Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Pelikan-notatet anno 2019

Artiklen er tilføjet af MBH fredag 1. november 2019 kl. 10.57. Læst 2680 gange
De fleste husker med sikkerhed sommerens hvide pelikan, der den 22. juni 2019 blev fundet ved Filsø af Matias Thiim. Fuglen blev også set ved Filsø den følgende morgen og formiddag inden den fløj til Vejlerne og overnattede.
Efter en kort sviptur til Norge, blev formentlig samme individ også blev set ved Hohenwarte, Højer den 1.juli.

Den generelle opfattelse var på det tidspunkt, at fundet var oplagt som spontan, da der var tale om en ung fugl i en perfekt fjerdragt. At fuglen hele tiden var på farten passede også ind i den teori.


Hvid Pelikan, Filsø 23. juni – mens det hele endnu var oplagt. © Karin Gustausen


Men siden fuglen forlod Danmark er tingene blevet lidt mere kompliceret. Fuglen blev til stor glæde for en del tyskere genfundet i Meldorfer Speicherkoog i starten af juli, og der har fuglen så opholdt sig indtil i hvert fald 28. oktober 2019!

At fuglen har været stationær i knap 4 måneder er ikke nødvendigvis diskvalificerende for at opnå status som spontan, men da fuglen også havde en noget anderledes adfærd end tidligere kendt fra pelikaner, så forlyder det fra det tyske SU, at opfattelsen af fuglen i Tyskland nu hælder mere mod kategori D/E end kategori A.

Den problematiske adfærd var, at fuglen slog følge med hvide storke og begyndte at opføre sig som en sådan, hvorfor den begyndte at opholde sig på hustage, skorstene og el-master.

Fotos af fuglen på tage og sammen med hvid stork ses her og her.

På især det sidste link ses det, at fuglen ikke er særlig elegant på et hustag!

En alternativ adfærd er heller ikke nødvendigvis diskvalificerende for at blive godkendt i kategori A, da vi også kender det fra blandt andet den Sortbrynede Albatros (der sås sammen med knopsvaner) og også Christiansøs sule havde en adfærd, der afveg en kende fra det forventede. Men i forhold til de to arter, så har hvid pelikan en kendt status som en art, der ofte ses i fangenskab og tilmed var der for hverken albatrossen eller sulen tale om et fund, der skulle være landets første.

Det lange ophold og adfærden gør, at det er sandsynligt, at den omtalte fugl kommer til at blive godkendt som en kategori D/E fugl i Tyskland. Hvid Pelikan er endnu ikke godkendt i kategori A i Tyskland og det er derfor ikke sikkert, at det forholdsvis konservative DO-G (Deutschen Ornithologen-Gesellschaft) kommer til at godkende fuglen som landets første spontane fund af Hvid Pelikan.

DO-G og SU har dog tidligere kunnet enes om en A-kategorisering af pelikaner, idet den krøltoppede pelikan fra 2006 blev godkendt som ny art for landet i både Tyskland og Danmark.


Krøltoppet pelikan, Ræhr 4. august 2006. © Jens Kristian Kjærgård


Der er også tilfælde, hvor der mellem SU og DO-G er uenighed om kategoriseringen af et fund. Den isotopanalyserede hvidkronede stenpikker, der i 2010 først blev set omkring Saltbækvig og senere endte sine dage nær Bremerhaven, er et eksempel på dette. DO-G har valgt ikke at godkende fundet i kategori A. Af samme grund er det ønsket, at SU genbehandler fundet, hvilket SU pt er i gang med.


Hvidkronet Stenpikker, Saltbækvig 1. juli 2010. © Allan Kjær Villesen



Andre arter, hvor DO-G og SU har kunnet enes om kategoriseringen:

Sørgedue, Skagen 2008. Godkendt i kategori A i både Tyskland og Danmark. © Ole Krogh



Prærietrane, Møn 2013. Godkendt i kategori A i både Tyskland og Danmark. © Henrik Kisbye

Artiklen er senest opdateret: fredag 1. november 2019 kl. 11.38

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.039 sek.
til toppen