Artiklen er tilføjet af KRN tirsdag 7. juni 2005 kl. 14.50. Læst 3522 gange
Af Peter Søgaard Jørgensen
Blåstjert 2k han død ved Blåvand Fyr 6. juni 2005
Som sædvanlig startede dagen 1 time før solopgang med at åbne net. Efter nettene i stationshaven gik turen op i fyrhaven, hvor nettene der blev åbnet. Fyret skulle lige tjekkes inden jeg gik ned og fik lidt morgenmad. Her er der før fundet fyrfalden Stribet Græshoppesanger, men efter sparepæren er blevet introduceret er det meget få fugle der lider den skæbne.
Halvvejs rundt om fyret ser jeg en småfugl med orange flanker liggende på jorden. Da jeg vender fuglen om skinner en blå overgump og hale igennem og jeg tror knapt mine egne øjne, BLÅSTJERT!
Fuglen er stiv som et bræt og har givetvis ligget død længe.
Bent får et morgenkald og han kommer ud og ser fuglen, samtidig måler og vejer vi den. Ud fra både den relativt lange vinge (80mm), de blå små og mellemste dækfjer samt kloakken kan det ses at det drejer sig om en 2k han.
Fundet er blot det andet forårsfund i DK, første er fra maj 1976, hvor en hun sås på Saltholm.
Danmarks ottende fund udgør også det andet fra blåvandsområdet. Det første fund gjaldt en hunfarvet fugl set mellem 6 og 9. oktober 1994.
Blåstjerten er blot den sidste fugl i rækken af sjældenheder de sidste 12 dage ved Blåvands Huk, med Iberisk Gransanger (27. maj), Hvidrygget Ryle (28.-29. maj), Hætteværling (28. maj) og nu altså Blåstjert (7. juni). Men foråret er ikke slut endnu...
Artiklen er senest opdateret: onsdag 8. juni 2005 kl. 11.36
Kommentarer:
John Faldborg skriver tirsdag 7. juni 2005 kl. 18.39
- Foråret er ikke slut, og efteråret er i fuld gang, så du skal bare tage for dig af retterne!
Ærgeligt med den Blåstjert, men jeg kan næsten høre Bent i baggrunden sige, "Det vigtigste er, at den er registreret!"
Spændende fund, selv om den desværre var død.
Jeg er sikker på at Zoologisk Museum meget gerne vil have sådan et dødt kræ til de videnskabelige samlinger, hvor både skind, skelet og DNA kan konserveres og gemmes for eftertiden.
Husk det når I finder døde fugle. Mange halvsjældne og sjældne bliver desværre aldrig indsendt til museet, men går i stedet kødets gang. Og det er jo i grunden synd og skam.
mvh
Knud Flensted