Fuglerapport fra Ægypten 2001.

af Lene og Niels Jørgen Larsen

Revideret 27/12 2001.

Denne rapport omhandler fugleobservationer fra Ægypten i perioden 20/9 - 4/10 2001. (Revisionen består i tilføjelse af ekstra informationer under den systematiske artsgennemgang). Vi var på en klassisk rundrejse, med indlagte fuglemuligheder, og i bakspejlet gik ca 60% af tiden med Ægyptiske oldtidslevn og byer, medens resten var tid til observationer og transport.

Turen var en Kefron rundrejse fra Atlantis Rejser, inklusive den fulde udflugtspakke (i alt ca. 9000 kr pr person), men med visse ændringer. På denne rundrejse starter man med en uges Nil-krydstogt mellem Luxor og Aswan, flyver til Cairo hvor man bor de næste 3 dage, og har 4 dage i Sharm-el-Sheik på Sinai til slut. Vores ændring af turen bestod i at vi lejede en bil og selv kørte fra Cairo til Sharm-el-Sheik. Der har været en del nervøsitet ved at rejse i muslimske lande på det sidste. Vi havde absolut ingen problemer, tvært imod mødte vi kun venlighed fra Ægypterne.

Bilen var bestilt hjemmefra (telefonisk) og kostede ca 2500 kr hos Budget, inklusive $100 i gebyr for envejs-leje. Til gengæld kostede benzinen kun 2kr/liter. Turen til Sharm-el-Sheik brugte vi så et par dage på. Især i de mere befolkede områder gik trafikken langsommere end vi havde forventet, og det kan være svært at finde et skilt mod næste bestemmelsessted, især et man kan læse... Alligevel var det en tur vi ikke ville have undværet.

Bilkørsel i Ægypten er meget anderledes end Danmark, men vi synes at det fungerede bedre end rygtet havde fortalt. De vigtigste forskelle udgøres af at der altid er forkørselsret for den der har spidsen af sin bil 5 cm foran din, også selv om han kommer ud fra en sidevej. Til gengæld foregår især bytrafikken langsommere end i Danmark, så hvis man kører lidt forsigtigt, så er der tid til at reagere. Ægypterne er meget mere forberedt på at der er nogen, som gør det uventede, blandt andet fordi de selv kun overholder de røde lys, hvis der tilfældigvis står en betjent. Dog vil jeg meget fraråde at man kører efter mørkets frembrud, trafikkulturen foreskriver at man maximalt bruger positionslys når der er modkørende, hvilket er besværligt og ikke særlig sikkert. Det ene faktum som kan gøre turen farlig er at man kan møde en bil igang med at overhale, hvor der faktisk ikke er plads. Som vores guide fortalte: Når der endelig er uheld i Ægypten er de som regel alvorlige. Den anden faktor som kan bekymre, er rygtet om at ved alvorlige ulykker risikerer man at eventuelle familiemedlemmer går amok. Individuel bilkørsel bliver ikke tilladt mere end ca 100 km syd for Cairo, pga koncentration af mere fundamentalistiske muslimer bliver turister sendt afsted i konvoj mellem byerne.

Under Nil-krydstogtet foregik hovedparten af sejladsen om dagen, medens båden lå stille om natten. Samlet set altså en ret ideel situation, hovedparten af området kunne ses i godt lys enten på turen op til Aswan eller tilbage. Et teleskop var uundværligt, og stod stabilt på soldækket. Vores skib havde soldæk øverst på hele skibet, med svømmepøl og boblebad, men også med borde under baldakin på den bagerste trediedel (vi var blevet opgraderet til 1. klasse på denne del af rejsen). Man kunne være behageligt parkeret i en stol med teleskop, kikkert, fuglebøger og kamera. På vores tur var der plads til at rykke over i den anden side når skibet kom tættest på den modsatte bred. Ulemper ved denne platform er at de fleste vadefugle bliver meget små, og at man ikke er tæt på vegetationen hvor småfuglene færdes. Lille grøn biæder kunne dog nemt ses fra båden.

Som generel guide benyttede vi Lonely Planet. Til fuglelokaliteter benyttede vi et hæfte fra Gosney (Birdguides - http://www.birdguides.com), diverse oplysninger fra diverse www sider, og et par breve fra Thomas J Sørensen. "Directory of important bird areas in Egypt" af Sherif M Baha El Din gav normalt ikke brugbare oplysninger om adgangsveje, men dog andre interessante oplysninger. Som feltguide brugte vi Lars Jonsson: "Birds of Europe" og til opslagsværk "Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten" af Beaman and Madge. Sidsnævnte var uundværlig blandt andet til de fugle med forekomst i Ægypten, som ikke er nævnt i Lars Jonssons bog, men er ikke egnet til at slæbe langt fra kufferten, med en vægt på omkring 1 kg.

 

Rejseplan

20/9:
Vi ankom til Luxor efter solnedgang. Blev inkvarteret på skibet Pyramiso III, som tilhører ISIS hotelkæden.

21/9:
Dagen startede med udflugt til Memnon-kolosserne, Kongernes dal, Hatseputs tempel og Deir-el-Medina, efter frokost til Karnak templet. Fra kl 16 var der sejlads mod syd, vi lå i Esna da det blev næste morgen. Den sidste del af sejladsen var sket om natten fordi der var kø ved slusen lige før Esna. Dagens fuglemæssige højdepunkter var mange (første dag i et nyt land), men ørkenravn og bleg klippesvale var vel de mest interessante.

22/9:
Vi startede med sejlads fra Esna til Edfu. Dagens udflugt gik til templet i Edfu. Frokost blev indtaget på skibet medens vi startede sejladsen videre sydpå, og sluttede i Kom Ombo. Dagens og turens mest uventede fugl var en Afrikansk Saksnæb kort efter Esna! Desuden en flok på 4 Senegal triel.

23/9:
Vi sejlede videre kl 8, idet templet i Kom Ombo først blev besøgt på tilbagevejen. Der var ankomst til Aswan midt på eftermiddagen, med forankring ved det lokale ISIS hotel. Dagens udflugt var en fellukka­sejlads rundt om den nærmeste ø. Dagens fugl var nilsolfugl ved Kom Ombo, næst-mest interessant var et stort hejretræk (muligvis nathejrer) efter solnedgang i Aswan.

24/9:
Dagens første udflugt var med Mohammed Arabi i moterbåd gennem First Cataract Islands, et beskyttet område. Mr Arabi kender fuglene i området, kunne på forhånd udpege den busk hvor nathejrerne sad, osv. Dette gav gode fotomuligheder af blandt andet mangrovehejrer, sporeviber, etc. Det mest uventede var at han kendte navnene på dansk! Som afslutning på turen var indlagt et besøg til en Nubisk landsby. Denne udflugt var ikke med i udflugtspakken, men blev annonceret undervejs. Eftermiddagen var optaget af en udflugt til Aswan High Dam, Phila templet og den ufærdige obelisk.

25/9:
Formiddagen var til fri afbenyttelse (med mindre man ville til Abu Simbel - med priser på 600/1200 kr for 2 timers ophold, vi syntes ikke det var besværet værd). Vi brugte tiden til et besøg på Kitsheners Island, hvor der er en botanisk have - desværre var der færre rastende småfugle end andre har set på lokaliteten. Vi havde 2 timer på øen, og var tilbage i god tid til afsejling kl 13. Sejlturen gik til Kom Ombo, hvor også templet blev besøgt før det blev mørkt. Skibet sejlede derefter videre til Edfu. Fuglene på Kitchener Island inkluderede solfugle, masketornskade, etc.

26/9:
Afsejling fra Edfu skete lidt sent, da nye passagerer på båden skulle nå at besøge templet i Edfu. Ellers gik turen til Esna hvor vi ventede et kortere stykke tid på slusen, og videre til Luxor. I Luxor besøgte vi Luxortemplet kort efter solnedgang. Rovfugletræk ved Esna gav bl.a. turens første sikre steppehøg.

27/9:
Rejsedag, hvor en tidlig vækning blev efterfulgt af flytur til Cairo. Eftermiddagen blev brugt på byvandring (ingen fugle).

28/9:
Uudflugt til Memphis, Sakkara, tæppevæveri og Citadellet i Cairo. Fuglemæssigt blev kun almindeligheder set. Dog er der store mængder af sorte glenter i Cairo.

29/9:
Udflugt til de tre store pyramider, Sfinx’en og Det Ægyptiske Museum i Cairo. (Eneste fugl var en stenpikker sp.)

30/9:
Vi hentede bilen (Hyundai Accent, med Air Con) i lufthavnen, hvilket tog ca. 1½ times palaver. Derfra gik turen ud ad den nye Ismailiavej indtil vi fandt en passende sidevej op til venstre. Jeg tror nok vi passerede igennem Abbassa på vejen, men vi fandt ikke de fiskedamme etc. som skulle gøre området interessant. Vi fortsatte langs med Ismailiakanalen, og fik set flere gode fugle ved tilfældige småstop. Overnatning i Ismailia. Bedste fugle var Smyrnaisfugl og elegant sanger.

1/10:
Småstop ved søbredden i Ismailia, og ved en pond syd for byen (75 km fra Suez). Ellers gik det meste af dagen med kørsel til Suez by, tilbage igennem tunnelen under Suezkanalen, og ned langs Sinais vestkyst. Vi drejede ind i landet ad vejen til Sct Katarina klosteret, og overnattede på klostrets hotel ($60 for 2 personer inkl både aften- og morgenmad, i et meget rent værelse). Flere papyrussangere og huskrager var blandt dagens højdepunkter.

2/10:
Stemningen da solen stod op var ubetalelig, og fuglene samarbejdede. Vi startede ved haverne N for klosteret, fortsatte ad en lille sti rundt om østsiden af klosteret, og fortsatte et par hundrede meter langs med østsiden af dalen. Begge specialiteter (Sinai karmindompap og Tristams sortstær) samarbejdede, og desuden sås f.eks. sandagerhøne og Cypern-sanger. Da turisterne kom i alt for store hobe ved 10-tiden, kørte vi videre mod østsiden af Sinai, og fortsatte ned til Sharm-el-Sheik. Begge “sewagefarms” blev besøgt. Hernede sås f.eks. sodfalke og stor skrigeørn.

3/10:
Sen start på dagen pga. maveproblemer. Alligevel nåede vi at få rigtig gode oplevelser i Ras Mohammed Natl Park, f.eks. mange forskellige krabber, stenpikkere (inkl. Isabella), sortstjert, revhejre, og alle 4 arter kærhøge.

4/10:
Meget tidlig vækning, da flyveturen hjem burde have startet 6:30.

I alt fik jeg set 26 nye arter på turen. Jeg har ikke før været i mellemøsten, men dog i Tunesien. Blandt andet af sidstnævnte årsag blev ørkenlærker ol. ikke prioriteret. Mindst 6-7 lokale specialiteter venter stadig på at jeg kommer tilbage til Ægypten en anden gang.


Systematisk fugleliste (almindeligere fugle uden antalsangivelse):

Nogle kommentarer i denne liste er tilføjet efter korrespondance med Andrew Grieve, formanden for OSME, Ornithological society for the Middle East (herefter AG).

  1. Skarv - 2 fugle set fra bussen ved Aswan dæmningerne 24/9. Disse blev set dårligt og ikke racebestemt.
  2. Silkehejre - meget almindelig overalt ved ferskvand. Karakterfugl ved Nilen.
  3. Tophejre - næsten lige så almindelig som silkehejre ved Nilen.
  4. Kohejre - almindelig i landbrugsområder.
  5. Fiskehejre - mere fåtallig men vidt udbredt ved Nilen, nogle få i Ras Mohammed.
  6. Purpurhejre - set i få eksemplarer men vidt udbredt på sejlturen. 25/9 sidst på eftermiddagen mellem Kom Ombo og Edfu blev to flokke (20 + 35) set trække sydover i kraftig vind.
  7. Nathejre - ca 15 set rastende i træer ved 1st Cataract (Aswan) 24/9, 1 ved Philae templet 24/9 og 10 mellem Aswan og Kom Ombo 25/9. Desuden blev et stort hejretræk af fugle med facon som nathejre set fra båden i Aswan 23/9 efter solnedgang.
  8. Mangrovehejre (hvorfor hedder den det? Tilsyneladende er den knyttet til ferskvand, medens revhejre blev set ved mangrove ...) - 22/9 en syd for Edfu, 23-25/9 ca 10 i Aswan området.
  9. Revhejre - 4-6 fugle i Ras Mohammed parken 3/10, deriblandt ved “Mangrove Canal”.
  10. Sort ibis - enkelte fugle set flere steder mellem Luxor og Aswan. Dog blev ca 10 noteret mellem Esna og Edfu 22/9.
  11. Sort stork - en enkelt fugl ved Sharm-el-Sheik i selskab med hvide storke.
  12. Hvid stork - enkelte set fouragerende ved Nilen, og 20 trækkende blev set nær Aswan 23/9. Ved Sharm-el-Sheik (2/10) blev set mere eller mindre levende flokke ved spildevandsbassinerne (og mange døde ved det NV-lige), foruden en flok på 100+ der skruede op og væk.
  13. Skestork - flok på 14 syd for Edfu 22/9.
  14. Gråand - denne og øvrige ænder blev snarere overset end kigget på !
  15. Spidsand - mellem Aswan og Kom Ombo 25/9
  16. Atlingand - mellem Kom Ombo og Aswan 23/9
  17. Skeand - mellem Aswan og Kom Ombo 25/9
  18. Nilgås - turens eneste 2 fugle set 21/9 mellem Luxor og Esna.
  19. Kongeørn - 1 sikker ved Sharm-el-Sheik 2/10, en mulig ved Aswan 24/9 (sidstnævnte kunne ligesågodt være en kejserørn)
  20. Stor skrigeørn - 1 til overnatning i træerne bag SØlige spildevandsbassiner i Sharm-el-Sheik 2/10.
  21. Hvepsevåge - 7 trækkende over Nilen ved Esna 26/9
  22. Spurvehøg - 1 trækkende over Nilen ved Esna 26/9
  23. Sort glente - både Afrikansk race (eller art - gulnæbbet glente = aegypticus) og almindelig race (milvus) set fra Luxor og sydpå. De mange sorte glenter i Cairo blev ikke racebestemt.
  24. Blå glente - set dagligt fra båden over landbrugsområder, mindst 10 ialt mellem Luxor og Aswan. Ligeledes i landbrugsområder omkring Cairo og i deltaet på vej mod Ishmailia.
  25. Fiskeørn - 3 fugle i Aswan, både i 1st Cataract og ved Philae templet 24/9.
  26. Rørhøg - ret almindelig ved Nilen, 1 ved Ras Mohammed 3/10.
  27. Blå kærhøg - 1 sikker (han) + 1 sandsynlig (hun) i Ras Mohammed 3/10. Flere sandsynlige ved Nilen, dog ingen set godt nok til at udelukke store hunner af steppehøg. I følge AG ankommer blå kærhøg ikke til Ægypten før oktober og november, så observationerne på Nilen burde være steppehøge.
  28. Hedehøg - 1 han + 1 hun i Ras Mohammed 3/10 (+ flere heppehøge).
  29. Steppehøg - 1 hun trækkende over Nilen ved Esna 26/9 (+ 1 heppehøg), 1 han + 1 juv i Ras Mohammed 3/10 (+ flere heppehøge).
  30. Tårnfalk - set vidt udbredt i beboede områder. Mindst 5 trækkende på mindre end 1 time i Ras Mohammed 3/10.
  31. Sodfalk - 2-3 ad. fugle i Sharm-el-Sheik, fødeudveksling set 2/10. 1 sandsynlig ungfugl ved Kom Ombo templet 25/9.
  32. Chukar - 15 på skråningerne omkring Sct Katarine klosteret 2/10
  33. Sandagerhøne - 1 på østlige skråning 200 m syd for Sct Katarine klosteret 2/10.
  34. Purpurhøne (ssp madagascariensis) - set jævnligt på sejlturen, f.eks. 21/9 Luxor til Esna, 5 ved Kom Ombo 23/9
  35. Grønbenet rørhøne - flere mellem Luxor og Esna 21/9, ca 20 mellem Esna og Edfu 22/9. Flere set men ikke noteret.
  36. Senegal triel - 4 mellem Esna og Edfu 22/9, 1 flyvende mellem Aswan og Kom Ombo 25/9
  37. Sporevibe - vidt udbredt, forekommende 2-3 fugle ad gangen, langs Nilen og i deltaet. Enkelte i Sharm-el-Sheik 2/10.
  38. Stor præstekrave - mellem Kom Ombo og Aswan 23/9, mindst 20 i Ras Mohammed 3/10.
  39. Hvidbrystet præstekrave - 1 i Ras Mohammed 3/10.
  40. Dobbeltbekkasin - mellem Kom Ombo og Aswan 23/9
  41. Stor regnspove - 1-2 i Ras Mohammed 3/10.
  42. Stor kobbersneppe - flere fugle mellem Esna og Edfu 22/9, mellem Edfu og Esna 26/9
  43. Mudderklire - Aswan 23/9, ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10
  44. Hvidklire - mellem Kom Ombo og Aswan 23/9, 3 i Ras Mohammed 3/10.
  45. Sortklire - 3-4 mellem Kom Ombo og Aswan 23/9
  46. Damklire - mellem Edfu og Kom Ombo 22/9
  47. Brushøne - en flok 21/9 mellem Luxor og Esna, mellem Kom Ombo og Aswan 23/9, ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10
  48. Dværgryle - Ras Mohammed 3/10.
  49. Temmicksryle - mellem Kom Ombo og Aswan 23/9
  50. Kærløber - Ras Mohammed 3/10.
  51. Sandløber - ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10, Ras Mohammed 3/10.
  52. Stylteløber - næsten lige så almindelig ved Nilen som silkehejre.
  53. Rødvinget braksvale - 1 ad ved kanal vest for Ishmailia 30/9, 1 juv ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10.
  54. Ørkenløber - 6 i flok i Ras Mohammed 3/10.
  55. Tyndnæbbet måge - flere ved Ishmailia beaches 30/9, 80-100 i bugten ved Suez 1/10, 2 i Ras Mohammed 3/10.
  56. Sortterne - mellem Luxor og Esna 21/9, mellem Edfu og Kom Ombo 22/9, mellem Kom Ombo og Aswan 23/9, ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10 (temmelig mange terner på Nilen blev kun bestemt til sp.-status)
  57. Hvidvinget terne - mellem Esna og Edfu 22/9, mellem Kom Ombo og Aswan 23/9, mellem Aswan og Kom Ombo 25/9, ved Ishmailia beaches 30/9
  58. Hvidskægget terne - 1 mellem Aswan og Kom Ombo 25/9, ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10.
  59. Sandterne - 3 i Aswan 23/9, 2 Philae templet 24/9,
  60. Rovterne - 4-5 i bugten ved Suez 1/10
  61. Afrikansk saksnæb - 1 set fra båden mellem Esna og Edfu 22/9 (turens mest uventede fugl! -- AG oplyser at saksnæb nu er regelmæssig på denne del af Nilen, og ikke kun ved Abu Simbel)
  62. Tam/klippedue - utrolig talrig i Aswan.
  63. Turteldue - omkring Sct Katarine klosteret 2/10
  64. Senegaldue - overalt i haver + landbrugsområder.
  65. Isfugl - Ras Mohammed 3/10.
  66. Smyrnaisfugl - 2 ved kanal vest for Ishmailia 30/9, 1 i pond syd for Ishmailia 1/10
  67. Gråfisker - næsten lige så talrig i Nildalen som silkehejre.
  68. Biæder - 10 mellem Luxor og Esna 21/9, 4 mellem Edfu og Kom Ombo 22/9, 5-10 i Aswan 23-24/9, flere mellem Aswan og Kom Ombo 25/9, Edfu til Esna til Luxor 26/9, ved Memphis 28/9, ved kanal vest for Ishmailia 30/9, 3 omkring Sct Katarine klosteret 2/10, ca 100 ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10
  69. Lille grøn biæder - 10-15 mellem Edfu og Kom Ombo 22/9, ca 5 i Aswan 23-25/9, 6 ved kanal vest for Ishmailia 30/9
  70. Ellekrage - en fugl ved lokalitet med kameludlejning i Aswan (nær Nubisk landsby) 24/9. Skulle efter sigende leve af frø i kamelgødningen.
  71. Hærfugl - enkelte fugle set de fleste steder i landbrugsområder, hotelhaver, etc. 4-6 på Kitchener Island 25/9.
  72. Toplærke - 1 nær Suez 1/10
  73. Digesvale - 1 mellem Edfu og Kom Ombo 22/9, flere ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10
  74. Bleg klippesvale -  ved Hatsephuts tempel 21/9, mellem Edfu og Kom Ombo 22/9, Aswan dæmningen 24/9, ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10.
  75. Landsvale - vidt udbredt og almindelig. Både lokal race og nordlig race forekom ca lige hyppigt ved Nilen.
  76. Markpiber - Ras Mohammed 3/10.
  77. Gul vipstjert - 1 mellem Luxor og Esna 21/9, 1 feldegg mellem Kom Ombo og Aswan 23/9, flere ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10
  78. Rødrygget tornskade - 2 omkring Sct Katarine klosteret 2/10, 1 juv nær indgangen til Ras Mohammed 3/10.
  79. Rødhovedet tornskade - 1 juv i det vestlige Sinai 1/10
  80. Masketornskade - 2-4 fugle på Kitchener Island, Aswan 25/9.
  81. Sydlig stor tornskade - 1 nær indgangen til Ras Mohammed 3/10.
  82. Tristams sortstær - 5-6 fugle ved Sct Katarine klosteret 2/10.
  83. Krage - gråkrage er meget almindelig i Nildalen
  84. Huskrage - talrig i en bypark i Suez by 1/10.
  85. Ørkenravn - 2-3 ved Hatsephuts tempel 21/9, mellem Kom Ombo og Aswan 23/9, 2 i det vestlige Sinai 1/10.
  86. Papyrussanger - 2 i Aswan 24/9, 2-3 i pond syd for Ishmailia 1/10, 1 i træ i bypark i Suez 1/10
  87. Munk - 1 omkring Sct Katarine klosteret 2/10
  88. Gærdesanger - 3-4 i hotelhave, Aswan 23-25/9 (lignede althaea racen), på Kitchener Island 25/9, i bypark i Suez 1/10, omkring Sct Katarine klosteret 2/10
  89. Cypern-sanger - 1 fugl i haverne på Sct Katarine klosteret 2/10. (I følge AG er Cypern-sanger en sjældenhed i Ægypten, og denne forekomst er tidlig. Fuglen burde derfor have været beskrevet, hvilket den ikke er blevet - Jeg nedskrev ikke andet end artsnavnet på stedet, fordi min Fuglebog angav Sinai som overvintringsområde. Det skal dog også med at ca 30 fugle blev set overvintrende i Gabel Elba, sydøstlige Ægypten, i november 2001).
  90. Yndefuld sanger - ved kanal vest for Ishmailia 30/9
  91. Løvsanger - 1 nær indgangen til Ras Mohammed 3/10.
  92. Gransanger - 1 ved SØlige spildevandsbassin i Sharm-el-Sheik 2/10
  93. Grå fluesnapper - 1 omkring Sct Katarine klosteret 2/10
  94. Isabellastenpikker - mange i Ras Mohammed 3/10.
  95. Middelhavsstenpikker - 1 omkring Sct Katarine klosteret . 2/10, han østlig race i Ras Mohammed 3/10 (sandsynligvis flere, kun 1 noteret).
  96. Hvidkronet stenpikker - Philae templet og sands. Aswan dæmningen 24/9, relativt hyppig i det vestlige Sinai 1/10.
  97. Rødhalet stenpikker - min 2 i Ras Mohammed 3/10.
  98. Klippestenpikker - 1 centrale Sinai 2/10.
  99. Sortstjert - 1 i Ras Mohammed 3/10.
  100. Bynkefugl - flere i Ras Mohammed 3/10.
  101. Sortstrubet bynkefugl - flere i Ras Mohammed 3/10. Inkluderer flere af racen maura (=østlig bynkefugl). (AG angiver at østlig bynkefugl kun sjældent er rapporteret i Ægypten. Jeg er ikke i stand til at levere en god beskrivelse, da jeg havde for travlt med andre fugle til at tage notater. Jeg vil personligt tro at denne race er overset, fordi mange er tilfredse med at kigge efter fugle med artsstatus. Jeg kan takke Henrik Haaning Nielsens artikel i Fugle i Felten, August 2001, og Beaman & Madge, for at jeg vidste hvad jeg skulle se efter).
  102. Rødstjert - 1 omkring Sct Katarine klosteret 2/10.
  103. Almindelig bulbul (race arsinoe)- ret almindelig i haver, landbrugsområder o.l. Har en dejlig stemme.
  104. Nilsolfugl - flere fugle i mimose ved Kom Ombo 23/9, flere på Kitchener Island 25/9.
  105. Gråspurv - vidt udbredt.
  106. Spansk spurv - vidt udbredt. På Kitchener Island (botanisk have) forekom begge arter spurve samtidig.
  107. Stillits - 7 ved Ishmailia beaches 30/9.
  108. Sinai karmindompap - ca 5 på skråningerne omkring (især syd for) Sct Katarine klosteret 2/10.