Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Felttræf 2016 - Program

Artiklen er tilføjet af MBH torsdag 29. september 2016 kl. 22.15. Læst 2957 gange
Af Feltud
Så nærmer uge 42 sig så småt, hvilket vil sige, at Felttræf 2016 står for døren. Felttræffet bliver vanen tro afholdt i Vadehavsområdet, hvor basen for foredrag og ture hovedsageligt vil være i Blåvand. Feltornitologisk Udvalg (Feltud) er igen i år stolte over, at kunne præsentere et spændende program med fokus på samvær og spændende fugle i felten om dagen samt inspirerende foredrag både i felten og på Naturskolen, bedre kendt som Blåvand Fuglestation.


Herunder kan du læse programmet. Aktiviteterne i felten er dog afhængige af vejrudsigten, og kan blive aflyst eller udskudt. Ligeledes kan det ske, at aktiviteter aflyses, hvis en meget sjælden fugl dukker op andetsteds. I tilfælde af aflysning/udskydelse vil dette blive annonceret på Feltuds Facebook-side samt på Bird Alarm under ”Andet/ikke fugle”.


Læs mere om regler, anden info, træfområdet, tilmelding mm. efter programmet.


Program:


LØRDAG D. 15. OKTOBER


Felttræf 2016 starter ved solopgang.

Kl. 12:00 offentliggøres konkurrencer, regler mm. på Feltuds facebook-side.


Intro til felttræfområdet samt luskeforedrag v. Rasmus Strack

Kl. 19:30 – 21:00

Mødested: Naturskolen, Blåvand Fuglestation


Henrik Böhmer fra Feltud giver en introduktion til området, og tager imod eventuelle spørgsmål. Herefter fortæller Rasmus Strack om, hvor det er godt at lede efter småfugle. Rasmus Strack er blandt andet medlem af DOF’s sjældenhedsudvalg, og han har mange års erfaring med at luske efter småfugle. Så gå ikke glip af dette spændende foredrag, hvor Rasmus fortæller, om hvordan man bedst lusker småfugle, og hvad der egentlig kan ses på sådan en kold oktoberdag i Vestjylland. Ens strategi bør nemlig planlægges nøje efter både vejr og vind.



SØNDAG D. 16. OKTOBER


Havdykænder i felten v. Rasmus Strack


Kl. 8:00 – 10:00

Mødested: P-pladsen ved Lille Strandvej.


Er man god til at stå tidligt op og glad for ænder, så vil man ikke gå glip af denne melanittatur. Rasmus Strack er ekspert i dykænder, og vil denne morgen gennemgå de melanittaer der ligger ud for kysten. Sortand og fløjlsand er de mest almindelige gæster herhjemme, men området er også særligt godt til de sjældnere havdykænder, amerikansk/sibirisk fløjlsand, amerikansk sortand, brilleand, der alle kunne findes her ved sidste Felttræf. Faktisk er Blåvand det eneste sted i verden, hvor samtlige melanittaer er set inden for et område og på samme tid.


Lusketur i mosen

Kl. 12:00-14:00

Mødested: Den grønne skurvogn


Hans Henrik Bay og Henrik Böhmer guider og fortælle om fuglene, på en fælles lusketur i mosen bagved Blåvands Huk og fyrhaven. Mosen der i gennem tidens løb har budt på masser af spændende fugle – især småfugle.


Potentielle nye arter for landet v. Klaus Malling Olsen

Kl. 19:30-21:00

Mødested: Naturskolen, Blåvand Fuglestation

Fra feltud: Anders Wiig Nielsen og Henrik Böhmer


Selvom der hvert år føjes nye arter til listen over fugle set i Danmark, er der stadig mange muligheder for nye arter. Klaus Malling Olsen, forfatter til flere felthåndbøger og mangeårig guide på fuglerejser i Vestpalæarktis, gennemgår feltkendetegn og forekomstmønstre blandt nogle af de forventede ”NFL’er” – Ny for landet, som vi kan vente os i Danmark. Felttræf-perioden har flere gange været den tid, der har budt på en bombe af en ny art og givet spændende fugleoplevelser. Med lidt held er det Felttræf 2016, der byder på en af disse arter.



MANDAG D. 17. OKTOBER


Find et bryn


Kl. 8:00-11:00

Mødested: Skalling Laboratoriet, Skallingvej 14


Hans Henrik Bay og Anders Wiig Nielsen guider en lusketur i det supergiftige område omkring Skallingen og Nyeng, hvor der kigges efter sibiriske arter med øjenbryn såsom hvidbrynet løvsanger og fuglekongesanger. Skovbrynet ved Skallingvej 14 nok Danmarks bedste sted for fuglekongesanger, så gå ikke glip af denne lusketur, hvis du håber, at se et bryn.


Når det regner med hvepsevåger. Foredrag om Batumi v. Vicky Knudsen

Kl. 19:30-21:00

Mødested: Naturskolen, Blåvand Fuglestation

Fra feltud: Hans Henrik Bay og Vicky Knudsen


Batumi i Georgien er kun indenfor de sidste 10 år blevet et birding-hotspot. Op mod en million hvepsevåger trækker blandt andet igennem Batumi om efteråret, sammen med tusindevis af falke, høge, kærhøge, ørne, biædere og ellekrager blandt andet. Kom og hør om den fantastiske rejsedestination, som det stadig kun er få fuglekiggere der har oplevet. En rejsedestination som dog også har en bagside, da der drives ulovlig jagt på rovfuglene. Men denne tendens kan måske vendes netop via ecotourism? Der vil være stemningsbilleder samt videoer fra Batumi, som måske sætter tankerne i gang om en kommende rejse til et smukt, frodigt og fuglerigt land.



TIRSDAG D. 18. OKTOBER


Lusketur efter spændende småfugle


Kl. 8:00-11:00

Mødested: Dette arrangement afholdes ved enten TDC masterne eller Ho Præstegård afhængigt af vejret. Det endelige mødested annonceres til luskeforedraget aftenen før, på facebook og via Bird Alarm.


Det er nu, at man skal tage med ud, og bruge alle de tips man fik aftenen før, til at finde småfugle på denne spændende lusketur. Hans Henrik Bay og Kristoffer Hansen er med på turen, for at hjælpe med at finde og identificere småfuglene, samt alle de andre spændende fugle der kan opholde sig i og nær krattene.


Opsamling på dagens iagttagelser samt hygge

Kl. 19:30-21:00

Mødested: Naturskolen, Blåvand Fuglestation

Fra feltud: Vicky Knudsen og Anders Wiig Nielsen


Der vil muligvis blive holdt foredrag af en slags, men det er ikke på plads endnu. Ellers ser vi på dagens iagttagelser, samt hvad der kan forventes af fugle de næste par dage afhængigt af vejrudsigten.



ONSDAG D. 19. OKTOBER


Småfugletur til Spunsen på Skallingen


Kl. 8:00-12:00

Mødested: Ledvogterhuset (sydligste p-plads).


Sydspidsen af Skallingen, Spunsen, er et rigtig godt sted til at samle spændende småfugle op på efterårstræk. Vi leder efter bjerglærke, lapværling og måske er vi heldige med en storpiber eller en dværgværling. Derudover kan der også være en del rovfugle og gæs blandt andre. Anders Wiig Nielsen og Kristoffer Hansen guider jer rundt, på denne tur, hvor man skal være forberedt på en længere gåtur.


Oman - Frontier Birding på kanten af Europa v. Jens og Hanne Eriksen

Kl. 19:30-21:00

Mødested: Naturskolen, Blåvand Fuglestation

Fra feltud: Anders Wiig Nielsen og Andreas Winding


Hanne og Jens har boet i Oman i 30 år, og kender om nogen til landets spændende fuglefauna. Netop i år er de i Danmark i uge 42, og vi er derfor så heldige, at de kommer og fortæller om Oman, dets fugle, og hvad man kan vente sig af oplevelser, hvis man planlægger en rejse til dette spændende land. Netop Oman rummer småfuglearter, vadere og rovfugle, der til enhver tid vil være et feberhit i Danmark. Så hvis du vil være skarp på kæmperylen, til den dag du finder den på din lokale vadefuglelokalitet, kunne det være du skulle bruge vinterferien i Oman. Eller til at starte med, komme og høre dette spændende foredrag.



TORSDAG D. 20. OKTOBER


Bekkasintramp og småfugle


Kl. 8:00-10:00

Mødested: Tane Hedevej 30


Det må have været en fejl, at ingen dukkede op til Feltuds spontane bekkasintramp i 2015, hvor det blev til intet mindre end 17 enkeltbekkasiner og 21 dobbeltbekkasiner. Så har du lyst til at se bekkasiner, og lære at kende forskel på dem i flugten, så tag med på denne tur hvor der både kigges efter bekkasiner og småfugle. Andreas Winding, Hans Henrik Bay og Vicky Knudsen hjælper jer med at finde de skulky bekkasiner.


Birder loppemarked og gættefuglekonkurrence

Kl. 19:00-21:00

Mødested: Naturskolen, Blåvand Fuglestation

Fra feltud: Anders Wiig Nielsen og Lars Grøn


Nu bliver det rigtig sjovt. Feltud arrangerer for første gang birder loppemarked. Så står du med en god gammel kikkert, et stativ, en sjælden bog om havefugle eller noget helt tredje, du ikke lige får brugt, så kom og se om du kan få det afsat/byttet. Eller omvendt, står du og mangler nogle sjove fuglegadgets, så kom og gør et godt køb. Vi holder loppemarked fra 19-20. Fra kl. 20 starter vi så den årlige gættekonkurrence. Så har du pudset brillerne og nærlæst fugle i felten, så kom og gæt med. Du har alt at vinde og intet at tabe.



FREDAG D. 21. OKTOBER


Birdrace


Kl. 8:00-12:00

Mødested: Blåvand Fuglestation


Traditionen tro afholdes der Felttræf-birdrace. Startskuddet går kl. 8 ved Blåvand fuglestation, hvor der også skal checkes ind igen kl. 12. Her afrapporteres deltagerne deres lister, og vinderen vil blive offentliggjort om aftenen ved fællesspisningen sammen med vinderne af de øvrige konkurrencer. Sidste år tog Feltud sejren, hvor imod DOF UNG snuppede den forrige år. Sætter en af de to sig igen på tronen, og er der overhovedet nogle, der tør udfordre dem? Kom glad til dette arrangement, det er altid hyggeligt og med god sportsånd.


Felttræf 2016 (holdkonkurrencen, konkurrence om sjældneste og næstbedste fugl) slutter officielt kl. 17


Fællesspisning på Café Pia

Kl. 18:00

Mødested: Blåvandvej 31


Vi gentager succesen med fællesspisning fra sidste år. Sidste år havde vi en super hyggelig aften, hvor der blev opsummeret på ugen, evalueret og udnævnt vindere af konkurrencerne. Maden er på egen regning, men Feltud sørger for at bestille plads. Husk derfor at tilmelde jer fællesspisningen (info følger).


Praktisk info



Tilmelding


Man tilmelder sig til træffet enten ved enten at melde til på dette event: Feltuds Facebook-side (kræver log-in), eller ved at sende en e-mail til feltud@gmail.com. Man kan KUN vinde præmier, hvis man er tilmeldt træffet.


Lidt om Blåvand og Blåvand Fuglestation

Blåvands Huk er Danmarks vestligste punkt, og af samme årsag én af Danmarks absolut mest spændende fuglelokaliteter. Fugle fra alle verdenshjørner kan havne her, da de ofte vender om efter en tur ud over Nordsøen og slår sig ned, så snart de får landkending.

Blåvand fuglestation er næstyderste bygning på Blåvands Huk. Det er sidste hus på venstre hånd, når du kører mod vest af Blåvandvej. Foredragene foregår i Naturskolen ved fuglestationen, som du finder ved at gå ind i indre gård og tage anden dør i bygningen til højre. Der er ikke adgang til haven, da der foretages ringmærkning.

Der vil være salg af øl, vand og lidt sødt til billige penge i forbindelse med aftenforedragene, så husk endelig småpenge.


Felttræf-området

Felttræf-området udgøres af vadehavsregionen fra grænsen mod syd til Vejers og Fiilsø i nord, mod øst afgrænset af hovedvej 11. Mellem hovedvej 11 og Henne går grænsen langs vej 465 mod Henne mod nord, og mod SV her fra vej 181 til A11 ved Varde. Vadehavsøerne Fanø, Rømø og Mandø er med. Kun fugle fundet i dette område tæller med i konkurrencerne.


Sjældne fugle

I Netfugls statistikker kan I se nogle af de sjældne af de sjældne og SU-godkendte fugle fra felttræfområdet i oktober:

Sønderjylland og Ribe


Konkurrencer

Som altid udlover vi gavekort til Naturbutikken til finderne af træffets bedste fugle. Dog kan du kun deltage i dysten om præmierne, hvis du er DOF-medlem og tilmeldt Felttræf 2016. Læs mere under tilmelding.

Træffets sjældneste fugl præmieres med et gavekort til Naturbutikken på 1000 kr.

Træffets næstbedste fugl præmieres med et gavekort på 500 kr. til Naturbutikken. Det kan dreje sig om den næstsjældneste fugl eller måske en publikumsvenlig fugl, mange har fået fornøjelse af. Hvilket fund, det drejer sig om, er suverænt Feltuds afgørelse.


Holdkonkurrencen

I holdkonkurrencen handler det om at finde så mange sjældne fugle som muligt i ugens løb. De mest almindelige point-arter (f.eks. lapværling) udløser et point, mens en ny art for landet vil udløse 20 point. Et hold kan bestå af 2-5 personer, dog har DOF UNG dispensation til at være et hold. For arter, der udløser mere end 4 point gælder det, at mere end halvdelen af holdet skal have set fuglen, være enig i bestemmelsen og fuglen skal meldes ud.

Regelsættet findes nederst i invitationen.

Holdenes scores sendes til Mathias Blicher Bjerregård på tlf.: 4270 0391 senest fredag kl. 17.

Hold og holdnavn tilmeldes til samme telefonnummer. Først fra et hold er registreret, tæller dets fund. Der er åbent for tilmelding op til Felttræf og i hele uge 42.

Der vil naturligvis være en flot præmie til det vindende hold, så tøv ikke med at tilmelde jer.


Birdrace

Se så mange arter i Felttræf-området som muligt på 4 timer. Én art giver et point. Man skal være tilbage på Blåvand fuglestation senest fredag kl. 12 til afrapportering. For hvert minut, man overskrider tidsfristen, nedskrives man 1 point. Birdracet starter fredag kl. 8 fra Blåvand Fuglestation og Kristoffer Hansen vil forklare reglerne inden holdene slippes løs.

Også her er der en lækker præmie til det vindende hold.


Ringmærkning

Der ringmærkes dagligt i stationshaven samt i Fyrhaven på Blåvands Huk. Fanges en spændende fugl, vil dette blive meldt ud og ringmærkeren vil lave en fremvisning ved Blåvand Fuglestation. Da fuglenes ve og vel kommer i første række, kan dette ske med kort varsel, hvis fuglen er i dårlig stand.

Der vil måske også være mulighed for en generel fremvisning af fugle i hånden, hvis personalet ikke har for travlt. Dette meldes ud på Facebook-eventet.

Vi glæder os meget til at se jer alle sammen og vi håber på endnu et brag af et Felttræf.

Vel mødt til Felttræf 2016

De bedste hilsner,

Feltud


Er der spørgsmål til ovenstående/træffet generelt – ring til Anders Wiig Nielsen på tlf.: 2168 6681


Pointgivning i holdkonkurrencen FT 2016

Pointsystemet i holdkonkurrencen er udarbejdet med det formål, at der bliver fundet så mange sjældne fugle på træffet, som muligt.


Arternes værdi er fastlagt på baggrund af deres optræden på tidligere træf og strækker sig fra 1 point for regelmæssige fugle til 20 point for ny art for landet. Enkelte ”dyre arter”, der kan optræde talrigt udløser kun point én gang per hold.


Et hold kan bestå af 2-5 personer, dog har DOF UNG dispensation til at være et hold. Ajourføring med points skal gøres af holdet selv. Kun fugle, der opdages af en holddeltager udløser point for holdet. Alle arter, der udløser 4 point eller mere skal ses af over halvdelen af deltagerne på et hold eller fotodokumenteres.


Holdets liste over pointgivende arter og samlede pointsum skal sendes til Mathias Blicher Bjerregård på tlf.: 4270 0391 senest fredag kl. 17. Vinderlisten vil blive gennemgået af en uafhængig jury, hvis medlemmer ikke kan deltage i holdkonkurrencen.


Bemærk at:

KUN RASTENDE FUGLE ER POINTGIVENDE, MED MINDRE OVERTRÆKKENDE FUGLE SES AF MINDST 3 OBSERVATØRER ELLER FOTODOKUMENTERES.


SU-ARTER OG ANDRE ARTER, DER GIVER MINDST 12 POINT, SKAL SES AF MINDST 5 OBSERVATØRER ELLER


FOTODOKUMENTERES. FOR AT ARTEN KAN GIVE POINT SKAL DET SANDSYNLIGGØRES, AT FUGLEN VIL KUNNE GODKENDES AF SU PÅ ET SENERE TIDSPUNKT.


ALLE ARTER, DER UDLØSER 4 POINT ELLER MERE SKAL RAPPORTEreS


Islom 5 (også for multiforekomst) – UDLØSER KUN POINT EEN GANG PR HOLD

Hvidnæbbet lom 8

Nordisk Lappedykker 1 (også for multiforekomst)

Lille Stormsvale 5 – UDLØSER KUN POINT EEN GANG PER HOLD

Silkehejre 8 (også for multiforekomst)

Dværggås 5 (også for multiforekomst)

Sortbuget Knortegås 4

Rødhalset Gås 7 (også for multiforekomst)

Rødhovedet and 10 (også for multiforekomst)

Kongeederfugl 12 (også for multiforekomst)

Amerikansk Skarveand 12 (også for multiforekomst)

Amerikansk Krikand 8

Steppehøg 8

Jagtfalk 12

Stribet ryle 10 (også for multiforekomst)

Tredækker 8

Odinshane 8 (også for multiforekomst)

Thorshane 5 (også for multiforekomst) – UDLØSER KUN POINT EEN GANG PR HOLD

Sibirisk hjejle 10

Amerikansk hjejle 15

Lunde 5 (også for multiforekomst) – UDLØSER KUN POINT EEN GANG PR HOLD

Sorthovedet måge 4 (også for multiforekomst)

Sabinemåge 6 (også for multiforekomst) – UDLØSER KUN POINT EEN GANG PR HOLD

Gråmåge 5

Hvidvinget måge 8

Hvidvinget terne 10

Hærfugl 10

Lille flagspætte 5

Toplærke 10 point (kun uden for Hirtshals)

Markpiber 10

Storpiber 7

Tajgapiber 12 (også for multiforekomst)

Blåhals 6

Sibirisk Bynkefugl 12

Høgesanger 8

Brun løvsanger 12

Schwarz løvsanger 16

Lundsanger 12

Hvidbrynet løvsanger 4

Fuglekongesanger 10

Humes Sanger 15

Rødtoppet fuglekonge 3 (også for multiforekomst)

Lille fluesnapper 8

Pungmejse 4 (også for multiforekomst)

Stor tornskade 1

Nøddekrige 8 (også for multiforekomst)

Rosenstær 10

Hvidsisken 5 (også for multiforekomst) – SKAL FOTODOKUMENTERES

Hvidvinget korsnæb 2 (også for multiforekomst)

Lapværling 1 (også for multiforekomst)

Dværgværling 12

Herudover ifølge asteriskbenævnelser i den nyeste udgave af Fugle i felten:

*=14

**=16

***=18

Ny art for landet=20

Fænologipoint:

Skovpiber 1 Grå fluesnapper 2

Rødstjert 1 Broget fluesnapper 2

Rørsanger 1 Sivsanger 2

Havesanger 1 Tornsanger 2

Digesvale 1 Bynkefugl 2

Bysvale 1 Rødrygget tornskade 2

Gul vipstjert 1 Mursejler 2


Medlemmer fra FELT-UD, der deltager i holdkonkurrencen, kan ikke samtidig sidde i juryen.

Held og lykke derude i krattene, og husk nu, at fair-play er den eneste rigtig måde, at vinde på!

Artiklen er senest opdateret: torsdag 29. september 2016 kl. 22.20

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.062 sek.
til toppen