Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Sort Trupial på VP-listen

Artiklen er tilføjet af MBH torsdag 24. juli 2014 kl. 16.31. Læst 2558 gange
Det Hollandske SU (CDNA) har for nyligt offentliggjort, at Sort Trupial Quiscalus quiscula er blevet tilføjet til den hollandske liste og dermed er fundet det første godkendte fund af Sort Trupial fra VP.

Fundet er fra den 8. april 2013.

Sort Trupial og april vil sikkert få klokkerne til at ringe hos mange, da der jo er et tilsvarende fund fra Danmark.

På nøjagtigt den samme dato, blot 33 år tidligere, ringede fru dyrlæge Andersen fra Gevninge til Ole Schelde og oplyste ham om, at der i 14 dage havde været en ukendt fugl i deres have.

Ole Schelde så fuglen den følgende dag og han kunne der konstatere, at der drejede sig om en Sort Trupial og dermed en potentiel ny art for Danmark og VP. Fuglen ankom til Gevninge sammen med store stæreflokke og forsvandt igen den 20. april efter at være blevet set dagligt. Ligheden med den hollandske fugl stopper dog ikke alene med datoen, da den hollandske fugl ligeledes blev set på en god stæretrækdag.

Fundet kom naturligvis som en stor overraskelse, men ikke mere overraskende end at artens opdukken i VP blev forudsagt i en artikel af Chandler Robins i British Birds tilbage i 1980. Baggrunden for artens forudsigelige opdukken i VP kan måske skyldes, at arten er ret almindelig og rimelig tam. Arten findes også i havneområderne på den amerikanske østkyst, så en skibsassisteret fugl er også en mulighed.

Beskrivelsen af det danske fund kan findes i DOFs publikation Feltornitologen fra 1970. Beskrivelsen kan læses på side 188 og for de, som ikke har Feltornitlogen, så kan en PDF af notitsen ses ”her”. SU har godkendt fundet for perioden 25. marts – 20. april 1970.

Udover det danske og hollandske fund, så er der et forkastet fund fra Portugal. Der er ingen fotos af fuglen, hvilket sandsynligvis har været medvirkende til forkastelsen. Det er meget svært at få en ny art for VP godkendt uden fotos. Observationen blev for øvrigt gjort af en dansker, nemlig Jan Hjort Christensen, der har god erfaring med arten fra USA.

Det danske fund blev genbehandlet af SU i 2012. SU valgte på det tidspunkt at placere arten i kategori E. Der foreligger, så vidt vides, ingen skriftlig begrundelse for denne beslutning og baggrunden for placeringen i kategori E kendes derfor ikke nøjagtigt og begrundelsen er måske helt væk, når SU er udskiftet! Den sparsomme beskrivelse eller billederne af fuglen giver ingen grund til at tro, at der er tale om en art, der med sikkerhed er undsluppet fra bur, hvilket gør baggrunden for SU’s placering af arten i kategori E endnu mere interessant.

Dette skal også ses i lyset af, at SU også i 2012 genbehandlede det danske fund af Gulhovedet Trupial Xanthocephalus xanthocephalus fra 2. oktober 1918. Dette fund blev placeret i kategori D.

Ifølge Rare birds where and when - vol I, så er 5 engelske fund placeret i kategori E, mens et majfund fra Shetland er placeret i kategori D. Fund fra Sverige, Norge og Frankrig er vist ligeledes i kategori E. Arten er dog truffet et par gange i Grønland og ringmærkningsstudier har vist, at arten kan trække op til 3.500 km. Mere om denne art og fundene i VP kan læses i Birding World 2003, hvor der findes en artikel, der hedder Yellow-headed Blackbirds in Britain and Europe på side 69–81.

Det Hollandske fund af 1(3) fugle fra 1982 blev i mange år betragtet som værende et kategori E fund, men fundet er siden blevet godkendt i kategori A. Derudover skulle et islandsk fund fra 23-24. juli 1983 også være godkendt i kategori A. Kategori A fundene er omtalt i Marcel Hass’ Extremely rare birds in the Western Palearctic.

Om det hollandske fund af Sort Trupial medfører en genbehandling af artens status på den danske liste eller bare en begrundelse for placeringen i kategori E er uvist. Hollænderne bliver af mange anset for at være lempelige med hensyn til arter, der optages på den nationale liste. Om hollænderne har fat i den lange ende eller ej er umuligt at vide, men hollænderne havde i hvert fald ret med hensyn til Sibirisk Krikand og dens mulighed for spontan forekomst i Vesteuropa. Og den Brunhovede Værling der ses der nede i disse dage, den ryger også direkte i kategori A.

Sort Trupial:
Historien om Sort Trupial i Holland
Placeringen på den hollandske liste med link til flere fotos af fundet
Fotos på Netfugl af Sort Trupial

Gulhovedet Trupial:
Billede af den danske Gulhovedet Trupial
Lidt om de hollandske fund af Gulhovedet Trupial
Placeringen på den hollandske liste.

Udover disse to interessante arter, så har DK endnu et fund af en bemærkelsesværdig amerikansk småfugl, nemlig Guldspætten fra Ålborg i maj 1972. Et fund der er godkendt i kategori A og som har været debatteret meget – især af udenlandske VP-twitchere, der har en del forbehold over for fundet. Fundet var det første af sin art i VP, men den er siden truffet på Azorerne.

Artiklen er senest opdateret: torsdag 24. juli 2014 kl. 16.32

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.043 sek.
til toppen