del 1, del 2, del 3, del 4

SOUTH AFRICA

&

SWAZILAND

 

Oktober – november 1999

 

Fugleiagttagelser af

 

Birthe og Erik Vikkelsø Rasmussen

 

 

INDLEDNING

I oktober og november 1999 besøgte Birthe og jeg Sydafrika for første gang. Vor rejse strakte sig over 3 uger eller 23 dage og var delt op i tre afsnit. Der var afrejse fra Kastrup lørdag den 16/10 og vi var tilbage i København søndag den 7/11 1999.

Formålet med rejsen var primært, at se så mange af de havfuglearter, der forekommer i Atlanterhavet og Indiske Ocean udfor Sydafrika, som overhovedet muligt. Sekundært at opleve den afrikanske kratsavanne i Kruger og besøge et par andre gode nationalparker i nærheden.

Den første uge tilbragte vi i Cape Town området, South-Western Cape Province, og med markant focus på havfugle, dels observationer fra pelagic trips i båd ud på oceanet, og dels observationer fra land. Det meste af ugen var der reelt storm i området med direkte pålandsvind ind på Kap det Gode Håb – Afrikas sydligste spids. Der blev brugt en del timer på havobs. fra dette punkt. Eneste dag med relativt roligt vejr, var lørdag den 23/10, og netop denne dag havde de lokale havfuglefreaks arrangeret havfugletur ud på havet og med de store coastere som mål. Hele rejsens absolutte højdepunkt, men mere om dette senere. Den første uge besøgte vi desuden Boulder´s Beach, Strandfontein Ponds, Sir Lowry´s Pass, Kirstenbosch Botanical Gardens, Akkerendam, Bird Island med den store sulekoloni, Calvinia, Lamberts Bay etc., hvorom senere. Ugen i Cape Town gav i alt 150 nye arter.

Den anden uge blev anvendt i Kruger National Park, der er på størrelse med Jylland og som ligger i Transvaal. Der stod safari i ordets bogstaveligste forstand på programmet denne uge, herunder mange night drives i jeeps. En af Afrikas bedst organiserede nationalparker – der er gode overnatningssteder mange steder og fuglelivet er unikt og samtidigt et af afrikas fuglerigeste områder. Årsagen til områdets status som nationalpark, er dog især på grund af det overordentlige rige dyreliv, og en stor del af Afrikas pattedyr kan opleves her. Det blev til en uge med uforglemmelige oplevelser – Plettet Hyæne med 4 unger legende omkring bilen, jagende Løver i skumringen og med spots tæt på med en Impala som mål, stor flok Afrikansk Elefant med små unger græssende tæt på bilerne, store flokke af Zebraer, Gnuer og Impala´er med nyfødte unger, Kafferbøfler der krydsede floden inden vi gik ind til middag – hannen holdt pænt vagt indtil alle hunner og nyfødte kalve var nået over, Hulepindsvin, Honninggrævling, et enormt antal antiloper, herunder Stor Kudu, Spring Bok og Nyala, Bushbabies i skumringen og jeg kunne blive ved. Dertil kom et meget stort antal fuglearter, hvoraf vi i den uge fik 170 nye arter på 5 dage.

Den tredje uge rejste vi rundt i Kwa-Zulu Natal provinsen, der er de berømte Zulu´ers område. Vi ville besøge et par nationalparker, Hluhluwe Game Reserve, Mkuzi Game Reserve , Umfolozi Game Reserve og endelig Mtunzini ved Umlalazi Nature Reserve, hvor den sjældne Palmenøddegrib kan ses på yngleplads. Hovedmålet denne uge var at opleve Sort og Hvidt Næsehorn og det lykkedes at se mindst 25 eksemplarer i alt, begge arter med nyfødte unger. Hluhluwe er blevet verdenskendt for sin indsats for det Hvide Næsehorn, som i dag næppe længere er udryddelsestruet.

Det blev også til to dage i kongedømmet Swaziland, der ligger på grænsen mellem Mozambique og Sydafrika. Vi boede i den meget smukke Ezulwini dal, og med ønsket om at besøge lokaliteten Mlilwane National Park, der huser nogle endemer.

I alt blev det til 403 nye arter for os på de 23 dage. Arterne kom ikke i hus af sig selv, idet der forestod en planlægning og tilrettelægning af hele rejsen over 1 år i forvejen. Det var nødvendigt med lokale kontakter, rapporter hjemmefra, livlig trafik på Internettet, således at mange endemer var kortlagt inden vi satte os i flyet. Vi gik direkte efter de mange endemer i Sydafrika, idet mange af de almindelige arter jo alligevel falder af i løbet af en sådan ferie. Det lykkedes os at få gode oplysninger, takket være mine kontakter i Australien (Allan Richards, Sydney) som flere gange tidligere har besøgt Sydafrika. Desuden de lokale Cape Town freaks med indgående kendskab til lokale forhold, og her vil jeg især takke Anne Grey, Somerset West, for mange informationer, ikke mindst på havfugleområdet. I Danmark tak til Frank Ishøj, Hundested for rapportmateriale (1996), Eric Schaumburg, Gilleleje, der var leder på D.O.F.´s tur til Sydafrika (1998), Mogens Andersen og Lene Henriksen, der sammen med Dansk Naturhistorisk Forening besøgte Namibia og Sydafrika (1998), Jørgen Rabøl for mange bløde data – Jørgen og hans kone har boet i Sydafrika i 9 måneder, og har indgående kendskab til mange sikkerhedsforhold. Desuden tak til flere andre, der har givet "mere flydende" informationer.

Vi bestilte to flybilletter hos Marco Polo Tours, København, der samtidigt sørgede for at der stod biler klar i lufhavnen i dels Cape Town og dels Skukuza, Kruger de sidste to uger. Afgang lørdag den 16/10 kl. 17.30 med ankomst via Frankfurt i Cape Town søndag den 17/10 kl.11.35. Vi fløj fra Cape Town til Johannesburg, og derefter til Skukuza i Kruger. Hjemturen startede i Durban kl. 19.00 og via Johannesburg og London ankom vi til København søndag den 7/11. Vi benyttede South African Airlines, -Airways og S.A.S.. Der blev i bil tilbagelagt ca. 2.000 km i løbet af de tre uger. Overnatningerne i Kruger blev bestilt hjemmefra – og det skal foretages ca. 1 år i forvejen, hvis man vil være sikker på at overnatte i nationalparken. Hvis man ikke får klaret det, kan man godt glemme alt om Kruger, da afstandende er endeløse og enorme.

Prisniveauet er markant lavere end i Europa. Således kan man spise tre retter mad incl. øl/vin til Kr. 130,00 for to personer vel at mærke. Vi gjorde turen for i alt Kr. 45.000,00, hvilket vi selv opfatter som rimeligt og billigt for 2 personer – og uden, at vi skulle tænke på pengene, overnatningssteder etc.. Vi tog bare det bedste hvert sted vi kom frem. Turen kan naturligvis gøres billigere, hvis man vil bo primitivt (læs: påtage sig risiko).

Det er ikke uden risiko, at man tager til Sydafrika. I dag er det et af de farligste lande at besøge på Kloden (jfr. Udenrigstjenesten, TV-Avisen etc.). Statistikken var klar, da vi tog afsted: Der bliver begået 62 mord om dagen i Sydafrika (7 gange mere end i USA), hvert 10. minut bliver en hvid kvinde voldtaget, og der bliver begået 650 registrerede overfald og væbnede røverier om dagen ! Til det skal siges, at vi ikke på noget tidspunkt følte os truet, oplevede eller var vidner til ubehageligheder, overfald etc., men kunne dog læse i avisen, at 4 tyske turister var slået ihjel (med knive). De skulle spare, og havde overnattet i en bil iflg. avisen.

Vejrmæssigt flaskede det sig generelt, som det hedder. Den stærke blæst den første uge i Cape town var jo fint, tilmed pålandsvind, når der skulle studeres havfugle. Til gengæld var det knap så godt med vinden, når der skulle ledes efter endemer blandt småfuglearterne. Vindstyrken var mange dage oppe på stormstyrke, og kun lørdag, som nævnt, var vinden tålelig. Temperatur omkring 10-12 grader Celcius, velegnet til varme bluser og vindtæt jakke, som herhjemme. Vejret i Transvaal, Kwa-Zulu Natal og Swaziland var rigtigt savannevejr. Som fint dansk sommervejr med temperaturer omkring 25 – 30 gr. C. og svage vinde. Velegnet til T-shirts.

 

Rapporten er inddelt i følgende afsnit:

Oversigtskort over rejseruten

Resume over rejsen, heruden overnatningssteder

Kort beskrivelse af de væsentligste fuglelokaliteter

Observationerne i systematisk orden

Litteratur

 

Nykøbing Sjælland, den 29. januar 2000

Erik Vikkelsø Rasmussen

Digterparken 42

DK – 4500 Nykøbing Sjælland

Tlf. 59 91 33 40

E-mail: vikkelso@post.tele.dk

RESUME OVER REJSEN, HERUNDER OVERNATNINGSSTEDER

16/10: Afg. København kl. 17.30 med S.A.S. til Frankfurt, hvor der var flyskift. Afg. Kl. 22.05 med South African Airlines mod Johannesburg, og derefter Cape Town, hvor vi ankom 17/10: kl. 11.35 i strålende solskin og svag vind. Rigtigt forårsvejr, men det var også den eneste eftermiddag med perfekt vejr den uge. Vi fik fat i bilen og bagagen, og tog direkte mod Boulder´s Beach, hvor vi vidste at der var overnatningsmuligheder. Vi bookede os ind hos Bosky Dell, som er et privat pensionat. Boulder´s Beach er kendt for sin pingvin koloni, og mange par yngler i haven og tilstødende område. Rand 400.- pr nat for lejlighed med det hele. Eftermiddagen blev brugt til studier af Jackass Penguin og til et kort besøg på Kap det Gode Håb. Det gav turens første havfugle, Whitechinned Petrel´s, Sooty Shearwaters, nogle tusinde Cape Gannets og en enkelt Cory´s.

18/10: Tidligt op og fik konstateret, at vinden var SØ styrke 10 Beauf.. Vi startede op med lidt hav-obs. ved Kommetjie fyrtårnet, men der var dødt over havet. Til gengæld var et par timers travetur i Kirstenbosch ret givende, herunder fik vi set de sjældne endemer Knysna Warbler og Victorins Warbler tilfredsstillende. De blev da også turens eneste. Eftermiddagen brugte vi i klitterne og søerne nær Strandfontein, men vejrforholdene var helt umulige med kraftige vindstød af stormstyrke. Men mange af de mere almindelige andefugle m.v. fik vi da registreret. Blandt de største high-lights denne eftermiddag var Maccoa Duck, Redknobbed Coot, Black Oystercatcher og Rameron Pigeon. Aftenhav-obs. ved Boulder´s gav 200 Whitechinned Petrel´s.

19/10: Vinden var i nattens løb tiltaget, og der rådede fuld storm med styrke 12. Det eneste fornuftige var at tage ud på spidsen af Kap det Gode Håb, idet enhver form for eftersøgning af småfugle var håbløst. Mange timer blev brugt, men resultatet var relativt magert. Dog fik vi set bl.a. Subantarctic Skua, Arctic- og Pomarine Skua´s, Crowned Cormorant. En kort strække-ben tur i krattene bag spidsen gav bl.a. Cape Rock Trush og min. 10 Cape Suger-bird´s, som er en rigtig fed superendem. Tilmed utrolig smuk. Desuden fik vi de første Malachite Sunbird´s og Orangebreasted Sunbird´s på plads – og begge arter i display. Over middag tog vi til Sir Lowry´s Pass, og det blev turens eneste nedslående eftermiddag overhovedet. På grund af vinden var det umuligt at finde Cape Rockjumper, som vi havdesat næsen op efter.

20/10: Vi tog tidligt afsted fra Cape Town for at køre de 400 km. op til Calvinia, hvor vi indlogerede os på Hotel Hantam for Rand 180,- for et godt dobbeltværelse. Reservatet Akkerendam er kendt som lokalitet for "dry west endemics", og ligger få km. nord for byen Calvinia. Turen derop tog det meste af dagen, men vi fik set mange spændende fugle undervejs, bl.a. Black Korhaan, Ludwigs Bustard, Black Eagle, Black Harrier, Greater Kestrel ved rede. Flere af de mere specielle Karoo arter blev registreret såsom Mountain Chat, Karoo Chat, Capped Wheatear, Karoo Robin. Dagen sluttede som sædvanligt med en tre retters menu, og hoteldirektøren fortalte os, at Nelson Mandela havde overnattet på hotellet for 2 år siden og også spist i restauranten. En aften med den rigtige atmosfære til stede.

21/10: Som sædvanligt var vi tidligt oppe, idet vi skulle på jagt efter en eller anden endem. Det var netop blevet lyst, da vi ankom til Akkerendam Naturre Reserve. Området består af Karoo scrub beliggende på de sydlige skråninger af Hantamsberg. I løbet af formiddagen faldt mange af rariteterne på plads. I det småkuperede terræn mellem skråningerne ned til søen studerede vi flittigt Cinnamonbreasted Warbler, idet 2 fugle var i gang med redebyggeriet. Ualmindelig, lokal og superendem. Men det var ikke nok, Redchested Flufftail der normalt ikke ses/høres i dette område blev set tæt på søen. Så gik det stærkt, en flok på 47 Namaqua Sandgrouse, Whitebacked Mousebird, African Hoopoe, Pied Barbet, Red Lark, Longbilled Lark, Karoo Eremomela, Dusky Sunbird, Cape Sparrow, White!throated Canary men størst af alt, Great Sparrow (let genkendelig på den rustrøde over-gump, ikke grå som Gråspurv) – normalt ses den kun på grænsen mellem Namibia og Sydafrika. En rigtig flot formiddag i et utroligt spændende område, og helt uden turister. Midt på eftermiddagen forlod vi Calvinia, og kørte direkte til Lamberts Bay, hvor vi skulle have en overnatning. Vi bookede os ind på Protea Hotel, som D.O.F. har anbefalet. Godt velordnet hotel, og fortrinlig service i restauranten. Inden middagen tog vi ud på Bird Island, en lille halvø med en stor koloni af Cape Gannet. Observatørerne fortalte, at der i år var ca. 20.000 fugle i kolonien. Iblandt var der også en Australian Gannet, så vi kunne bare begynde at lede. Vi fandt ikke australieren, men vi har jo også set dén før. Det blev til en pragtfuld middag ovenpå en dag med mange store oplevelser.

22/10: Kørsel det meste af formiddagen tilbage til Simons Town syd for Cape Town, hvor vi atter bookede os ind hos Bosky Dell. Inden da brugte vi 3 timer på at besøge Robben Island, hvor Nelson Mandela har siddet 18 år i fængsel. Bådene går hver time fra Waterfront. Det blev til et glædeligt gensyn med de 500 Jackass Penguins, der stod på stranden neden for Boulders Beach.

23/10: Omsider var vinden løjet af. Denne morgen skulle vi på havet sammen med alle de andre hav- fugleinteresserede. Vi mødte op kl. 7.00 ved "Zest 11", som er bådens navn. Det skulle blive den største oplevelse på hele vor Afrikarejse. Båden stod ud lige efter solopgang, men der var stadigvæk pæne dønninger. Det betød, at en del af folket blev søsyge inden vi rundede Kap det Gode Håb. Søsyge er nok den mest overvurderede oplevelse overhovedet, at dømme efter ansigtskuløren. Søsyge eller ej – den lille båd stod mod syd direkte ud på det Indiske Ocean med kurs direkte mod Antarktis. Vi var ikke kommet mere end få km. ud fra Afrikas sydspids, da de første lækre Storskråper kræsede for observatørerne – sådan, i røre-afstand. Enkelte Shy Albatross´s, Whitechinned Petrel´s, m.v. gjorde oplevelsen total i det flotte forårsvejr med blå himmel. Vinden blev frisk, tilmed rigtig frisk, og kuløren på søsyge-holdet ændredes fra bananfarvet til blågrøn tone. Dette hold mistede hurtigt interessen, og havde kun øje for at få ekspederet morgenmaden overbord – og talte de mange timer inden turen gik tilbage. For os, der havde taget søsygepiller, var turen blot lige begyndt. Efter et par timer fik styrmanden kontakt med en coaster, der var i færd med at hale et kæmpe-net ind. Det lå ligesom i luften, at der skulle vi hen. Da vi nærmede os coasteren kunne vi se en mega-sky bag båden – sådan på 1-2 km.. Skyen bestod udelukkende af havfugle. Det blev til uforglemmelige timer i selskab med Shy, Blackbrowed, Yellownosed, Greyheaded Albatross´s, et hav af skråper, hvor en flok på min. 3.000 Storskråper var den dominerende part. Hele havoverfladen omkring vor både var dækket af et tæppe af stormsvaler, min. 320 Wilson´s, 17 Black-bellied og en enkelt British, godt blandet op med begge arter Kæmpestormfugle, Sabinemåger, Antarctic Tern. Pterodroma petrellerne var også pænt repræsenteret, herunder 180 Whitechinned Petrel´s, 4 Greatwinged Petrel´s - blandt os ornithologer var der også to matroser, der fiskede. Pludselig råbte den ene op – der var noget på krogen. Og minsandten, der var bid. En flot Cape Pigeon - Kapduen sad på krogen. En lille flok på 12 Sabinemåger holdt til omkring båden, men de blev nu og da mobbet af 3 kjovearter. Sidst på dagen gik turen hjem. Ud over fuglene kunne holdet glæde sig over mange Southern Right Whale´s, der tæt på båden var i display. Disse kæmpehvaler kastede sig op i luften og plaskede lige ned, sådan tæt på båden. To Delfin arter blev også set omkring vor båd flere gange. Det var med en god smag i munden vi ankom til den lille havn i kolonibyen Simon´s Town, den sydligst beliggende by i Afrika. Det blev til en uforglemmelig middag på Penguin Restaurant efter solnedgang.

24/10: fra Cape Town kl. 6.30 og ankomst Johannesburg kl. 8.25, hvor der atter var afgang fra kl. 10.00. Vi ankom til Skukuza i Kruger National Park kl. 11.05. Reservation af hytter den uge vi skulle være i Kruger var ordnet hjemmefra, så alt var klart da vi ankom til receptionen i Skukuza. Det tog kun en halv time at få klaret bagage og bil, og derefter var det blot at køre 4 km. til den nærmeste restcamp, Skukuza, hvor vi fik "udleveret" vores hytte. Samtlige hytter i Kruger er fortrinlige med soveafdeling, badeværelse, køkkenfaciliteter etc. og fungerer i realiteten som et selvstændigt lille hus. De første markante Kruger-arter faldt på den første eftermiddagstur, Marabou Stork, Black Crake, Whitebacked Vulture, Cape Vulture, Bateleur, Whiteheaded Vulture m.fl..

25/10: Efter indtagelse af morgenmad på restauranten pakkede vi bilen og kørte den lange vej op igennem Kruger Nationalpark op til Letaba Restcamp, hvor vi skulle have to overnatninger. Det var flot savannevejr og de første store pattedyr lod sig se, Afrikansk Elefant, Flodheste, Vortesvin, Stor Kudu og de allestedsnærværende abekatte - Chacma Baboon´s og Vervet Monkey – sidstnævnte, der er en art marekat, havde vi megen forhøjelse af hele ugen. Dagen var spækket med oplevelser, herunder mange nye spændende fuglearter, især en flok på 11 Saddlebilled Stork, Wollynecked Stork, to gange stod der en Kori Bustard tæt på bilen, Lappetfaced Vulture, Steppe- og Martial Eagle og turens første natravn var en realitet. Dagen sluttede med et voldsomt tordenvejr – og en Mozambique Nightjar på klodshold.

26/10: Tidligt op til en dag med blå himmel og 35 gr. C. Restauranten ligger utroligt smukt, og den ligger i et lidt højere niveau end floden og den tilliggende savanne. Nok den flotteste restaurant og omgivelser i Kruger. Vi kørte først runden langs med Letaba river og dernæst retur ad S 47 til Letaba. Eftermiddagen brugte vi i området mellem Olifants og Letaba restcamp. Området er fortrinsvis krat og mere åbne savanneområder. Omkring Letaba river er der megen vegetation, og lokaliteterne er overordentlige tiltalende. Blandt de sete pattedyr kan nævnes Plettet Hyæne, Zebra, Flodhest, Gnu, Penselsvin , Vortesvin, Kafferbøffel, Bushbuck, Bush Duiker, Sharpe´s Grysbok, Klippspringer m.v.. Fuglerigdommen var enorm, og de nye arter stod i kø for at blive noteret op, bl.a. Knobbilled Duck, African Rail, Crested Francolin, turens eneste Ovambo Sparrowhawk. Vi havde booket os ind på turens første Night-Drive, og det skulle blive en fantastisk oplevelse – den afrikanske savanne efter mørkets frembrud. Temperaturen nærmede sig 35 gr., trykkende, lummert og masser af torden i baggrunden. Højdepunktet var to han løver, der tæt på bilen slentrede hen ad grusvejen. Desuden Scops Owl, Pearlspottet Owl og Rufouscheeked Nightjar.

27/10: Denne dag skulle vi forlade Letaba, kørte sydover gennem Satara, og nåede Skukuza restcamp, hvor vi havde to overnatninger

28/10: Aktivitet på grusvejene omkring Skukuza. Om formiddagen foretrak vi turen langs med Sabie floden mod vest, og kom forbi Paul Kruger Gate. Inden man kommer dertil, kan man tage en afstikker til et lille fugletårn mellem Skukuza og Paul Kruger Gate. Senere på dagen blev områderne syd for Skukuza undersøgt.Night-Drive igen, og det gav bl.a. 3 jagende han løver, flere Giraffer, Serval Cat, African Servet, Blotched Genet, Common Genet, Honey Badger (Honninggrævling) og sjakaler.

29/10: Vi forlod Skukuza efter morgenmaden for at køre mod Lower Sabie Restcamp, hvor vi skulle bo to dage. Hytterne var igen af god kvalitet, og lejren var mere behagelig. Ikke så overrendt som Skukuza. Et par af dagens højdepunkter var bl.a. Whitebacked Night Heron ved broen, og så den smukke Sunset Dam lige ved Lower Sabie. Den lille sø eller mudderhul var et eldorado – spækket med Flodheste og Krokodiller, og der var fugle overalt. Vi kunne ganske enkelt ikke komme derfra. Dwarf Bittern, Goliath Heron, Hamerkop, Caspian Plover, mere end 30 African Jacana´s, og den ejendommelige rovfugl Gymnogene, der hang i rederne oppe i træerne. Mærkelig fugl. For blot at nævne nogle.

30/10: Tidligt op og ud til Sunset Dam, der atter var spækket med spændende fugle. Om formiddagen mødte vi to personer fra Johannesburg der fortalte, at de netop havde set en flok på 15 Løver, der lå tæt ved vejen. Afsted, og 10. min. senere sad vi ved flokken, der lå ganske få meter fra bilen – eller retter bilerne, for vi var ikke alene. Sådan cirka 10 andre biler, havde fået samme ide. Men det gjorde skam ikke oplevelsen mindre. Som vanligt hurtig aftensmad, og afsted på Night-Drive i 3 timer. Igen jagende nat-løver, Wood Owl, Whitefaced Owl, og de første rigtigt flotte Bushbabies – de hedder også Greater Galago og South African Galago.

31/10: Det var med vemod, at vi forlod Kruger National Park om formiddagen. En uges safari i denne park var ganske enkelt en enestående oplevelse. Men OK, efter 7 dage var det på tide med nye udfordringer, så vi kørte ud gennem Crocodille Bridge Restcamp og fortsatte mod Swaziland. Det lokale turistbureau havde anbefalet en bestemt vej, og det kan godt være at det var den rigtige. Men hold op, hvor var den tur besværlig og lang. Op og op til vi nåede paskontrollen i jeg ved ikke hvilket højdeniveau, men her var vi sandelig kommet til Afrika. Beaukrati af værste skuffe – området var spækket med indfødte, de fleste uhyre fattige, men også enkelte af blærerøvs-millionærtypen, der ankom i fabriksny Mercedes med en afrikanerdulle på forsædet. Vi udfyldte et kvamtum blanketter og fik de obligatoriske stempler, og slap endeligt fri. Vi ankom først over middag til den meget smukke Ezulwini dal midt i Swaziland, hvor vi skulle bo på et rigtigt luksushotel, Ezulwini Sun. Luksuriøst, så det gjorde ondt. For fint. Det meste af eftermiddagen brugte vi i nationalparken Mlilwane, hvor det lykkedes os bl.a. at se Ostrich, Forest Buzzard, Black Sparrowhawk, Black Cuckoo, Little Bee-eater, Whitefronted Bee-eater, Olive Woodpecker, som var turens eneste, Sabota Lark, Redcapped- og Rufousnaped Lark, Grassbird 3 eks., Scarletcrested Sunbird, Grey Sunbird – en rigtig god lokalitet, men far-out.

1/11: Efter indtagelse af et overordentlig overdådigt, prangende, vulgært, morgenmåltid, forlod vi Ezulwini dalen og kørte op mod passet nær grænsen til South Africa. Efter at have kørt al for lang tid på nogle alt for lange og håbløse grusveje nåede vi den obligatoriske grænseovergang. Vi frygtede samme halløj som i går, men så fik jeg øje på en lille krukke, hvor der var jule-indsamling til de lokale børn. Tja, skulle vi ikke give dem sådan 10 Rand – jo, det gjorde vi. Og det gjorde underværker, vupti, stempler i passet – intet bøvl, og vi fór flux over grænsen, atter på asfaltvej – og hastigheden blev sat op til 130 km. i timen. For endemerne i Wakkerstroom området ventede! Desværre havde vi brugt for mange timer om morgenen på afslapning, så tiden i Wakkerstroom var begrænset til nogle få timer. Den nøjagtige forberedelse hjemmefra med eksakte stedsangivelser gjorde udslaget: 4 Bald Ibis fløj lige over hovedet på os, Rudd´s Lark 1 på klodshold – en af Afrika´s største endemer, Melodious Lark 3, Flappet Lark, Pinkbilled Lark, Shorttailed Pipit, Yellow-breastet Pipit, Mocking Chat, og dokumenterede, at forberedelse af en rejse altid er afgørende for resultatet.Vi ankom til Hluhluwe Hilltop, som består af en række bungalows og hvor vi skulle bo tre nætter. Det gav knap 4 dage i den pragtfugle Hluhluwe Game Reserve. Vi var netop kommet ind i nationalparken, da et par Hvide Næsehorn tog mudderbad tæt på grusvejen. En passende start i et enestående naturområde. Op til bungalowen, af med bagagen, og vi gik direkte over i jeep´en og tog på Night-Drive. En fed aften hvor højdepunkterne var Giant Eagle Owl på 3 m. afstand, Spotted Eagle Owl , Serval Cat, 2 arter Genets – Common Genet og Blotched Genet.

2/11: Hele dagen tilbragte vi i Hluhluwe Game Reserve og Umfolozi. Vi prioriterede området nedenfor Isivivaneni lookout, savanneområdet nær Memorial Gate, Gontshi loop højest denne dag. Efter morgenmaden tog vi dog først på vandrestien omkring Hilltop – den såkaldte Umbhombe walk, hvor man også kommer igennem Umbhombe Forest. Blandt højdepunkterne var 2 Bald Ibis på rede med unger !, Knysna Lourie, Bluespotted Dove, der er sjælden her, Redbilled Woodhoopoe, White-eared Barbet, Cardinal Woodpecker, Orange Trush, Greater Doublecollared Sunbird, Natal Robin and Geencapped Eremomela m.fl. Night-Drive igen efter middagen, og det blev til blandt andet Spotted Eagle Owl, Mozambique Nightjar, Roan Antelope, en flok på 5 jagende Plettet Hyæne, Vortesvin, Marsh – og White-tailed Mongoose etc.

3/11: Samme lokaliteter som i går. Overskrifterne denne dag blev bl.a. Buffspotted Flufftail, African Finfoot 2 hanner på klodshold, Crested Guineafowl flere gange i løbet af dagen, men allerflottest Livingstone´s Lourie tæt på og i lang tid. Denne art er først for få år siden udskilt som selvstændig art, Striped Cuckoo, Scimitarbilled Woodhoopoe, Barthroated Apalis, turens eneste Redbacked Manikin m.fl.

4/11: Efter at have afleveret nøgler og tjekket ud i "reception", tog vi en sidste runde før vi kørte mod Mkuzi Game Reserve, hvor vi skulle have to overnatninger. Mkuzi er en betydeligt mindre nationalpark, og der er generelt mere fred og ro. Men Hluhluwe er flottere, og der er mere "vildt". Efter at have tjekket ind fik vi vores bungalow udleveret. Vi fik en snak med en ranger, der fortalte at Fig Forest var lukket på grund af, at flere turister var blevet overfaldet der i det sidste år. Folk var slået ned, voldtaget, bestjålet etc.. og derfor kunne man kun komme rundt i Fig Forest med svært bevæbnede vagter. Vi ønskede ikke, at deltage i en sådan kampklar ekspedition, og afskrev derfor muligheden for at få Pink-throated Twinspot, Green Twinspot, etc.. Så vi kørte i stedet ned til Nsumu Pan fugletårnet, der er Mkuzi´s største juvel. Blot for at konstatere, at hele søen / floden var totalt udtørret. Nogle få mudderbanker var tilbage, og der lå mellem 30 og 50 Flodheste, 1 Hvidt Næsehorn, et kvantum krokodiller, og drev den af. På trods af disse nedslående konstateringer, blev det om eftermiddagen til blandt andet Goliath Heron, Rødvinget- og Sortvinget Braksvale, Black-bellied Korhaan i display, Secretary Bird, Longcrested Eagle, Purple-crested Lourie, Horus Swift, Goldentailed Woodpecker, Lesser Honeyguide, Gorgeous Bush Shrike, Neergaard´s Sunbird, Lesser Doubblecrested Sunbird, Marico Sunbird, og Night-Drive kastede bl.a. Wood Owl, Spotted Eagle Owl og Pennantwinged Nightjar af sig.

5/11: Tidligt op og hele dagen i Mkuzi, hvor jagten på endemer atter var gået ind. I Mkuzi er der ingen restauranter og butikker, så man skal selv ha´ det hele med, og selv ordne alle måltider. Fint, da man så også er herre over hvad og hvornår der skal indtages føde. Vi besøgte atter Nsumu Pan , områderne omkring Mantuma Camp, og de øvrige fugletårne, der er i Mkuzi. Blandt dagens mest spectaculære iagttagelser kan nævnes Redcrested Korhaan, White-bellied Korhaan, Black-bellied Korhaan, Crested Guineafowl, Dark Chanting Goshawk, Narina Trogon, Trumpeter Hornbill, Bearded Woodpecker, Redthroated Wryneck, Scalythroated Honeyguide, African Broadbill – 2 fugle syngende lige ved vores bungalow i skumringen -, Whitebrowed Robin, Bearded Robin, Burntnecked Eremomela og mange flere. Stordag. På en hel dag på savannen sås kun 2 biler i alt, så vi var faktisk helt alene denne dag. Hvilket er usædvanligt i sydafrikanske nationalparker.

6/11: Tidlig morgenmad, og aflevering af hytte og parkpas. Vi forlod Mkuzi om formiddagen efter at have taget afsked med et par Hvide Næsehorn og vi var lige kommet ud af parken, da vi stødte ind i en Purple Widowfinch, der rastede i vejkanten. Ikke nogen dårlig start på dagen. Vi fortsatte ned mod Durban, idet vi håbede at der var tid nok til at besøge Mtunzini, som er hjemsted for den i Sydafrika meget sjældne Palmenøddegrib. Mtunzini ligger kun ca. 1 km. fra Umlalazi Nature Reserve, men da Raphia palmelunden og monumentet ligger udenfor, ja så er det altså der, at gribben holder til. Vi var dårligt kommet ud at bilen, da Putte fik øje på en adult Palmnut Vulture, der sad og knejsede i toppen af en gammel palme. Hvilket held, og D.O.F. gik endda forgæves sidste år. Turen gik så videre mod Durban, hvor vi nåede et fly før mod Johannesburg. Afgang fra Johannesburg kl. 22.00 og planmæssigt ankomst

7/11: i London kl. 6.55. Men vi var først hjemme i København kl. 15.25 – og med mange oplevelser i bagagen.

KORT BESKRIVELSE AF DE VÆSENTLIGSTE LOKALITETER

Hluhluwe Game Reserve

Zululand, nordvest for Mtubatuba. Blev nationalpark allerede i 1897 og dækker et område på 23.067 ha.. I dag linked til

Umfolozi Game Reserve, idet hegnene er fjernet og dyrene har således mulighed for at bevæge sig over et meget større område end tidligere. Området er generelt meget kuperet, skovklædt med åbne eng- og savanneområder. Et par store floder løber igennem området. Gode overnatningsmuligheder på Hluhluwe Hilltop. I reservatet skal man blive i bilen hele tiden, og det er kun tilladt at gå ud ved fugletårnene, som der er nogle stykker af. Generelt er området overordentligt tiltalende, og bestemt ikke kedeligt som nogen har skrevet i D.O.F. rapporten.

Hluhluwe blev verdenskendt for nogle år siden, da det er i dette reservat at det Hvide Næsehorn har overlevet udryddelse. Der er i dag en pæn bestand i Hluhluwe – og desuden et særdeles rigt dyreliv omfattende bl.a.200 Leoparder og 95 Løver. Vi så bl.a. Sort- og Hvidt Næsehorn begge med nyfødte unger.

Blandt de mere interessante fugleiagttagelser vi gjorde kan nævnes Southern Bald Ibis et par ved rede med unger, African Finfoot 2 hanner ved floderne, Buffspotted Flufftail, Crested Guineafowl, Delegorgue´s Pigeon, Knysna Lourie, Livingstone´s Lourie, Bluespotted Dove, Giant Eagle Owl, Redbilled- og Scimitarbilled Woodhoopoe, Cardinal Woodpecker, Orange Trush, Natal Robin, Greater Doublecollared Sunbird, Black Sunbird, Redshouldered Widow, Paradise Whydah m.v..

Området er yderligere beskrevet i Game & Nature Reserves, 1995, af Chis og Tilde Stuart.

Mkuzi Game Reserve

En af Sydafrikas største juveler – det er forfatterne ikke uenige om. Det nord-østlige Natal, og nord-øst for Mtubatuba. Vildtparken ligger kun 1 times kørsel fra Hluhluwe. Området er generelt mere fladt savanneområde i forhold til Hluhluwe, og der er betydeligt mere fred og ro. Dækker 34.000 ha og blev etableret i 1912. Der findes ikke Løver, men der er ca 50 Leoparder. Pæn bestand af Sort- og Hvidt Næsehorn, som vi så flere gange. Der findes i alt 7 fugletårne i Mkuzi, og flere af disse er bare SÅ eminente. Især kan vi anbefale fugletårnene ved Nsumu Pan og Kumasinga, hvor der bl.a. ved førstnævnte, er et fantastisk overblik over flod og savanne. Overnatningsmuligheder i Mantuma Camp, herunder hytter, camping og bungalows. Ingen butikker eller restauranter, så alt skal medbringes inden man kommer ind i parken.

Fig Forest, der ligger tæt på Nsumu Pan, var som tidligere nævnt lukket p.g.a. mange overfald på turister. Informationsrangeren fortalte, at der kun var adgang med svært bevæbnede militærfolk eller bevæbnede rangers. Problemet er, at folk fra den nærliggende township lusker sig ind i skumringen, og en hurtig voldtægt af en lille hvid uskyldig turistpige er ikke af vejen. Brokker manden sig, kan man jo blot skyde ham. Derfor er Fig Forest lukket i dag.

Vi havde ingen ambitioner om at foretage "en ekspediton" til skovområdet, blot for at score Twinspots – vi fik ellers tilbuddet. Vi skulle blot møde op næste morgen kl. 8.00 og en såkaldt "delegation" ville så følge os.

Blandt de mere spectaculære fugle vi så kan nævnes Blackwinged Pratincole, Redchested-, Whitebellied- og Blackbellied Korhaan, Secretarybird, Longcrested Eagle, African Goshawk, Dark Chanting Goshawk, Pennantwinged Nightjar, Horus Swift, Goldentailed Woodpecker, Redfronted Tinkerbarbet, Redthroated Wryneck, African Broadbill,

Whitebrowed- og Bearded Robin, Burntnecked Eremomela, Neergaard´s Sunbird, Purplebanded Sunbird.

Læs mere i Game & Nature Reserves, 1995.

Wakkerstroom

Eneste litteratur på området, er D.O.F.´s rapport fra 1998 – og oplysningerne er da også hentet direkte fra de lokale feltbisser i Sydafrika. De små grusveje mellem byerne Amersfoort og Wakkerstroom og videre til Volksrust, er et typisk åbent græsland, sparsom vegetation, og ideelt for diverse lærkearter. Det tager ca. 1 time i bil fra Piet Retief, at nå de store åbne græsområder. Området er især kendt p.g.a. en række endemer, herunder de to sjældne lærker Botha´s – og Rudd´s Lark og generelt, er det nemt at færdes i dette område.

Blandt de mere interessante observationer fra Wakkerstroom kan nævnes Melodious Lark, Sabota Lark, Fawncoloured Lark, Redcapped Lark, Rufousnaped Lark, Pinkbilled Lark – og den bedste lærke – Rudd´s Lark, en endemisk lækkerbidsken, Buffy Pipit, Orangethroated Longclaw, Yellow-breasted Pipit og ikke mindst 4 Southern Bald Ibis.

 

Akkerendam Nature Reserve

Ca. 400 km. nord-nordøst fra Cape Town ligger den lille by Calvinia, der er placeret midt ude i Western Karoo. Området er karakteriseret af semi-stenørken, græssteppe af overdrevslignende karakter, og det ligger desuden på et højdeplateau. Lige uden for byen Calvinia ligger det lille, men absolut anbefalelsesværdige Akkerendam. Det tager kun ca. 5 min. at køre fra hovedgaden ud til nationalparken. Gode overnatningsmuligheder i Calvinia, herunder to mindre luksuriøse hoteller. I alt 2301 ha karoo-flats og vegationen udpræget karoo-scrub.

Blandt seværdighederne så vi Redknobbed Coot, Redchested Flufftail, Greywing Francolin, Black Eagle, en flok på 47 Namaqua Sandgrouse, Sabota Lark, Karoo Lark, Sicklewinged -, Tractrac- og Anteating Chat, Cinnamonbreasted Warbler, Great Sparrow og Whithroated Canary.

Læs mere om Akkerendam i Game & Nature Reserves, 1995.

Organiserede havfugleture – Pelagic trips

Farvandet udfor Sydafrika har alle dage været fourageringsområde for mange af verdens mest interessante havfuglearter. I en årrække har der været tradition for at arrangere ture i små fiskerbåde ud til the shelf, samt i de senere år især til de mange tunbåde og trawlere. Bådene fyldes op med dels lokale ornithologer og dels mange tilrejsende, der ønsker at stifte bekendtskab med både "små" og især "store" vingefang.

I modsætning til Australien medtages der ikke nedfrosset fiskeaffald. I stedet sætter man kursen mod trawlerne. Når de store net hales ind, er der en sky på 1-2 km. omkring bådene – udelukkende bestående af havfugle.

Der arrangeres 2-4 ekskursioner om måneden, og båden "Zest 11" udgår fra Simon´s Town, der ligger syd for Cape Town. Man møder ca. 6.30 på Wharf Street nedenfor Jubilee Square, og der er afgang kl. 7.00. Prisen i år var Rand 900,00 for to personer. Båden er tilbage i havnen ved solnedgang. Der serveres typisk et par sandwiches og æblejuice.

Husk: varmt olietøj, søsygepiller af mærket Marzine – den New Zealandske flåde bruger dem, foder.

Wandering- og Royal Albatross forekommer i området, sidstnævnte dog uhyre sjældent. Black-browed -, Yellownosed- og Shy Albatross ses året rundt, dog fortrinsvis om vinteren, og sidstnævnte forekommer talrigt ude på havet. Greyheaded -, Sooty- og Light-mantled Albatross er ret sjældne. Vi fik i alt 4 albatrosarter på vor tur.

De to kæmpestormfugle er begge ret almindelige, desuden fik vi Cape Petrel, Greatwinged Petrel, Whitechinned Petrel, Cory´s-, Sooty-, Manx- og Great Shearwater – den store i stort antal.

Det blev til 3 stormsvalearter, hvoraf Wilson´s var den ubetingede almindeligste

Kontakt i Sydafrika vedrørende havfugleture: Mrs. Anne Gray, P.O. Box 5671 Helderberg, 7136 Somerset West, South Africa. Telefon nr. 021-8554201, fax. 8553959.

E-mail: gray-ad@cis.co.za

I et lille lokal skrift har Philip A.R. Hockey skrevet mere detaljeret om havfuglene udfor the Cape "Birding at Sea", til hvilken artikel der henvises. Artiklen omtaler de 68 havfuglearter, der til dato er anerkendt udfor the Cape.

 

 

Cape of the Good Hope Nature Reserve

Afrikas sydligste spids er karakteriseret af overdrevslignende hede i et ret kuperet terræn, afløst af forrevne kyster, sandstrande, kysthede og store, flade områder, i alt 7750 ha.. Særpræget og attraktivt – både i botanisk hensende og ornithologisk. Lokaliteten er let tilgængelig og der er åbent i de lyse timer. Overnatningsmuligheder findes i Simon´s Town, der er den nærmeste by. Der er mulighed for kratluskeri i de få kratområder der er, og naturligvis havfuglekikkeri fra bl.a. Cape Point.

Vi besøgte naturreservatet flere gange i løbet af den første uge, og fik bl.a. registreret Subantarctic Skua, African Black Oystercatcher, Cape- og Greyving Francolin, Ostrich, Cape Rock Trush, Cape Sugarbird – som bare er en fed fugl, Malachite Sunbird, Orangebreasted Sunbird, Yellowrumped Widow.

Lokaliteten er i øvrigt omtalt mere detaljeret af Chris & Tilde Stuart, 1995.

Kruger National Park

Sydafrikas ubetingede største nationalpark – på størrelse med Jylland, og en af verdens bedst organiserede og kendte nationalparker. Mod øst grænsende op til Mozambique, mod nord til Zimbabwe. I alt 39.000 ha. afrikansk vildmark, krat og savanne, omfattende brusende floder med små klynger af subtropisk regnskov iblandt. Når man kører igennem området forekommer landskabet uendeligt. Selvom der er mange turister, der ønsker at opleve afrikas dyr, føler man sig ikke begloet eller overrendt, idet området er så stort. Der er plads til alle. Man kan køre en hel dag på en grusvej, og kun møde 3-4 biler. F.eks. nær Letaba Restcamp kørte vi langs med floden en hel eftermiddag – og betragtede flodheste og elefanter uden at møde ét menneske.

Overnatningsmulighederner er gode, idet der findes en række rest-camps, hvor man kan leje hytter for en rimelig penge. De største camps er Skukuza, Lower Sabie, Olifants, Letaba, Crocodile Bridge, Pretoriouskop, Timbavati, Punda Maria m.fl.. Skukuza er parkens hovedkvarter, og her findes endvidere bibliotek, restauranter og cafeteria, autoværksted, politi, flyveplads, sygehus o.s.v. – og naturligvis diverse forretninger, hvor man kan købe næsten alt.

Dyrelivet er unikt og hovedparten af afrikas vilde dyr kan ses her med lidt held, inclusive "the big five". Man kan mene om Kruger hvad man vil, men et stort konserveringsområde det er det. Bevares, her kan dyrene i hvert fald overleve uden at frygte krybskytter o.lign.. Et par pattedyrbestande: Løve 1500, Leopard 900, Elefant 7800, Zebra 29.000, Hyæne 2000, Giraf 4600, Kafferbøffel 15.000, Sort Næsehorn 220, Hvidt Næsehorn 1870.

De meget forskellige biotoper, der findes i Kruger betyder samtidigt at fuglelivet og artsrigdommen er enorm – området generelt er fuglekikkernes paradis, og en uge i Kruger giver en lang artsliste. Ingen tvivl om den sag. Blandt de mere interessante fuglearter, som vi registrerede kan nævnes i flæng: Whitebacked Night Heron, Dwarf Bittern, Marabou Stork, Wollynecked Stork, Whitebacked Duck, Lesser Moorhen, African Rail, Blackwinged- , Crowned- og Wattled Plover, Redchested Korhaan, Kori Bustard, Secretarybird, Cape Vulture, Hooded Vulture, Lappetfaced Vulture, Black-breasted Snake- og Brown Snake Eagle, Lizard Buzzard, Ovambo Sparrowhawk, Dobblebanded Sandgrouse, Purplecrested Lourie, Brownheaded Parrot, Scops Owl, Pearlspotted Owl, Rufouscheeked-, Fierynecked- og Mozambique Nightjar, Mosque Swallow, Pearlbreasted Swallow, Little-, Whitefronted- og Bluecheeked Bee-eater, Pygmy- og Striped Kingfisher, Broadbilled- og Purple Roller, Crowned- og Ground Hornbill, Bennett´s- og Bearded Woodpecker, Bush Blackcap, Groundscraper Trush, Heuglin´s Robin, Grey-backed Bleating Warbler, Paradise- og Wattle-eyed Flycatcher, Whitecrowned Shrike, m.fl..

Kruger området er beskrevet i adskillige bøger, herunder Chris og Tilde Stuart´s, Game & Nature Reserves, 1995.

Mlilwane Wildlife Sanctuary, Swaziland

West-central Swaziland, syd for Mbabane. Fra hovedstaden Mbabane tager man hovedvejen mod Manzini. Ca. 10 km. ude ad vejen drejer man af en lille grusvej mod vildtreservatet Mlilwane. Omfatter 4545 ha. kuperet afrikansk savanne, græsland og skovområder. Mulighed for overnatning i små hytter i udkanten af parken. Overnatning kan også ske mere comfortabelt flere steder i Ezulwini dalen, hvor der findes flere hoteller. Området er under genopbygning, idet en del af arealerne i en længere årrække har været dyrket. Der er i dag en lille bestand af Sabelantiloper, Hvidt Næsehorn, Kafferbøffel, m.fl..

I løbet af en enkelt eftermiddag lykkedes det os bl.a. at se Ostrich, Black Sparrowhawk, Little Bee-eater, Olive Woodpecker (turens eneste), Sabota- og Flappet Lark, Redcapped- og Rufousnaped Lark, Grassveld Pipit, Grassbird, m.fl.

Første lokalitet i Swaziland, der blev omlagt til nationalpark, hvilket skete i 1964 efter af englænderne havde trukket sig ud af Swaziland.

Lokaliteten er beskrevet af Chris og Tilde Stuart, 1995, i Game &Nature Reserves.