Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Indonesien 25. juli 2017 Foto: Lars Andersen


Håndbog update

Klaus Malling Olsen

MIDDELHAVSSKRÅPE Puffinus mauretanicus

Bestemmelse Ligner Almindelig Skråpe, men er lidt kraftigere med tendens til hængebug, har brun overside og varierende mørktegnet underside; fødderne stikker ud bag halen i flugten. Flugten er knapt så sikker som Almindelig Skråpes, og arten foretager tit længere perioder af aktiv, flagrende flugt (evt. forstærket af, at den oftere ses i stille vejr fra land). Har mørkebrun hætte, ret diffust afsat fra den brunhvide underside og ofte brunt brystbånd, flanker og undergump. Hos de fleste (>90%) har undervingen tydeligere mørke tegninger end Almindelig Skråpes, med mørke spidser på armhulefjerene, der danner en mørk linie mod lyst midterfelt i vingen. De mørkeste har reduceret mørkt på kropsundersiden, og kan ligne Sodfarvet Skråpe, men har kortere vinger, tykkere mave og lyse tegninger i armhulen (mørke hos Sodfarvet); kropsundersiden er dog kun i extreme tilfælde så mørk som hos Sodfarvet, da der næsten altid er en lysere oval på maven.

Yngler tidligere end Almindelig Skråpe, og er allerede om foråret slidt.

Taksonomi Den givne beskrivelse refererer til den form, der i håndbogen beskrives som Balearisk Skråpe. Den er for nyligt officielt splittet fra den østlige Ægæerskråpe. Modsat Håndbogens tekst synes der ikke at være glidnede overgange de to arter imellem.

Forekomst/biotop Yngler i huler og på kliper i Middelhavsts vestlige del, men er sjælden fra Sicilien og østpå. I Danmark årlig, men meget sjælden sommer- og efterårsgæst, flest juli-aug. langs den jyske vestkyst.

Se Håndbogen for yderligere oplysninger.

Kilder: Meddelelse fra BOURC, aug 2000; Brian Rasmussens artikel i Pica, egne observationer Mallorca samt Sicilien.
 

til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.016 sek.
til toppen