Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Norskmærket Mandarinand fundet i DK

Artiklen er tilføjet af MBH fredag 11. januar 2019 kl. 11.36. Læst 2809 gange
Det nye år er startet godt for listefolket, da flere langtidsstationære sjældenheder er blevet i landet henover årsskiftet, og en ny mellemflagspætte er dukket op.

En af de mere spændende ringmærkningsnyheder for det nye år er et dansk fund af en mandarinand med norsk ring.

Det hele startede, da jeg fik en SMS fra Aleks Lund. Det gør jeg af og til, og det er altid et eller andet spændende, da Aleks fx tidligere har sendt mig billeder af en mellemflagspætte fra sin have (Læs historien her: Endnu en Mellemflagspætte i det Sønderjyske)

Nedenstående billede og tekst modtog jeg fra Aleks den 2. januar klokken 14.34.


Teksten var ”Hej Morten. Den går i en lille sø i Kolding, tæt på geografisk have. Den har ring på.”


At fuglen havde en ring på fattede straks min interesse, hvorfor jeg ringede til Aleks for at få nærmere information om fuglen. Det var ikke meget Aleks kunne hjælpe, da han ikke selv havde set fuglen, men han ville i løbet af aftenen sende noget mere information om fuglen.

I mellemtiden fik jeg kigget mere på det tilsendte billede, men da jeg ikke med sikkerhed kunne afvise, at fuglen havde en flagring på, så faldt min interesses for fuglen betragteligt. Så var det nok en undsluppet fugl.

Da jeg så senere fik endnu to fotos tilsendt, og hvor en eventuel flagring kunne afvises, så tænkte jeg, at jeg den følgende dag hellere lige måtte køre forbi stedet og se, om jeg kunne finde ud af mere.

Til min overraskelse var stedet et lille vandhul. Faktisk et meget lille vandhul. Men det var et "klassisk" vintervandhul, hvor lokale sørger for at holdes vandhullets gæster velnærende.

Jeg parkerede på den nærliggende skoles P-plads og stillede mig ude på fortovet, hvor jeg uforstyrret kunne kigge på de 30-40 gråænder, der sammen med rørhøns og måger ledte efter krummer på græsset. Det tog ikke mange sekunder at erfare, at mandarinanden gik i mellem gråænderne, hvorfor jeg begyndte at tage nogle billeder af fuglen. Nogle af dem ses herunder:



Det første billede af mandarinanden.


Jeg tjekkede det første billede og blev lidt skuffet, da jeg kun kunne se en metalring uden tekst, hvilket tydede på, at det nok var en burfuglering af en slags.


Ikke meget tekst på den del af ringen.


Jeg tog alligevel nogle flere billeder og på nogle af dem kunne jeg se tekst og tal, hvilket straks så meget mere spændende ud. Især bogstaver ”GER” gav mig håb om, at det var et fund af en mandarinand fra et af de lande, hvor arten er på C-listen. 18 billeder blev det til førend fuglen lettede og fløj de 3 meter ud i søen. Derude kunne jeg ikke få flere brugbare benfotos, hvorfor jeg besluttede mig for at komme forbi nogle timer senere.

Ved ankomst midt på eftermiddagen erfarede jeg, at fuglen på klassisk ”træandevis” stod på nogle grene over vandet og samtidigt halvgemt. Det hjalp mig heller ikke meget, hvorfor jeg ville forsøge at lokke den til med brød. Den nærmeste Netto blev besøgt, og toastbrød blev indkøbt.

Armeret med toastbrød startede jeg lokkeforsøget. Det skabte glæde hos gråænder, hættemåger og rørhøns, men mandarinanden forblev på søen. Jeg forsøgte derefter igen at gemme mig bag hækken i håbet om, at den kom op efter krummer, men intet skete. Den forsatte med at svømme rundt i det lille delvist isdækkede vandhul.

Selvom jeg ikke havde kigget ret meget på billederne, så besluttede jeg mig for, at jeg forhåbentlig havde nok til ”ID” og kørte derfor hjem for at kigge på billederne. Og via billederne kunne jeg langsomt sammenstykke et nummer.


Det starter med 4.



Det starter med 4267.



Det slutter med 815 og øverst ses det, jeg troede var ”GER”.



Det slutter på 5 og et lodret ”mærke”.


Ringen havde tilsyneladende følgende 7 cifre: 4267815 og noget tekst, hvor jeg mente, at kunne tyde et ”U” og ”GER”.

Jeg begyndte at søge på nettet efter ringmærkede fugle. Jeg fandt ikke umiddelbart noget brugbart, men kom (igen) forbi Frank Majoors hjemmeside, hvor han har fortalt lidt om sine mærkninger af hollandske mandarinænder.

Jeg så, at han havde mærket en fugl med en ring, hvorpå der stod ”Arnhem 5142931”. De 7 cifre fik mig til at tænke på, hvorvidt denne fugl kunne være hollandsk og ”U” og ”GER” et hollandsk bynavn.

Jeg besluttede mig derfor for at maile til Frank, og mens jeg er ved at skrive mailen, så ringede Aleks for at høre, hvorvidt der var bid. Jeg fortalte Aleks om dagens oplevelse, og at jeg håbede, at en hollænder kunne bringe os videre i sagen.

Mailen blev sendt, og Frank var hurtig til at svare. Frank mente, at det var en tysk fugl, og han foreslog derfor, at jeg tog fat i Vogelwarte Helgoland. Mailen blev så videresendt til Jochen Dierschke for at høre, hvorvidt han kunne hjælpe. Det kunne han ikke umiddelbart, men han sendte den videre til Olaf Geiter fra Beringungszentrale Helgoland. Fra Olaf fik jeg følgende svar:

Hi!

I'm quite sure it is a Norwegian ring. You can read "NORWAY" (90° twisted) on the end of "STAVANGER"

Nice recovery

Hilsen

Olaf”


Ved at kigge nærmere på billederne, så kunne jeg godt se, at de utydelige tegn faktisk matchede Olafs forslag ret godt.

Den blev så sendt videre til Håvard Husebø fra Stavanger Museum, der jo også havde været inde over genmeldingen af en norsk mandarinand i Aberdeen. Håvard Husebo kunne bekræfte, at det var en norsk fugl. Håvard Husebø skrev bl.a. følgende:

Det er blitt ringmerket 23 mandarinender i Norge, 4 av disse er funnet i utlandet (5 med din fugl). To av fuglene, ringmerket på samme sted og dato i Oslo, ble skutt på samme sted og dato nær Newcastle. Fuglen som er sett i Aberdeen, overvintret der minst to vintre. Legger ved et kart med forflytningene til og fra Norge av mandarinender.


De 4 tidligere norske genmeldinger samt fuglen fra Holland. Rød prik er genmeldingsstedet. Sort prik er ringmærkningsstedet.


Fuglen er ringmærket som en 2k+ han den 24.10.2018 ved Vollgravene, Gamlebyen i Frederikstad, hvilket er 425 km nordøst for genmeldingsstedet. Den er således ringmærket 2,5 måned før genmeldingen.


Ringmærksningsstedet. Der ligger en Klappezoo med geder og kalkuner ved voldgraven


Streetview fra ringmærkningslokaliteten. Kan der findes en mandarinand i voldgraven?

Genmeldingsrapporten fra den danske ringmærkningscentral ses her.

Fundet drejer sig om den vist kun anden aflæste mandarinand i DK. Det første danske fund var af en fugl fra Tjekkiet, hvilket du kan læse mere om på Netfugl her: Ny art på vej til den Danske fugleartsliste?

Men hvordan er det med mandarinænder og deres bevægelser. Jochen Dierschke skrev bl.a., at der næsten årligt ses mandarinand på Helgoland, og da der ikke er nogen beboere derude, der har mandarinænder, så må de jo komme et sted fra. Det samme argument plejer islændingene at bruge, og de har omkring 25 fund af mandarinand.

Det nuværende fund er med til at indikere, at der er en vis nord/syd bevægelse af mandarinænder. Den hollandske fugl genmeldt i Norge og den norskmærkede fugl genmeldt i det østlige Tyskland indikerer i hvert fald en vis bevægelse, og fuglene fra de to genmeldinger kunne også fint have været rundt om DK. Da en del af de norske fund er i april/maj, så er det overvejelsen, om ikke mandarinænderne ankommer til Norge sammen med andre ænder.

Der er således udenlandske genmeldinger på 5 ud af 23 ringmærkede norske fugle, hvilket må siges at være imponerende. Der er selvfølgelig flere forklaringer på det, men da Norge årligt har 20-30 observationer af mandarinand og ingen egen ynglebestand, så er det naturligvis fugle, der bevæger sig rundt frem for at blive i et område og yngle.

I UK er der tilsyneladende mærket 2.004 fugle til og med 2017, og i det lys er det mærkeligt, at der ikke har været genmeldinger af fugle fra UK i Danmark. De har nok været her, men det kræver selvfølgelig, at observatørerne bruger tid på at se, hvorvidt fuglene har ring på. To af de engelske fugle er blevet genmeldt fra Rusland hhv. 2.039 og 2.644 km væk. Men ikke kun engelske fugle er genmeldt i Rusland. Der er også et tysk fund fra Rusland 1.926 km væk fra ringmærkningsstedet, hvorfor de kan komme langt omkring.


Er man interesseret i ringmærkning og genmelding af mandarinand, så kan man måske få suppleret sin viden i de links, der forefindes sidst i teksten.

Og sådan ser den ud, den første aflæste mandarinand med norsk ring i DK:


Norskmærket mandarinand 03.01.2019.


Og den kunne ses her:

Lokalitetens placering i Kolding


Streetview fra fundlokaliteten.

Finderen Birgit Vinther oplyser, at hun ikke har set fuglen siden den 7. januar, og at der er også kigget efter fuglen den 10. januar. Men det oplyses også, at der tilsyneladende skulle have været set en mandarinand ved den nærliggende Dalby Møllesø nogle dage inden, at denne fugl dukkede op midt inde i Kolding by.

Hvis man ønsker at genfinde fuglen, så er den næppe langt væk, og mon ikke den kan findes i et af de nærliggende vandhuller. Dalbyområdet har i 2018 haft deres hit, da formentlig samme kohejre som den, der blev set ved Ladegårds Parceller, Haderslev, blev set ved et regnvandsbassin nær Dalby i perioden 1-8.maj 2018. En observation der er blevet godkendt af SU, og som man kan læse mere om i DOFbasen.




Links
Mere om udvekslingen af fugle mellem UK og Norge kan læses hos Grampian Ringing Group.

Der kan læses mere om de britiske mærkninger og genmeldinger hos BTO.

Mere om ringmærkning og genmeldinger af mandarinand fra Euring. Det er desværre noget tid siden, at sider sidst er blevet opdateret:

Der er også noget fra Stavanger Museum om ringmærkningen.

Artiklen er senest opdateret: fredag 11. januar 2019 kl. 12.25

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.040 sek.
til toppen