Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Amerikansk Sortand ved Grønningen, Blåvand

Artiklen er tilføjet af MBH torsdag 3. februar 2005 kl. 18.25. Læst 4984 gange
Amerikansk Sortand ved Grønningen, Blåvand

Her til eftermiddag fandt Henrik Knudsen Danmarks 3-5. fund af Amerikansk Sortand Melanitta nigra americana ved Grønningen, Blåvand. Racen adskilles primært fra vores almindelige Sortand på hannens næb, idet mængden af gult på næbbet er meget større og dermed mere udbredt på den amerikanske race end på vores hjemlige nigra. Endvidere er næbformen et vigtigt kendetegn.

Fuglen blev set sammen med et par hundrede Sortænder i tidsrummet 16.40 – 17.10, hvor den rastede 500 meter fra land. I lighed med den Amerikanske Sortand, der også gæstede området i perioden 26-30.03.2003, vil den aktuelle fugl sikkert kunne genfindes blandt de tusindvis af Sortænder, der raster i området. Henrik Knudsen var ligeledes gerningsmanden bag ovennævnte fugl og dagens individ blev fundet i en eftersøgning efter Brilleand. Om det drejer sig om samme fugl som i 2003 kan der kun gisnes om, men muligheden foreligger.

Amerikansk Sortand er fortsat "kun" en race, men den er blandt de racer som mange med tiden forventer ophøjes til art, nøjagtigt som det skete for Amerikansk Krikand. Racen er fortsat en stor sjældenhed i Europa og ikke overraskende er de fleste fund fra Storbritannien.

Fundet kan blive det tredje fund for Danmark, idet der udover ovenstående fugl også er godkendt en fugl fra Øster Hedekrog, Samsø (ÅH) 27.4 – 7.5. Denne fugl blev fundet af Kurt Christensen og Svend Dybkjær.

Udover de godkendte fund er der meldt om en fugl fra Horsens Nørrestrand 14.08.2004 samt en trækkende fugl fra Gilleleje 22.09.2004. Det vides ikke om begge er tilsendt SU.

I Storbritannien forefindes der 7 godkendte fund til og med 2002. Holland har 3 fund (26-28.12.1954, 02.11.1967 og 19.11.1977) og Spanien min. 1 fund. Der skulle også være godkendt 4 fund fra Sverige, hvoraf de to første er fra Segerstad 18.10.1994 og Mellbystrand 21-22.10.1996. Fra Finland skulle der være godkendt en trækkende adult han ved Sommerø 3/5 - 1998.

Billeder af de to godkendte danske fund kan ses her.

Artiklen er senest opdateret: torsdag 3. februar 2005 kl. 18.27

Kommentarer:

Morten Bentzon Hansen skriver lørdag 12. februar 2005 kl. 18.50

De fleste har nok bemærket, at også Samsø melder om Amerikansk Sortand.

Nærmere om fundomstændigheder og billede af den aktuelle fugl kan ses på Samsøs Fugle. Klik på Her og nu.




Kim Fischer skriver søndag 13. februar 2005 kl. 09.37
Nu er billedet ikke helt skarpt på Samsø-fuglen, men det ser for mig ud som om næbformen ikke holder til en americana! Det ser ud som om den har en almindelig sortandeknop, hvoraf en del er gult. Den slags forekommer. Der er endda et engelsk fund af en fugl med helt gul knop. Bedre fotos eller en præcis beskrivelse af næbformen ville være ønskelig.


Alex Sand Frich skriver søndag 13. februar 2005 kl. 10.19
Fundet Kim referer til ovenfor kan være et fra Merseyside i England den 18/2 1979. Dette fund er beskrevet i British Birds, december 1989 side 616-618.
mvh
Alex Sand Frich


Kristoffer Hansen skriver søndag 13. februar 2005 kl. 13.16
Synes som Kim Fischer også at den ser mærkelig ud. Der er godt nok meget orange, men ud fra billedet på samsøs fugle virker formen på knoppen forket. Den er langstrakt og der den buler indad på midten. Amerikansk orange knop er mere som overmoden appelsin placeret ind til hovedet på næbbet. Se billederne i galleriet og sammenlign. Desuden ser det grangiveligt også ud som om der er sort ved næbfæsten, noget amerikansk i følge fif ikke skulle have. Flere billeder samt en beskrivelse af fuglen vil være ønskelig.

De bedste hilsner

Kristoffer


Mogens Wedel-Heinen skriver mandag 14. februar 2005 kl. 08.49
Tak for gode kommentarer. Fundet er nu rettet til "afvigende Sortand" på Samsøs fugle.
Hvad er "årsagen" til det atypiske sortandenæb? hybrid?
En sortand i et havnebassin er vel heller ikke helt normalt.
Hvor finder jeg British Birds dec. 1989?
mvh.
Mogens Wedel-Heinen, Samsøs fugle


Kim Fischer skriver mandag 14. februar 2005 kl. 13.39
Ja, vi lærer allesammen hele tiden. Men det er jo grunden til, at det bliver ved med at være sjovt at se på fugle!

"Årsagen" er almindelig afvigelse. Som hos så mange andre arter er farver, ligesom størrelse, form m.m. variable. Denne variationsbredde er selve kernen i/grundlaget for evolutionen.

At den søger ind i et havnebassin kan skyldes, at den er olieramt, syg eller anskudt.

mvh Kim.


henrik knudsen skriver mandag 14. februar 2005 kl. 17.15
Jeg har lige set de fine dokumentationsfotos af samsøfuglen. Uden at lyde for hård er der absolut intet udsædvanligt ved denne fugl, hverken hvad angår farve eller næbform. Det er efter min mening en meget typisk Eu. Sortand.

Med venlig hilsen

Henrik Knudsen.


Erik Kramshøj skriver onsdag 16. februar 2005 kl. 21.44
Undskyld den sene deltagelse, har været ude at rejse og checker først iagttagelsen nu! Skulle jeg nok ha' gjort lidt før, idet jeg i april måned sammen med Jørgen Hulbæk på Skagen Nordstrand observerede en sortand á la den som fotografiet viser og sms'er den ud som sortand med karakterer af americana. I en diskussion med Knud Petersen gør hen mig imidlertid opmærksom på iagttagelsen som er beskrevet af Alex ovenfor og supplerer den ydermere med en fra Birding World (kan ikke huske om det var samme fugl). Begge disse tidsskrifter konkluderer at det er en farveafvigelse af sortand. Mere interessant end egentlig skuffende...


Peter Hedegaard Kristensen skriver torsdag 3. marts 2005 kl. 18.53
Som en lille bemærkning til Blåvandsfuglen, bemærkede både HKn og jeg, at denne fugl havde en lidt anderledes display end de nærliggende sortænder. Når hannerne kæmpede/lavede display havde "Americanaen" altid åben næb, hvilket vi ikke har set hos nigra. Dette fik mig til at skrive til USA, for at høre om dette er typisk for "Amercana", hvilket det viser sig at være, og hunnen skulle ofte gøre det samme.
De går ikke så meget op i splits derovre, så de havde ikke nogen holdning til dette. Uanset hvad, var det en stor oplevelse at se den.


Niels Jørgen Larsen skriver fredag 4. marts 2005 kl. 14.27
Hej Peter, det må være en speciel gruppe amerikanere du har været i kontakt med, jeg tror ikke der er en udbredt mangel på interesse for splits:)

Mvh
Niels Jørgen


Rasmus Strack skriver fredag 4. marts 2005 kl. 16.30

Det med det åbne næb, var iøvrigt også noget den første am.sortand i blåvand praktiserede ivrigt.

Mvh RS




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen