Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her

Nyheder

Aldersbestemmelse på oversomrende Slangeørne

Artiklen er tilføjet af MBH fredag 30. juli 2004 kl. 01.56. Læst 3972 gange
Aldersbestemmelse på oversomrende Slangeørne

Sidste års fænomen med to oversomrende Slangeørne ved Tofte Sø, Lille Vildmose har gentaget sig i 2004, da to forskellige Slangeørne indtil videre er set i området i 2004.

I perioden 30.05-13.06 blev en mørk fugl set ved flere lejligheder og den 11.07 dukkede en lys fugl op i området. Denne fugl kan fortsat ses i området.

Det er nærliggende at tro, at det drejer sig om de to 2K fugle, som blev set i området i 2003, hvor en mørkhovedet fugl blev set i perioden 26.07-24.08 og en lyshovedet fugl blev set i perioden 20.07-01.09.

I Holland har der siden 1996 næsten årligt været oversomrende Slangeørne på egnede lokaliteter. De samme lokaliteter blev hjemsøgt af Slangeørn år efter år og i nogen tid blev det antaget, at det drejede sig om returnerende individer, men da fuglene blev aldersbestemt, viste det sig, at det drejede sig om 2K fugle i deres første sommerdragt. Nøjagtigt ligesom fuglene ved Tofte Sø i 2003.

Arnoud B van den Berg skrev følgende til Netfugl vedrørende de oversomrende Slangeørne i Holland:

Every year, one or two are summering in reserves known for their high reptile populations: Fochtelooerveen at the border of the Friesland and Drenthe provinces and, indeed, Hoge Veluwe National Park north of Arnhem, Gelderland province.

This happened for the first time in 1996 and almost every year since. Most birds have been aged and all those appeared to be first-summer birds.

Until someone looked closely into ageing, everybody in Holland also just assumed that the same birds returned each summer, only because they showed similar behaviour in the same reserves.


Set i det perspektiv er årets to fugle unægteligt interessante. Er det de samme fugle som i 2003 eller er det to nye 2K fugle, som har kunnet ses i området? Der lyse fugl er, ifølge DOFbasen, ved en enkelt lejlighed blevet bestemt til en adult fugl, men der er næppe tvivl om, at det ville være interessant at finde ud af om forekomstmønsteret er det samme i Danmark som i Holland.

Fænomenet med oversomrende Slangeørne, som Danmark oplevede for første gang i 1993, hvor en fugl opholdte sig på Østmøn i perioden 15.06-24.07 og siden i 2003 og 2004 ser ud til at kunne blive mere regelmæssigt end hvad man måske kunne forvente. Som nævnt ovenstående af Arnoud B van den Berg, så har Holland regelmæssigt haft oversomrende fugle siden 1996 og 2 fugle ses i øjeblikket også ved Deelensche veld , De Hoge Veluwe.

Tyskerne har derimod hele 5 oversomrende Slangeørne i 2004. To fugle er set regelmæssigt siden slutningen af maj ved Meissendorfer Teiche, Ostenholz, Niedersachsen. Disse to fugle formodes at være et par ifølge meldingerne fra Tyskland. En tredje fugl blev rapporteret fra området 30.05-02.06, men den er tilsyneladende ikke set siden. Derudover findes der tre fugle på en hemmeligholdt lokalitet i det tidligere Vesttyskland. Den første fugl blev set der omkring 14. maj og fra 6. juni stod det klart, at der var to mørke og en lys fugl tilstede i området. Området har i tidligere år haft oversomrende Slangeørne og det var antagelsen, at det drejede sig om returnerende fugle, men da fuglene tilsyneladende ikke er aldersbestemt, er det svært at vurdere om mønsteret med 2K fugle også opleves i Tyskland.

Aldersbestemmelsen af de danske fugle er, med de hollandske erfaringer i tankerne, ganske interessant, så er der nogle af Netfugls læsere, som ligger inde med billeder eller beskrivelser, der kan være med til at aldersbestemme 2004 fuglene, hører Netfugl gerne om det.

Artiklen er senest opdateret: fredag 30. juli 2004 kl. 02.08

Kommentarer:

Morten Bentzon Hansen skriver mandag 18. april 2005 kl. 14.47

På nogle af de tyske lokaliteter, hvor der i 2004 kunne ses oversomrende Slangeørne, har der igen indfundet sig Slangeørn.

Måske er det et spørgsmål om tid, førend der igen er Slangeørn i området omkring Tofte Sø?

Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.045 sek.
til toppen