Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Danmarksrekord af Hvidskægget Terne

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 22. maj 2012 kl. 00.00. Læst 2387 gange
Danmarksrekord af Hvidskægget Terne

Tirsdag den 21.maj 2012 skulle byde på en tangering af Danmarksrekorden af Hvidskægget Terne, idet Alex Sand Frich fandt 4 fugle ved Kongens Kær, Vejle.

På DOFcall kom den 15.50 følgende besked:

man 15.40- hvidsk. terne 4 fu kongens kær vejle asf

Beskeden kom samtidigt med, at jeg var på vej ud i bilen for sammen med Søren Nygaard at køre til Margrethe Kog for at lede efter den (de) Hvidskæggede Terner, der var meldt ud fra Margrethe Kog de forrige to dage.

Med ASFs udmelding stod valget mellem af lede efter en ny SJ-art eller med sikkerhed få opfrisket mit 14 år gamle DK kryds. Valget var påfaldende let og i stedet for at tage motorvejen mod syd tog jeg turen mod nord.

Jeg ankom til Kongens Kær som nummer 3. Udover ASF var John Mikkelsen (MIK) ankommet. Han havde gang i kameraet og han kan ved min ankomst fremvise glimrende billeder af fuglene.

En enkelt fugl ses ret hurtigt og mens jeg kiggede på den berettede ASF om fundet, der blev gjort lige efter fyraften. Oprindeligt var planen at se, hvorvidt den næsten allestedsnærværende Stylteløber også kunne findes i Kongens Kær, men en terne i østenden af Kongens Kær fangede ASFs opmærksomhed. ASF beretter således:

Kort efter ankomsten kl. 15.40 ser jeg en terne raste på en pæl langt mod øst i kæret. Jeg ser den lige bagfra. Som i et glimt drejer den hovedet og her synes jeg at ane et ret kraftigt rødt næb og hvid kind. Tænker at det nok er en fjordterne, men fastholder fuglen da jeg synes resten af fuglen mere ligner en moseterne. Tjekker for røde ben, men det synes jeg ikke den har, og jeg når da også lige at tænke om det så kan være en sortterne da den letter - og så faldt tiøren på plads. Så den havde jo nok røde ben selv om jeg ikke kunne se det. Jeg følger fuglen og i løbet af et halvt minuts tid står det klart at der er 4 fugle.

Mens jeg står i tårnet dukker flere af de lokale op. Tommy Kaae (TK), Boris Schönfeldt (BS), Peder Nygaard Nielsen (PNN) og Morten Hechmann Andersen (MHA) kommer til og de får alle set de 4 fugle. TK og PNN går ned på stien langs breden for at se fuglene lidt bedre.

Vi andre blev stående i tårnet og da alle 4 fugle var samlet på en af øerne, forsøgte jeg at løbe ned for at tage et billede af hele flokken. Det mislykkedes desværre, da de nåede at lette inden jeg fik taget et billede af dem. Retur til tårnet, hvor vi stod og snakkede lidt. De andre kunne fortælle, at de nåede at se parring mellem to af fuglene samtidigt med at jeg forsøgte at tage billeder. I sammen moment fik ASF et opkald fra søbreden, da de kan se ikke bare 4 fugle, men hele 6 fugle!!

Vi andre talte efter og det stod straks klart, at parringen med det samme havde båret frugt, da flokken var vokset fra 4 fugle til 6 fugle! Dermed var tangeringen af Danmarks største flok en realitet idet der kun én gang tidligere er set 6 fugle sammen i DK. Det var den 10. maj 2008, hvor en flok på blev set ved Vejlen, Tåsinge. Efter få minutters rast trak de øst og de blev senere samme dag set ved Maribosøerne, hvor de rastede i minimum 2 timer.

Flere af de tilstedeværende får Hvidskægget Terne som ny art. Blandt andet PNN. Lidt ufrivilligt trak han dog det i langdrag. Da han fik opringningen fra ASF hørte han beskeden som Hvidvinget Terne, så i stedet for at køre til Kongens Kær for at få Hvidskægget Terne som ny art valgte han at køre til Uldum Kær for at finde sine ”egne” Hvidvinget Terner. ASF var lidt forundret over den melding, men hvis det var det han ville, så var det vel sådan, at det skulle være. Det var først da PNN fik et opkald fra TK at PNN fandt ud af, at han var i gang med at kvaje sig gevaldigt.

Dagens fugle var årets anden nye ædelart for ASF idet han tidligere i år også fik Hvidvinget Korsnæb på ædelartslisten. Fuglene var ligeledes art nr. 187 for Kongens Kær, der udover Hvidskægget Terne også har arter son Gråmåge, Hvidvinget Måge, Nordisk Lappedykker, Amerikansk Krikand og Sorthovedet Måge på artslisten. Derudover kan der opleves op til 2.000 Hættemåger på lokaliteten og med ca. 130 Sorthalsede Lappedykkere i kæret udgør det uden tvivl en af artens kerneområder i Danmark.

Trods et enormt potentiale er Kongens Kær endnu ikke så kendt, da lokaliteten er forholdsvis ny. Lokaliteten ligger lige i udkanten af Vejle by og er etableret i 2008-2009 som et projekt mellem Skov- og Naturstyrelsen og Vejle Kommune.

Men som skrevet tidligere, så var det ikke kun Kongens Kær, der kunne melde om Hvidskægget Terne.

Der er således lørdag set to fugle i Rickelsbüller Koog lige syd for Margrethe Kog og ifølge DOFbasen er minimum den ene set i Margrethe Kog søndag aften.

Derudover har Brabrand Sø også meldt Hvidskægget Terne i dag. Tilsyneladende er det ikke kun PNN, der har udfordringer med Hvidskægget Terne contra Hvidvinget Terne. Den første DOFcall fra Brabrand lød således:
mandag 19.45- brabrand sø Ø-ende hv.ving terne 2-3 ssk mbl
22 min. Senere blev den dog korrigeret, idet en ny DOFcall med følgende ordlyd blev sendt ud:
man brabrand sø Ø-ende,19.45- hvidskægget terne 2-3 ssk mbl

Næsten samtidigt med at fuglene ses i Brabrand meldes der igen om 4 fugle i Kongens Kær. Der kan så spekuleres i, hvor mange fugle der reelt er i omløb. Kan der være set 4 fugle i Kongens Kær, der så fik besøg af to nordtrækkende Hvidskæggede Terner fra Margrethe Kog, der efter et par timers ophold fortsatte turen nordpå til Brabrand Sø, hvor de ses i nogle timer for derefter igen at forsvinde? I teorien muligt, men i praksis?

Men der er ingen tvivl om, at med både Stylteløbere og Hvidskæggede Terner (samt minimum 3 Hvidvingede Terner) i omløb, så er der al mulig grund til at holde med de lokale vandhuller.

ASF spekulerer i om de ekstra to fugle hele tiden kan have stået på den lille flydeø, hvor parringen blev set og dermed være overset. Personligt tvivler jeg på det, da jeg lige inden parringen med sikkerhed kun så de 4 fugle på øen og det var de 4, der fik mig til at forsøge at tage et billede af dem. Men derfor kan de to andre sagtens have været på vingerne et andet sted i kæret.

Fotos af dagens fugle ses her.
Personer, der har krydset Hvidskægget Terne på deres Netfuglliste ses her.
De tidligere danske fund ses her.



Fra venstre mod højre: ASF, MHA, BS, PNN og MIK. I baggrunden anes lidt af Kongens Kær.




Fra venstre mod højre: MIK, PNN, ASF og BS i det flotte udsigtstårn ved Kongens Kær.

Artiklen er senest opdateret: tirsdag 22. maj 2012 kl. 00.02

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.047 sek.
til toppen