Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her

Nyheder

Nye rekorder i 2014?

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 31. december 2013 kl. 16.25. Læst 10562 gange
Med et stærkt aftagende 2013 ser det ud til, at ingen af de rekorder Netfugl omtalte for et års tid siden er blevet slået. Så vidt vides er der ikke gjort forsøg på at se flest mulige arter i januar eller være den, den først når 200 arter på et kalenderår.

Årsartsrekorden på 309 arter sat af Freddy S. Hansen har i år været tæt på at blive slået. Ifølge DOFbasen, så har Jørgen Hulbæk Christiansen indtastet 311 arter for 2013. Et nærmere gennemsyn viser, at flere af disse arter har en oprindelse, der gør at man kan sige, at Jørgens årsartsliste reelt nok nærmere er på 305 arter, da arter som Dværgsnegås, Dværgcanadagås, Moskusand, Snegås, Indisk Gås og Amerikansk Tårnfalk næppe når A-listen.

Men ingen tvivl om, at Jørgen med bl.a. 31 SU-arter har haft et år udover de sædvanlige og det er en SU art mere end Freddy S. Hansen havde, da han satte sin rekord i 2011. Med 305 arter fik Jørgen 1 årsart mere end han gjorde i 2012.

Med et nyt års komme nulstilles fugleåret for alle de ornitologer, der ynder at krydre det daglige fuglekiggeri inden for kalenderåret med lidt konkurrence mod enten sig selv eller andre.

2014 bliver ingen undtagelse, men hvilke rekorder er det, som man ”skal” slå, hvis man nu ønsker at give sig i kast med det? Herunder nævnes fire af de potentielle rekorder.


Flest arter 01.01
Feltud har arrangeret et Birdrace på årets første dag i 2014. Der er så vidt vides endnu ikke nogen rekord for denne dag, men 2014 kan blive året, hvor den første officielle rekord sættes.


Januararter
En anden af de konkurrencer som mange fører med/mod sig selv er flest sete arter i januar.

I 2012 var januarrekorden 166 og der er så vidt vides ikke nogen, der har haft en januartotal højere end dette? Januar 2012 rekorden blev hjulpet godt på vej af invasionsarter som Spurveugle og Hvidvinget Korsnæb. Dertil overvintrende sjældenheder som Nonnestenpikker og Storpiber. Af andre SU-arter på listen var Topskarv og Gråvinget Måge. Dertil andre semisjældne arter som Rødhalset Gås, Bjergpiber, Rødhovedet And, Thorshane, Sorthovedet Måge og Hvidvinget Måge og gode januararter som Mudderklire, Skestork, Hvid Vipstjert, Munk og Stor Præstekrave.

Med Ismåge, Amerikansk Sortand, Mellemflagspætte, Sneugle, Gærdesanger, Stor Korsnæb og Hvidvinget Korsnæb i omløb, så kan 2014 blive året, hvor der ses mere end 166 arter i januar, men det kræver lidt held med vejret, et par tusinde kilometer i bil og en god planlægning.


Først til 200 arter
Udover januararterne, så er der konkurrencen om først at se 200 arter i kalenderåret. En konkurrence som Rasmus Strack opfandt i 2009. Den eksisterende rekord blev sat i 2012, da de 200 arter blev nået den 27. marts.

Denne rekord blev nået med SU arter som Amerikansk Sortand, Jagtfalk, Gråvinget Måge, Topskarv, Spurveugle og Nonnestenpikker. Dertil Dværggås, Rødhalset Gås, Amerikansk Krikand, Thorshane, Sorthovedet Måge, Kaspisk Måge, Middelhavssølvmåge, Hvidvinget Måge, Storpiber, Rødtoppet Fuglekonge samt 8 uglearter. Det er en rekord, der godt kan slås, men det kræver held og en hel del kilometer i en bil og tilmed nogle kilometer efter arter, der 1 måned senere findes overalt i kongeriget.


Årsarter
Årsarterne er nok den mest fashionable rekord at have og en rekord, der kræver held, god placeringsevne, mange timer i felten og ligeledes mange kilometer på landevejen. Som det er nu, så er rekorden sat i 2011. Den er på 309 arter og tilhører Freddy S. Hansen. Freddy S. Hansen er af mange blandt andet kendt for at være den, der har haft flest årsarter gennem flere år. Rekorden indeholder intet mindre end imponerende 30 SU arter. Som det fremgår af rekorden, så krævede det ture til Bornholm, Anholt, Skagen, Blåvand, Frøslev, Spodsbjerg og Hejrede Sø. Der er således næsten ingen afkroge af DK, som ikke blev besøgt. Udover de 309 rene arter så Freddy S. Hansen også Rosapelikan og Slagfalk i løbet af 2011.


Hermed er bolden givet op til 2014. Der er noget at give sig til på årets første dag, i årets første måned, de tre første måneder og hele året.


God fornøjelse og godt nytår!

Artiklen er senest opdateret: tirsdag 31. december 2013 kl. 16.26

Kommentarer:

Tau Rasmussen skriver tirsdag 31. december 2013 kl. 22.23
Godt nytår til dig Morten. Fra Bo og Tau.
Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.077 sek.
til toppen