. 50 ex. Las Salinas.

5.      Brun pelikan (Pelecanus occidentalis) 7 observationer ved kysten. Største var 6. dec. 18 ex. overflyv. Santa Cruz del Norte.

6.      Amerikansk slangehalsfugl (Anhinga anhinga) En observation: 30. nov. 1 ex. Laguna Grande.

7.      Pragtfregatfugl (Fregata magnificens) Set i Havanna, La Fe og Punta Colorada. Sidstnævnte gav 8 ex. 30. nov.

8.      Amerikansk sølvhejre (Casmerodius  albus egretta) En observation: 3. dec. 20 ex. Las Salinas.

9.      Snehejre (Egretta thula) 3 observationer: 27. nov. 4 ex. Rismarker ved Candelaria, 29. nov. 1 ex. La Fe, 3. dec. 20 ex. Las Salinas.

10.  Kohejre (Bubulcus ibis) Set overalt i det åbne land.

11.  Rusthejre (Egretta rufescens) En observation: 3. dec. 1 ex. Las Salinas.

12.  Trefarvet hejre (Egretta tricolor) En observation: 3. dec. 6 ex. Las Salinas.

13.  Blåhejre (Egretta caerulea) 2 observationer: 2. dec. 1 ex. Playa Larga, 3. dec. 1 ex. Las Salinas.

14.  Stor blåhejre (Ardea herodias)  6 observationer ved søer og kyster. Største: 3. dec. 25 ex. Las Salinas.

15.  Krabbehejre (Butorides virescens) 4 observationer ved søer og kyster.

16.  Amerikansk skovstork (Mycteria americana) En observation: 3. dec. 2 ex. Las Salinas.

17.  Hvid ibis (Eudocimus albus) En observation: 3. dec. 6 ex. Las Salinas.

18.  Rosaskestork (Ajaia ajaia) En observation: 3. dec. 5 ex. Las Salinas.

19.  Caraibisk flamingo (Phoenicopterus ruber ruber) En observation: 3 dec. 500 ex. Las Salinas.

20.  Blåvinget and (Anas discors) En observation: 28. nov. 9 ex. i mangrovesø ved Playa Maria La Gorda

21.  Amerikansk pibeand (Anas americana) En observation: 3. dec. 50 ex. Las Salinas.

22.  Halsbåndstroldand (Aythya collaris) En observation: 30. nov. 6 ex. Laguna Grande.

23.  Kalkungrib (Cathartes aura) Set overalt på øen – sågar flyvende over og siddende på El Capitol midt i Havanna.

24.  Fiskeørn (Pandion haliaetus) 2 observationer: 30. nov. 2 ex. Laguna Grande, 3. dec. 8 ex. Las Salinas.

25.  Rødhalet våge (Buteo jamaicensis) 6 observationer af 1-2 fugle.

26.  Cubasortvåge (Buteogallus anthracinus gundlachi) 3 observationer: 30. nov. 1 ex. Laguna Grande, 2. dec. 1 ex. Playa Larga, 3. dec. 3 ex. Las Salinas.

27.  Cubaduehøg (Accipiter gundlachi) En observation: 4. dec. 1 ex. fløj over vejen mellem Playa Larga og Playa Giron.

28.  Amerikansk spurvehøg (Accipiter striatus) En observation: 3. dec. 1 ex. Soplillar.

29.  Blå kærhøg (Circus cyaneus) En observation: 1. dec. 1 brunt ex. fouragerende langs vejen mellem Pinar del Rio og Candelaria.

30.  Vandrefalk (Falco peregrinus) 3 observationer: 23. nov. 2 ex. jagende tamduer i Havanna, 26. nov. 1 ex. Soroa, 30. nov. 1 ex. Punta Colorada.

31.  Amerikansk tårnfalk (Falco sparverius) Set talrigt rundt omkring. Både set den lokale lyse form og den mørke amerikanske.

32.  Amerikansk blishøne (Fulica americana) 3 observationer: 25. nov. 4 ex. Las Terrazas, 30. nov. 35 ex. Laguna Grande, 1. dec. 30 ex. Las Terrazas.

33.  Grønbenet rørhøne (Gallinula chloropus) En observation: 30. nov. 2 ex. Laguna Grande.

34.  Amerikansk sultanhøne Gallinula martinicus) En observation: 6. dec. 5 ex. i sø ved krokodillefarmen Boca. Her skulle arten være helt sikker ifølge El Chino.

35.  Riksetrane (Aramus guarauna) 2 observationer: 3. dec. 1 ex. hørt Soplillar, 4. dec. 3 ex. set+hørt Zapata Swamps’ nordøstlige ende.

36.   Nordlig jacana (Jacana spinosa) En observation: 1. dec. 2 ex. set ved vandhul op ad vejen til Boca de Galafre.

37.  Strandhjejle (Pluvialis squatarola) 2 observationer: 30. nov. 2 ex. Punta Colorada, 2. dec. 1 ex. Playa Larga.

38.  Tyknæbbet præstekrave (Charadrius wilsonia) En observation: 30. nov. 8 ex. Punta Colorada.

39.  Amerikansk præstekrave (Charadrius semipalmatus) En observation: 30. nov. 7 ex. Punta Colorada.

40.  Kildire (Charadrius vociferus)  4 observationer inklusiv  2 indlands, største var 2. dec. 50 ex. Surgidero de Batabano.

41.  Dobbeltbekkasin (Gallinago gallinago) En observation: 27. nov. 1 ex. rastende på oversvømmet rismark ved Candelaria.

42.  Langnæbbet sneppeklire (Limnodroma scolopaceus) En observation: 3. dec. 3 ex. Las Salinas.

43.  Stor gulben (Tringa melanoleuca)  3 observationer: 27. nov. 12 ex. Rismarker ved Candelaria, 2. dec. 12 ex. Surgidero de Batabano, 3. dec. 3 ex. Las Salinas.

44.  Lille gulben (Tringa flavipes) 3 observationer: 27. nov. 10 ex. Rismarker ved Candelaria, 2. dec. 50 ex. Surgidero de Batabano, 3. dec. 2 ex.

45.  Plettet mudderklire (Tringa macularia) 2 observationer: 24. nov. 4 ex. Havanna, 30. nov. 2 ex. Punta Colorada.

46.  Hvidvinget klire (Catotrophorus semipalmatus) 2 observationer: 30. nov. 1 ex. Punta Colorada, 2. dec. 1 ex. Surgidero de Batabano.

47.  Stenvender (Arenaria interpres) En observation: 2. dec. 1 ex. Playa Larga.

48.  Klireryle (Micropalama himantopus) En observation: 2. dec. 2 ex. på oversvømmet rismark ved Batabano de Sugidero.

49.  Sandløber (Calidris alba) En observation: 4. dec. 1 ex. på stranden ved Playa Giron.

50.  Amerikansk dværgryle (Calidris minutilla) 4 observationer, største er en indlandsobs: 27. nov. 50 ex. rismarker vestfor Candelaria.

51.  Sortnakket stylteløber (Himantopus mexicanus) 5 observationer, største er en indlandsobs: 27. nov. 50 ex. rismarker vestfor Candelaria.

52.  Amerikansk sølvmåge (Larus argentatus smithsonianus) En observation: 23. nov. 4 ex. Havanna.

53.  Ringnæbbet måge (Larus delawarensis) En observation: 23. november 1 adult forbiflyvende ved Havanna Havn.

54.  Lattermåge (Larus atricilla) 3 observationer, hvoraf største er: 2. dec. 150 ex. Surgidero de Batabano.

55.  Rovterne (Sterna caspia) 2 observationer: 30. nov. 1 ex. Laguna Grande, 3. dec. 2 ex. Las Salinas.

56.  Kongeterne (Sterna maxima) 3 observationer, hvoraf største er: 29. nov. 20 ex. La Fe.

57.  Splitterne (Sterna sandvicensis)  En observation: 29. nov. 25 ex. La Fe.

58.  Fjordterne (Sterna hirundo) En observation: 29. nov. 1 ex. La Fe Havn.

59.  Rosenterne (Sterna dougalii) En observation: 30. nov. 1 adult i vdr. rastende  La Fe Havn.

60.  Zenaidadue (Zenaida macroura) En observation: 3. dec. 6 ex. Sumpskov ved Buena Ventura.

61.  Sørgedue (Zenaida aurita) 3 observationer i Havanna, Soroa og Boca.

62.  Hvidvingedue (Zenaida asiatica) Kun observeret 26+27. nov. i Soroa.

63.  Tyrkerdue (Streptopelia decaocto)  Set rundt omkring i bymæssig bebyggelse. Dominerede sammen med Gråspurv lydbilledet i Havanna og Sandino! Indvandret til Cuba omkring 1990.

64.  Spurvedue (Columbina passerina) Set rundt omkring.

65.  Hvidkronet due (Columba leucocephala) 2 observationer: 25. nov. 1 ex. Las Terrazas, 4. dec. 4 ex. Los Guiros.

66.  Gråhovedet vagteldue (Geotrygon caniceps) En observation: 28. nov. 3 ex. mellem Viñales og El Moncada.

67.  Cubadue (Starnoenas cyanocephala) Overraskende nok hele 3 observationer: 28. nov. 3 ex. nordfor Playa Maria la Gorda, 4. dec. 1 ex. Los Guiros, 6. dec. 1 ex. på vejen mellem Playa Giron og Playa Larga.

68.  Cubaspurveugle (Glaucidium siju) En observation: 4. dec. 1 ex. i træ ved Los Guiros.

69.  Antillersejler (Tachornis phoenicobia) Set stort set dagligt rundt omkring bymæssig bebyggelse og landbrugsområder.

70.  Sortsejler (Cypseloides niger) En observation: 1. dec. 2 ex. set+hørt Las Terrazas.

71.  Cubagrønspætte (Xiphidiopicus percussus) 3 observationer: 26. nov. 1 ex. El Mirador, Soroa, 28. nov. 1 ex. Cuevo de Santo Tomas, 3. dec. 2 ex.  Caleton.

72.  Vestindisk spætte (Melanerpes superciliaris) 3 observationer: 1. dec. 2 ex. Las Terrazas, 3. dec. 2 ex. Caleton og 4 ex. ved Soplillar.

73.  Cubatodi (Todus multicolor) 2 observationer: 26. nov. 1 ex. El Mirador, Soroa, 3. dec. 1 ex. Sumpskov ved Buena Ventura.

74.  Cubatrogon (Prioteles temnurus) 4 observationer af denne Cubas smukke nationalfugl: 26. nov. 6 ex. Soroa, 3. dec. 4 ex. Buena Ventura+Soplillar, 4. dec. 2 ex. Los Guiros.

75.  Cubaøglegøg (Saurothera merlini) 5 observationer ved søer og kyster.

76.  Almindelig ani (Crotophaga ani) Almindelig i det  åbne land – og bymæssig bebyggelse som Havanna.

77.  Cuba amazone (Amazone leucocephala) 4 observationer: 28. nov. 70 ex. vestfor Manuel lazo, 3. dec. 20 ex. Soplillar, 4. dec. 5 ex. Los Guiros, 6. dec. 1 ex. ved Playa Larga.

78.  Cubasmaragd (Chlorostilbon ricordii) 6 observationer af den ”store” af cubakolobrierne.

79.  Bæltestødfisker (Megaceryle alcyon) 2 observationer: 24. nov. 1 ex. Havanna, 3. dec. 10 ex. Las Salinas.

80.  Grey kingbird (Tyrannus dominicensis) En observation: 23. nov. 1 ex. Havanna.

81.  Loggerhead kingbird (Tyrannus caudifasciatus) 5 observationer af denne charmerende tyran.

82.  Cuban pewee (Contopus caribaeus) 3 observationer: 25. nov. 2 ex. Las Terrazas, 3. dec. 1 ex. Sumpskov ved Buena Ventura, 4. dec. 2 ex. Los Guiros.

83.  Western woodpewee (Contopus sordidulus) En observation: 28. nov. 1 ex. set Cueva de Santo Tomas.

84.  Lasagra’s flycatcher (Myiarchus sagrae) En observation: 4. dec. 1 ex. Los Guiros.

85.  Cave swallow (Petrochelidon fulva): En observation: 2. dec. 50 ex. til overnatning i Playa Larga havn.

86.  Purple martin (Progne rubis) En observation: 2. dec. 75 ex. Las Mangas.

87.  Cuban solitaire (Myadestes elisabeth) En observation: 28. nov. 3 ex. syngende Cuevo de Santo Tomas.

88.  Redlegged thrush (Turdus plumbeus) Meget almindelig i skove og skovkanter – især i Matanzas-provinsen. Den almindeligste småfugl fugl i vejkanten.

89.  Brillevanddrossel (Seiurus aurocapillus) En observation: 4. dec. 2 ex. i Luis’ have, El Caleton.

90.  Sydlig vanddrossel (Seiurus motacilla) 2 observationer: 25. nov. 1 ex. Las Terrazas, 26. nov. 2 ex. Soroa.

91.  Kattedrossel (Dumetella carolinensis) 3 observationer i og omkring Playa Larga.

92.  Nordlig spottedrossel (Mimus polyglottos) Set og hørt dagligt overalt i det åbne land. Den mest regelmæssige fugl på øens telefonledninger og hegnspæle.

93.  Cuban vireo (Vireo gundlachi) En observation: 4. dec. 2 ex. set+hørt Los Guiros.

94.  Yellowheaded warbler (Teretistris fernandinae) En observation: 4. dec. 1 ex. Los Guiros.

95.  Bluegrey gnatcatcher (Polioptila caerulea) To observationer: 3. dec. 1 ex. Soplillar. 4. dec. 1 ex. Los Guiros.

96.  Sorthvid sanger (Mniotilta varia) 5 observationer i skovklædte område af denne smukke sanger.

97.  Magnoliesanger (Dendroica magnolia) En observation: 3. dec. 1 ex. i Luis’ have i Caleton.

98.  Blå sanger (Dendroica caerulescens) En observation: 3. dec.  1 ex. i Luis’ have i Caleton.

99.  Sorthalset sanger  (Dendroica virens) En observation: 4. dec. 1 ex. Los Guiros.

100.  Mossanger (Dendroica palamrum) et dagligt overalt. Var tydeligvis den almindeligste  amerikanske trækgæst på dette tidspunkt.

101.  Prairie warbler Dendroica discolor) En observation: 4. dec. 1 ex. Los Guiros.

102.  Gul sanger (Dendroica petechia) En observation: 3. dec. 4 ex. Las Salinas.

103.  Parulasanger (Parula americana) 5 obs af denne smukt farvede sanger.

104.  Amerikansk ildstjert (Setophaga ruticilla) 2 observationer: 26. nov. 1 ex. Soroa, 4. dec. 2 ex. Los Guiros.

105.  Stripeheaded tanager (Spindalis zena) 3 obs af denne smukke fugl, der bl.a. blev fotograferet med lommekamera ved Cueva de Santo Tomas.

106.  Redlegged honeycreeper (Cyanerpes cyaneus) En observation: 29. nov. 4 ex. i have i Sandino.

107.  Cuban blackbird (Dives atroviolacea) Almindelig overalt.

108.  Redshouldered blackbird (Agelaius similis) En observation: 3. dec. 4 ex. i Luis’ have i Caleton.

109.  Tawnyshouldered blackbird (Agelaius humeralis) 2 obs: 23. nov. 4 ex. Havanna, 27. nov. 7 ex. Soroa.

110.   Greater antillean grackle (Quiscalus niger) Set og hørt i småflokke overalt.

111.   Shiny cowbird (Molothrus bonariensis)Blev formodentlig overset de første dage, da den nok er blevet forvekslet med ”gracklerne”.

112.   Blackcowled oriole (icterus dominicensis) 3 obs: 26. nov. 3 ex. Soroa, 3. dec. 1 ex. Las Salinas, 6. dec. 3 ex. Boca.

113.   Østlig englærke (Sturnella magna) En observation: 26. nov. 1 ex. hørt + 1ex. set+hørt synge i Soroa.

114.   Cuban crow (Corvus nasicus) Kun set i Playa Larga og Caleton 2.-6. dec.

115.   Cuban bullfinch (Melopyrrha negra) Observeret omkring Soplillar og Los Guiros 3.-4. dec.

116.  Cuban grassquit (Tiarus canora) En observation: 28. nov. 2 ex. i busk i vejkanten mellem Mons og Guane.

117.   Yellowfaced grassquit (Tiaris olivacea) 3 obs: 27. nov. 2 ex. Viñales, 30. nov. 2 ex. La Fe, 3.dec. 1 ex. i Luis’ have i Caleton.

118.   Gråspurv (Passer domesticus) Almindelig i by- og landmæssig bebyggelse.

 

Andre dyregrupper:

Pattedyr

Det er ikke mange. Der blev set flagermus rundt omkring i aftenskumringen – også i Havanna. Desuden sås et desmer-agtigt dyr løbe over en jordvej i Soroa.

Padder

2 frø-arter set+fotograferet i henholdsvis Viñales og Cuevo de Santo Tomas (faktisk inde i hulerne!). Desuden hørtes vestlig kæmpetudse i Soroa.

Krybdyr

Cubaleguan sås flot ved Las Salinas. Derudover sås en masse små slanke firben rundt omkring.

Fisk

Der arbejdes på at få artsbestemt nogle af de mange smukke fisk vi så under snorkling ved Caleta Buena.

Insekter

Her dominerede de store og smukke dagsommerfugle totalt.