Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Hvidvinget Korsnæb, hun/female, Danmark 10. august 2011 Foto: Klaus Malling Olsen






DK listen


* Sortnæbbet Gøg (Coccyzus erythropthalmus) - (1/1)

Fund detaljer
Dato:16-10-1970
Lokalitet:Aalling Mose, Grindsted, RB
Antal fugle:1
Dragt:1cy
Adfærd:shot
Finder/indsender:J. Hedegaard Christensen

Fund beskrivelse
SU-rapport 1977-1978.

I Danske Fugle. 26 årgang 1974, hæfte 3-4 Side 182-184 står der:

Sortnæbbet Gøg (Coccyzus erythrophthalmus) for første gang truffet i Danmark

af J. Hedegaard Christensen

En totalfredet fugl blev skudt med luftbøsse 16. oktober 1970 i egnen mellem Varde og Grindsted. Drengen, der skød fuglen, lod den udstoppe. I 1974 udlånte han præparatet til en bekendt, der igen tog det med til undertegnede, idet han stillede mig spørgsmålet: Er det ikke den fugl, som i "Europas fugle" benævnes Gulnæbbet Gøg (Coccyzus americanus)?

Det var givet, at det måtte dreje sig om denne art eller Sortnæbbet Gøg (Coccyzus erythrophthalmus). Fuglen har klatrefod og gøgenæb. Den er lidt mindre og slankere end vor hjemlige Gøg, brun på isse, nakke og ryg med let rødbrunlige svingfjer. Hele undersiden er hvidliggrå. Ang. halen se længere nede.

Begge de nævnte fugle yngler i Nordamerika. Det er trækfugle, der normalt overvintrer i Sydamerika. Begge arter har enkelte gange vist sig i Vesteuropa. Den Gulnæbbede er én gang tidligere truffet i Danmark, hvorimod den Sortnæbbede iflg. "Europas fugle" hidtil kun er truffet på de Britiske Øer, i Frankrig, Tyskland og Italien.

Havde fuglen været udfarvet, ville bestemmelsen være ligetil ifølge halens underside (Se "Felthåndbog over fuglene i Europa" samt "Birds of North America", hvilken sidste bog har de bedste illustrationer). Men det er givet, at der er tale om en ung fugl. Halefjerene er så at sige ensfarvet gråbrune. Kun i en bestemt lysvinkel kan man ane ca. 10 mørkere tværstriber på under siden. Jeg har pr. brev med detaljeret skildring forelagt American Museum of Natural History spørgsmålet. Man siger bl.a., at den Gulnæbbede "altid" (museets anførelsestegn) har en hale med store, hvide pletter - således som billederne i den tilgængelige litteratur viser - mens den Sortnæbbede har små, utydelige pletter.

Witherby's "Handbook of British Birds" siger herom, at ungfuglene hos den Gulnæbbede har halefjer, der ikke er så sorte, og hvis hvide spidser ikke er skarpt afgrænsede som hos adultfuglen. Om ungfuglen hos den Sortnæbbede siger samme bog, at halefjerene er uden eller med meget utydelige mørke tværbånd på undersiden, hvilket sidste stemmer helt overens med præparatet.

Hertil kommer, at American Museum om næbbet siger: "Den unge Sortnæbbede har et delvis gult undernæb". Dette er også tilfældet på præparatet. Adultnæbbet er, som navnet siger, helt sort.

Ud fra disse oplysninger skulle der ikke være nogen tvivl: Det drejer sig om et ungt eksemplar af den Sortnæbbede Gøg, der hermed for første gang er truffet i Danmark. Fra den unge mand, der udførte den beklagelige handling, foreligger det udsagn, at den sad i en birk i en mose og virkede træt. Flere småfugle skældte ud.

SUMMARY: A young bird of Black-billed Cuckoo (Coccyzus erythrophthalmus) was shot by a boy on October 16 1970 in Jutland between Varde and Grindsted. Until now this bird has been seen in Great Britain, France, Germany and Italy, but never in Denmark. It breeds in North America.

Billede: Information: Kom.: Dato: Hits:

Der er ingen billeder i galleriet som opfylder de angivne søgningskriterier!
 



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.098 sek.
til toppen