De sidste par år er arten blevet set regelmæssigt i landene syd for os, og det har så småt været ventet, at arten vil dukke op i Danmark også. Dette er imidlertid ikke sket, men i år skal det være...
For en lille uges tid siden sås en fugl nær Hamburg og nu melder Belgien om flokke af 10, 18, 60 og 90 eksemplarer i den seneste tid jf. Dutch Birding Association!
Det lavtryksagtige vejr i den kommende femdages periode er godt nok ikke oplagt til rovfugleobs, men tirsdag og torsdag ser det ud til at holde tørt med temperaturer på lidt over 20º C.
Et oplagt sted, hvor en eller eventuelt flere Gåsegribbe kunne dukke op, er selvfølgelig Skagen, men andre gode bud kunne være Møn, Thy, Djursland, Als eller måske ved en død gris et sted i Midtjylland?
Grib chancen og kig op.
Artiklen er senest opdateret: søndag 17. juni 2007 kl. 22.10
I betragtning at af over 90 gåsegribbe i en skrue vel er temmelig sensationelt alle steder udenfor Spanien, er det begrænset, hvor meget jeg har kunnet finde om historien på nettet. Er der nogen, der ligger inde med yderligere oplysninger?
I slutningen af oktober 2005 var jeg og fruen til en kongres i Biarritz i det sydvestligste Frankrig.
Søndag var fridag, og vi begav os til et nærliggende bjerg, til hvis top en tandhjulsbane, som jeg husker den fra barndommens ferier i Schweiz, futtede os op. Deroppe blev vi - til min udelte forbløffelse (bemærk årstiden!!) - "omsvævede" af op til 90 gåsegribbe den udslagne dag. Fruen var nærmest i ekstase over nærheden, disse prægtige vingefang, kunne beses; man kan ikke få nok af den slags plusser på ekskursionsregnskabet. Så kan man tillade sig et par stroppeture efter stendrossel, murløber o. lign. en anden gang og stadig have balance...
Nå, men dette blot for at fortælle, at der åbenbart er flere gåsegribbe i omløb end ved Monfragüe. Og i luftlinie er det jo blot et par dagsrejser, før Skelbækken passeres. Så ud på bakkerne med overkørte hunde, katte og grissebasser!
Hej Anders,
nu ved jeg ikke hvad du trods alt har fundet på nettet, men et foto af en stor skrue gribbe fra Mater i Belgien den 17/6 kan ses på den hollandske hjemmeside som Rune henviser til ovenfor.
Hej Alex,
jeg havde også fundet fotoet af den enorme skrue, men havde håbet at der fandtes en beretning om omstændighederne et eller andet sted.
søren poulsen skriver mandag 18. juni 2007 kl. 18.28
Hej Anders
Jeg undrede mig også over en så stor flok gåsegribbe. Lidt søgning på nettet gav dette resultat om flokken: http://flanders-inside.skynetblogs.be/tag/1/vogels
Det står OGSÅ på engelsk! Hvis det er rigtigt hvad der står i bloggen, er det da noget af en foruroligende melding...
John Faldborg skriver mandag 18. juni 2007 kl. 19.41
Utrolig historie - hvis det holder hvad Søren Poulsen's glimrende link fortæller; hvad det sikkert gør.
Så vejen frem er nu at bilde belgierne ind, at hvis de ophører med at fodre gribbene, så flyver de hjem igen. Mens VI så - i virkeligheden - håber på at hele flokken flyver nord på istedet.
Hvis stenbukken allerede er gået i rimelig forrådnelse og vinden går i nord, skulle det velnok kunne lykkes, :-)
Ja baggrunden for Gåsegribbe-udvandringen mod nord er virkelig ærgelig :-(
Ifølge Dutch Birding Association er der set over 130 fugle i Holland i dag, dog er der muligvis gengangere i mellem. Nu bliver det spændende, om fuglene herefter flyver videre mod nordøst og Tyskland og Danmark!!
Følg eventuelt udviklingen i Tyskland på Club300.de.
Hvor bliver man trist i låget af den slags tumpetheder.
Kan nogen af de proffe birdere fortælle, hvad man skal have af tilladelser for at fodre rovfugle i Danmark om vinteren ;) og om det evt. kunne lade sig gøre at gøre om sommeren også, evt. under sydligere himmelstrøg?
Og var en sådan sag i virkeligheden ikke een, der var oplagt for DOF lige at gøre den spanske pendant opmærksom på?
John Faldborg skriver mandag 18. juni 2007 kl. 22.02
HMH skriver:"Hvor bliver man trist i låget....."
Sjovt nok - eller måske trist nok? - har jeg det stik modsat.
søren poulsen skriver mandag 18. juni 2007 kl. 22.16
Hvad mener du? Som det står nu, opfatter jeg det som om du synes det er sjovt, at gribbene sulter, men det er vel en misfortolkning af dit svar? Eller er det en sarkastisk kommentar ;-)
Spanien har för ett par veckor sedan beslutat att medge undantag från
EU-regeln att döda djur inte får läggas ut i naturen. Detta för att spanska
bönder och djurhållare oroat sig för att gamarna skall ge sig på levande
djur i brist på as. Det finns alltså åter hopp för Europas största
rovfågelpopulationer! Få se om gåsgamarna hinner till Skåne innan de inser
att det åter finns mat hemma.
Det er jo en grib' ende historie med disse gåsebasser. Lad os håbe de snart frekventerer DK
John Faldborg skriver tirsdag 19. juni 2007 kl. 19.15
Hélt enig.
Jeg kan se at vor top-humoristiske naboer allerede "undrer på hur man reagerer" når 50-60 gåsgam'er lander i trädgården for overnatning, :-)
søren poulsen skriver onsdag 20. juni 2007 kl. 08.38
Så kom der også et lille indslag ud af gribbene på DR-update: http://www.dr.dk/NETTV/Update/2007/06/19/20070619212716.htm
Jeg brugte Søren Poulsens link fra 18. juni og stillede følgende spørgsmål: "Do you know if anybody try to influence the authorities in Spain?".
Jeg fik følgende svar:
"Yes, the Flemish nature organisation immediately contacted the Flemish representatives in the European commitee to put it on the agenda. Europe is not responsible, they say, because in the law on contageous cattle diseases there IS an exception foreseen for Spain. Muladares can stay open, lots of efforts are done for protecting vultures, they can not be undone by another law. It is this company who processes slaughter remains and dead animals that has misused an European law. The Spanish nature organisation in Aragon has used the visit of the Griffon vultures in Belgium to put the dramatic situation of the vultures in the attention again. It was already in the news there yesterday. Media attention can do wonders. I certainly hope so.
Meanwhile, Bird Protection Flanders has put some slaughter remains in a pasture to feed the vultures so that they can regain strenght again to travel back. They have however not eaten it yet, probably because there are too many people around."
Merete Crone skriver fredag 22. juni 2007 kl. 06.29
Hvis der tilfældigvis er spanskkyndige fuglekiggere til stede, kunne det måske være en ide at deltage i de spanske 'Gribbedage' i Cáceres i juli.
(se evt: http://apliweb.uned.es/cverano/cursos.asp?idcurso=019)
Det er 3. gang de afholdes. Jeg var med for 3 år siden, men har fået meldt mig til en doftur på samme tid, så jeg kan ikke deltage i år.
Det handler netop om, hvad man gør, ikke kun i Spanien, men i hele Sydeuropa for at hjælpe gribbene. Sidst var der 7 nationaliteter til stede (incl mig som eneste dansker) og der var nogle virkelig gode (men også sprogligt vanskelige - alt foregår på spansk) oplæg og diskussioner - og ekskursioner.
John Faldborg skriver fredag 22. juni 2007 kl. 15.28
Et indslag i tysk tv's nyheder sent torsdag aften viste, hvordan man i Flandern lægger store mængder kød ud til Gåsegribbene. Og det på trods af at en repræsentant fra den belgiske pendant til DOF flere gange i indlægget fortalte, at det var imod foreningens vilje og ønske, samt at det skulle man ikke gøre !!!
Helt enig de burde ikke ligge kød ud til Gribbene for så er der jo chance for at de bliver dernede i stedet for at komme op til os. He he.
Et oplagt sted er jo som også nævnt på Als eller nærmere Sydals, da mange af de trækkende rovfugle vi ser hernede kommer over fra det store naturreservat Gelting Birk. En stor odde syd for Kegnæs. I svag vind går fuglene altid midt over Kegnæs og derved kan de så bl.a. ses fra Vibæk strand hvor man har udsyn over den nordlige del af Kegnæs. Med lidt mere vind fra vest forskubbes fuglene ud til Kegnæs drej. I begge tilfælde især hvis der er god termik, så ses der altid trækkende rovfugle over området. En lille oplysning til dem der vil holde ferie hernede eller bare laver en smuttur herover til. Her sidst i juni er der jo ikke ret mange trækkende rovfugle, men jeg tror nu på at der sagtens kan dukke noget spændende rovfugle ting fra den store odde i Tyskland. Bare her så sent som d.19.6 havde jeg ved Vibæk inden for en time en adult havørn, 4 hvepsevåger, en lærkefalk og 5 med flyvende lokale musvåger.
I alt 5771 rovfugle er der i dette forår set på Als, hvoraf størstedelen er set på Sydals. Så chancen for at se en Gåsegrib eller to er stor. Hilsen Dennis
Kære Merete Crone.
Jeg har prøvet at gå ind på linket, du skrev - som må være Cursos de Verano's hjemmeside -
men kommer ikke igennem. Vil du venligst skrive den igen?
kan meddele jer at jeg gennem intensiv hollandsk og belgisk avislæsning har erfaret at disse fugle ikke kan lide åbent vand/hav-flodudløb.
dette bremser deres rejse mod nord. de sidste rapporeter derfra er de er væk igen på nær en enkelt der sad i et træ med en dyreambulance holdende ved siden af.
grunden til deres tilstedeværelse er de flyver snild et par hundrede km om dagen og der hvor de kommer fra forbød EU udlægning af kadavere.
de hollandske ornitologer er selvfølgeligt glade for at registrere fuglen men ved den ikke kan overleve dernede..
der var tale om en flok på hhv 60 og 90 individer...
et af de misforståede afhjælpningsforsøg var at lægge 200 kilo hakket svinekød ud i en mark...
det skabte røre blandt svineproducenterne...
jo- fuglene vakte opsigt i NL men hører hjem sydpå... der er ikke naturlige kadavre nok til dem i holland.
April: enkle exp. tæt ved Mainz i Rhinland-Pfalz, i nordlige Schwarzwald, i Bayern, i Slesvig-Holsten
og ved Celle i Nedresaksen
Maj: 22 exp ved Haigerloch-Stetten i Baden-Württemberg
15/6: Köterberg ved Hameln, sydlige Nedresaksen: 30 exp. kom nordfra. Den næste dag var der stadig 1o, som derefter fløj mod syd.
19/6 ca kl 16.: 13 exp. over Niederweimar (Hessen), fløj senere mod syd
20/6: 1 exp. i Ruhrdistriktet
21/6: ca. 17-20 exp. i Grünhainichen (Saksen)
22/6: 22 exp. over Mönchengladbach
23 /6: 3 exp. ved Marschacht ved Elbefloden, fløj mod nord. 3 exp mellem Seckach og Bödigheim i Baden-Württemberg ca. kl. 11:45 Uhr
25/6, kl 18:30 fløj 1 exp. ove Kölns indre by mod sydvest
Derudover blev de r i ugen inden den 23/6 rapporteret op til 50 exp. fra Geneve i Schweizen og den
29/6: 1 exp i Bieszczady bjergene i Polen, den fløj mod syd
jeg mener helt sikkert at have set en flok gåsegribbe på 9 stk.
en tidlig morgen ca. kl 7.3o d. 20 juni
2007 over bjergby ved hjørring.
min kone og jeg troede først, at det var en flok traner, men på grund af den lyse korte hals, er vi ikke i tvivl. Det var gåsegribber.
René Rantzau skriver onsdag 4. juli 2007 kl. 10.21
Er det ikke Meget tidlig på dagen ???? I syd europa er de først på vingerne ved 09-10- tiden når solen har varmet klipperne op så de kan svæve på de varme opvinde:
Nordlige Danmark kl.07.30, De må virkelig være stået tidlig op ??????
Check venligst www.dutchbirding.nl "recent sightings" ser ud til at der har været gåsegribbe ved Nordstrandischmoor vadehavet nord for Hamborg.
Spændende og temmeligt tæt på Danmark, checkning af fåreådsler i marsken er måske en god ide??
Med venlig hilsen
FSH
Og endnu en fra Tyskland, delstat Nordrhin-Vestfalen, Münster-området. Den 12. August henimod kl. 12.15 Uhr så to "pålidelige iagttagere" en lammegrib ved Petershagen-Döhren (amt Minden-Lübbecke).
En gåsegrib den 18. juli 2007 ved Egenhausen /Schwarzwald. Formentlig den samme blev opsamlet mellem Walddorf og Egenhausen ved Altensteig i amtet Calw i Schwarzwald den 21. juli og bragt til NABU-fuglebeskyttelsescentret i Mössingen, hvor den plejes af medarbejderne. Det unge hundyr vejede 5,4 kilogramm - normal er ca. 7.
Det skal sættes ud, så snart det er på hægterne igen.