Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Ny art på vej til den Danske fugleartsliste?

Artiklen er tilføjet af JSH fredag 9. marts 2012 kl. 11.28. Læst 4780 gange
Af Netfugl
Ny art på vej til den Danske fugleartsliste?

Der har længe været talt om, at den danske fugleartsliste snart kunne blive beriget med indtil flere nye C-arter.

Indisk Gås har været nævnt på baggrund af, at den yngler i bl.a. Holland. Sortsvane har ligeledes været nævnt. Begge med baggrund i, at arterne er C-art i Holland, men også med baggrund i, at Sortsvane i 2003 blev aflæst med en belgisk ring ved Sneum Sluse. Sidstnævnte viser ganske tydeligt, at nogle af de sorte svaner som ses i Danmark er fra Beneluxregionen.

En anden art, der står på spring er Mandarinand og noget tyder på, at den måske overhaler de andre arter inden om. Som det står skrevet i Fugle i felten, januar 2012, så blev der den 15. oktober 2011 skudt en Mandarinand han med en tjekkisk ring ved Bjerregrav Mose, Randers. Ifølge notitsen i Fugle i felten, så var der tale om en fugl, der blev ringmærket 21. september 2010 ved Prerov i det østlige Tjekkiet og dermed ca. 931 km fra Bjerregrav Mose. Ifølge notitsen er der også fund af to fugle fra Oslo i det nordlige England samt fund i Ungarn og Rusland af engelske fugle. Arten kan med andre ord foretage ganske lange flyvninger.

Allerede på det tidspunkt diskuterede Netfugl denne forekomst internt, men kom aldrig ret meget videre med diskussionen. Men da Netfugl fik den svenske Club300’s fremragende blad ”Roadrunner” i hænderne, så gik det stærkt. Roadrunner havde nemlig en artikel om Mandarinand og følgende kan læses ”Förutom som på Färöerne och i Norge och Finland har flere andra grannländer valt att C-klasse arten. Det gäller exempelvis Finland, Island, Storbritannien, Irland, Nederländerne, Tyskland, Frankrike, Tjeckien. Österrike, Schweiz, Spanien och Italien”.

Som det fremgår, så er Mandarinand C-art i stort set alle landene rundt om Danmark og interessant nok også i netop Tjekkiet. Netfugl forespurgte derfor Jesper Johannes Madsen fra Ringmærkningscentralen på Statens Naturhistoriske Museum om yderligere information om genfundet af den tjekkiske fugl. Jesper Johannes kunne bekræfte oplysningerne og supplere med, at fuglens præcise alder var ukendt, men at der var tale om en adult fugl, da den blev ringmærket. Endvidere har Jesper Johannes sat Netfugl i kontakt med den tjekkiske ringmærkningscentral. Prag Ringmærksningscentral oplyser i en e-mail til Netfugl, at fuglen blev fanget i et spejlnet (mistnet) på Bečva floden i byen Přerov. Fuglen var da i selskab med 3 hunner. Prag Ringmærkningscentral bekræfter ligeledes, at fuglen betragtes som en vild fugl.

Med hvad er så artens status i Tjekkiet? Og kan det dreje sig om en Tjekkisk parkfugl? Netfugl har sendt en e-mail til Martin Vavrik, der er sekretær for det tjekkiske SU og forespurgt om hans kendskab til genmeldingen og om Mandarinandens status på den tjekkiske liste.

Martin Vavrik svarede følgende:

Yes, I know about this interesting ringing record of - as far as I know - the first ringed "wild" Mandarine Duck in the Czech Republic.

In the Czech republic we considered Mandarine Ducks as C-category species. In the past it was very rare, but suddenly more and more birds have started to show all around country, now with clear established pattern of occurence. Mandarine Duck is mainly wintering in our country and we suppose that these birds are from some freely breeding population in Germany, Switzerland, Poland etc.

The webpages you have browsed are old ones and should not been active by now. The new web is http://fkcso.cz and information about Mandarine Duck are here:

http://fkcso.cz/druhypos/aixgal.html

We still need to complete the list with pre-2008 records.

In 2011 we recorded apparent breeding in southern Moravia, where there was one pair which disappeared and later reappeared with eight juveniles.

I hope this will help you; mail me if you want to know anything more!

Regards!

Martin Vavrik
secretary of the Czech RC
http://fkcso.cz


Man kan altid diskutere grundlaget for om arten skal være på C-listen I Tjekkiet, men da den beslutning er op til det tjekkiske SU, så er den reelt irrelevant. Den må vi bare acceptere – ligesom andre lande må acceptere de beslutninger som det danske SU har foretaget. I udlandet er fx det danske fund af Guldspætte kontroversielt. Men det er en helt anden diskussion.

Hvor står vi så I Danmark, når arten er på den tjekkiske C-liste?

Hvis der kigges på Nilgås, så er der umiddelbart visse ligheder? Nilgås kom på den danske liste som C-art på baggrund af, at arten netop var på C-listen i fx Holland. Har vi en situation her, der er sammenlignelig?

To af seneste nye arter på den danske liste, Krøltoppet Pelikan og Sibirisk Krikand, kom på den danske liste, da fx den samme fugl blev set i Polen, hvor arten er kategori A. Sibirisk Krikand kom på listen, da den kunne dokumenteres, at arten havde en østlig oprindelse. Begge arter kom på den danske liste, da de for begge arters vedkommende kom fra et land, hvor arten figurerer som værende på den nationale liste. Skal disse eksempler følges, så er det tjekkiske genfund en god kandidat som første danske fund.

Spørgsmålet er så hvorvidt Mandarinand skal tilføjes på den danske fugleartsliste? Der vil være for og imod.

Men med et dokumenteret C-fund fra Tjekkiet kan det være svært at se, hvorfor arten ikke bør indtræde på den danske C-liste.

Hvis arten indtræder på den danske C-liste fra 15. oktober 2011, så ser de danske fund, ifølge DOFbasen, således ud:
2011.11.06 - Tange Sø
2011.12.22 – Bandholm
2012.01.20 – Kruså Møllesø
2012.02.28 – Remstrup Å (ca. dato)
2012.01.26 – 2012.02.29 – Lyngbyområdet
2012.02.04 – 2012.02.29 – Odenseområdet.


De to førstnævnte fund er der næppe meget at sige til. De to sidstnævnte er mere tvivlsomme.

Lyngbyfuglen har tilsyneladende været der siden 2009 og lokaliteten taget i betragtning, så vil mange nok anse denne fugl for at være af tvivlsom oprindelse. Første fund i DOFbasen er fra 27. december 2009. Men at fuglen returnerer hver vinter er ikke nødvendigvis diskvalificerende.

Odensefuglene er fugle, der har været i området igennem mange år. Denne forekomst kan ikke regnes som spontan!

Krusåfuglen er med ca. 800 m til den tyske grænse en oplagt C fugl fra den tyske bestand. Der er flere observationer af Mandarinand fra Kruså Møllesø. Spørgsmålet er så, hvorvidt der er tale om en nye fugle, en fugl der overvintrer på lokaliteten eller en fugl, der bruger Kruså Møllesø og andre lokaliteter hele året igennem? Der har været besøg på lokaliteten i de mellemliggende perioder, så det er dokumenteret, at fuglen ikke fast og stationært i Kruså Møllesø. I skrivende stund er fuglen heller ikke at finde i Kruså Møllesø, da den blev eftersøgt den 8. marts.

Netfugl ser det som sandsynligt at SU vil handle i overensstemmelse med tidligere tiders praksis og Netfugl har derfor har valgt at gøre arten krydsbar på den danske fugleartsliste i forventning om, at SU snarest tager stilling til fundet.

Arten kan naturligvis kun krydses efter, at det genmeldte fund er foretaget. Dette under forudsætning af, at SU ikke tilføjer arten den Danske fugleartsliste med tilbagevirkende kraft, hvilket er overordentligt usandsynligt! Det vil betyde, at kun fund efter 15. oktober 2011 vil kunne krydses på Netfugl. Fund inden kan naturligvis ikke krydses, da fund før 15. oktober 2011 ikke med sikkerhed har kunnet henføres til et individ fra en europæisk C-bestand. Denne procedure er helt i overensstemmelse med afkrydsning af SU-arter. Fordi en art tages af SU-listen, så kan arten ikke krydses med tilbagevirkende kraft. Disse fund vil der stadigt skulle tages stilling til individuelt af SU.

Du kan se her, hvem der har krydset arten på deres Danmarksliste her.



For yderligere information om ringmærkning se evt. denne hollandske hjemmeside, hvor det fremgår, at en hollandsk mærket fugl er genmeldt i Norge 1.259 km nord for stedet, hvor den blev ringmærket.

Lidt supplement om artens status i Tyskland ses i Nichtheimische Vogelarten (Neozoen) in Deutschland, Teil I: Auftreten, Bestände und Status på side 169.

Artiklen er senest opdateret: fredag 9. marts 2012 kl. 11.34

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.069 sek.
til toppen