Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Fugle og Dyr i Nordjylland 2005

Artiklen er tilføjet af JSH mandag 21. august 2006 kl. 01.18. Læst 5524 gange
Af Tscherning Clausen
Fugle og Dyr i Nordjylland 2005

Lokalrapporten for Viborg og Nordjyllands amter - Fugle og Dyr i Nordjylland 2005 - er nu udkommet, og er rapport nr. 42 fra NOK (Nordjysk Ornitologisk Kartotek). I rapporten er der flere end 80 flotte farvefotos, som især lokale fotografer har stillet til vor rådighed, og et sponsorat fra Aage V. Jensens Fonde har gjort økonomisk muligt.


Rapporten er resultatet af mange redaktørers bearbejdning af de iagttagelser fra Nordjylland, der er rapporteret primært til DOFbasen i 2005.
I det følgende omtales nogle af de markante hændelser og forekomster, som der kan læses mere om i rapporten.

Rødstrubet lom havde store forekomster ved vestkysten i januar, bl.a. 14/1 2446 Hirtshals og 21/1 3423 Lild Strand foruden et stort forårstræk på flere end 8000 ved Skagen. Også de store arter Islom og Hvidnæbbet lom markerede sig med hhv. 30 og 11.
Sodfarvet skråpe var den eneste af stormfuglene der markerede sig i efteråret. I alt 161 fugle blev der set. Mallemuk og Sule blev set i store antal i foråret, bl.a. med 6/5 2175 Mallemukker ved Grenen og 9/5 923 Suler samme sted.
Bramgås ses fortsat i stigende antal i landsdelen. I Vejlerne var der både i marts og april over 1000 Bramgæs. Der blev set et stort træk af Ederfugl ved Stensnæs hvor der 16/10 trak 117.000. Lille skallesluger kunne ses i pæne antal i Nors Sø både først og sidst på året, således 8/1 45 og 25/12 105.
Rød glente har nu et godt fodfæste med 8 par i Vendsyssel. Et Kongeørne par i Lille Vildmose fik igen i år en unge på vingerne, og der er forhåbninger om, at et nyetableret par i Vendsyssel vil yngle i 2006. Ved Skagen blev der registreret minimum 6 Kongeørne i foråret. Havørn yngler endnu ikke i Nordjylland, men med op til 5 rastende samtidig i Lille Vildmose og et fint forårstræk med 13-15 ørne ved Skagen, så er der håb om, at det snart sker.
I Lille Vildmose fik man ikke glæde af Slangeørn i år, men det var der så andre der gjorde, da der i juli og august kunne ses en fugl i Hansted Vildtreservat.
Blå glente overraskede igen med sin anden nordjyske og danske forekomst. Endnu en af de sjældne, Kejserørn, kunne ses i Skagen i nogle dage i april.
Engsnarre blev, takket være især en enkelt persons store indsats, registreret i stort antal. Den nordjyske Trane-bestand har stadig vokseværk, nu er der 43-44 par.
To Stylteløbere opholdt sig på Bygholm Vejle i en længere periode og viste tegn på, at der var tale om et yngleforsøg. Endnu et par sjældne vadefugle kunne ses i Vejlerne, Amerikansk hjejle og Terekklire.
Stormen i januar afstedkom bevægelser i nogle havfuglearter. Der ses Sabinemåge ved Hanstholm og nogle dage med op til 75 pr. dag af Dværgmåge. Sidstnævnte havde senere rekordagtige forekomster under forårstrækket ved Skagen med bl.a. 28/4 140.
Der er også positivt nyt om landsdelens ugler, hvor Stor hornugle nu yngler med 8 par og hvor antallet af Slørugle par stiger til 59 par mod 38 i 2004. 18/12 opdages der for første gang siden 1993 en Høgeugle i Hjardemål ved Østerild, og den sendte mange (f)ugleinteresserede på tur i juleferien.
Af småfugle arter er der interessante fund af Gråsejler i Skagen og en Citronvipstjert i Frederikshavn og negativt nyt om Toplærke og Markpiber – arter som ser ud til at have udspillet deres rolle i Nordjylland (og Danmark).
Arter som Silkehale, Stenpikker og Ringdrossel havde alle store forekomster i landsdelen. En overraskende melding om det andet nordjyske fund af Sortstrubet drossel i en have i Daugbjerg ved Viborg kom desværre alt for sent til, at den kunne ses af andre end haveejerne, som ikke kunne begribe, hvad det var for en fugl, de havde besøg af.
Endelig markerer Skagen sig i foråret igen. Denne gang med et par nye arter for Danmark, nemlig Sardinsk sanger og Grågul værling og dertil en Hvidskægget sanger.
Odder bliver stadig mere og mere almindelig i den nordjyske natur, og det ser ud til, at der er en tendens til, at den er mere dagaktiv end tidligere. Desuden første iagttagelse siden 1999 af Spækhugger.

Rapporten kan bestilles hos Tscherning Clausen, telefon 9831 7354 eller via e-mail tsc.vib¤mail.tele.dk (¤ erstattes af @). Prisen er fortsat kr. 120 + omkostninger ved forsendelse kr. 25.

Kommentarer:

Ole Krogh skriver mandag 5. februar 2007 kl. 00.18
Kære venner,

Så er det tid til at finde de bedste billeder i 2006 fra Nordjylland til brug i NOK- rapport.

Foreningen "Fugle og Dyr i Nordjylland" (FDN) driver Nordjysk Ornitologisk Kartotek (NOK) og udsender årsrapporten
"Fugle og Dyr i Nordjylland", der dækker (nu tidligere) Nordjyllands og Viborg amter.

Der er i rapporten plads til ca 80 farvebilleder ialt.
Sidste år var der 16 deltagende fotografer.
Hver fotograf må max sende ca 30 billeder.
Man kan udvælge egne billeder ved at sammenligne med andres billeder på bla. www.netfugl.dk samt evt. http://www.fugleognatur.dk/
Endv. er det godt at kigge på tidl. årgange af rapporten. Det er ønskeligt at få nye arter repræsenteret i forhold til tidl. år.
Der må gerne være lidt miljø omkring selve motivet. Lidt action er heller ikke af vejen.

Der ønskes en "original" i jpg/tiff samt en "netudgave", hvor man kan se, hvordan fotografen har tænkt sig, at udgaven i NOK-rapporten skal se ud.
Billederne skal have vedhæftet fotografens navn_fuglens navn_lokalitet_dato.
Send billederne på CD.
Hvis det drejer sig om ganske få billeder, kan man evt. sende billederne pr. e-mail med max. ca 4 mb i hver.
Billederne kan sendes til min adr.

Deadline: ultimo februar.

Honoraret for at få billeder i rapporten er et eksemplar af denne.
Husk afsender samt tlf: fast og/eller mobil

Bedste hilsner
Ole Krogh
Hjelmerstald 18
9000 Aalborg
olekrogh@stofanet.dk

98136205
20436205




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.067 sek.
til toppen