Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Nilgåsen fortsætter sin fremgang i Danmark

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 6. juli 2004 kl. 13.51. Læst 4817 gange
Nilgåsen fortsætter sin fremgang i Danmark

Nilgåsen, der er en af de seneste og måske mest forhadte tilføjelser til den danske liste, ser ud til at fortsætte ufortrødent med at kolonisere Danmark.

I 2004 er der min. 4 succesfulde ynglepar. 3 af disse par findes i DOFbasen. Ved Årslev Engsø ses i øjeblikket 1 par med 4 unger. Kuldet bestod oprindeligt af 7 unger, men 3 fugle har måttet lade livet indtil nu. Ved Brokholm Sø yngler arten for andet år i træk. I 2004 skulle parret have 5 unger. Ved Ejsbøl Sø har det lokale par fået 4 unger. Udover disse tre par findes der endnu et sønderjysk par. Dette par hemmeligholdes for at undgå, at en eventuel bortskydning finder sted. Sidst parret blev tjekket havde det 7 unger, og parret ser dermed ud til at blive det mest succesrige par i 2004.

Noget tyder dermed på, at den danske bestand af Nilgås får op til 20 unger på vingerne i 2004. Grundet artens nøjsomme levevis, så må dette antal betragtes som et minimum, da arten tilsyneladende ikke stiller de store krav for at yngle. Arten kan let være overset i ornitologfattige områder eller i områder, hvor alle de små vandhuller ikke tjekkes regelmæssigt.

Med 4 ynglepar i Danmark tyder 2004 på at blive næsten på højde med de 5 ynglepar, der var 2003. I 2003 blev 4 unger udruget i Vejlerne, 4 unger i Skjern fordelt på 2 par/kuld (3 pull set 6.9 samt 2 pull set 6.10) og 2 unger ved Brokholm Sø. Et ynglepar ved Rollum Mose, Åbenrå, SJ overlevede ikke. Ifølge Martin Jessen blev parret og dets 4 gæslinger bortskudt af lokale jægerne på anvisning fra Skov- og Naturstyrelsen. Også parret i Vejlerne kom under beskydning, da to fugle blev nedlagt af Thy Statsskovdistrikt. 4 1k fugle i september ved Ejsbøl Sø var næppe udruget og opfostret ved søen, men de kunne sagtens stamme fra nærliggende områder, da Nilgåsen jævnligt ses omkring Haderslev.

I 2001 og 2002 var det kun Skjern Enge som lagde vand til et kuld Nilgås. 6 unger så dagens lys i 2002 og 2 unger i 2001. Disse to yngleforsøg var det andet og tredje for Danmark, idet landets første ynglefund stammer fra Haderslev Dam, hvor Egon Jensen den 8. august 2000 så et par med 2 pull.

Selvom artens indvandring i Danmark er debatteret meget, så er der næppe tvivl om, at kampen mod Nilgæssene bliver meget svært at vinde, og fra centralt hold er man ikke specielt kampivrige.

Oxbøl Statsskovdistrikt har tidligere skudt flere fugle ved Skjern, men henvender man sig til kontoret, så lyder det derfra, at de ikke er opsøgende i kampen mod Nilgæssene, da den massive indvandring sydfra besværliggør kampen. Det forlyder dog, at ser man en Nilgås, så kan man altid henvende sig til den lokale vildtkonsulent med henblik på at få fuglen skudt. At arten er jaget vildt læses tydeligt i § 10 i Bekendtgørelse om vildtskader (BEK nr 869 af 10/10/2003), hvor følgende kan læses:

§ 10. Nilgås, amerikansk skarveand, bisamrotte, vaskebjørn, mårhund, mink, muflonvædder, vildsvin og undslupne pelsdyr, der er vildt i henhold til lov om mark- og vejfred, må reguleres hele året.

Ifølge Skov- og Naturstyrelsen foreligger der ikke nogle tal over antallet af skudte Nilgæs i Danmark, men det er muligt, at en status vil blive udarbejdet. Umiddelbart havde Skov- og Naturstyrelsen heller ikke noget gæt på, hvilke arter der skulle kunne lide under Nilgåsen fremfærd i Danmark. Argumentet der blev brugt igen og igen var, at Nilgåsen optrådte aggressivt overfor andre vandfugle, men umiddelbart havde man ikke tal på, om denne aggression havde nogen betydning for andre arter, og i så fald hvilke, og hvor stor betydningen var.

Skov og Naturstyrelsen har lavet en hjemmeside over invasive arter. Interesserede finder hjemmesiden her.

Kommentarer:

Henrik Korsbæk skriver onsdag 7. juli 2004 kl. 14.13
Er Gråand en C-art??

På skov og naturstyrelsen lister over indførte arter (se linket ovenfor) kan man under fanebladet Chordata under afsnittet om fugle se at Gråanden tilsyneladen er en indført art hvorfor den følgeligt burde være en C-art eller hva???

henrik :-)


Kim Frost skriver mandag 12. juli 2004 kl. 15.24
Anskydes et dyr under jagt, kan man få hjælp til at finde dyret ved at tilkalde en specialoplært hund med fører. I ethvert amt er der en eller flere sådanne - frivillige - teams.

Jeg vil hermed fremkomme med det forslag, at jeg og andre riffelbevæbnede
fuglekiggere frivilligt påtager os at bistå vildtkonsulenterne med at nedlægge
nilgæs og amerikanske skarveænder, hvor de måtte dukke op.
Selvsagt skal det gøres med alle formalia i orden (Skov- % Naturstyrelsen) og i al diskretion på et belejligt tidspunkt.

Venlig hilsen fra en, der skyder lidt rå- og kronvildt hvert år til eget og venners bord, men holder sig fra fuglene, især det perverse week-end-fasanmyrderi med minimum fire skud pr. nedlagt fasan (jeg kan ikke blive smidt ud af Jægerforbundet, ved ded at jeg ikke er medlem)

Kim Frost





Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.069 sek.
til toppen