Australien 20/9 - 15/10 2001

af Svend Aage Linderström

 

Sammen med min hustru Dorthe realiserede vi en gammel drøm, nemlig at tage en tur til Australien, der ikke bare er en nation, men også et kontinent. Når et besøg skal aflægges indenfor rammerne af ens ferie, er det klart, at planlægningen af en tur vil bestå af en række til- og fravalg, da vi snildt kunne have brugt mange måneder i Australien.

Vi var forlods enige om, at Cairns, Melbourne og Sydney var områder, vi skulle besøge. Perth, Brisbane og Alice Springs var også inde i billedet, men blev valgt fra til fordel for Adelaide, Darwin og Tasmanien, hvor fravalget af Brisbane til fordel for Darwin nok var den sværeste beslutning.                                                                               

På et sent tidspunkt i planlægningen valgte vi at omlægge opholdet i Melbourne til at køre dertil fra Adelaide, hvorved vi fik mulighed for at besøge Wyperfield og en karakteristisk indlandsfauna i malleen, mens Kate og Ulrik Andersen, der havde besøgt Australien tre måneder i 1999 varmt anbefalede Tasmanien, hvor tanken om 12 endemiske fuglearter også var tillokkende.

Således gik det til, at vi ikke fik set Ayer’s Rock, hvor vi syntes, at beskrivelserne af det golde landskab med turister i hobetal var lidet charmerende. Turens  højdepunkt var uden tvivl Cairns-området, men også Tasmanien og Phillip Island står meget klart i erindringen, ligesom Sydney’s operahus med rette kan kaldes verdens 9. vidunder - i respekt for Taj Mahal.

Vi kontaktede MyPlanet A/S, der huser venskabsforeningen mellem Skandinavien og Australien/New Zealand for at arrangere det praktiske. For en pris af 35.025,- fik vi flybillet København-London-Singapore-Cairns-Darwin-Adelaide/Melbourne-Hobart-Sydney-London-København.

Ved at flyve via London og med British Airways og Quantas, fik vi reelt flybilletterne Melbourne-Hobart-Sydney gratis, hvorved vi kunne spare et par tusinde kroner pr. næse.

Prisen inkluderede diverse afgifter, visum, sygeforsikring, hotel en nat i Singapore og to nætter i Sydney samt basisbilleje i Cairns, Darwin, Adelaide og Melbourne. Vi har været yderst tilfredse med MyPlanet, der har ydet god service og varmt kan anbefales.

Via internet havde vi forlods booket plads på Cassowary House, Red Mill House og Kingfisher Lodge i Cairns-området - alle steder er ret efterspurgte, sidstnævnte lodge krævede et depositum på 100 A$. Vi havde ligeledes hjemmefra bestilt plads på sejlturene til Great Barrier Reef, Daintree River og Sydney Pelagic, øvrige bestillinger er klaret på stedet.

Et kreditkort er et must i Austrailen, hvor Mastercard er det mest udbredte, men også VISA accepteres de fleste steder - også på tankstationer og i supermarkeder, ligesom hæveautomater findes i alle lidt større byer og lufthavne, hvorfor vi ikke har haft kontanter med hjemmefra. Den samlede Mastercard-regning lød på 20.382,56, som har dækket alt fra lommepenge, toldfrit, mad, benzin, logi og lommepenge.

Til vort held var kursen på A$ lav, svingende fra 3,99 til 4,28 - kursen havde længe været over 4,50. Med benzinpriser svingende fra 0,83 ved de større byer til 1,19 i Kakadu NP var priserne nærmest det halve af herhjemme. Vi tilbagelagde 826 km. omkring Cairns i en Toyota Corolla, 1.154 km ved Darwin i Toyota Corolla, 1.691 km. Adelaide-Melbourne i Toyota Avalon og 805 km. på Tasmanien i en Nissan Pulser - alle biler på nær i Darwin med automat-gear.

Der er venstrekørsel i Australien, vejene er generelt gode og trafikafviklingen hensynfuld, dog lettere kaotisk i Melbourne. Skiltningen er som regel god, men kan ikke mindst i de mere øde områder være noget upålidelig - selvom et skilt fra en større vej viser mod bestemmelsesstedet, kan man ikke altid være sikker på, at der er skiltning hele vejen.

Der skal på stedet betales en række tillægsafgifter for billeje, hvorfor et kreditkort er nødvendigt. Vi valgte endvidere at købe udvidede forsikringer, der nedsatte selvrisikoen til 350,- A$. Disse afgifter og  forsikringer har kostet i alt 1.574,25 kr.

Ud over overnatningerne på lodges i Cairns, har vi boet to nætter i telt - resten er fordelt på hoteller, moteller og cabins. Sidstnævnte var en glimrende form, hvor vi lejede små hytter på diverse campingpladser. Cabins fandtes i flere standarder, hvor vi valgte de mere luxeriøse med eget bad og køkken samt linned. Vi har derfor under en stor del af turen holdt os selv med kost. Morgenmad er som oftest ikke inkluderet på hotel/motel. Selvom et måltid kan købes for små penge på de mange roadhouses, er maden her lidt vel fed set med danske øjne - alt skal helst paneres og friteres. Vin og øl kan købes i særlige bottle-stores eller i de store supermarkeder, vin er forholdsvis dyr, 10,- A$ for de billige mærker.

Australierne er meget uformelle og venlige og standarden er generelt høj. Drikkepenge forventes ikke og prisniveauet er lidt under det danske. Vandet kan drikkes stort set overalt, hvis ikke, er det markeret. Kun på Quantas virkede personalet generelt tvært og uoplagt - da der for tiden ikke er konkurrence, er arbejdsmiljøet rimeligvis ikke morsomt.

Som følge af terrorattentaterne 11/9-01 mod USA var flysikkerheden skærpet, ikke mindst omkring BA’s fly, hvor al bagage er blevet endevendt. I Australien er myndighederne paniske omkring mund- og klovesyge, derfor blev vi også endevendt ved ankomst.

Visum kræves ved indrejse, udføres elektronisk via MyPlanet, der skal desuden udfyldes en toldseddel ved ind- og udrejse.

I den nordlige del af Australien, dvs. Cairns og Darwin var det lyst ca. 6.30 - 18.30, i den sydlige del ca. 5.30-18.30 og på Tasmanien, hvor sommertiden var indført weekenden forinden, var det lyst 6.15-19.30.

I forbindelse med udrejsen valgte vi at overnatte i Singapore, hvor vi kunne få et værelse på luksushotel for blot 646,-, hvilket var et godt fif efter 13 timer i fly fra London. En særlig rapport for denne del af turen er med som bilag til denne beskrivelse.

Med 395 forskellige arter fugle, 27 arter pattedyr, heraf 13 pungdyr og 2 æglæggende, blev turen en stor succes. I det følgende vil ruten blive beskrevet i dagbogsform, herefter systematisk gennemgang af de registrerede arter, en litteratur- og web-liste samt noter om Singapore.

Omkring litteraturen skal det dog allerede her nævnes, at Lonely Planet som altid var en god følgesvend både i Australien og i Singapore.

Hvad angår fuglene er det imidlertid forunderligt, at der trods et større udvalg ikke findes en eneste fugleguide af europæisk standard - Slater er den eneste, der kan være i en jakkelomme, Simpson og Day har nok de bedste illustrationer, mens Pizzey og Knight rummer de bedste informationer om racer og forekomst.

Thomas giver den bedste gennemgang af lokaliteter og interessante arter, men husk, at denne bog bygger på mange års observationer, så forvent kun at se brøkdele af de nævnte arter.

Sluttelig en stor tak til Erik Mølgaard samt Kate og Ulrik Andersen for mange gode tips - sidstnævnte også for at have lånt os en stor og meget værdifuld stak materiale. Også en stor tak til de mange natur- og fugleinteresserede, vi mødte undervejes, som villigt har givet gode råd og fif, der igen er mundet ud i store oplevelser.

OBS - denne rapport er skrevet for at blive brugt og må gerne runddeles og kopieres i ikke-kommercielt øjemed.

Svend Aage Linderström
Vestre Ibsvej 18
2680 Solrød Strand
e-mail.: sal@c.dk

 

Forkortelser :

NT : Nothern Territory
SA : South Australia
Tas : Tasmania
Vic : Victoria


Dagbog

Torsdag den 20. september 2001

Forlod Solrød Strand i taxi 6.40 (+1 GMT), tjekkede ind i Kastrup, terminal 2 7.05. Afgang med British Airways 8.25. Vejret var Ø 10 m/sek, 8/8, sigt > 10 km, tørt, 12 grader C.

Ankom til London Heathrow 9.05 GMT, hvor vi skulle have fløjet videre med British Airways 10.50 til Singapore, men grundet massive sikkerhedsforanstaltninger som følge af terroraktionen i USA ni dage forinden, var vi blevet ombooked til Quantas Sydney via Singapore, planmæssig afgang 12.15.

Vi kunne dog snildt have nået BA, men blev i stedet yderligere forsinket, idet Quantas’ jumbo først lettede 12.55.

Vejret i London : N 3, 8/8, s>10, tørt, 15 C.

Fredag 21/9

Landede i Singapore Changi Airport 8.45 (+8 GMT). Kuffertbåndet var endnu ikke stoppet, da en venlig lufthavnsfunktionær fortalte os, at der ikke var flere kufferter med flyet. Da vi manglede kufferten med de fleste af Dorthe’s ting, havde vi et problem og måtte efterlyse den manglende kuffert. Vi fik 100 S$ i kompensation (471,20 kr) og hævede fluks yderligere 200 S$. Kl. 10.00 kørte vi med lufthavnsshuttle-bus ind til Hotel Golden Landmark (14 S$ for to), hvor vi 11.00-16.15 vandrede rundt omkring Singapore River og Chinatown. Hotellet lå centralt i krydset Arab Street og Victoria Street ved Sultan Moskéen.

Singapore er en meget moderne by med mange kontraster og masser af elektronik - alle plaprede i mobiltelefoner, sekundtællere på fodgængerovergangene, intelligente veje osv. Alle i sidste nye mode og ungdommen med pieceringer og tatoveringer osv.

Vi fik en overdådig fiskemiddag til 82 S$ med hvidvin, inden vi krøb til køjs - en god idé med en ordentlig nattesøvn i en god seng.

Vejret : Ø 3, 4-8/8, s> 10, lette byder, 28-34 C.

Lørdag 22/9

Sov velfortjent længe. Vi besluttede os for at udforske den centrale del af øen, hvor der stadig findes dele af den oprindelige regnskov. Vi besøgte først Singapore Island Country Club 10.40-11.05, inden vi fortsatte langs det nærliggende Lower Peirie Reservoir, hvor der bl.a. findes en lille jungle-walk. Fandt en lille café, hvor vi fik nationalretten steamboat, et suppefad med forskellige stykker fisk, kød og ruller, som du hælder over din egen skål med ris. Et solidt måltid til 15 S$ for to med colaer. En mega thunderstorm racerede, men vi drog videre mod MacRitchies Reservoir 13.40-15.30. Tog en taxi ned til Chinatown, hvorfra vi stille slentrede tilbage til vort hotel 16.00-19.00. Hentede vor bagage og tog en taxi ud til Changi Airport (ank. 19.30), hvor vi brugte de sidste dollars til nuddel-middag. Al transport denne dag med taxi, hvilket er rimeligt billigt, dyreste var ud til lufthavnen, 15 S$.

Lettede med Quantas med et kvarters forsinkelse 22.50.

Søndag 23/9

Efter 4 timers flyvning mellemlandede vi i Darwin 4.20 (+9,5 GMT), hvor alle mændene styrtede ind i kiosken for at købe Crocodile-Dundee-hatte. 5.30 lettede vi atter for at flyve det sidste stykke til Cairns, ankomst 8.20 (+10 GMT).

Vandreturen fra gaten til tolden gik gennem et sound-scape, hvor vi hørte frøer, rislende vand, fuglekvidder osv. Her ventede en times grundig told- og visum-/paskontrol - australierne er meget nervøse for mund- og klovsyge, så al bagage blev splittet igen i eftersøgningen af fødevarer.

Da der endvidere var lang kø ved Avis, slap vi først væk med vor Toyota Corolla 9.45, hvor vi med det samme stoppede ved Mangrove Walk umiddelbart sydøst for lufthavnen (9.45-10.20) med masser af krabber og dyndspringere og turens første bedre fugl, Mangrove Robin.

Kørte herefter ind til Cairns, hvor vi 10.30-12.40 dasede rund på Cairns Esplanade med udsigt til pelikaner og skestorke samt masser af vadefugle.

Næste stop blev Flecker Botanical Garden (12.45-15.45), hvor vi straks indtog den lille restaurant for at få lidt frokost, hvilket lykkedes efter temmelig lang ventetid. Den botaniske have er ganske hyggelig med regnskov og mangrove - og helt klart et populært søndagsudflugtsmål.

Turen gik herefter videre op mod Kuranda lidt nordvest for Cairns, hvor vi indlogerede os på Cassowary House, ankomst 16.10, pris 240 A$ for to på fuldpension. Stor var skuffelsen, da Sue kunne fortælle os, at Cassowary-en var vandret forbi en halv time forinden, men vi havde dårligt fået bagagen op på værelset, før Sue kunne fortælle, at den stod på verandaen - dagen var redet. Rednecked Crake fik sit daglige stykke ost af Sue 18.30 i skumringen og inden dagen var omme, havde vi også hørt den faldende bombe, Lesser Sooty Owl.

Vi nød aftensmaden med familien på terrassen i den tætte skov, mens en række pattedyr puslede i skovbunden.

Vejret : NØ 5-10, 4/8, s> 10, tørt, 24-28 C.

Mandag 24/9

Vågnede til et flot fuglekor på Cassowary House, bl.a. kunne Chowchilla høres. Gik en tur op og ned ad vejen udenfor huset, hvilket bl.a. gav Superb Fruit-Dove, Lovely Fairy-Wren og Victoria’s Riflebird. Turens første kænguru, Agile Wallaby, blev set. Tilbage på terrassen, hvor vi fik et overdådigt morgenmåltid, hvor vi igen så Southern Cassowary, denne gang han, hun og tre unger. 6.40-10.45.

Forlod Kuranda og kørte via Mareeba til Nardellos Lagoon 11.25-11.35, derefter hurtig frokost i Atherton, inden vi besøgte Hasties Swamp 12.10-12.40, hvor kraftige byger begyndte at sætte ind, vi fik dog Redkneed Dotterel, der havde ynglet her i år, arten kan være svær at finde omkring Cairns. Videre til Crater NP, på nogle kort omtalt som Mt Hypipamee 12.55-14.00, hvor vi først gik langs floden ud til det enorme krater, ikke for folk med højdeskræk, dernæst kørte vi hen til den klassiske lokalitet for Golden Bowerbird, som var let at finde, desværre begyndte endnu en massiv regnbyge, hvilket fik fuglen til at flyve væk. Næste stop var Curtain Fig Tree, 14.10-14.30, med de kæmpemæssige luftrødder, der virkelig dannede et gardin.Sidste stop blev ved Lake Barrine, 14.40-15.05, området virkede fuglerigt, men også her dæmpede regnen vor aktivitet. Dorthe kunne fiske en stor igle af tæerne - en konsekvens af en manglende kuffert, dvs. sandaler var det eneste fodtøj.

Dette blev der hurtigt rådet bod på, idet vi 16.05 var tilbage i Cairns, hvor vi hentede kufferten i en hel tom udenrigslufthavn ! - heldigvis var den lokale chef for Quantas en hjælpsom herre, der låste os ind i lufthaven og fiskede kufferten frem.

Vi indlogerede os på Acacia Hotel på den nordlige del af Cairns Esplanade, 83 A$ for et dobbeltværelse med havudsigt og fik en lækker seafood-buffet med hvidvin for 61 A$.

Vejret : NØ 5-10 6-8/8, s>10 km, byger 24-28 C.

Tirsdag 25/9

På udflugt til Great Barrier Reef, hvor vi sejlede med Seastar II fra lystbådehavnen i Marlin i sydenden af Cairns Esplanade 7.30. Vi ankom til Michaelmas Cay 10.20-14.45 efter en tur, hvor alle mændene ombord - inklusive Deres udsendte - var blevet søsyge. Den lille koralø var ikke større end et par fodboldbaner, men husede i tusindvis af terner. Besætningen spurgte pænt, om jeg fik set alle syv arter på øen, hvorefter jeg måtte tilstå, at jeg havde set 11- Black Noddy og Bridled Tern er de svære at finde mellem de talrige arter Brown Noddy og Sooty Tern. Dorthe fik store oplevelser ved at snorkeldykke. Vi ankom 17.20 til Cairns, pris A$ 65 pr styk incl. frokost og snorkel. Satte straks kursen nordpå langs kysten til Red Mill House,Daintree, som vi nåede frem til 19.10, skyndte os ned på roadhouse Jacana, hvor vi fik øl og t-bone til 40 A$ i selskab med lårkorte, falske blondiner og seje Brian-typer.

Vejret : SØ 10, 2-4/8, byger, s > 25, 21-24 C.

Onsdag 26/9

En flot morgen, hvor vi deltog i Chris Dahlberg’s flodtur på Daintree River, hvilket var en stor oplevelse, ligesom Chris var yderst behageligt selskab, pris 70 A$ for to, 6.30-8.50.Vi var ret heldige med turen, dagen forinden havde Chris fundet Papuan Frogmouth på rede, og det var første forårstur, hvor Greatbilled Heron var dukket op - til gengæld kunne jeg godt have undværet at sidde lige under en harmløs træslange ! Efter turen ventede det store morgenbord på Red Mill House, et flot bjælkehus med en lækker have - pris 88 A$ for dobbeltværelse med eget bad og aircondition incl. morgenmad.

Forlod Daintree 10.30, gjorde stop i Mossman 11.00-12.00, dernæst til det meget turistprægede Port Douglas 12.10-13.10, ankom til Kingfisher Park ved Julatten 13.45 - ornitologernes mekka, hvor vi blev indlogeret i en af de større lejligheder med eget bad og køkken A$ 210 for to dage. På terrassen kunne vi nyde et væld af fugle, der blev fodret med frugt og sukkervand mens en tam Agile Wallaby slikkede tæer på gæsterne - og ved et enkelt tilfælde sneg sig ind i lejligheden.

Ud over at traske rundt i parken, kiggede vi kort ved Abottoir Swamp 15.40-16.00, hvorefter turen gik til Mt Lewis 16.05, hvor vi vandrede en times tid.

Vejret : SØ 3-5, 2-8/8, s > 25 km, byger til ca. 8.00 ellers tørt, 24-28 C.

Torsdag 27/9

Morgenvandring i Kingfisher Park fra ved 6-tiden, dernæst Mt Lewis 9.00-10.45, hvor flere af specialiteterne kom i land, vi satte kursen længere mod vest, hvor området blev tørt og mere savanne-agtigt - vi var kommet i bush-en. Besøgte Mt Carbine 11.10-11.40 og den nærliggende Mary’s Creek 11.45-12.00.Turen gik sydpå forbi Lake Mitchell og Big Mitchell Creek 12.20-12.50. Frokostpause i Mareeba 13.00-14.10, hvor vi kørte ud til golfbanen for at se kænguruer, der holder til under klyngerne af træer og snildt kan ses i daglys - selvom der gik lidt Dyrehaven i oplevelsen. Udforskede Tinaroo Creek lidt syd for byen 14.15-14.50, inden vi kørte hjem til Kingfisher Park. her blev dagens største oplevelse, da næbdyret kom svømmende forbi i den lille å for enden af parken ved 18-tiden. Til ære for os, rullede den en gang rundt, da den passerede os. Kræet var noget mindre, end vi havde forventet, men sikken en oplevelse - det mest sælsomme dyr, vi nogensinde har set.

Vejret : Ø 2-10, 0-2/8 s > 25 km, tørt, 21-28 C.

Fredag 28/9

Skiftedag, vi forlod Kingfisher Park 9.45 - var selvfølgelig oppe igen ved 6-tiden for at vandre en tur i parken. Besøgte Abottoir Swamp med det lille fugleskjul 9.50-10.15, nåede  Cairns 11.30, hvor vi vandrede rundt omkring Cairns Esplanade 11.40-13.00. Ankom 13.15 til lufthavnen, hvor vi afleverede bilen, der havde fragtet os 826 km. Vi skulle have fløjet 14.40, kom først afsted 15.25 med Quantas jumbo med endestation Singapore, vi hoppede dog af i Darwin. Da det var et internationalt fly, skulle vi vise pas for at komme af og på, ligesom boardingpasset bliver stemplet i afganglufthaven og skal afleveres igen ved ankomst.

Landede 16.40 i Darwin - uret skulle stilles en halv time tilbage. 17.25 trillede vi i en ny Toyata Corolla ud til Howard Springs, hvor vi indlogerede os i en af de store cabins med køkken og bad på den hyggelige Caravan Park, pris A$ 77,50.

Vejret, Cairns : NØ 10, 4/8, sigt > 25, tørt, 24 C. Darwin : vindstille, 0/8, sigt > 25, tørt, 32 C.

Lørdag 29/9

Morgentur op til selve naturområdet i Howard Springs, hvor mange var oppe for at bade i kilden. Vi gik en tur rundt om dammen, hvilket bl.a. gav Rainbow Pitta. 8.00-8.55. Derefter videre til Fogg Dam, 9.30-10.50, hvor vi gik en tur ud over dæmningen, områderne nedenfor denne var dog tørret ud, så antallet af fugle var moderat - en ca. 1 ½ m stor Yellowspotted Monitor så dog ret frygtindgydende ud. Næste stop blev Adelaide River, der er kendt for bådture, hvor krokodillerne springer op af vandet 11.00-11.15, vi nøjedes nu med at se specialiteterne her, nemlig Broadbilled Flycatcher og Mangrove Golden Whistler. Efter at have kørt ad næsten uendelige veje, nåede vi indgangen til Kakadu NP 12.10, entré 16,25 A$ pr. næse - et område med meget store termitbo - vel ca. 4-5 m høje - gjorde dog afveksling. Vi gjorde ophold for frokost ved South Alligator River 12.50-13.40, hvor vi kunne se bushfire flere steder. Vi stoppede ved billabongen Mamukala 13.50-14.30 som var meget fuglerig og handlede i Jabiru samt besøgte visitorcentre, hvor vi havde fået at vide, at vi skulle booke sejltur på Yellow Water. Servicen bestod nu i, at vi blev henvist til en mønttelefon og skulle ringe til, hvad der viste sig at være receptionen i Cooinda, der klarede bookingen uden problemer. 15.00-15.50. 16.15 nåede vi frem til Merl Campsite ved Ubirr Rock, hvor vi slog telt op for natten, A$ 10,80 som blev opkrævet af en cyklende ranger.

Vejret : S 1-5, 0/8, sigt > 25 km, tørt, 28-35 C

Søndag 30/9

Forlod Merl 7.15 og kørte mod Ubirr Rock, der imidlertid først åbnede for gæster 8.30. Vi fik set hulemalerierne og nød den smukke udsigt over meget store vådområder, inden vi 9.30 forlod området. Vi tankede op i Jabiru, inden vi nåede Nourlangie Rock 11.10-11.50 med flere hulemalerier i et fantastik smukt landskab, frokost ved Anbangbang billabong 11.55-12.45 i ret så hede omgivelser. 13.15 nåede vi frem til Cooinda, i stedet for at campere, lejede vi en ultra lille cabin med aircondition og plads til en køjeseng, en stol og en lille bord for A$ 61.Vi tog en tur ned til Yellow Water, hvor vi så saltvandkrokodiller i floden, mens et par Brolga-traner med en Agile Wallaby i mellem sig var en af de mere fotogene oplevelser.

Vejret : SØ 0-2, 0/8, sigt > 25, tørt, 24-36 C.

Mandag 1/10

Vi havde fået billetter til den første morgenbådtur på Yellow Water, en billabong 1 km fra Cooinda, pris 38 A$ pr. stk. og absolut et højdepunkt. Ved turens start lettede en ørn med en stor slange fra vandet og hurtigt dukkede flere krokodiller op, mens det lykkedes for vor ranger både at sejle en krokodille over samt (næsten) at træde på en lille frø. Turen var meget smuk med oversvømmet skov, åkander osv. 6.45-8.45. Retur til Cooinda til udtjek og morgenmad, inden vi 10.00 kørte videre og nåede - det sidste stykke ad rimeligt gode jordveje -Stag Creek 11.30-11.50 og Waterfall Creek/Gunlom Fall 12.00-12.30. En hurtig beslutning blev taget - Svends højdeskræk ville aldrig få ham op til plateauet, og lysten til en nat i telt var heller ikke enorm, derfor ville vi mod Darwin. 13.15 forlod vi Kakadu NP. Gjorde ophold i den gamle mineby Pine Creek 13.45-14.00 og tankede op i den anden ende af Adelaide river 15.00-15.10 inden vi 16.05 nåede frem til Palmerston ved Darwin, hvorefter vi igen indlogerede os i Howard Springs Caravanpark 17.00.

Vejret : NØ 2, 0-4/8, sigt > 25, tørt, 27-32 C.

Tirsdag 2/10

Vi udforskede Darwin og omegn, særlig smukt var der omkring Lee Point og Buffalo Creek, som vi besøgte to gange 9.00-10.15 og 17.30-18.00, så vi fik set området både ved ebbe og flod - forskellen var ret markant. Nu var det ikke kun krokodiller, der blev advaret mod, men også box jelly fish - faktisk blev en surfer angrebet af en krokodille ud for Darwin denne dag.

Syd herfor ligger East Point 10.30-12.00, hvor man kan gå en tur langs klipperne ved kanonstillingen fra 2. verdenskrig - East Point vender i øvrigt mod vest og bevogtede indsejlingen til Darwin - byen blev bombet flere gange af japanerne og en større australsk krydser blev sænket i havnen. Ved badesøen findes en lille mangrove-boardwalk, som var ganske hyggelig. Herefter udforskede vi Darwin by, inden vi drog videre til den botaniske have 14.30-15.05 - ledte efter Rufous Owl i regnskovssektionen, men havde ikke heldet med os.

Vejret : NØ 2, 0/8, sigt > 25 km, tørt, 27-34 C.

Onsdag 3/10

Det var igen blevet skiftedag, vi forlod Howard Springs og kørte ud til Knuckey’s Lagoon 9.10-9.40, hvor vi så masser af ænder, en hurtig tur i det nærliggende Holmes Jungle Nature Reserve gav intet - området så ud til at være nedbrændt for nyligt 9.45-10.00, endelig igen en tur ud til Lee Point 10.10-10.30, inden vi nåede lufthavnen 10.45 og kunne aflevere bilen, der havde fragtet os 1.154 km. Flyet skulle afgå 12.20, men lettede først 12.50, alligevel nåede vi Adelaide til tiden 16.05 og med en hurtig indsats kunne vi allerede 16.40 sætte os ud i den meget store Toyata Avalon, hvor vi kørte ad motorvejen ud til Murray River, hvorfra det gik sydover ned til Meningie, som vi nåede 18.15. Indlogerede os på Lake Albert Motel, pris A$ 71 for et dobbeltværelse. Efter hedeturen i Darwin, var det nu pludseligt bidende koldt, Solsorte og Stære passede godt ind i indtrykket af en hjemlig martsdag.

Vejret : Darwin : NØ 3, 3/8, sigt > 25, tørt, 28-32 C. Adelaide : SV 4, 6/8, sigt > 10, byger, 15-17 C.

Torsdag 4/10

Vi forlod Meningie 7.15 og kørte straks ind i Coorong NP, et område med mange vandhuller, laguner, strandenge og krat, der faktisk gav mindelser om en tur langs Limfjorden. En lille sti fører ud til et skjul med god udsigt til Pelican Island, hvor ca. 500 pelikaner gjorde øen hvid. Ved Salt Creek kørte vi ad den gamle Melbourne vej gennem et område med kystnært krat og små laguner, en smuk tur, hvor den første Emu-familie dukkede op i vejkanten. Vi nåede frem til Kingston 10.05, hvorfra det gik ind i land til Bordertown, hvor vi provianterede 11.05-11.40. Som navnet antyder er denne by forposten i South Australia, som vi  forlod til fordel for staten Victoria, hvor vi gjorde stop i Nhill for frokost 13.05-13.55 - uret blev nu sat en halv time frem. Fra Nhill fortsatte vi til Whyperfield NP, det sidste stykke ad småveje, ankomst 15.15. Dagen, vi havde frygtet på grund af den megen kørsel, blev ikke så slem som ventet. Nationalparken, der er et af de sidste store mallee-områder, bød på høflig selvbetjening - i et læskur ved indgangen løste vi billet A$ 14,80 for to personer incl. teltplads. Vi kørte straks frem til maincamp,Wonga Campground,  der var meget større og mere velbesøgt end forventet. Kørte en eftermiddagstur langs cirkular drive, der gav et godt indtryk af parken. Vi besteg en høj, hvorfra vi kunne kigge ud over den endeløse mallee, og turen gav nogle gode kænguruer.

Vejret : SV 4, 6-2/8, sigt > 20 km, byger til ca. 9.00, 14-17 C

Fredag 5/10

Efter en bidende kold nat i telt i Wyperfield - vi havde kun luftmadresser og lagener med - stod vi tidligt op og kørte igen cirkular drive 5.30-8.30, hvor Malleefowl kunne ses ved dens rede, der nærmest kan beskrives som en mindre grusgrav. Vi så mange papegøjer, flere forskellige arter i alle regnbuens farver - i det hele taget gav malleen mange arter til listen - Boobook og Owlet Nightjar var med til at holde os vågne. Mens vi spiste morgenmad og lukkede vor lejr ned, fløj Pink Cockatoo over lejren - en smuk, lyserød drøm, der fik selv Galah til at blegne.

Fra Wyperfield satte vi kursen direkte mod Grampians, 10.35-13.05,  via Horsham, Grampians er en lille bjergkam fyldt med luksussommerhuse til Melbournes bedre borgerskab. Der var nu ikke meget sommer over vejret, bjerget var pakket ind i skyer, og det regnede. Vi forsøgte alligevel at kigge efter Koala omkring Rosea Camp, men havde ikke det store held. I det hele taget blev det kun til få fugle, så i stedet for at overnatte i Grampians fortsatte vi ned til Ararat 13.35-14.10 og videre til Ballarat, ankomst 15.15, hvor vi indlogerede os ved Lake Windouree på The Lake View Hotel, A$ 79 for et pænt dobbeltværelse. Området gav mange mindelser om Damhussøen, og en aftentur med syngende solsort, blomstrende forsythia, magnolie og syren forstærkede det hjemlige indtryk. Fik et fremragende måltid thai-mad i byens centrum.

Vejret : SV 3, 6-8/8, sigt > 10 km, byger, 10-17 C.

Lørdag 6/10

Vi forlod Ballarat 8.35 og satte kursen direkte mod Melbourne, hvor trafikken var kaotisk og skiltningen ikke helt i top, inden vi nåede ud til Phillip Island 11.35. Vi kørte ud til The Nobbies med de store søfuglekolonier, hvor vi med perfekt udsyn til pelssælerne fik en god frokost i restauranten i velkomstcentret, kørte forbi pingvinshowet og købte billetter (13 A$ pr stk.) - husk, der er flere kombinationsmuligheder - også i forhold til at se Koala-reservatet, der blev næste stop. Vi lejede en luksus-cabin på The Anchorage for 86,50 A$ i Ventnor. 18.30 var det showtime, hvor 340 pinviner kom i land til et tre gange større antal tilskuere linet op på det lille stadion - en forunderlig oplevelse. Næsten lige så imponerende var 80.000 skråper over bugten, der crash-landede ved deres huller.

Vejret : SV 5, 4-8/8, sigt > 25, byger 13-20 C

Søndag 7/10

Phillip Island er en meget smuk ø, vi besøgte igen The Nobbies, Swan Lake, Rhyll Inlet og Cape Woolamai og måtte sande, at denne ø, der næppe er meget større end Rømø, rummede mange forskellige habitater. 14.00 satte vi kursen mod nord, spiste frokost i San Remo, afgang 14.20 indtil vi nåede Dangenong Range NP og Ferntree Gullyi udkanten af Melbourne, hvor vi kørte en rundtur 15.45-18.00 - kraftige regnbyger gjorde det til en tvivlsom oplevelse, ligesom området er et populært weekendudflugtsmål. Vi så flere sætte sig ind bag rattet i noget, der lignede kraftig promillekørsel. Gik en tur ud til selve Ferntree Gully efter middagmaden, hvor vi kunne høre Powerfull Owl tude i en pause mellem bygerne. Overnattede på Ferntree Gully Hotel for A$ 99 for et dobbeltværelse.


Mandag8/10

Skiftedag igen - vi spiste morgenmad i Ferntree Gully, desværre igen i silende regn 6.55-8.10, inden vi kastede os ud i den håbløse trafik mod lufthavnen, hvor det lykkedes os at køre forkert, men fik dog hurtigt fundet den rette vej. Vi skulle lige et par gange rundt om lufthavnen for dels at finde en tank, dels finde den rette bane frem til Avis-indleveringen, der var så effektiv, at vi endnu ikke var steget ud af bilen, førend vi fik vor kvittering - 1.691 km var tilbagelagt, og der skulle ikke betales tillæg for one-way billeje. Ankomst til lufthavnen 9.50, afgang 12.20, 35 minutter forsinket.

Landede i Hobart 14.20; Tasmanien var søndagen før gået over til sommertid, så uret skulle stilles en time frem. 14.50 havde vi set Swift Parrot på p-pladsen i lufthavnen og kørti videre i vor Nissan Pulser gennem Hobart og nåede Kettering 16.00, hvor vi på velkomstcentret i havnen bookedeet sommerhus, The Poppies ved Great Bay, Bruny Island til A$ 240 for to nætter. Den lille købmand i Kettering fik udstyret os med dybfrosne bøffer og fritter, så vi kunne klare turen til øen.  Færgen afgik 17.00, og 17.20 ankom vi til Bruny Island, øen, hvor alle 12 tasmanske endemiske fuglearter findes indenfor et begrænset område.Vi måtte ned til Morella ved Adventure Bay for at hente nøglen hos den excentriske udlejer. Huset levede helt op til forventningerne, vi overnattede på en hems med udsyn til Great Bay nedad og tusindvis af stjerner opad.

Vejret : Melbourne : SV 5, 8/8, sigt > 10, byger, 16 C. Tasmanien SØ 2, 4/8, sigt > 25 km, tørt, 15 C.

Tirsdag 9/10

Hele dagen på Bruny Island, først den store rundtur 8.30-14.30, der bragte os op til Dennes Point i nord og retur via Barnes Bay gennem meget smukke landskaber. Krydsede den lille landtange mellem nord- og sydøen med de berømte pingvinskilte - den mest fotograferede seværdighed på øen. Sydøen er mere bjergrig med en smuk udsigt ved Cape Bruny NP - heldigvis var der ingen hjemme til at opkræve afgift for at besøge nationalparken. Vi kørte tværs over sydøen over bjergene og nåede ned til byen Adventure Bay med øens eneste købmand. Vi kunne nyde eftermiddagen ved Great Bay, inden vi tog ud for at se pingvin-parade 18.40-20.15 i bidende kulde sammen med et par fuglekiggere fra Californien. Efter tre ilandkomne pingviner krævede fruen returkørsel til et varmt sommerhus.

Vejret : NV 2, 1-2/8, sigt > 25 km, tørt, 13-17 C

Onsdag 10/10

En lille tur ved Great Bay og Isthmus Bay på Bruny Island  inden vi krydsede strædet med det mundrette navn D’Entrecasteaux Channel med den lille norske færge til Kettering 10.10-10.30, hvorfra vi fortsatte til Hobart 11.00 og videre til Tesselated Pavement og Pirate Lookout 12.00-12.20. Herefter videre til Tasman Peninsula 12.20-15.30, hvoraf det meste af tiden gik i Port Arthur, hvor vi besøgte indskibningshavnen for straffefanger, entre 19,80 A$ pr. styk, hvilket bl.a. includerer en sejltur ud i bugten forbi de dødes ø. Museet er flot og historien bag utrolig, mange skæbner rulles ud, blot det at stjæle et par kartofler var nok til deportation - en aktiv måde at komme samfundsskellene til livs. Fra Port Arthur kørte vi retur op til Eaglehawk Neck, hvor vi indlogerede os på Lufra Hotel, 70 A$ for dobbeltværelse incl. morgenmad og en fremragende udsigt over Tesselated Pavement. Vi prøvede et nightdrive ud mod Fortescue Bay i håbet om at finde Common Wombat og Tasmanian Devil, men måtte nøjes med Bennett’s Wallaby og Tasmanian Pademelon.

Vejret : SV 2, 0/8, sigt > 25 km, tørt, 15-22 C - hedebølge !


Torsdag 11/10

Forlod Eaglehawk Neck og kørte rundt på Tasman Peninsula 8.40-10.20 - gjorde flere småstop undervejs. 11.00 nåede vi Sorell, hvor vi handlede ind og fik tidlig frokost, inden vi fortsatte 11.45 over til Cambridge 11.55-12.15, hvor vi lejede en cabin for 60 A$ på Barilla-campingpladsen. Nåede Hobart og kørte op på Mt. Wellington 12.35-14.10, hvor vi gik en tur på stierne ved den lille kirke i Ferntree, inden vi kørte videre op for at nyde udsigten over Hobart. Eftermiddagstur ud til Pittwater Road 16.30-17.15 for at følge op med et nightdrive 19.50-20.20 med det primære formål at se Masked Owl, hvilket lykkedes. Et par Common Ringtailed Possums var meget søde at se - de vandrede fuldstændigt synkront i træerne ved uglens redehul.

Vejret : NV 8, 4-8/8, sigt > 20, tørt, 15-19 C

Fredag 12/10

Skiftedag for sidste gang, trillede de få km hen til lufthavnen, ankomst 9.30, afleverede for sidste gang på turen vor AVIS-bil, der havde fragtet os 805 km. Flyet skulle afgå 10.50, men grundet hårdt vejr kom vi først afsted 11.25 (+10 GMT) og landede i Melbourne 11.20 (+9 GMT). Herfra afgår Quantas hver halve time til Sydney, vi skulle med flyet 12.00, der lettede 12.20, men landede til tiden i Sydney 13.20. Tog taxi ind til hotellet, Sydney Habour Rocks, hvor vi boede i to døgn og havde revet os for at få et værelse med udsigt til operahuset, pris 2.308,- Dkr. bestilt hjemmefra. Vi traskede rundt omkring Circular Quay og operahuset. Her fra videre til Darling Harbour, hvor vi bl.a. besøgte det meget seværdige akvarium, inden vi fik pizza, som Sydney er verdenberømt for.

Vejret : Tasmanien : NV 5, 8/8, sigt < 10 km, regn/byger, 17 C. Sydney : NØ 5, 0/8, sigt > 25, tørt, 24 C.

Lørdag 13/10

Vi drog med Halicat på havtur for at se hvaler, skråper m.v., desværre ingen albatrosser grundet for høj havtemperatur i år, et fænomen, der hænder lejlighedsvis. Turene arrangeres af Tony Palliser, se webadresse og afgår den anden lørdag i hver måned. Båden sejler fra Rose Bay Public Ferry Wharf kl. 7.00 i den sydlige del af Sydney modsat Bondi Beach - vi tog en taxi derned, og prisen er 75,- A$ pr. deltager. Vi havde taget en søsygepille (Marzine)  inden vi gik i seng og supplerede med en samme morgen, hvilket skulle vise sig at være en god idé, da søsygen krævede sine ofre, mens vi gik fri. Svends forbandelse med aldrig at have set en albatros blev ikke ophævet, som tidligere nævnt var havtemperaturen høj, hvorved de store vingefang bliver længere sydpå. Til gengæld fik vi 8 pukkelhvaler, hvoraf den ene lå og legede med båden, rullede rundt under os for kort efter at klaske med halen lige ved siden af båden. For at gøre oplevelsen total kom vi på tværs af en stime små dræberhvaler, som er sjældne her. På fuglefronten sås mange skråper, der blev lokket til båden med “chum”, popcorn, fiskeolie og skidtfisk - også enkelte stormsvaler kom til og sjældneste fugl blev Lille Skråpe, mens bestemmelsen af en anden usædvanlig art, Fjordterne, krævede dansk ekspertise. Vi landede

14.45 og tog en taxi tilbage til hotellet. gik en aftentur ud til operahuset, hvor det var storslående at se de mange flyvende hunde fra den botaniske have flyve ud over Utzons mesterværk. Sluttede dagen med et lækkert søføde-måltid i et af de gamle pakhuse på Circular Quay med udsigt til operaen.

Vejret : NØ 7, 0-8/8, sigt > 25 km, tørt - fra 19.00 byger, 20-23 C


Søndag 14/10

Efter at have givet en mindre formue for morgenmad på hotellet gik vi ud til den botaniske have. Tog med en af færgerne fra Circular Quay ud til Darling Harbour, hvor vi fik glimrende mulighed for at fotografere operahuset indrammet af Sydney Harbour Bridge - i slang kaldet The Coathanger. Slentrede tilbage til hotellet og tog 13.00 en taxi ud til lufthavnen, ankomst 13.25 for at tjekke ind hos British Airways, hvor sikkerhedsniveauet stadig var meget højt - vi blev grundigt visiteret ved gaten ud over den sædvanlige kontrol. Vi var i luften 15.20 - en forsinkelse på 20 minutter. Sidste fugl vi så, var ironisk nok Welcome Swallow.

Mellemlanding i Bangkok 21.25-23.15 (+ 7 GMT), et ophold der var præget af kraftige thunderstorms.

Vejret i Sydney : NØ 8, 4/8, sigt > 25, tørt, 22 C

Mandag den 15. oktober 2001

Landede i London Heathrow 5.35 GMT. Efter det sædvanlige terminalskift afgik British Airways til København 7.20 (25 minutter forsinket), men landede til tiden i Kastrup 9.50 (+1 GMT). Det gik hurtigt med at få bagagen, hvorefter vi kastede os ind i en taxi. 10.35 satte vi nøglen i døren i Solrød - en fantastisk ferie var overstået. Kom hjem til indian summer, vejret :

NV 2, 8/8, sigt > 5 km, byger, 15 C.

                                                                                                                                                           

Lokalitetsgennemgang

For at få det maksimale ornitologiske udbytte er det nødvendigt at anskaffe Richard og Sarah Thomas “The complete guide of finding the Birds of Australia”, der gennemgår de fleste væsentlige fugleområder i hele Australien med lokalitetsbeskrivelser, herunder fyldige noter om adgangsforhold. Bagerst i bogen findes en gennemgang af alle i australien regelmæssigt forekommende arter med bemærkninger og forekomst, hvilket er et uvurderligt værktøj. I lokalitetsgennemgangen fokuserer Thomas på specialiteterne i de enkelte områder. Nigel Wheatley “Where to watch birds in Australasia & Oceania” er skrevet af en typisk twitcher og her et stort sammenfald med Thomas. En stor hjælp hos Wheatley er, at han under lokaliteterne generelt nævner en række mere almindelige arter, heraf flere med lidt mere lokalt tilsnit, som det er klogt at huske at kigge efter. Dette øger støvstugereffekten væsentligt.

Cairns og Queensland

Selve Cairns rummer flere gode steder, mange ornitologer gør uden tvivl det første stop ved Mangrove Boardwalk, der ligger på venstre hånd, østsiden, straks på hovedvejen fra lufthavnen. To stier på gangbroer fører ud i området, hvor vi hørte specialiteten Mangrove Robin på den nordligste sti.

Cairns Esplanade er verdensberømt for mange vadefugle, ved flod flyver vaderne ud på de nærliggende strande, ved ebbe står flokkene ofte langt ude, hvorfor det er bedst at forsøge sig mellem flod og ebbe. Flere forskellige hejrearter og Royal Spoonbill samt pelikan ses her, ofte på meget nært hold. Beach Thick‑Knee kan ses, hvor de store rør munder ud, men arten er næppe årlig her ‑ den aktuelle fugl menes at være ungen fra året før. De spredte træer langs esplanaden rummer mange fugle, bl.a. Figparrot, Varied Honeyeeater og Helmeted Friarbird.

Flecker Botanical Garden byder på både regnskov, søer, mangrove og mere traditionel park og er derfor et glimrende fuglested. Den botaniske have er dog velbesøgt i weekender, hvilket lagde en dæmper på vort udbytte her.

Den nordligste del af haven ligger op ad Mt Whitfield, der tidligere var kendt for at huse Southern Cassowary, der nu er forsvundet herfra.

Lidt nordvest for Cairns ligger Kuranda, der er et udpræget turistmål med svævebane, scenic railway og vandfald. Cassowary House ligger lige før Kuranda, første vej på højre hånd før floden. Selve lodgen ligger midt i et stykke tæt regnskov, hvor en lille sti fører rundt. De fleste fugle ses ved at vandre på vejen ned mod Kuranda‑hovedvejen ‑ en glimrende morgentur. Southern Cassowary vandrer forbi huset typisk morgen og eftermiddag og er nemmest at se, når de har unger, hvilket kan forekomme på alle tider af året. Øvrige arter set her var bl.a. Superb Fruit‑Dove, Gould’s Bronze‑Cuckoo, Chowchilla, Tooth‑billed Bowerbird, Lovely Fairywren og Blackfaced Monarch.

Fortsættes mod vest fra Kuranda dukker Mareeba op, hvor Tinaroo Creek findes umiddelbart sydøst for byen, her sås bl.a. turens eneste Channelbilled  Cuckoo ‑ det var generelt for tidligt på året for gøge. Selve Mareeba er et godt sted for de, der endnu ikke har set en ordentlig kænguru, kan disse ses på golfbanen ved højlys dag, følg vejen mod vest mod Dimbulah.

På vejen mellem Mareeba og Atherton ligger Nardellos Lagoon, hvor begge arter Cotton Goose kan ses, vi havde ikke det store held her.

Højsletten Atherton Tableland er et fuglemekka med mange spændende arter, hvoraf nogle endog er endemiske. Desværre var vejrguderne ikke helt med os, kraftige regnbyger gjorde livet surt for os.  Umiddelbart sydøst for for Atherton by ligger Hasties Swamp en lille sump med mange ænder og vadefugle, bl.a. eneste sted, hvor vi så Redkneed Dotterel, der er fåtallig her. Crater NP (Mt Hypipamee NP) er en klassisk lokalitet for Golden Bowerbird, Atherton Scrubwren, Mountain Thornbill og Bridled Honeyeeater, mens Curtain Figtree blot er et lille regnskovsområde med et særpræget figtree med masser af luftrødder. Den nærliggende Lake Barrine er omkranset af skov,  der bl.a huser Atherton Scrub‑Wren, Whiteeared Monarch og Bower’s Shrike‑Thrush.

Den største turistattraktion i Queensland er uden tvivl Great Barrier Reef, verdens største koralrev og et mekka for snorkeldykkere. Vi sejlede med Seastar II fra Marlin i Cairns ud til Machaelmas Cay, en lille koralø, der næppe er større end et par fodboldbaner, men rummer store kolonier af Brown Noddy og Sooty Tern, men også andre arter som Brown Booby, Bridled Tern, Blacknaped  Tern og Black Noddy forekommer her, vi så endvidere Greater Frigatebird og Roseate Tern. Turen tager en hel dag, og der er landgang på selve øen. En katamaran sejler også derud (fra Port Douglas ?), hvilket går meget hurtigere, men også er væsentligt dyrere. Tropicbird ses lejlighedsvis herude, vi havde nu ikke heldet med os.

Daintree River ligger nærmest ved vejs ende efter en smuk tur langs kysten mod nord. Selve floden er ornitologisk kendt for arter som  Greatbilled Heron, Papuan Frogmouth, Leaden Flycatcher og Largebilled Gerygone. Little Kingfisher kan også ses her eller i det lille bassin ved Red Mill House. Højdepunktet er absolut en tur på floden med Chris Dahlberg, der har fokus på det ornitologiske og i øvrigt er yderst behagelig. Selve sejlturen er smuk, der er meget skov langs floden. Helt klart et must for alle, der besøger Cairns og omegn.

Port Douglas er endnu et turistmekka, hvorfra mange både sejler ud til revet. Et lille floddelta husede lidt vadere, bl.a. Sharptailed Sandpiper.

Lidt nordvest for Julatten ligger Kingfisher Lodge et andet must for ornitologerne ‑ i parken til lodgen findes et væld af fugle, bl.a. Lesser Sooty Owl, Noisy Pitta, Scarlet og Whitethroated Honeyeater samt Rufous Fantail og Blackfaced Monarch.

Da det udelukkende er ornitologer, der bor her, er der også masser af gode efterretningen at få. Den lille å for enden af parken huser næbdyr, og vest herfor findes Abottoir Swamp en lille mose med et fugleskjul, eneste sted vi så Spotted Harrier.

Mod øst findes Mt Lewis, en fremragende fuglelokalitet, hvor en grusvej fører op. Strategien her er at gøre en masse stop og vandre lidt op og ned langs vejen. Ved den anden bro før bjerget ses ofte næbdyr, bedst omkring solopgang/‑nedgang. Af arter kan nævnes : Satin Bowerbird, Fernwren, Atherton Scrubwren, Mountain Thornbill,Bower’s Shrike‑Trhush, Chowchilla og Bassian Ground‑Thrush

På den tørre del af højsletten nordvest for Julatten findes Mt Carbine, hvor flere af de arter, der normalt findes i mere centrale egne af Australien kan findes, ved den nærliggende Mary’s Creek så vi Squatter Pigeon.

Vejen herfra mod Mareeba passerer Lake Mitchell, hvor vi bl.a. så Yellowbilled Spoonbill og Big Mitchell Creek, hvor vi uden held ledte efter Whitebrowed Robin.

Darwin og Nothern Territory

Selve Darwin by er spredt ud over et stort område med en lille bykerne. I forstæderne findes flere gode lokaliteter, en af de bedste er uden tvivl Howard Springs en kilde, hvor mange kommer for at bade. Rundt om søen findes et skovområde, hvor Rainbow Pitta forekommer, vi så vor eneste Nothern Fantail her. East Point er et lille klippeparti nord for Darwin med en badesø og en mangrove boardwalk, der er god for fugle, ligesom kysten ved den gamle kanonstilling bør besøges, her så vi bl.a. Collared Kingfisher, Redheaded Honeyeater, Greenbacked Gerygone og Mangrove Golden Whistler.

Længere mod nord findes Lee Point og den nærliggende Buffalo Creek med smukke strande og flot mangrove ‑ sidstnævnte et godt sted for Chestnut Rail, som vi desværre ikke fandt. I stedet så vi Little Kingfisher ved båderampen. Holmes Jungle Nature Reserve var en skuffelse, Black Falcon skulle yngle her, men skoven var brændt for nyligt. I stedet gav den nærliggende Knuckey’s Lagoon en række vådområdearter  og på engene bl.a. Pictorella Mannikin. Darwin Botanical Garden er en flot lille oase, hvor regnskovs‑sektionen i flere år har huset Rufous Owl, som vi dog ikke kunne finde, men i stedet fik kompensation i form af Pacific Baza med bytte i kløerne.

På vejen mod Kakadu fører en nordgående sidevej op til Fogg  Dam, et glimrende vådområde opstået efter et mislykket inddæmningsprojekt. Desværre var der grundet tørke ikke ret meget vand nedenfor dæmningen, hvorved antallet af fugle blev noget begrænset.

Kort efter at have forladt Fogg Dam fører en bro over Adelaide River, hvorfra forskellige flodture udgår med de ene formål at se krokodiller. I krattet omkring østsiden af broen ses bl.a. Mangrove Golden Whistler og Broadbilled Flycatcher. Blacknecked Stork gik på engene lige på den anden side af broen.

Kakadu National Park er enorm, derfor er der langt mellem de gode fuglesteder, der til gengæld ofte rummer en utrolig rigdom, ikke mindst i den tørre periode, som vi besøgte parken i, hvor store mængder af fugle samles ved vandhullerne. Vi stoppede først ved South Alligator River, hvor der nu ikke var mange fugle. Dette var der til gengæld ved Mamukala, hvor der er to skjul ved søen med masser af andefugle. På vejen ud mod Merl passerede vi store vådområder, der dog var vanskelige at overskue. På teltpladsen havde vi bl.a. Partridge Pigeon mens Largetailed Nightjar kunne høres om natten. Ubirr Rock, hvor vi bl.a. så Doublebarred Finch, ligger lige ved siden af, området er mest kendt for hulemalerier, hvilket også findes ved Nourlangie Rock, hvor naturen er noget mere vild. Her ses bl.a. Whitelined Honeyeater og Sandstone Shrikethrush. Tæt på dette område findes endnu en fuglerig billabong, nemlig Anbangbang, hvor vi så turens eneste Little Woodswallow.

Cooinda er maincamp i Kakadu, rimeligvis mest som følge af nærliggende Yellow Water med masser af vådområdefugle. I dette område havde vi desuden turens eneste Grey Goshawk og den enestående Longtailed Finch.

Gunlom Falls er kendt for Chestnutquilled Rock-Pigeon og Whitethroated Grasswren, der findes på plateauet, som vi ikke udforskede. I al magelighed kunne vi fra foden se Whitelined Honeyeater og Sandstone Shrikethrush samt turens eneste Blacktailed Treecreeper. Ved den nærliggende Stag Creek fandt vi bl.a. Blackbanded Fruit‑Dove, Whitebrowed Robin og Whitelined Honeyeater. Bemærk at guidebøgerne beskriver en sti ind på den sydlige side. Et skilt med fare for radioaktivitet er nu sat op her, så vi valgte ikke at gå ind i området. Fuglene kan i stedet findes, hvor vejen følger floden.

Sidste stop i Kakadu NP blev ved Mary’s Crossing, den sydlige grænsevej ud ad nationalparken, hvor vi så Blackbreasted Buzzard og Australian Hobby.

Fra Kakadu skal i øvrigt nævnes Brown og Barbreasted Honeyeater, eneste obs.

South Australia

Vi fik ikke engang et døgn i denne stat, hvor der findes flere gode fuglelokaliteter omkring Adelaide. I udkanten af denne by så vi meget passende Adelaide Rosella. På vejen mod Meningie efter Tailem Bend så Banded Lapwing i vejkanten. Meningie er en typisk ferieby på grænsen til Coorong NP. Området består af enge, laguner, søer, klitter, klithede, strandkrat osv. På Pelican Island findes en større pelikankoloni, et lille vandhul lige vest for Salt Creek rummer Blacktailed Native‑Hen ‑ normalt også i år, hvor de ikke er nomadiske. Fra Salt Creek udgår en grusvej mod sydøst, scenic loop, hvor vi fandt både Banded Stilt og Rufous Bristlebird. Fra Coorong i øvrigt kan nævnes Rednecked Avocet nær Pelican Island, Singing Honeyeater og Brush Wattlebird.

Nationalparken slutter ved Kingston, hvorfra vi kørte ind i landet gennembølgende kornmarker, enge med græssende køer, uopdyrkede områder osv. frem til grænsebyen Bordertown, hvor nogle mere almindelige indlandsarter dukkede op.

Victoria

Første by efter statsgrænsen var Nhill, herfra gik det ad mindre veje i et ret tørt terræn ind mod Wyperfield. Vejene har var typisk engelske med levende hegn flere steder, hvilket som altid er godt for fuglene, bl.a. Mulga Parrot.

Wyperfield NP er et af de få tilbageværende mallee‑områder. Mallee er tørt kratskov med træer, lynglignende vækster og spinifex‑græs ‑ væksterne når op til et par meters højde. Vi teltede på maincamp, Wonga Campground, hvor der findes et lille velkomstcenter, hvorfra cirkular drive udgår ‑ den eneste rute, der var åben, da vi besøgte parken. Specialiteter som Plains Wanderer og Mallee Emu‑Wren yngler i parken, men er uhyre vanskelige at finde og kræver rimeligvis lokalkendskab. Malleefowl er vidt udbredt her, og rangerne markerer altid et bo, så også parkens gæster har en mulighed for at se denne unikke fugl, mens resten får fred. Vi fik mange arter på listen, som vi ikke fandt andre steder, bl.a. kan nævnes : Malleefowl, Diamond Dove, Regent Parrot, Mallee Ringneck, Bluebonnet, Pink Cockatoo, Australian Owlet‑Nightjar, Splendid Fairywren, Chestnutrumped og Yellow Thornbill, Southern Whiteface, Yellowplumed og Whitefronted Honeyeater, Yellowthroated Miner, Jacky Winter, Redcapped og Hooded Robin, Southern Scrub Robin, Crested Bellbird, Gilbert’s Whistler, Shestnut Quail‑Thrush, Whitewinged Chough, Little Crow og Whitebrowed Woodswallow.

Også på vejen ud fra Wyperfield sås en del fugle på strækningen mod Horsham, hvorfra turen gik videre op i bjergene til Grampians NP, der desværre var pakket ind i skyer, hvilket igen betød regn. Området er smukt, og mange Melbourne‑borgere residerer herude om sommeren. Koala skulle findes ved Rosea Camp, hvor vi kiggede uden held, bedste obs her var Gang‑gang Cockatoo, men regnen betød få fugle og ingen dyr, både flere arter kænguru og næbdyr findes i området.

I stedet kørte vi ned fra bjerget til Ararat på hovedvejen til Melbourne, strækningen her frem til Ballarat er præget af marker med mange små vandhuller, i et af disse så vi bl.a. en flok Pinkeared Duck. Lake Windouree ligger midt i Ballarat og minder meget om Damhussøen med ænder, svaner og lappedykkere. Bluebilled Duck skulle findes her, men vi havde ikke heldet med os.

Resten af turen ind til Melbourne var mest præget af forstadkvarterer og få fugle, husk dog at kigge efter Purplecrowned Lorikeet i lufthavnen. Efter at have passeret byen går ruten gennem en række engområder, som nok burde kunne give lidt fugle ‑ vi ville have stoppet her på vej tilbage, men blev igen generet af kraftig regn. I alle fald endte vi på Phillip Island, der er lidt større end Rømø og rummer stort set alle biotopstyper med søer, bl.a. Swan Lake med Cape Barren Goose, den verdensberømte pingvinparade, klippekyst med sælkoloni, sandstrande, store kolonier af Shorttailed Shearwater. Desværre var havtemperaturen i dette år ret høj, hvilket holdt albatrosserne væk, som ellers ofte kan se fra øen. Centralt på Phillip Island findes et koalareservat med flere dyr i pleje og en lille, lettilgængelig vild bestand, der kan ses mod entré. På Cape Woolamai  yngler Hooded Plover, hegnet ind med skilte om ingen adgang, sjældne ynglefugle, meget som Hvidbrystet Præstekrave på Rømø. Phillip Island var absolut et af turens højdepunkter, og pingvinparaden med næsten 1.000 tilskuere er et must, selvom det opbyggede stadion skæmmer landskabet, og entré‑afgiften på 13 A$ gør natur til en stor forretning.

I den østlige udkant af Melbourne ligger Dandenong Range NP, igen et populært udflugtsmål i et højlandsområde med tæt skov og underskov ‑ mange træbregner. En række spændende arter som Pilotbird og Superb Lyrebird findes her, men atter var vi uheldige med kraftige regnbyger, der yderligere gjorde stierne smattede, så det var håbløst at gå op eller ned. I Ferntree Gully gik vi ad smattede stier i silende regn ind gennem porten til parken, hvor Lyrebird også skulle være mulig at finde, selvom vilde katte har gjort kål på en stor del af bestanden. En aftentur herud gav dog tudende Powerfull Owl, som kunne høres fra P‑pladsen. Af øvrige obs kan nævnes Yellowtufted Honeyeater, der er en af de mere spektakulære samt Bell Miner og Eastern Whipbird, der her er på den absolutte sydvestgrænse for sin udbredelse.

Tasmanien

er en bjergrig ø med mange, meget smukke landskaber, der kan lede tankerne hen mod New Zealand. Vi havde ikke Tasmanien med i den oprindelige plan, men er meget glade for, at vi valgte at besøge øen.

Tasmanien huser 12 endemiske arter : Tasmanian Native-Hen, Green Rosella, Fortyspotted Pardalote, Brown Scrubwren, Scrubtit, Tasmanian Thornbill, Yellowthroated -, Blackheaded - og Strongbilled Honeyeater, Yellow Wattlebird, Dusky Robin samt Black Currawong.

Desuden findes følgende distinkte racer, hvoraf nogle kan tænkes at få artsstatus : Masked Owl, Australian Magpie, Grey Fantail, Grey Butcherbird, Grey Currawong og Striated Pardalote.

Alle 12 endemiske arter findes på Bruny Island( og vi fik dem alle her, de 9 efter to timer). Øen er på mange måder  et mini‑Tasmanien med en kuperet nordø og en mere bjergrig sydø. Den sjældneste af alle endemere, Fortyspotted Pardalote findes på nordøen, efter at have kigget forgæves ved Waterview Hill  nær nordspidsen Dennes Point, fandt vi den straks syd for byen Barnes Bay, hvor en lille å løber ud i havet og en vejbro passeres ‑ stop i svinget ved vejbroen og kig op i trækronerne, alle tre pardalotes er almindelige her. Dusky Robin ‑ og andre, Scarlet og Flame Robin, ‑ ses ved hovedvejen omkring Great Bay, vi havde den bl.a. i haven til vort sommerhus.

Tangen mellem nord‑ og sydøen huser pingvin‑ og skråpe‑kolonier, fra en lille platform kan den interesserede her se en mindre pingvinparade ganske gratis.

Sydøen er mere bjergrig, ved sydspidsen, Cape Bruny, findes både Crescent og Tawnycrowned Honeyeater, Ground Parrot ses jævnligt i lyngområderne her. Bjerget Mt Mangana er et godt sted at kigge efter Scrubtit, som rimeligvis er den vanskeligste art af dusinet. Efter at have kigget  flere flokke med thornbills igennem, lykkedes det at finde Scrubtit, mens Black Currawong fløj over ‑ en art, der er ret svær at finde på Bruny. Yellowthroated, Blackheaded og Strongbilled Honeyeater ses flere steder på øen tillige med Tasmanian Thornbill ‑ husk, der er også andre Thornbill-arter her. Brown Scrubwren synes at holde til i krat i mere kuperet terræn.

Hobart er placeret nedenfor Mt Wellington, hvorfra man har en flot udsigt over byen. De fleste af de endemiske arter kan ses her, vi missede Scrubtit, men fik Black Currawong ved at vandre langs stierne ved Ferntree. Flere rapporter nævner Pink Robin fra dette område, en art, der er ret svær at få på fastlandet.

Hobart Airport er et stop værd, ud over mange Green Rosella, der er ret almindelig over hele øen, holder Swift Parrot til på p‑pladsen. Denne art overvintrer på fastlandet, men yngler kun på Tasmanien. Vejen fra lufthavnen munder ud i en større rundkørsel, hvor den 4‑sporede vej til Hobart starter. Køres i stedet modsat mod Sorell, kommer Pittwater Road som første vej på højre hånd. Et par hundrede meter inde på venstre hånd er et led, hvorfra man kan kigge ind på et stort træ med et hul, hvor (Tasmanian) Masked Owl holder til og kan ses flyve ud efter solnedgang. De fleste regner den tasmanske udgave som en race, men nogle har givet den artsstatus. Ved højlys dag er området et godt sted for Musk Lorikeet, husk, at området er privat , og færdsel er kun tilladt på selve vejen.

Vi boede i den nærliggende by Cambridge, hvor vi bl.a. havde overflyvende Swift Parrot.

Tasman Peninsula er en flot halvø, uden tvivl mest kendt for Port Arthur, den store fangeindskibningshavn, Australiens nyere vugge og absolut et besøg værd. Halvøen har en meget varieret natur med skove, marker, vandhuller, klippekyst osv. I et tilfældigt vandhul sås Australian Shoveller, ligesom turens eneste Brown Goshawk sås her. vi forsøgte en nattur gennem skoven ud til Fortescue Bay, en tur, der skulle give gode muligheder for at se Vombat og med meget held også Tasmanian Devil, vi måtte nøjes med et par kænguruer. Vi boede ved Tessellated Pavement nær Eaglehawk Neck, hvor bedste obs var Brush Bronzewing.

Sydney

Kun få fugle set her, men Sydney Botanical Garden er absolut et besøg værd, hvor de mange flyvende hunde gjorde det største indtryk. Sydney Pelagic med “alt godt fra havet”, udgår fra Rose Bay Public Ferry Warf ved siden af den flydende restaurant  med den lille katamaran, Halycat, der sejler ca. 30 km ud, hvor fastlandssoklen ender. Se webadressen i litteraturlisten.

 

Artsliste

Emu  Dromaius novaehollandiae

4 Coorong NP, 24 Wyperfield NP og 10 Grampians NP

Southern Cassowary  Casuarius casuarius

2 ad. ‑ han og hun ‑ 3 pulli Cassowary House. Absolut et af turens højdepunkter, da familien kom Vicandrende på terrassen på Cassowary House, der i den grad levede op til navnet. Da alle territorier er besat i og omkring Kuranda, er det højst sandsynligt, at ungerne vil gå til, enten dræbt af artsfæller, døde af sult eller dræbt i trafikken.

Australiasian Grebe  Tachybaptus novaehollandiae

I Q 4 Nardellos Lagune, 2 Hasties Swamp, 2 Crater NP og 3 Abottoir Swamp, i NT 1 Fogg Dam og 4 Knuckey’s Lagoon. 1 Bordertown SA samt 48 Lake Windouree og 9 Phillip Island, Vic.

Hoaryheaded Grebe  Poliocephalus poliocephalus

2 Knuckey’s Lagoon, Darwin; 5 Coorong, SA, 14 Lake Windouree og 6 Swan Lake, Phillip Island, Vic.

Great Crested Grebe  Podiceps cristatus

2 Coorong og 4 Lake Windouree

Little Blue Penguin  Eudyptula minor

340 til pingvin‑paraden på Phillip Island, Vic. Bidende kold blæst på Bruny Island gjorde, at vi forlod pingvinparaden, da de første 3 var kommet i land, at dømme efter slæbesporene næste morgen, kunne vi have set 25‑30 her. Desuden 2 i havnen i Sydney på Sydney Pelagic

Providence Petrel   Pterodroma solandri

20 Sydney Pelagic ‑ kaldes også Solander’s Petrel.

Greatwinged Petrel  Pterodroma macroptera

3 Sydney Pelagic

Wedgetailed Shearwater  Puffinus pacificus

300 Sydney Pelagic

Fleshfooted Shearwater  Puffinus carneipes

50 Sydney Pelagic

Sooty Shearwater  Puffinus griseus

1 Sydney Pelagic

Shorttailed Shearwater  Puffinus tenuirostris

80.000 Phillip Island ‑ havet var formørket af dem ved solnedgang, kom ind over land i kæmpeflokke for at crash‑lande i ynglekolonierne. 500 Bruny Island, 200 Tasman Peninsula og 40 Sydney Pelagic ‑ turens talrigste art.

Fluttering Shearwater  Puffinus gavia

6 Sydney Pelagic

Hutton’s Shearwater  Puffinus huttoni

3 Sydney Pelagic ‑ hertil kommer 20 “Flutton’s”

Little Shearwater  Puffinus assimilis

1 Sydney Pelagic ‑ visse karakterer kunne pege i retning af racen haurakiensis, der yngler ved nordøen af New Zealand. Arten er sjælden ud for Sydney.

Wilson’s Storm‑Petrel   Oceanites oceanicus

1‑4 Sydney Pelagic

Whitefaced Storm‑Petrel  Pelagodroma marina

1 Sydney Pelagic

Great Frigatebird  Fregata minor

2 Michaelmas Cay, Q

Australian Gannet  Morus serrator

10 Phillip Island, 12 Bruny Island, 2 Tasman Peninsula og 3 Sydney Pelagic

Brown Booby  Sula leucogaster

50 Michaelmas Cay og 7 på samme tur ud for Cairns

Little Pied Cormorant  Phalacrocorax melanoleucos

6 Daintree og 7 Lake Mitchell, Q. 40 Kakadu NP, 30 Coorong, 5 Lake Windouree, 2 Phillip Island og 2 Sydney

Blackfaced Cormorant  Phalacrocorax fuscescens

Da vi glippede arten på Phillip Island, er den kun noteret fra Tasmanien med 2 Kettering, 14 Bruny Island og 70 Tasman Peninsula

Pied Cormorant  Phalacrocorax varius

1 Nardellos Lagoon og 1 Lake Mitchell, Q. 1 Yellow Water og 1 East Point, NT samt 3 Sydney.

Little Black Cormorant  Phalacrocorax sulcirostris

20 Nardellos Lagoon, 1 Lake Mitchell og 2 Abottoir Swamp, Q. 3 Fogg Dam, 15 Kakadu NP og 40 Knuckey’s Lagoon, NT. 3 Phillip Island og 1 Sydney.

Great Cormorant   Phalacrocorax carbo

5 Nardellos Lagoon og 10 Lake Mitchell, Q. 20 Phillip Island, 1 Lake Windouree, 2 Bruny Island og 5 Sydney.

Australian Darter  Anhinga novaehollandiae

1 Nardellos Lagoon, 4 Daintree River, 1 Lake Mitchell og 10 Yellow Water, Kakadu

Australian Pelican  Pelecanus conspicillatus

13 Cairns Esplanade, 1 Lake Barrine, 1 Daintree River, 5 Nardellos Lagoon, 7 Lake Mitchell, 500 Pelican Island, Coorong, 20 Phillip Island og 4 Sydney

Kolonien i Coorong, SA tæller flere tusinde par og er vigtigste yngelplads for arten, der strejfer vidt omkring

Magpie Goose  Anseranas semipalmata

Fra Q blot 4 Nardellos Lagoon, 2 Hasties Swamp og 6 Abottoir Swamp. Talrig i NT med 29.154 ex, heraf 16.000 i Mamukala og 7.000 i vådområderne ved Ubirr, Kakadu NP ‑ ses i alle større vandhuller

Plumed Whistling Duck  Dendrocygna eytoni

6 Hasties Swamp og 2 Lake Mitchell, Q. 60 Anbangbang og 40 Yellow Water, Kakadu NP, NT

Wandering Whistling Duck  Dendrocygna arcuata

6 Cairns Airport, 30 Hasties Swamp, 15 Lake Mitchell og 12 ved Kingfisher Park, Q. 140 Mamukala og 30 Yellow Water, Kakadu NP

Musk Duck  Biziura lobata

12 Ararat‑Ballarat, 14 Lake Windouree og 2 Phillip Island, Vic

Black Swan  Cygnus atratus

1 Nardellos Lagoon, Q, 2 Mamukala, Kakadu NP, NT; 80 Coorong, 26 Lake Windouree, 86 Phillip Island, Vic; 3 Bruny Island og 2 Tasman Peninsula

Cape Barren Goose  Cereopsis novaehollandiae

2 Coorong, SA; 2 Lake Windouree og 3 Swan Lake, Phillip Island, Vic

Australian Shelduck  Tadorna tadornoides

16 Coorong og 2 nær Bordertown, SA samt 2 Phillip Island

Radjah Shelduck   Tadorna radjah

Udbredt i NT, 6 Fogg Dam, 6 Fogg Dam‑Adelaide River samt 2 Darwin Botanical Garden. Fra Kakadu NP 12 Mamukala og 15 Yellow Water

Green Pygmy‑Goose  Nettapus pulchellus

2 Abbottoir Swamp, Q. Talrig i NT med 1.246, heraf 800 Mamukala, Kakadu NP

Maned Duck  Chenonetta jubata

4 Grampians NP, 2 Lake Windouree, 16 Phillip Island, 2 Dangenon Range NP, 15 Bruny Island, 4 Tasman Peninsula og 4 Sydney Botanical Garden, kaldes også for Australian Wood Duck

Grey Teal  Anas gracilis

40 Hasties Swamp og 1 Abottoir Swamp, Q. 40 Knuckey’s Lagoon, NT, 240 Coorong og 80 Bordertown, SA. 40 Phillip Island og 20 Nhill, Vic

Chestnut Teal  Anas castanea

4 nær Adelaide, 6 Coorong, 10 Phillip Island og 8 Bruny Island

Pacific Black Duck  Anas superciliosa

1.255 Q, 2.220 NT, 84 SA + Vic, 2 Bruny Island og 40 Sydney ‑ almindelig i alle større vandhuller, men også en udpræget parkand

Mallard  Anas platyrhynchos

3 Phillip Island ‑ arten er indført til Australien

Australian Shoveller  Anas rhynchotis

2 Tasman Peninsula i et vandhul sydvest for Eaglehawk Neck

Pinkeared Duck  Malacorhynchus membranaceus

10 Ararat‑Ballerat ‑ en af de mere besynderlige arter, der mest er udbredt i tørre områder centralt i Australien, men som også er ret nomadisk, ikke mindst ved tørke

Hardhead  Aythya australis

60 Lake Barrine, Q blev underligt nok eneste obs ‑ kaldes også Whiteeyed Duck

Whitefaced Heron  Egretta novaehollandiae

32 spredt ud over hele landet, typisk set enkeltvis, dog ingen Tas

Little Egret  Egretta garzetta

29 Q og 97 NT ‑ ingen større koncentrationer

Pacific Reef Heron  Egretta sacra

10 Cairns Esplanade, 1 Port Douglas, 1 Port Douglas‑Cairns, Q og 2 East Point, Darwin

Intermediate Heron  Egretta intermedia

13 Q og 155 NT

Pacific Heron  Ardea pacifica

8 Hasties Swamp, Q, 8 Fogg Dam, 2 Adelaide River og 55 Kakadu NP

Greatbilled Heron  Ardea sumatrana

1 Daintree River Cruise, Q var første forårsobs her ‑ heldigt for os

Pied Heron  Ardea picata

40 Fogg Dam og 70 Kakadu NP, NT ‑ tiggede madrester på bordene i Cooinda

Great Egret  Casmerodius albus

9 Q, 236 NT og 1 Phillip Island

Cattle Egret  Bubulcus ibis

2 Kingfisher Park, Q, 60 Yellow Water, Kakadu NP og 1 Kettering, Tas

Striated Heron  Butorides striatus

1 Cairns Esplanade

Rufous Night‑Heron  Nycticorax caledonicus

1 Daintree River, Q og 7 Yellow Water, Kakadu NP

Glossy Ibis  Plegadis falcinellus

60 Fogg Dam og 32 Kakadu NP, NT, desuden 1 Phillip Island, Vic

Australian Ibis  Threskiornis molucca

23 Q, 361 NT, 34 SA + Vic samt 60 Sydney ‑ en rigtig skraldespandsfugl, der i Sydney kunne håndfodres

Strawnecked Ibis  Threskiornis spinicollis

242 Q, 35 NT og 82 SA + Vic

Royal Spoonbill  Platalea regia

2 Cairns Esplanade, 3 Knuckey’s Lagoon, Darwin, 3 Coorong og 3 Phillip Island

Yellowbilled Spoonbill  Platalea flavipes

1 Lake Mitchell, Q, 1 nær Horsham og 3 nær Ararat, Vic ‑ modsat ovenstående udelukkende udbredt i ferskvand

Blacknecked Stork  Ephippiorhynchus asiaticus

1 på engene ved Adelaide River Crossing, NT

Osprey  Pandion haliaetus

1 Cairns Esplanade, 2 Daintree, Q og 1 Meningie, SA

Pacific Baza  Aviceda subcristata

1 Darwin Botanical Garden

Australian Kite  Elanus acillaris

2 Abbottoir Swamp og 1 Mt. Carine, Q. 1 i udkanten af Adelaide og 2 Coorong, SA. 1 nær Horsham, 1 Ararat og 1 syd for Melbourne, Vic ‑ alle set i uopdyrket land

Blackbreasted Buzzard  Hamirostra melanosternon

1 Mary’s Crossing, Kakadu NP

Black Kite  Milvus migrans

5 Mareeba, 1 Abbottoir Swamp og 2 Julatten‑Cairns, Q. Talrig i NT 649, desuden 4 nær Adelaide

Whistling Kite  Haliastur sphenurus

11 Q og 84 NT, desuden 1 Phillip Island

Brahminy Kite  Haliastur indus

1 Flecker Botanical Garden, Cairns og 1 Kingfisher Park, Q, desuden 1 Darwin Botanical Garden, NT

Whitebellied See‑eagle  Haliaetus leucogaster

2 Daintree River, Q, 5 Yellow Water, Kakadu NP, NT 1 Phillip Island, Vic og 1 Tasman Peninsula

Swamp Harrier  Circus approximans

1 Coorong, 3 omkring Horsham, 9 Phillip Island, 2 Phillip Island‑Melbourne, 3 Bruny Island, 5 Tasman Peninsula, 3 Cambridge og 1 Hobart

Spotted Harrier  Circus assimilis

1 Abottoir Swamp, Q

Grey Goshawk  Accipiter novaehollandiae

1 grå fase Yellow Water, Kakadu NP ‑ kaldes også Variable Goshawk

Brown Goshawk  Accipiter fasciatus

1 Tasman Peninsula

Collared Sparrowhawk  Accipiter cirrocephalus

1 Ubirr Rock, Kakadu NP, 1 Lee Point, Darwin samt 1 Phillip Island og 1 Ferntree Gully

Wedgetailed Eagle  Aquila andax

1 Mt. Carbine, Q og 1 Wyperfield NP, Vic

Little Eagle  Hieraaetus morphnoides

1 Lake Barrine, Q

Brown Falcon  Falco berigora

3 omkring Darwin, 2 Wyperfield NP, 2 Phillip Island og 1 Bruny Island

Australian Kestrel  Falco cenchroides

1 Mt. Carbine og 4 Tinaroo Creek, Q. 3 omkring Darwin, NT samt 24 SA + Vic

Australian Hobby  Falco longipennis

1 Mary’s Crossing, Kakadu NP

Peregrine  Falco peregrinus

2 Phillip Island

Orangefooted Scrubfowl  Megapodius reinwardt

26 i Q, hvor den var ret almindelig i alle områder med skov, mere sparsom i NT med 4 East Point og 2 Darwin Botanical Garden samt 2 Ubirr Rock, Kakadu NP

Malleefowl  Leipoa ocellata

1 ved bo, dvs. stor grusbunke, i Wyperfield NP ‑ boet var markeret med skilte på cirkular drive. Malleefowl stod desværre ikke på boet, men gemte sig bag nogle tuer af spinifix‑græs, hvor den med jævne mellemrum strakte hals og kunne høres brumme. I takt med opdyrkelsen af malleen er arten gået markant tilbage og har rødslistestatus sårbar.

Australian Brush‑Turkey Alectura latami

17 i Q ‑ set samme steder som Scrubfowl

Brown Quail  Coturnix ypsilophora

1 Abbottoir Swamp, Q; 4 Knuckey’s Lagoon, Darwin og 1 Bruny Island, Tas

Rednecked Rail  Rallina tricolor

1 Cassowary House, hvor den bliver fodret med et stykke ost på terrassen ca. 18.30, desuden en ved receptionen til Kingfisher Park på samme tidspunkt af døgnet

Buffbanded Rail  Gallirallus philippensis

9 Crater NP ‑ efter en kraftig byge myldrede det med rails på vejen ‑ den ene endte sine dage på kofangeren, 1 Curtain Fig Tree og 6 Kingfisher Park ‑ alle Q

Whitebrowed Crake  Porzana cinerea

1 Hastie’s Swamp, Q og 1 Yellow Water, Kakadu NP, NT

Purple Swamphen  Porphyrio porphyrio

12 Hastie’s Swamp, Q, 7 Lake Windouree, Vic og 4 ad. 3 pulli Phillip Island, Vic ‑ en suppehøne ved vor hytte på Phillips Island kom spurtende hver gang, vi åbnede døren i forventning om at få et par krummer

Dusky Moorhen  Gallinula tenebrosa

1 Meningie, SA, 6 Lake Windouree, Vic og 6 Sydney Botanical Garden

Blacktailed Native‑Hen  Gallinula ventralis

3 ca. 20 km N.f. Meningie, 2 ca. 1 km V.f. Salt Creek, SA,  3 nær Horsham, 12 Lake Windouree og 1 Phillip Island ‑ da det var begyndt at regne efter et par års tørke, var denne art på vandring. Arten spreder sig typisk i forbindelse med større regnfald. Salt Creek i Coorong‑området plejer dog at være en sikker lokalitet for arten.

Tasmanian Native‑Hen  Gallinula mrotierii

18 ad. 1 pull. Bruny Island ‑ på det øvrige Tasmanien 17 registreret. Arten, der ikke kan flyve, er ret almindelig omkring mindre vandhuller. Endemisk for Tas.

Eurasian Coot  Fulica atra

180 Lake Windouree, Vic og 140 Swan Lake, Phillip Island, Vic

Sarus Crane  Grus antigone

1 kredsende Julatten, Q

Brolga  Grus rubicunda

Alle set i NT med 10 Fogg Dam, 10 Holmes Jungle Nature Park, 4 Knuckey’s Lagoon og 3 Yellow Water, Kakadu NP

Combcrested Jacana  Irediparra gallinacea

1 Hastie’s Swamp og 2 Lake Mitchell, Q. 80 Fogg Dam og fra Kakadu NP 30 Mamukala, 10 Yellow Water og 10 Anbanbang, NT

Blacktailed Godwit  Limosa limosa

14 Cairns Esplanade og 2 Port Douglas, Q

Bartailed Godwit  Limosa lapponica

120 Cairns Esplanade, 30 East Point, Darwin og 60 Phillip Island

Little Curlew  Numenius minutus

Talrig gæst fra Sibirien, hvor de første flokke dukker op i løbet af september. Følgende set i NT : 150 Darwin Airport, 1.300 Fogg Dam og 40 Knuckey’s Lagoon

Wimbrel  Numenius phaeopus

1 Mangrove‑walk Cairns, 12 Cairns Esplanade, 1 Daintree, Q. 120 Lee Point og 2 East Point, Darwin, NT

Eastern Curlew  Numenius madagascariensis

5 Cairns Esplanade, 3 Port Douglas, Q, 1 Lee Point, NT og 1 Phillips Island, Vic

Greenshank  Tringa nebularia

8 Cairns Esplanade, 2 Port Douglas og 2 Lee Point

Wood Sandpiper  Tringa glareola

1 Cairns Esplanade og 1 Lee Point

Terek Sandpiper  Tringa cinerea

9 Cairns Esplanade og 1 East Point

Common Sandpiper  Tringa hypoleucos

2 Cairns Esplanade, 1 Howard Springs, 1 South Alligator River, 4 LeePoint og 4 East Point

Greytailed Tattler  Tringa brevipes

2 Cairns Esplanade, Q og 1 East Point, Darwin, NT

Ruddy Turnstone  Arenaria interpres

1 Michaelmas Cay, 5 Lee Point, 4 East Point og 7 Darwin Warf

Great Knot  Calidris tenuirostris

6 Cairns Esplanade og 2 East Point, Darwin

Red Knot  Calidris canutus

12 Cairns Esplanade

Sanderling  Calidris alba

2 Cairns Esplanade og 12 Lee Point

Rednecked Stint  Calidris ruficollis

100 Cairns Esplanade og 7 Lee Point

Sharptailed Sandpiper  Calidris acuminata

90 Cairns Esplanade og 12 Port Douglas, Q

Curlew Sandpiper  Calidris ferruginea

1 Cairns Esplanade

Broadbilled Sandpiper  Limicola falcinellus

8 Cairns Esplanade og 1 Port Douglas

Bush Thick‑Knee  Burbinus grallarinus

2 Cairns ‑ P‑pladsen ved Marlin Warf, 2 marker overfor Kingfisher Park, 4 Howard Springs, 1 Merl Campsite, 2 Cooinda, 2 ad. 2 pulli East Point.

Beach Thick‑Knee  Burbinus giganteus

1 Cairns Esplanade ‑ set ved første besøg, men ikke siden. Der er rimeligvis tale om ungen fra sommeren før, der typisk ses ved de store spildevandsrør

Pied Oystercatcher  Haematopus longirostris

1 Cairns Esplanade, 1 Lee Point, 1 East Point, 2 Phillip Island, 8 Bruny Island og 17 Tasman Peninsula

Sooty Oystercatcher  Haematopus fuliginosus

1 Lee Point, Darwin, 9 Phillip Island, 11 Bruny Island og 2 Tasman Peninsula ‑ ses typisk ved klippekyster modsat ovennævnte, der mere holder til ved sandstrand

Blackwinged Stilt  Himantopus himantopus

4 Hastie’s Swamp, Q;  8 Mamukala samt 4 Anbangbang, Kakadu NP, NT og 16 Coorong, SA ‑ flere anser racen. leucocephalus som selvstændig art, Pied Stilt, hvilket virker tvivlsomt

Banded Stilt  Cladorhynchus leucocephalus

3 Coorong i lagunerne på scenic drive, dvs. grusvejen, der går i sydøstlig retning fra Salt Creek ‑ en af de mere spektakulære vadere

Rednecked Avocet  Recurvirostra novaehollandiae

6 Coorong i en bugt nær Pelican Island, SA

Australian Prationcole  Stiltia isabella

7 Darwin Airport, 14 Fogg Dam, 1 Knuckey’s Lagoon og 3 Yellow Water ‑ alle NT

Grey Plover  Pluvialis spuatarola

1 Cairns Esplanade og 2 Lee Point

Redcapped Plover  Charadrius ruficapillus

2 Cairns Esplanade og 8 Lee Point

Lesser Sandplover  Charadrius mongolus

30 Cairns Esplanade og 1 Port Douglas, Q

Greater Sandplover  Charadrius  leschenaultii

1 Port Douglas og 8 Lee Point

Oriental Plover  Charadrius veredus

2 RAAF‑basen ved Lee Point, Darwin, NT

Hooded Plover  Charadrius rubricollis

1 Coorong P‑plads ved Pelican Island, SA og 2 Cape Woolamai, Phillip Island, Vic

Arten er på rødlisten som sårbar.

Redkneed Dotterel  Erythrogonys cintus

4 Hastie’s Swamp, Q, hvor et par havde ynglet i år, ellers uregelmæssig her

Blackfronted Dotterel  Elseyornis melanops

4 Cairns Esplanade, 8 Hastie’s Swamp og 2 Daintree River

Banded Lapwing  Vanellus tricolor

1 lidt syd for Tailem Bend på vejen mod Meningie. Skønt arten er udbredt over hele landet, er forekomsten ret sparsom. Sås i et område med store græsmarker.

Masked Lapwing  Vanellus miles

54 Q, 68 NT, 24 SA+Vic, 26 Tas og 4 Sydney ‑ almindelig i de fleste vådområder

Pacific Gull  Larus pacificus

20 Phillip Island, Vic og 80 fordelt over Tasmanien

Kelp Gull  Larus dominicanus

30 Phillip Island og 68 fordelt over Tasmanien

Silver Gull  Larus novaehollandiae

Den almindeligste måge, primært udbredt langs kysten. 250 Q, 100 NT omkring Darwin, 2.000 Phillip Island og andre 560 SA+Vic, 650 Tas og 450 Sydney

Whiskered Tern  Chlidonias hybridus

7 Fogg Dam, 40 Mamukala, 1 Yellow Water og 40 Knuckey’s Lagoon, NT samt 140 Coorong, SA

Gullbilled Tern  Sterna nilotica

12 Cairns Esplanade, Q og 1 Mamukala, Kakadu NP, NT

Caspian Tern  Sterna caspia

12 Cairns Esplanade, 1 Nardellos Lagoon og 2 Port Douglas, Q. 1 Yellow Water og 2 Lee Point, NT

Crested Tern  Sterna bergii

20 Cairns Esplanade, 20 Lee Point, 200 Phillip Island, 1 Bruny Island, 2 Tasman Peninsula og 10 Sydney Pelagic

Lesser Crested Tern  Sterna bengalis

50 Michaelmas Cay, 20 Lee Point og 20 East Point

Roseate Tern   Sterna dougallii

7 omkring Michaelmas Cay, Q

Blacknaped Tern  Sterna sumatrana

5 Michaelmas Cay, Q

Common Tern  Sterna hirundo

1 Sydney Pelagic, hvor arten er yderst fåtallig

Bridled Tern  Sterna anaethetus

2 Michaelmas Cay

Sooty Tern  Sterna fuscata

4.500 Michaelmas Cay i stor ynglekoloni

Little Tern  Sterna albifrons

8 Lee Point, Darwin, NT

Brown Noddy  Anous stolidus

8.000 Michaelmas Cay i stor ynglekoloni

Black Noddy  Anous minutus

20 Michaelmas Cay

Southern Skua  Catharcacta  antarctica

1 Sydney Pelagic ‑ kaldes også Brown Skua og er nu splittet fra Great Skua

Pomarine Skua  Stercorarius pomarinus

1 Sydney Pelagic

Rock Dove  Columba livia

Registreret i Cairns, Port Douglas, Darwin, Adelaide, Ballarat, Melbourne og Sydney

Spotted Dove   Streptopelia chinensis

10 Cairns, 40 Adelaide samt 4 Sydney ‑ arten er indført

Emerald Dove  Chalcophaps indica

14 Cassowary House, 1 Flecker Botanical Garden, Cairns; 1 Curtain Fig Tree, 3 Mt Lewis og 18 Kingfisher Park ‑ alle Q

Brown Cuckoo‑Dove  Macropygia phasianelle

5 Kingfisher Park og 10 Mt. Lewis samt 4 Daintree River, Q

Common Bronzewing  Phaps chalcoptera

14 Coorong, SA og 10 Nhill‑Wyperfield NP, Vic

Brush Bronzewing  Phaps elegans

3 Coorong NP og 1 Tasman Peninsula ved Eaglehawk Neck

Crested Pigeon  Geophaps lophotes

50 i området Nhill‑Wyperfield‑Horsham samt 5 Sydney Botanical Garden

Squatter Pigeon  Geophaps plumifera

1 Mary’s Creek ved Mt. Carbine, Q

Partridge Pigeon  Geophaps scripta

3 Merl Campsite, Kakadu NP, NT

Diamond Dove  Geopelia cuneata

3 Wyperfield NP, Vic ‑ fåtallig ynglefugl her, især i forbindelse med tørke

Peacefull Dove  Geopelia placida

36 Q og 66 NT samt 2 Wyperfield NP, Vic ‑ almindelig i åben skov og parker

Barshouldered Dove  Geopelia humeralis

20 Q og 156 NT ‑ samme steder som ovennævnte, men også i byerne

Blackbanded Fruit‑Dove  Ptilinopus alligator

1 Stag Creek, Kakadu NP ‑ sad i toppen af et træ i flodsengen på vej mod Gunlom Falls

Wompoo Fruit‑Dove  Ptilinopus magnificus

8 Cassowary House, 9 Mt. Lewis og 4 Daintree, Q ‑ navnet referer til stemmen

Superb Fruit‑Dove  Ptilinopus superbus

1 Cassowary House

Rosecrowned Fruit‑Dove  Ptilinopus regina

8 Howard Springs, 1 Fogg Dam og 2 nær Ubirr Rock ‑ alle NT

Torresian Imperial Dove  Ducula spiloorhoa

9 Cairns, 2 Edmonton, 2 Daintree og 4 + 12 trk. S på vej hjem fra Michaelmas Cay, Q. 84 fra NT, hvor arten var meget almindelig i Darwin by.

Topknot Pigeon  Lopholaimus antarticus

1 Kingfisher Park og 4 Tinaroo Creek, Q ‑ arten var ikke for alvor ankommet endnu

Parrot sp Amazonas sp.

1 fritflyvende amazonpapegøje sås i Adelaide ‑ undsluppen burfugl

Doubleeyed Fig‑Parrot  Opopsitta diopthalma

1 Cairns Esplanade og 4 Flecker Botanical Garden, Cairns samt 4 Daintree, Q

Australian King‑Parrot  Aliserus scapularis

4 Cassowary House, Q

Redwinged Parrot  Aprosmictus erythropterus

1 Lake Mitchell og 2 Mt Carbine, Q. 1 Ubirr Rock, 4 Merl Campsite og 2 Cooinda, alle Kakadu NP, NT

Regent Parrot  Polytelis anthopeplus

2 set på cirkular drive i Wyperfield NP ‑ grundet tørken var der mange papegøjer her

Mallee Ringneck  Barnardius barnardi

2 Wyperfield NP

Green Rosella  Platycercus caledonicus

Endemisk for Tasmanien, set 10 Hobart Airport, 4 Hobart by, 2 Mt. Wellington, 8 Tasman Peninsula og 9 Bruny Island

Crimson Rosella  Platycercus elegans

2 Grampians og 30 Ferntree Gully, Vic.

Desuden 2 af typen Adelaide Rosella set i Adelaide. Regnes af nogle som en særlig race adelaidae, men er næppe andet end en overgangsform til racen Yellow Rosella P. e. flaveolus.

Eastern Rosella  Platycercus eximius

2 Dandenong Range NP, 2 Ferntree Gully og 1 Phillip Island, Vic

Paleheaded Rosella  Platycercus adscitus

1 Mary’s Creek og 1 Kingfisher Park, Q ‑ blev tidligere anset for en race af ovennævnte

Bluebonnet  Northiella haematogaster

2 Wyperfield NP ‑ absolut en af turens smukkeste arter, set på cirkular drive

Redrumped Parrot  Psephotus haematonotus

2 Nhill‑Wyperfield, 16 Wyperfield NP, 4 Wyperfield‑Grampians og 2 Grampians NP, Vic

Mulga Parrot  Psephotus varius

1 Bordertown, SA samt 1 Wyperfield NP og 2 Wyperfield‑Horsham, Vic

Swift Parrot  Lathamus discolor

Overvintrer på fastlandet, men yngler kun på Tasmanien. 2 Hobart Airport er et klassisk sted for arten, desuden 1 Cambridge.

Yellowtailed Black‑Cockatoo  Calyptorhynchus funereus

2 Coorong NP, SA og 4 Bruny Island, Tas

Redtailed Black‑Cockatoo  Calyptorhynchus banksii

1 Hastie’ Swamp og 1 Big Mitchell Creek var eneste i Q. Mere almindelig i NT med 10 omkring Darwin og 25 i Kakadu NP

Gang‑gang Cockatoo  Callocephalon lathami

2 Grampians NP ved Rosea Camp

Galah  Eolophus roseicapillus

Ingen set i Q, 140 i NT og 933 i SA+Vic. 2 Pittwater Road, Tas stammer fra undslupne fangenskabsfugle. En virkelig smuk trash‑bird.

Pink Cockatoo  Cacatua leadbeateri

1 Wyperfield NP ‑ fløj over campsite ‑ en af turens smukkeste fugle. Kaldes også for Major Mitchell’s Cockatoo

Sulphurcrested Cockatoo  Cacatua galerita

60 Q, 170 NT og 131 SA+Vic. Eneste på Tas blev 2 Bruny Island og 1 Tasman Peninsula

Little Corella  Cacatua sanguinea

160 i Kakadu NP og 20 Wyperfield NP

Longbilled Corella  Cacatua tenuirostris

120 Horsham‑Grampians og 40 Grampians NP, Vic

Cockatiel  Nymphicus hollandicus

1 Nhill‑Wyperfield NP

Rainbow Lorikeet  Trichoglossus haematodus

155 Q, 225 NT, 30 Adelaide og 30 Sydney ‑ almindelig overalt i Q og NT

Scalybreasted Lorikeet  Trichoglossus chlorolepidotus

4 Cassowary House, 20 Atherton, 4 Hasties Swamp og 12 Kingfisher Park, Q

Musk Lorikeet  Glossopsitta concinna

2 Pittwater Road, Tas

Little Lorikeet  Glossopsitta pusilla

2 Kingfisher Park, Q

Purplecrowned Lorikeet  Glossopsitta porphyrocephala

2 Melbourne Airport i træerne på p‑pladserne

Pallid Cuckoo  Cuculus pallidus

2 Wyperfield NP og 1 Phillip Island, Vic

Brush Cuckoo  Cacomantis variolosus

1 Crater NP, Q samt 2 Lee Point og 1 East Point, Darwin, NT

Fantailed Cuckoo  Cacomantis flabelliformis

1 Cassowary House, Q og 2 Phillip Island, Vic

Little Bronze‑Cuckoo  Chrysococcyx minutillus

2 Adelaide River Crossing og 1 East Point, NT

Gould’s Bronze‑Cuckoo  Chrysococcyx russatus

1 Cassowary House, Q med karakter som denne art, der for nyligt er splittet fra ovennævnte

Shining Bronze‑Cuckoo  Chrysococcyx lucidus

1 Phillip Island, Vic

Australian Koel  Eudynamys cyanocephala

Som de øvrige gøge var også denne art på træk frem mod sommerkvarteret, hvilket hele 9 Daintree River var et bevis på, i øvrigt 1 Flecker Botanical Garden, Cairns, Q. Fra NT 4 Howard Springs, 1 Lee Point og 1 East Point. Endelig 1 Sydney Botanical Garden.

Channelbilled Cuckoo Scythrops noveahollandiae

1 Tinaroo Creek, Mareeba, Q ‑ de fleste ankommer først i løbet af oktober

Pheasant Coucal  Centropus phasianinus

1 Daintree River, Q; 1 Yellow Water, 1 Cooinda og 1 Lee Point, NT

Lesser Sooty Owl  Tyto multipunctata

1 Cassowary House og 1 Kingfisher Park, Q ‑ begge hørt fløjte som den faldende bombe ‑ i Kingfisher Park var der tale om et par med nyudfløjne unger

Masked Owl  Tyto novaehollandiae

1‑2 Pittwater Road, Tas. Racen castanops, der af enkelte regnes som selvstændig art

Barn Owl  Tyto alba

1 hørt Kingfisher Park, Q og 1 hørt Howard Springs, NT

Masked/Barn/Gras Owl  Tyto noveahollandiae/alba/longimembris

1 ubestemt Tyto set i skumringen mellem Mosmann og Daintree, Q. Uglen jagede over høstede sukkerrørsmarker, hvilket er en typisk lokalitet for Gras Owl, hvor den australske race nu har fået artsstatus. Uglen virkede mørkere end Barn Owl, men en sikker bestemmelse var ikke mulig.

Powerfull Owl  Ninox strenua

1 tudende Ferntree Gully. Selvom arten er mest vokal tidligere på året, kan den høres tude hele året. Den pågældende aften var regnfuld, og det var i en pause mellem bygerne, at uglen kunne høres. Er ofte tavs under lyse fuldmånenætter.

Southern Boobook  Ninox boobook

1 Daintree River, Q; 1 Meningie, SA; 2 Wyperfield NP og 2 Ferntree Gully, Vic samt 1 Bruny Island, Tas ‑ alle hørt

Tawny Frogmouth  Podargus strigoides

1 set Howard Springs, NT ‑ jagende i skumringen ved vor hytte og 1 hørt Ferntree Gully, Vic

Papuan Frogmouth  Podargus papuensis

1 set på rede Daintree River Cruise, Q ‑ opdaget af Chris Dahlberg dagen forinden

Australian Owlet‑Nightjar  Aegotheles cristatus

2 kaldende Wyperfield NP maincamp

Largetailed Nightjar  Caprimulgus macrurus

1 “kløvede brænde” Merl campsite, Kakadu NP, NT

Australian Swiftlet  Collocalia terraeregunae

194 spredt over Q

Azure Kingfisher  Alcedo  azurea

3 Daintree River, Q og 2 Yellow Water, Kakadu NP, NT

Little Kingfisher  Alcedo pusilla

1 Buffalo Creek, Lee Point, Darwin, NT blev eneste efter at have glippet den i den lille sø i haven til Red Mill House, Daintree, hvor den blev set, mens vi var på sejltur

Laughing Kookaburra  Dacelo novaeguineae

24 Q, 12 Vic, 6 Tas ‑ indført her ‑  og 2 Sydney ‑ den australske nationalfugls latter kunne ofte høre længe før solopgang og længe efter solnedgang

Bluewinged Kookaburra  Dacelo leachii

2 Mt. Carbine, Q ‑ i denne del af landet mest udbredt i meget tørre områder. Eneste latterfugl i NT, i alt 21.

Forest Kingfisher  Todirhamphus macleayii

3 Cassowary House, 3 Daintree River, 1 Kingfisher Park og 1 Crater NP, Q. Fra NT 5 i Kakadu NP.

Collared Kingfisher  Todirhamphus chloris

1 kysten ved East Point, Darwin, NT

Sacred Kingfisher  Todirhamphus sanctus

Den almindeligste isfugl med 22 Q og 14 NT.

Rainbow Bee‑eater  Merops ornatus

Arten var ved at ankomme, derfor blot 8 Tinaroo Creek og 2 Abottoir Swamp, Q. Desuden 1 Howard Springs, 8 Fogg Dam, 2 Merl, 4 Ubirr Rock, 2 Stag Creek og 2 East Point, Darwin.

Dollarbird  Eurystomus orinetalis

Endnu en art, der heller ikke var ankommet i større mængder, blot 4 omkring Darwin og 5 i Kakadu NP, NT

Rainbow Pitta  Pitta iris

2 hørt Howard Springs. NT ‑ endnu lidt vel tidligt på sæsonen

Noisy Pitta  Pitta versicolor

1 set Kingfisher Park, Q ‑ formentlig samme fugl set flere gange

Whitethroated Treecreeper  Cormobates leucophaeus

1 Crater NP og 1 Mt. Lewis, Q - den lille race minor

Blacktailed Treecreeper  Cromobates melanura

1 Gunlom Falls, Kakadu NP, NT

Spotted Catbird   Ailuroedus melanotis

8 Cassowary House, 2 Crater NP, 1 Curtain Fig Tree og 4 Mt. Lewis, Q

Toothbilled Catbird  Ailuroedus dentirostris

1 Cassowary House og 1 Mt. Lewis, Q

Golden Bowerbird  Prionodura newtoniana

1 han Crater NP i samme område, hvor den har holdt til i adskillige år, se bl.a. Thomas

Satin Bowerbird  Ptilonorhynchus ciolaceus

1 imm. Mt. Lewis, Q

Great Bowerbird  Chlamydera nuchalis

10 Kakadu NP, NT

Redbacked Fairywren  Malurus melanocephalus

2 Cassowary House, 1 Lake Mitchell, 1 Big Mitchell Creek, 1 Kingfisher Park og 2 Abottoir Swamp, Q af nominatracen. 2 omkring Ubirr Rock, NT af den mere røde race cruentatus.

Superb Fairywren  Malurus cyaneus

8 Grampians NP og 6 Phillip Island, Vic. 22 Tasman Peninsula, 5 Bruny Island og 3 Mt Wellington, Tas

Splendid Fairywren  Malurus splendens

2 Bordertown, SA og 2 Wyperfield NP, Vic‑ racen melanotus - synet af denne fugl var virkelig splendid

Lovely Fairywren  Malurus amabilis

3 Cassowary House blev eneste, forgæves eftersøgt Flecker Botanical Garden, Cairns og Daintree River, hvor arten normalt er sikker.

Southern Emu‑Wren  Stipiturus malachurus

4 Grampians NP, Vic, 4 Hobart‑Eaglehawk Neck og 2 Tasman Peninsula, Tas

Spotted Pardalote  Pardalotus punctatus

4 Wyperfield NP, Vic af racen (tidligere artsstatus) Yellowtailed Pardalote, xanthopygus og 6 Bruny Island, Tas af nominatformen. Desuden flere ubestemte pardalotes fra flere lokaliteter

Fortyspotted Pardalote  Pardalotus  quadragintus

8 Bruny Island ved broen lidt syd for Baron’s Bay by ‑ den ubetinget sjældneste af de tasmanske endemiske arter. Rødlisteart med status sårbar

Striated Pardalote  Pardalotus striatus

2 Ubirr Rock og 1 Merl Campsite, Kakadu NP, NT af racen uropygialis. 2 Wyperfield NP, Vic af racen substriatus og 12 Bruny Island, Tas af nominatformen. De to nævnte racer har tidligere haft artsstatus.

Rufous Bristlebird  Dasyornis broadbenti

1 Coorong NP, SA set på “scenic loop”‑ vejen, der udgår mod sydøst i Salt Creek

Fernwren  Oreoscopus gutturalis

3 Mt Lewis ‑ en af specialiteterne her, let at finde på sangen

Yellowthroated Scrubwren  Sericornis citreogularis

1 Cassowary House og 3 Mt. Lewis, Q

Whitebrowed Scrubwren  Sericornis frontalis

4 Wyperfield‑Grampians, 4 Grampians NP, 2 Phillip Island og 4 Ferntree Gully, Vic

Brown Scrubwren  Sericornis humilis

5 Bruny Island og 6 Mt. Wellington incl. Ferntree, Tas, endemisk

Atherton Scrubwren  Sericornis  keri

1 Crater NP, 1 Lake Barrine og 2 Mt. Lewis, Q

Largebilled Scrubwren  Sericornis magnirostris

6 Cassowary House, 1 Crater NP, 2 Curtain Figtree, 3 Lake Barrine, 3 Mt. Lewis og 3 Kingfisher Park, Q

Scrubtit  Acanthornis magnus

2 Mt. Mangana, Bruny Island, Tas ‑ der skulle tjekkes mange thornbills for at finde disse endemiske art, der ofte anses for at være den sværereste af det tasmanske dusin

Mountain Thornbill  Acanthiza katherina

1 Crater NP og 1 Mt. Lewis, Q

Brown Thornbill  Acanthiza  pusilla

2 Wyperfield NP af racen (tidligere artsstatus) apicalis ‑ Inland Thornbill; 7 Phillip Island og 6 Ferntree Gully, Vic. 10 Bruny Island og 4 Mt. Wellington omkring Ferntree, Tas

Tasmanian Thornbill  Acanthiza ewingii

Endnu en tasmansk endemisk art, 14 Bruny Island, 2 Tasman Peninsula og 8 Mt. Wellington

Yellowrumped Thornbill  Acanthiza chrysoorhoa

4 Wyperfield NP, 2 Grampians NP, 2 Phillip Island og 4 Ferntree Gully, Vic. Desuden 8 Bruny Island, Tas.

Chestnutrumped Thornbill  Acanthiza uropygialis

4 Wyperfield NP, Vic

Yellow Thornbill  Acanthiza nana

2 Wyperfield NP af den blege indlandform

Striated Thornbill  Acanthiza lineata

4 Grampians NP

Weebill  Smicrornis brevirostris

8 Wyperfield NP, 2 Grampians NP og 4 Ferntree Gully, Vic

Greenbacked Gerygone  Gerygone chloronotus

2 East Point, Darwin, NT

Fairy Gerygone  Gerygone palpebrosa

1 Cassowary House, 4 Crater NP og 1 Daintree, Q - førstnævnte en han af racen personata, øvrige ikke racebestemt med sikkerhed

Largebilled Gerygone  Gerygone magnirostris

10 Daintree River Cruise, Q, 1 Lee Point og 2 East Point, Darwin, NT

Brown Gerygone  Gerygone mouki

1 Cassowary House, 4 Carter NP, 1 Mt. Lewis og 1 Kingfisher Park, Q

Southern Whiteface  Aphelocephala leucopsis

6 Wyperfield NP, Vic

Brown Honeyeater  Lichmera indistincta

1 Ubirr Rock, Kakadu NP

Dusky Honeyeater  Myzomela obscura

3 Casowary House, 2 Daintree River, 4 Port Douglas og 2 Kingfisher Park, Q

Redheaded Honeyeater  Myzomela erythrocephala

1 Lee Point, Darwin, NT

Scarlet Honeyeater  Myzomela sanguinolenta

1 Kingfisher Park, Q

Banded Honeyeater  Certhionyx pectoralis

2 Lee Point og 2 East Point, Darwin, NT

Graceful Honeyeater  Meliphaga gracilis

4 Cassowary House, 14 Mt. Lewis og 10 Kingfisher Park, Q

Yellowspotted Honeyeater  Meliphaga notata

3 Cassowary House, 3 Daintree River, 2 Mt. Lewis, 2 Kingfisher Part og 2 Abottoir Swamp, Q. Disse tre gulplettede honeyeaters ser i bøgerne ens ud, hvor Graceful er klart den mindste og Lewin’s har samme længde som Yellowspotted, der til gengæld er meget kraftigere

Lewin’s Honeyeater  Meliphaga lewinii

1 Cairns, 1 Crater NP, 1 Mt. Lewis og 2 Kingfisher Park, Q

Whitelined Honeyeater  Meliphaga albilineata

6 Nourlangie Rock, 2 Stag Creek og 4 Gunlom Falls, Kakadu NP ‑ en af specialiteterne i Kakadu, som kun findes nær de større klippeområder

Bridled Honeyeater  Lichenostomus frenatus

2 p‑pladsen ved Crater NP, hvor de var nærgående overfor en autocamper

Yellowfaced Honeyeater  Lichenostomus chrysops

2 Coorong NP, SA; 1 Grampians NP og 4 Ferntree Gully, Vic

Varied Honeyeater  Lichenostomus versicolor

3 Cairns Esplanade

Singing Honeyeater  Lichenostomus virescens

4 Coorong NP, SA

Yellow Honeyeater  Lichenostomus flavus

1 Lake Barrine‑Cairns og 1 Kingfisher Park, Q

Whitegaped Honeyeater  Lichenostomus  unicolor

1 Ubirr Rock, 1 Nourlangie, 2 Cooinda, 4 Yellow Water og 2 Gunlom Falls ‑ alle Kakadu NP, desuden 2 East Point, Darwin, NT

Whiteeared Honeyeater  Lichenostomus leucotis

4 Wyperfield NP og 1 Phillip Island, Vic

Yellowthroated Honeyeater  Lichenostomus flavicollis

14 Bruny Island, 8 Tasman Peninsula og 4 Mt. Wellington ‑ en af det tasmanske dusin

Yellowtufted Honeyeater  Lichenostomus melanops

2 af nominatformen Ferntree Gully, Vic

Fuscous Honeyeater  Lichenostomus fuscus

2 Grampians NP, Vic

Yellowplumed Honeyeater  Lichenostomus ornatus

2 Wyperfield NP, Vic

Whiteplumed Honeyeater  Lichenostomus penicillatus

2 Grampians NP og 22 Phillip Island, Vic

Macleay’s Honeyeater  Xanthotis macleayana

12 Cassowary House, 1 Daintree, 12 Mt. Lewis og 30 Kingfisher Park

Blackheaded Honeyeater  Melithreptus affinis

Endemisk for Tas: 8 Bruny Island, 4 Tasman Peninsula og 4 Mt. Wellington

Whitethroated Honeyeater  Melithreptus albogularis

4 Kingfisher Park, Q

Strongbilled Honeyeater  Melithreptus valdirostris

Endemisk for Tas : 5 Bruny Island og 4 Mt. Wellington ‑ adfærd som en treecreeper

Little Friarbird  Philemon citreogularis

6 Nourlangie og 4 Gunlom, Kakadu NP samt 4 Howard Springs, NT

Helmeted Friarbird  Philemon buceroides

3 Cairns, 4 Cassowary House, 2 Crater NP, 8 Daintree og 2 Mt. Lewis

Silvercrowned Friarbird  Philemon argenticeps

4 Ubirr Rock og 2 Nourlangie, Kakadu NP, NT

Crescent Honeyeater  Phylidonyris pyrrhoptera

2 Bruny Island

New Holland Honeyeater  Phylidonyris novaehollandiae

28 Coorong NP, 16 Phillip Island og 12 Ferntree Gully, Vic samt 55 Tas

Whitefronted Honeyeater  Phylidonyris albifrons

1 Wyperfield NP

Tawnycrowned Honeyeater  Phylidonyris melanops

1 i lyngbuskene Cape Bruny, Bruny Island, Tas ‑ er en af specialiteterne her

Brownbacked Honeyeater   Ramsayornis modestus

2 Flecker Botanical Garden, Cairns, 2 Daintree River, 1 Kingfisher Park og 2 Curtain Fig Tree, Q

Barbreasted Honeyeater  Ramsayornis fasciatus

2 Merl Campsite, 1 Cooinda og 2 Yellow Water, kakadu NP

Rufousbanded Honeyeater   Conopophila albogularis

Den almindeligste honeyeater i NT, hvor i alt 50 blev registreret

Eastern Spinebill  Acanthorhynchus tenuirostris

6 Grampians NP og 2 Ferntree Gully, Vic

Bluefaced Honeyeater  Entomyzon cyanotis

4 Kingfisher Park og 2 Abottoir Swamp, Q og 1 Cooinda, NT

Bell Miner  Manorina melanophrys

1 Ferntree Gully, Vic

Noisy Miner  Manorina melanocephala

5 Adelaide og 30 Coorong, SA, 14 Ferntree Gully, Vic. 50 omkring Hobart, Tas og 60 i Sydney

Yellowthroated Miner  Manorina flavigula

10 Wyperfield NP ‑ ingen viste karakterer på hybridisering med Blackeared Miner

Brush Wattlebird  Anthochaera chrysoptera

2 Coorong NP, SA

Red Wattlebird  Anthochaera  carunculata

20 Coorong NP og 40 Phillip Island

Yellow Wattlebird  Anthochaera paradoxa

Endemisk på Tas med 34 Bruny Island og 58 på det øvrige Tasmanien

Jacky Winter  Microeca fascinans

4 Wyperfield NP - kaldes også Brown Flycatcher

Lemonbellied Flycatcher  Microeca flavigaster

5 Kingfisher Park, 1 Crater NP og 3 Mt. Lewis, Q. 1 Howard Springs, 1 Fogg Dam, 1 Maumukala, 2 Yellow Water og 3 Lee Point, NT

Scarlet Robin  Petroica multicolor

1 Bruny Island, Tas

Redcapped Robin  Petroica goodenovii

1 Wyperfield NP, Vic

Flame Robin  Petroica phoenicea

3 Bruny Island, Tas

Hooded Robin  Melanodryas cucullata

5 Wyperfield NP

Dusky Robin  Melanodryas vittata

4 Bruny Island ‑ endnu en endemisk art fra Tas

Pale‑yellow Robin  Tregellasia capito

1 Cassowary House, 5 Mt. Lewis, 9 Kingfisher Park, 2 Curtain Figtree og 1 Crater NP, Q

Eastern Yellow Robin  Eopsaltria australis

1 Grampians NP og 6 Ferntree Gully, Vic

Mangrove Robin  Eopsaltria pulverulenta

1 hørt Mangrove Walk, Cairns Airport

Whitebrowed Robin  Poecilodryas superciliosa

1 Stag Creek, Kakadu NP, NT af racen cerviniventris ‑ glippede arten ved Big Mitchell Creek i Q

Greyheaded Robin  Heteromyias cinereifrons

2 Curtain Fig Tree, 1 Lake Barrine, 10 Mt. Lewis, 9 Kingfisher Park og 3 Crater NP, Q

Southern Scrub Robin  Drymodes brunneopygia

2 Wyperfield NP, Vic

Crested Bellbird  Oreoica gutturalis

2 Wyperfield NP

Olive Whistler  Pachycephala olivacea

2 Mt. Mangana, Bruny Island

Gilbert’s Whistler  Pachycephala inornata

1 Wyperfield NP

Grey Whistler  Pachycephala  griseiceps

1 Cassowary House, 2 Daintree River, 2 Mt. Lewis Q

Brown Whistler  Pachycephala  simplex

1 Yellow Water og 2 Lee Point, NT ‑ er muligvis blot en race af ovennævnte

Golden Whistler  Pachycephala pectoralis

3 Mt. Lewis og 1 Flecker Botanical Garden, Cairns, Q. 4 Bruny Island, Tas

Mangrove Golden Whistler  Pachycephala melanura

2 Adelaide River Crossing og 1 East Point, Darwin, NT, racen robusta

Rufous Whistler  Pachycephala rufiventris

1 Kingfisher Park, Q og 1 Grampians NP, Vic

Rufous Shrike‑Thrush  Colluricincla megarhyncha

Almindelig i alle skovområder i Q, i alt 36 registreret

Bower’s Shrike‑Thrush  Colluricincla boweri

1 Lake Barrine og 4 Mt. Lewis, Q ‑ sidstnævnte set sammen med ovennævnte

Sandstone Shrike‑Thrush  Colluricincla woodwardi

2 Nourlangie Rock og 2 Gunlom Falls, Kakadu NP ‑ en specialitet ved klipperne

Grey Shrike‑Thrush  Caolluricincla harmonica

61 NT, 48 SA+ Vic samt 6 Bruny Island, Tas

Chowchilla  Orthonyx spaldingii

hørt ved Cassowary House, desuden 3 Mt. Lewis, Q

Greycrowned Babbler  Pomatostomus temporalis

3 Mt. Carbine, Q. 4 Merl, 6 Howard Springs og 3 East Point, NT

Whitebrowed Babbler  Pomatostomus superciliosus

4 Wyperfield og 4 Wyperfield‑Horsham

Eastern Whipbird  Psophodes olivaceus

4 Cassowary House, 8 Crater NP, 2 Curtain Fig Tree og 2 Mt. Lewis, Q. Desuden 1 Ferntree Gully, Vic

Chestnut Quail‑Thrush  Cinclosoma castanotus

3 Wyperfield NP

Whitewinged Chough  Corcorax melanorhamphos

6 Wyperfield NP

Willie Wagtail  Rhipdura leucophrys

35 Q, 65 NT og 2 Phillip Island, Vic

Nothern Fantail  Rhipdura rufiventris

1 Howard Springs

Grey Fantail  Rhipdura fuliginosa

2 Fogg Dam og 1 Mamukala, NT, 4 Phillip Island, Vic samt 3 Bruny Island og 2 Tasman Peninsula

På Tasmanien den store, mørke race albiscapa

Rufous Fantail  Rhipdura rufifrons

1 Kingfisher Park, Q

Blackfaced Monarch  Monarcha melanopsis

1 Cassowary House og 1 Kingfisher Park, Q

Whiteeared Monarch  Monarcha leucotis

1 Lake Barrine, Q

Spectacled Monarch  Monarcha trivirgatus

1 Daintree River, 14 Kingfisher Park og 10 Mt. Lewis, Q

Pied Monarch  Arses   kaupi

2 Cassowary House, 1 Daintree River, 3 Kingfisher Park og 2 Mt. Lewis, Q

Leaden Flycatcher  Myagra rubecula

2 Daintree River, Q

Broadbilled Flycatcher  Myagra ruficollis

1 Adelaide River Crossing, NT

Satin Flycatcher  Myagra cyanoleuca

3 Daintree River, Q og 1 Bruny Island, Tas

Restless Flycatcher  Myagra inquieta

1 Ubirr Rock, NT; 2 Wyperfield NP og 5 Phillip Island, Vic

Shining Flycatcher  Myagra alecto

1 Flecker Botanical Garden, Cairns, 3 Daintree River, Q; 1 Cooinda og 2 Yellow Water, Kakadu NP

Yellowbreasted Boatbill  Machaerirhynchus flaviventer

7 Cassowary House og 4 Mt. Lewis, Q

Sprangled Drongo  Dicrurus bracteatus

Almindelig i nord, 54 Q og 180 NT

Torresian Crow  Corvus orru

I Q mest i de tørreste dele med 10 Mt Carbine og Mary’s Creek, øvrige steder mere sparsom med blot 2 Cassowary House og 1 Kingfisher Park. Almindelig i NT med 58.

Little Crow  Corvus bennetti

2 Wyperfield NP ‑ fåtallig her, men arten strejfer en del i forbindelse med tørke

Australian Raven  Corvus coronoides

2 Grampians NP og 3 Phillips Island, Vic

Little Raven  Corvus mellori

238 i SA + Vic, mest almindelig omkring byområder. Desuden 5 Sydney.

Forest Raven  Corvus tasmanicus

83 Tas ‑ eneste kragefugl her

Victoria’s Riflebird  Ptiloris victoriae

3 hanner 1 hun Cassowary House og 1 han Crater NP, Q

Whitebreasted Woodswallow  Artamus leucorynchus

1 Cairns Esplanade, 2 Crater NP, 1 Mossmann og 2 Abottoir Swamp + flere ubestemte

Masked Woodswallow  Artamus personatus

1 Bordertown, SA ‑ flere ubestemte i dette område

Whitebrowed Woodswallow  Artamus superciliosus

40 Wyperfield NP, Vic  ‑ en af de smukke specialiteter her

Blackfaced Woodswallow  Artamus cinereus

2 Lake Barrine, Q

Dusky Woodswallow  Artamus cyanopterus

En art, der rykker i forbindelse med regn : 2 Coorong NP, SA; 630 Wyperfield NP, Vic og 10 Bruny Island, Tas

Little Woodswallow  Artamus minor

1 Anbangbang Billabong, Kakadu NP, NT

Grey Butcherbird  Cracticus torquatus

4 Coorong NP, SA; 1 Wyperfield NP, Vic. 2 Hobart og 1 Hobart ‑ Tasman Peninsula, Tas, her af den større race cinereus

Pied Butcherbird  Cracticus nigrogularis

2 Kuranda‑Mareeba og 2 Daintree River, Q samt 2 Howard Springs og 2 Fogg Dam, NT

Black Butcherbird  Cracticus quoyi

1 Flecker Botanical Garden, Cairns, 1 Cassowary House, 2 Daintree River, 3 Kingfisher Park, Q, 1 Fogg Dam, NT

Australian Magpie  Gymnorhina tibicen

20 Q, 624 SA+Vic fordelt på tre racer med lysere eller mørkere ryg og nakke samt 30 Tas af den mindre, hvidryggede race leuconota, der muligvis bør have artsstatus

Pied Currawong  Strepera graculina

18 Q; 8 Coorong NP, SA og 1 Grampians NP, Vic

Black Currawong  Strepera fuliginosa

1 Mt Mangana, Bruny Island og 1 Ferntree, Mt Wellington, endemisk for Tas

Grey Currawong  Strepera versicolor

6 Wyperfield NP og 4 Phillip Island, Vic. På Tas 1 Bruny Island, racen arguta, der er stor og meget mørk med en noget afvigende stemme, kaldes her Clinking Currawong - et muligt split

Magpie Lark  Grallina cyanoleuca

Talrig : 63 Q, 350 NT, 330 SA + Vic samt 8 Sydney ‑ ikke udbredt på Tas. Kaldes i folkemunde pee‑wee efter dens gennemtrængende kald

Olivebacked Oriole  Oriolus sagittatus

10 Cairns, 8 Daintree og 1 Mossman, Q samt 2 Merl, 1 Ubirr Rock og 4 Darwin, NT

Yellow Oriole  Oriolus flavocinctus

14 Daintree River, Q samt 1 Howard Springs, 1 Ubirr og 1 Cooinda ‑ ofte ved vand

Figbird  Sphecotheres viridis

50 Q og 55 NT ‑ almindelig i haver og parker. Desuden 4 Sydney

Blackfaced Cuckoo‑Shrike  Coracina noveahollandiae

4 Daintree River og 1 Mt. Lewis, Q. 20 spredt over NT. 5 Bruny Island, 4 Mt. Wellington og 1 Cambridge, Tas samt 2 Sydney ‑ desuden flere ubestemte.

Barred Cuckoo‑Shrike  Coracina lineata

1 Cassowary House og 1 Crater NP, Q

Whitebellied Cuckoo‑Shrike  Coracina papuensis

4 Cassowary House, 1 Mt. Lewis og 2 Kingfisher Park, Q

Cicadabird  Coracina tenuirostris

2 Curtain Figtree og 2 Kingfisher Park, Q samt 3 Yellow Water, Kakadu NP, NT

Varied Triller  Lalage leucomela

2 Cassowary House, 3 Curtain Figtree og 1 Daintree River, Q samt 1 Howard Springs og 1 Lee Point, NT

Bassian Ground‑Thrush  Zoothera lunulata

1 Mt. Lewis, Q racen cuneata

Eurasian Blackbird  Turdus merula

86 SA + Vic og 22 Tas ‑ indført hertil

Metallic Starling  Aplonis metallica

2 Cairns Esplanade, 40 Daintree River Cruise og 20 Kingfisher Park, Q

European Starling  Sturnus vulgaris

1.030 SA + Vic samt 160 Tas ‑ indført

Common Myna  Acridotheres tristis

127 Q, 6 Phillip Island samt 10 Ferntree Gully, Vic og 20 Sydney

Welcome Swallow  Hirundo neoxena

186 Q,  192 SA + Vic og 106 Tas samt 40 Sydney ‑ ironisk nok sidste art, vi så i Australien på vej ud ad startbanen i Sydney

Tree Martin  Hirundo nigricans

10 Crater NP og 10 Daintree River, Q, 161 NT, 30 Wyperfield NP, Vic og 100 Tas

Fairy Martin  Hirundo ariel

4 Fogg Dam og 2 Knuckey’s Lagoon, Darwin, NT

Yellow Whiteeye  Zosterops luteus

3 East Point, Darwin, NT

Silvereye  Zosterops lateralis

2 Curtain Figtree, Q af racen ramsayi; Øvrige af nominatformen 16 Phillip Island, Vic; 6 Bruny Island og 16 Tasman Peninsula, Tas

Zitting Cisticola  Cisticola juncidis

1 Knuckey’s Lagoon

Goldenheaded Cisticola Cisticola exilis

1 Lake Mitchell, Q og 3 Fogg Dam, NT

Australian Reed Warbler  Acrocephalus australis

1 Daintree River, Q; 9 Fogg Dam og 2 Knuckey’s Lagoon, Darwin, NT

Tawny Grasbird   Megalurus timoriensis

1 Fogg Dam, 2 Ubirr Rock, 1 Yellow Water og 3 Knuckey’s Lagoon, NT

Brown Songlark  Cincloramphus cruralis

1 Wyperfield‑Horsham

Australian Bushlark  Miafra javanica

4 Knuckey’s Lagoon, Darwin, NT

Skylark  Alauda arvensis

22 Vic samt 10 Bruny Island, Tas ‑ indført

House Sparrow  Passer domesticus

10 Cairns, Q; 150 SA + Vic og 150 Tas ‑ i alle større byer. Indført

Beautifull Firetail   Stagonopleura bella

4 Coorong NP på loopdrive nær Salt Creek, SA

Redbrowed Firetail  Neochmia temporalis

2 Daintree River, 9 Mt. Lewis og 60 Kingfisher Park, Q

Crimson Finch  Neochmia phaeton

4 Fogg Dam og 1 East Point, Darwin, NT, nominatformen

Doublebarred Finch  Taeniopygia bichenovii

2 Ubirr Rock

Longtailed Finch  Poephila acuticauda

2 Cooinda, Kakadu NP, NT

Chestnutbreasted Mannikin  Lonchura castaneothorax

1 Ubirr‑Jabiru, Kakadu NP, NT

Nutmeg Mannikin   Lonchura punctulata

30 Cairns Esplanade og 20 Flecker Botanical Garden, Cairns ‑ indført

Pictorella Mannikin  Heteromunia pectoralis

5 Knuckey’s Lagoon, Darwin, NT

Australian Pipit  Anthus novaeseelandiae

1 Cairns Airport, Q;  2 East Point og 1 Knuckey’s Lagoon, Darwin, NT; 3 Wyperfield NP og 1 Phillip Island, Vic samt 2 Bruny Island, Tas

Misteltoebird   Dicaeum hirundinaceum

3 Cassowary House, 1 Crater NP, 4 Daintree River og 2 Kingfisher Park, Q samt 6 Kakadu NP, 1 Fogg Dam og 4 Darwin, NT

Olivebacked Sundbird  Nectarinia jugularis

2 Cassowary House, 1 Daintree River, 2 Port Douglas og 2 Kingfisher Park, Q

European Greenfinch   Carduelis chloris

1 Adealide, SA og 1 Bruny Island, Tas ‑ indført

Goldfinch  Carduelis carduelis

50 SA + Vic, 58 Tas og 1 Sydney ‑ indført

 

I alt 395 arter


 

Pattedyr

Shortbeaked Echidna Tachyglossus aculeatus

1 Cloudy Bay, Bruny Island

Platypus Ornithorynchus anatinus

1 Kingfisher Park, Julatten, Q. - uden tvivl et af turens højdepunkter, da næbdyret efter solnedgang ved 18-tiden kom svømmende tæt forbi os i den lille å for enden af parken. Andre gode steder at kigge efter næbdyr her er ved den anden bro på vejen op mod Mt. Lewis, også ved Cassowary House kan man være heldig at se næbdyr i det lille vandhul i haven.

Longnosed Bandicoot Perameles nasuta

2 Cassowary House og 2 Kingfisher Park

Northern Brown Bandicoot Isoodon macrourus

1 Cassowary House, 3 Kingfisher Park og 2 Merl Camp, Kakadu NP

Koala Phascolarctos cinereus

3 i den ikke-indhegnede del af Koala-reservatet på Phillip Island, V.

Common Ringtail Possum Pseudocheirus peregrinus

2 Pittwater Road, Tasmanien, desuden mange trafikdræbte possum sp over hele turen

Musky Rat-Kangaroo Hypsiprymnodon moschatus

3 Cassowary House, Q.

Shorteared Rock-Wallaby Petrogale brachyotis

4 Merl - Ubirr Rock, Kakadu NP

Redlegged Pademelon Thylogale stigmatica

1 Kingfisher Park, Q

Tasmanian Pademelon Thylogale billardierii

2 Tasman Penninsula og 1 Cambridge, Hobart samt mange trafikdræbte

Lumholtz’s Tree-Kangaroo Dendrolagus lumholtzi

1 trafikdræbt ved Port Douglas, Q

Antilopine Wallaroo Macropus antilopinus

1 Howard Springs, NT

Agile Wallaby Macropus agilis

1 Cassowary House, 1 Kingfisher Park, 5 Howard Springs, 1 Ubirr Rock, 2 Cooinda, 4 Yellow Water samt adskillige trafikdræbte over alt i Q og NT

Bennett’s Wallaby Macropus benettii

1 + 1 trafikdræbt Bruny Island og 1 Tasman Penninsula - henføres nu som selvstændig art i stedet for at udgøre den tasmanske race af Rednecked Wallaby Macropus rufogriseus

Eastern Grey Kangaroo Macropus giganteus

6 golfbanen i Mareeba, hvor hovedvejen går mod vest til Dimbulah. Kænguruerne hviler her om dagen under de store træer på golfbanen, næsten som at se hjorte på Eremitagen !

Desuden mange trafikdræbte i Q.

Western Grey Kangaroo Macropus fuliginosus

173 Wyperfield NP, næsten alle set på en tur langs cirkular drive før solopgang. Desuden mange trafikdræbte i hele Vic.

Greyheaded Flying Fox Pteropus poliocephalus

6.000 Sydney Botanical Garden omkring den lille cafe og shop - det var endvidere en stor oplevelse af gå en skumringstur langs operaen og se store flokke af flyvende hunde komme med dybe vingeslag ud fra parken.

Black Flying Fox Pteropus alecto

20 Merl Camp, Kakadu NP

Spectacled Flying Fox Pteropus conspicillatus

50 Cairns og 1 Mt. Lewis

Bat sp Chriroptera sp

1 Kingfisher Park

Bush Rat Rattus fuscipes

20 Cassowary House - Cronin angiver ikke arten herfra på udbredelseskortet, men nævner bl.a. en race fra Cape York, der heller ikke fremgår af udbredelseskortet

Canefield Rat Rattus sordidus

1 omkring Mossman, Q

Australian Fur-Seal Arctocephalus pusillus

450 Phillip Island - samme art som i det sydlige Afrika.

Pygmy Killer Whale Feresa attenuata

Ca. 20 i en flok med pukkelhvaler på Sydney Pelagic - arten er udbredt i Det indiske Ocean og er derfor ualmindelig i Australien, strejfere er dog nået så langt som til Middelhavet og Florida.

Humpback Whale Megaptera novaeangliae

8 set på Sydney Pelagic - pukkelhvaler ses ret almindeligt på træk her i oktober. Den ene hval legede med båden og rullede bl.a. rundt under os - et prægtigt syn.

Af indførte dyr sås desuden Kanin 11 Adelaide-Melbourne og Vandbøffel 2 Yellow Water, Kakadu NP - begge arter, ikke mindst kaninen, gør stor skade.

 


Krybdyr og Padder

Arafura File Snake Acrochordus arafurae

1 friskfanget af en Whitebellied See-Eagle Yellow Water, Kakadu - arten, der er ugiftig lever kun i vand og ses sjældent

Green Tree-snake Dendrelaphis punctulata

1 næsten sort hængende i en gren over båden på Daintree River

Slategrey Snake Stegonotus cucullatus

1 Cassowary House, Q - ikke giftig

Estuarine Crocodile Crocodylus porosus

3 Cooinda og 11 på sejlturen på Yellow Water - uden tvivl Australiens farligste dyr, mens vi var i Darwin, blev en surfer angrebet af en saltvandskrokodille ud for Casuarina.

Nothern Snapping Turtle Elseya dentata

15 Howard Springs

Bynoe’s Prickly Gecko Heteronotia binoei

Mindst 5 Q og 10 NT - almindelig omkring bebyggelse

Yellowspotted Monitor Varanus panoptes

1 Fogg Dam, 1 Yellow Water og 1 nær Mary’s Crossing, Kakadu NP

Lace’s Monitor Varanus varius

2, rimeligvis denne art, Daintree River - blev af Chris Dahlberg kaldt Eastern Water Dragon

Gilbert’s Lashtail Lophognathus gilberti

Mindst 12 i NT, flere ubestemte firben har rimeligvis også været denne art

Pink-tounged Skink Hemisphaeriodon gerradii

1 Mt. Lewis, Q

Frilled Lizard Chlamydosaurus kingii

3 Merl Camp, Kakadu NP og 1 nordvest for Pine Creek - sidstnævnte rejste sig på bagbenene og foldede manken ud i truepositur for vor bil - i næste sekund Flying Lizzard, ramt af højre forhjul !

Common Dwarf Skink Menatia greyii

1 Ubirr Rock, Kakadu NP

Vi har ikke været i besiddelse af litteratur til at bestemme padder, men følgende er blevet udpeget for os. Bull Frog hørt ved Cassowary House og Brown Frog samt Whitelipped Green Tree Frog ved Red Mill House, Daintree. Turen på Yellow Water gav flere ubestemte frøer samt Green Tree Frog.

Endelig mange flotte sommerfugle, hvoraf Australiens største, Cairns Birdwing blev set på Daintree River.

 


Litteraturliste :

Rejselitteratur :

Lonely Planet : Australia, 10-th edition, 2000

Lonely Planet : Australia, upgrade by internet, August 2001

Lonely Planet : Watching Wildlife Australia, 1-th edition, 2000

Fieldguides :

Pizzey & Knight :Collin’s Field Guide - Birds of Australia, 1997

Slater, Slater & Slater : The Slater Field Guide to Australian Birds, reprinted 1998

Thomas & Thomas :The complete guide to finding the Birds of Australia, reprinted 1999

Wheatley : Where to watch birds in Australia and Oceania, 1998

Swan : A Photographic Guide to Snakes & other Reptiles of Australia, 1996

Croning & Westmacott : Key Guide to Australian Mammals, reprinted 1997

Rapporter :

Andersen, Ulrik : Australia Trip Report Sep-Dec 1999

Bishop, Tom and Carol : A Yank in Australia, July 25 - August 20, 2000

Clarke, Tony : Australia 3rd-25-th August 2000

George, Garry : Eastern Australia October 1999

Goldbach, Rob : Australia July 29 - September 1, 1999

Leonard, John : All the Endemic Species in One Morning, Tasmania, February 1996

Meyer, Susan : Tasmania August 1999

Mølgaard og Madsen : Birdwatching In Australia Sep-Oct 1988

Websites :

www.birdsaustralia.com.au - generel information om fugle

Kingfisher Park : www.birdwatchers.com.au

Cassowary House : www.cassowary-house.com.au

Red Mill House : www.redmillhouse.com.au

Almen søgning : www.yahoo.com.au/

Sydney Pelagic : http://users.bigpond.net.au/palliser/

Daintree River Cruise : http://members.ozemail.com.au/~fnq/daintree/dvta01.html

Seastar II email : seastar2@ozemail.com.au

 

 


Bilag 1.

Singapore 21.‑22. september 2001

af Svend Aage Linderström

Mange vælger at få en god nats søvn på vej til Australien ved at gøre et stop over enten i Bangkok eller Singapore ‑ vi valgte det sidste.

Vi boede på det glimrende Hotel Golden Landmark på hjørnet af Arab og Victoria Street, bestilt hjemmefra, 700,‑ Dkr for dobbeltværelse med morgenmad. Transport til og fra lufthavnen med shuttlebusser 7,‑ S$ pr. næse, ca. 32 Dkr. Al transport i taxi ‑ ingen kostede over 50,‑ Dkr. for en tur. Visum kræves ikke af danske statsborgere.

Første dag legede vi turister og besøgte det arabiske kvarter, Chinatown og hele den renoverede havnefront ved Singapore River og fik kun set fugle i de omkringliggende parker.

Anden dag kørte vi op til den centrale del af øen, hvor der stadig findes jungle og flere spændende vådområder. Dette skulle ses i lyset af, at vi i Australien ville se masser af mangrove, hvorfor vi fravalgte denne biotop.

Vi besøgte Singapore Island Country Club (SICC), der er et kendt sted for Hill Myna, som holder til omkring golfbanerne. Dette sted ligger i forlængelse af Lower Peirie Reservoir (LPR), hvor det bl.a. er muligt at gå en tur på en boardwalk i regnskoven.

Vi kørte ned til MacRitchies Reservoir (MR), som i følge flere af vore kilder skulle være ganske fuglerigt, men skuffede noget. Forkortelsen C dækker over arter set i City.

Crested Honeybuzzard (Pernis ptilorhynchus)  1 LPR

Brahminy Kite (Haliastur indus)  1 C

Whitebellied See‑eagle (Haliaeetus leucogaster) 1 C

Japanese Sparrowhawk (Accipiter gularis) 1 MR

Common Greenshank (Tringa nebularia) 1 C

Rock Dove (Columba livia)  40 C

Spotted Dove (Streptopelia chinensis) 5 C 3 LPR

Redcollared Dove (Streptopelia tranquebarica)  2 LPR

Emerald Dove  (Chalcophaps indica)  1 LPR

Pinknecked Pigeon  (Treron vernans)  1 MR

Redbreasted Parakeet  (Psittacula alexandri)  1 LPR

Longtailed Parakeet  (Psittacula longicuada)   1 LPR

Asian Koel  (Eudynamys scolopacea)  6 C 1 MR

Greyrumped Treeswift  (Hemiprocne longipennis)  2 SICC og 2 LPR

Edible‑nest Swiftlet  (Collocalia fuciphaga)   50 SICC 80 MR

Pacific Swift  (Apus pacificus)   4 C

Little Swift  (Apus affinis)   50 C

Whitethroated Kingfisher  (Halcyon smyrnensis)   2 LPR

Bluetailed Bee‑eater  (Merops phillippinus)   2 MR

Common Flameback  (Diniopium javanense)   1 LPR

Greater Rackettailed Drongo  (Dicrurus paradiseus)  1 LPR

Indian House‑Crow  (Corvus splendens)  140 C 10 SICC 20 LPR 140 MR

Largebilled Crow  (Corvus macrohynchos)   2 MR

Blacknaped Oriole  (Oriolus chinensis)  4 C 2 SICC 2 LPR 3 MR

Brown Shrike (Lanius cristatus)   1 LPR 1 MR

Philippine Glossy Starling  (Aplonis panayensis)  20 C 10 LPR 350 MR

Common Myna  (Acridotheries tristis)  40 Changi Airport 2 C 2 SICC

Javan Myna  (Acridotheres)  300 C 140 SICC 140 LPR 120 MR

Hill Myna  (Gracula religiosa)   1 SICC

Brownchested Jungleflycatcher  (Rhinomyias brunneata)   1 LPR 1 MR

Oriental Magpie Robin  (Copsychus saularis)  1 LPR

Barn Swallow  (Hirundo rustica)   20 SICC 40 MR

Pacific Swallow  (Hirundo tahitica)  40 SICC 30 LPR 120 MR

Strawheaded Bulbul  (Pycnonotus zeylanicus)   4 LPR 2 MR

Yellowvented Bulbul  (Pycnonotus goiavier)   5 C 4 SICC 10 LPR 6 MR

Olivewinged Bulbul  (Pycnonotus plumosus)  2 SICC 2 LPR 2 MR

Abbot’s Babbler  (Malacocincla abbotti)  1 LPR

Striped Tit‑Babbler  (Macronus gularis)   1 SICC

Eurasian Tree‑Sparrow (Passer montanus)   300 C

Forest Wagtail  (Dendronanthus indicus)   1 C 1 LPR

Scarletbacked Flowerpecker (Dicaeum cruentatum)  4 C 2 SICC 4 LPR 4 MR

Brownthroated Sunbird (Anthreptes malacensis)  2 C 4 SICC 4 LPR 2 MR

Purplethroated Sunbird  (Nectarinia sperata)   2 C 2 LPR

Copperthroated Sunbird  (Nectarinia calcostetha)   2 SICC 3 LPR

Olivebacked Sunbird  (Nectarinia jugularis)   2 C 2 SICC 2 LPR

Crimson Sunbird  (Aethopyga siparaja)  2 SICC 1 LPR

Sumpskildpadde sp. (Emydidae sp.)   20 MR

Reticulated Python (Phyton reticulatus)   1 død SICC

Longtailed Macaque (Macaca fascicularis)  16 LPR

Slender Squirrel (Sundasciurus tenius)   3 LPR

Plantain Squirrel  (Callosciurus notatus)  5 LPR

I alt 46 arter

 

Litteratur :

Lonely Planet  : Singapore 5-th edition, 2000

King et al: A Field Guide to the Birds of South‑East Asia, 1975

Earl : Singapore 15‑16 Ocotober 1998, trip report

Toldi : Singapore December 1996, trip report