Torsdag den 8. november kl. 19 afholder koordinatoren for Sløruglen, Klaus Dichmann, foredrag om de danske Slørugler i Fuglenes Hus på Vesterbro.
Klaus vil øse ud af sin store erfaring om Sløruglen og dens forhold i Danmark. Han vil komme ind på antallet af ynglepar i Danmark og måske løfte sløret for hvor mange slørugler af racen alba som yngler i blandingspar i Danmark. Derudover vil han komme ind på farvevariationerne sløruglerne imellem og sidstnævnte er et must for den ornitolog som gerne selv vil finde et individ af racen alba. Sidstnævnte er nemlig ikke helt så enkelt, hvilket nedenstående undersøgelse foretaget af Klaus også giver udtryk for.
Vor hjemlige Slørugle Tyto alba guttata (den gul-brystede) varierer meget i farve intensiteten på brystet og i ansigtet, hvorimod baghovedet, nakken, ryggen og vingerne individerne imellem i store træk falder ens ud. Især Sløruglens bryst kan ofte adskille sig væsentlig fra individ til individ, - altså også inden for det enkelte kuld. Farvens intensitet kan sprede sig over et stort farvespekter, fra mørk gul-brun over i bleg gult til næsten helt hvidt. Kun i meget sjældne tilfælde kan brystet være helt hvidt, idet den lille dråbeformede plet alleryderst på brystfjerene som oftest er bibeholdt.
Muligvis har farvevariationer i Sløruglens fjerdragt altid forekommet i større eller mindre grad. Grunden til at antallet af "meget lyse" slørugler tilsyneladende er stigende herhjemme vides ikke med sikkerhed, udover at en sammenblanding af racen Tyto alba alba (den hvid-brystede) og vores egen guttata uden tvivl er en del af årsagen. Ud af et materiale på over 400 slørugler indsamlet over en 5-årige periode har jeg procentvis inddelt antallet af farvevariationer herhjemme således: 70 % er gul-brune, 20 % er mere gul-brune end hvide, 9 % er mere hvide end gul- brune og under 1 % er helt hvide på brystet.
Du kan finde yderligere information om de danske Slørugler her. Siden indeholder bl.a. information om hvordan du bestmeer de forskellige arter ud fra fund af fjer og gylp.