Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Hvidøjet And i Klydesøen

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 5. oktober 2004 kl. 19.59. Læst 1702 gange
Hvidøjet And i Klydesøen

Det er godt nok et stykke tid siden at vejret har artet sig som vi gerne ville, men Troels Eske Ortvad var af den overbevisning at der var vingebånd på amager, og at vi (han og jeg) skulle finde dem i dag.

Efter at vi havde travet Dragør og Søvang ned, besluttede vi at tage et sidste kig ved Klydesøen, man ved jo aldrig. Troels var stadig overbevist om at der var vingebånd at finde, så han gik i krattet mens jeg satte mig i det sydlige tårn.

Da klokken blev 12.40 råbte han op i tårnet at han ville begive sig mod bilen, men da jeg lige havde fundet en dykand jeg ikke kunne bestemme, bad jeg ham komme op i tårnet. Anden lå og svømmede med en Taffeland, på ca. 500 meters afstand i et halvt dårligt lys. Da den blev træt af selskab, stillede den sig op på en sten, og TEO indfandt sig samtidigt i tårnet. Vi kunne nu begge se anden stå og pudse sig på stenen, men langt fra godt nok til at bestemme den, da den stod med front imod os. Efter ca. 10 minutter lagde den sig igen i vanden, og svømmede ivrigt rundt. Her kunne alle detaljer ses, hvid undergump, mørk ryg, rødbrunligt vaterede flanker, rødbrunt hoved og den klassisk høje "runde" hovedform, der toppede bag øjet, og den "flade" nakke. Nu manglede kun en ting, det hvide vingebånd, fuglen var utroligt hjælpsom og blafrede et par gange med vingerne og sagen var klar.

Sidst anden sås var i dykandefolkken 500 meter nordvest for tårnet, vi var på dette tidspunkt inde i reservatet med Rune Bisp Christensen, der har tilladelse til at gå ind med følge.

Jeg anser at der er en rigtig god chance for at fuglen bliver i området, da antallet af dykænder p.t. er meget stabilt.

Mvh

Rasmus Strack

Kommentarer:

Rune Bisp Christensen skriver torsdag 7. oktober 2004 kl. 09.07
Jeg havde planlagt en caretaker optælling af reservatet og ankom til Sydtårnet ca. 13:20, her fik jeg nyheden om den hvidøjede and, desværre var den kort forinden svømmet ind bag en sivbræmme, men RS & TEO havde kontrol over hvor anden var "forsvundet" hen.
Da anden ikke viste sig og der jo altid er lidt usikkerhed omkring Hvidøjet and, besluttede jeg at invitere de to herrer med i reservatet, som ekspertbistand.
Her skal det nævnes; at jeg i kraft af mit caretaker arbejde på Vestamager har en eksklusiv aftale med skov og naturstyrelsen (Jægersborg) omkring færdsel i reservatet.

Vi gik ca. 500 m langs diget, og ganske rigtigt lå der 100-150 m ude, mellem Trold-, Taffel og Knaræn-der, en dykand med en meget karakteristisk rødbrun næsten trekantet hovedform, basunkinder og helt uden den mindste antydning af top som troldænderne, vi havde på tidspunktet fint medlys på fuglen, flankerne var rødbrune og tværvatret, oversiden mørk næsten sortagtig, undergumpen hvid, fint afgræn-set af sort, brystet mørkt, næbbet var ret langt, og som prikken over i'et, mørkt øje med hvide øjenlåg.
Sagen var rimelig klar; Hvidøjet and, 1K.

Efter ca. ti min lagde den sig med næbbet under vingen, og vi forlod reservatet igen. Jeg gik i tårnet og RS & TEO trillede hjem (arbejdsramte).
Ca. 15:20 kom de første "Hitjægere" (munken + PB + 4), her lå anden ca 4-500 m ude, stadig med næbbet under vingen, men kl. ca. 16 begyndte den røre på sig, den svømmede lidt rundt, stillede sig op på en sten og pudsede fjerdragten, her sås så det hvide bugskjold. efter nogle minutter på stenen, måtte den vige pladsen for en gråand, den hvidøjede svømmede længere ud i søen for til sidst at lette og flyve, heldigvis kun ca. 20 m. lavt over vandet før den lagde sig igen, her sås de fine hvide vingefelter, der var lidt diffuse helt ude i hånden. Nu lå anden på ca. 7-800 m afstand VNV for sydtårnet, jeg lavede resten af min optælling og forlod området.

det er ifølge mine oplysninger den første Hvidøjede and på Vestamager, og I øvrigt den 3. SU art på kun to uger. Derudover var der i på dagen: Skeand (57), Troldand (120), Knarand (34), Spidsand (66), Taf-feland (80), Hvinand (8), Atlingand (1), Krikand (250) og Pibeand (900).
Vær opmærksom på at 10-12 troldænder også har lys undergump, dog kan disse soteres fra på deres hovedform, nakketop og grundfarve på kroppen.

Til sidst skal det lige nævnes (hvis nogen skulle være i tvivl) at:
DET ER STRENGT FORBUDT AT FÆRDES I KLYDESØRESERVATET!
ALLE DER FÆRDES I RESERVATET; kondiløbere, hundeluftere og fuglekiggere, VIL BLIVE POLITI-ANMELT PÅ STEDET!!

RBC


Anders Espenhain Sørensen skriver torsdag 7. oktober 2004 kl. 09.46
Jeg har engang i år hidset mig voldsomt op overfor 3 lystfiskere af østeuropæsik afstamning, der befandt sig på diget. På den forkerte side af hegnet, vel at mærke... De lod til ikke at forstå dansk, men kom til sidst over hegnet på den rigtige side...

Mvh AES




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.039 sek.
til toppen