Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Svalekliren i Nordsjælland

Artiklen er tilføjet af MBH fredag 8. juli 2005 kl. 08.27. Læst 4989 gange
Af Arne Olesen
ARNE OLESEN, Gribskovgruppen.

Svalekliren i Nordsjælland

I DOFT 2005 nr. 2 redegør Timme Nyegaard og Michael Grell (DATSY-projektet) for Truede og sjældne ynglefugle i Danmark 2004. Om SVALEKLIRE står blot: ”Er ikke dækket i 2004”. Det er en fejl, eftersom Gribskovgruppen har en solid dækning af arten i dens danske kerneområde omkring Hillerød. Som i 2003 – hvor Gribskovgruppen blev gendannet – har gruppen i 2004 indsendt en rapport over vores registrering af arten i Gribskovområdet og Store Dyrehave. Rapporten medførte tilmed en brevveksling med den fungerende koordinator Michael Grell, så det er med stor forbavselse, at vi ser en DATSY-rapport 2004 uden nogen tal for Svaleklire. En forklaring må vente, til Grell vender hjem fra ferie. Men jeg vil gerne udfylde tomrummet med en lille redegørelse for artens status her i det nordsjællandske.

Efter at Svalekliren første gang blev registreret som ynglefugl i Danmark 1956 (Jægerspris Nordskov), har Nordsjælland og især Gribskov været et kerneområde, hvilket en række tællinger har dokumenteret. Under det første Atlas-projekt 1971-74 vurderedes den danske bestand til at være på o. 40 ynglepar, heraf ca. 25 i Nordsjælland, heraf sandsynligvis omkring 10 i Gribskov, idet Lokalitetsregistreringen 1978-79 noterer 5-10 yp. i Gribskov samt 1 i Store Dyrehave.

Under det andet Atlas-projekt 1993-96 dannedes Gribskovgruppen, som stod for en ret nøje registrering af de relevante ynglefugle i Gribskov. I betragtning af de ganske mange arter, som skulle optælles, kunne en decideret systematisk eftersøgning af f.eks. Svaleklire ikke finde sted, men der blev dog registreret 7-11 yp. Samtidig optaltes i naboområdet Store Dyrehave 2-3 yp. I det øvrige Nordsjælland optaltes under Atlas-projektet 4-6 yp., heraf 3 i Jægerspris Nordskov og 1-2 i Teglstrup hegn og Horserød hegn. Af den vurderede bestand på 50-60 yp. i Atlasperioden fandtes vel 20 i Nordsjælland.

Herefter har der mig bekendt ikke fundet systematiske optællinger af arten sted i Nordsjælland, før Gribskovgruppen blev gendannet i 2003 for at foretage optællinger til Frederiksborg amt af Natura 2000-arter i Gribskov, hvortil vi selv føjede bl.a. DATSY-arten Svaleklire, som vi registrerede i både Gribskov og Store Dyrehave. Til trods for, at vi kom ret sent i gang, kunne vi optælle 10-12 yp. i Gribskov og 4 i Store Dyrehave, i alt 14-16 yp., hvilket også udgjorde det totale antal for Frederiksborg amt i DATSY-rapporten for 2003! Den rummede ellers kun disse tal på yp.: Københavns amt 0-1, Vestsjællands amt 1, Århus amt 1-4.

DET GÅR STADIG FREMAD I GRIBSKOV!

Og nu til de tal for 2004, som ikke kom med i DATSY-rapporten i DOFT. Fra 2004 er Gribskovgruppen i DOF’s IBA-projekt caretakergruppe for EU-fuglebeskyttelsesområde nr. 108 Gribskovområdet. Og Svalekliren er med blandt de fugle, som vi registrerer udover dem, som vi er pligtige til, fordi de optræder på EU-direktivets liste 1. Gribskovgruppen har for 2004 registreret 15-18 yp. af Svaleklire i Gribskovområdet: 6 sikre, 9 sandsynlige og 3 mulige. Og gruppens medlem Per E. Pedersen har desuden i Store Dyrehave optalt 4 sikre yp.

Der kan være to forklaringer på fremgangen, som begge er sandsynlige. Dels foregår gruppens registrering af arter i Gribskovområdet langt mere systematisk og koordineret end ved tidligere tællinger, dels gavnes Svaleklire givet af naturskovsstrategien, som i Gribskov i de senere år har medført flere og flere vådområder inde i skoven efter lukning af grøfter. Netop hvad Michael Grell anbefalede i bogen Fuglenes Danmark om det andet Atlas-projekt. At bestanden er stabil, viser en foreløbig opgørelse fra juni i år, hvor vi kan konstatere i hvert fald samme antal yp. som i 2004. Når den endelige bearbejdning og kortlægning af data finder sted i august, når vi sandsynligvis endda højere end sidste år.

Jeg har forsøgt gennem træk på DOFBASEN at få en idé om ynglefugle i det øvrige land ved at se på data fra maj, juni og juli måned. Men der er næsten ingen data på ynglefugle. Af 1591 observationer i hele 2004 benytter under 10 termen ynglefugle – og næsten alle er fra vores område, herunder vores endelige opgørelse for de to lokaliteter. Det korte af det lange er, at der kan være tale om 1 yp. i Storstrøms amt og 1 i Århus amt! Fra Nordsjælland foreligger der slet ingen observationer i yngleperioden fra lokaliteterne ved Helsingør eller fra Jægersprís storskov! Ud fra DOFBASE-lokaliteterne vil jeg gætte på, at der ligger et vist antal ynglefugle blandt de mange, som blot er registreret som 1 eller 2 rastende eller fouragerende fugle. Men at få hold på det vil kræve en mere engageret indsats fra lokale observatører, som vil bruge tid på at følge Svaleklirer på egnet biotop mere nært.

Men uanset hvad der kommer ud af det, så vil Hillerød med Gribskov og Store Dyrehave fortsat være det udprægede kerneområde i Danmark for Svaleklire. Men det ville være fint, om feltornitologer andre steder i landet ville holde os til ilden fremover ved selv at lægge nye tal på bordet for ynglende Svaleklire uden for Hillerødområdet!

Gribskovgruppen består af feltornitologerne Alexander Lee, Arne Olesen, Per E. Pedersen og Peter Petersen. Læs mere om os og Gribskovområdet på vores IBA-hjemmeside her.

A.O.

Artiklen er senest opdateret: fredag 8. juli 2005 kl. 08.30

Kommentarer:

Michael Grell skriver onsdag 13. juli 2005 kl. 14.48
Kære Arne,
tak for dit glimrende indlæg om svaleklire. Svalekliren er en af de fåtallige danske ynglefugle, som vi véd alt for lidt om. Den seneste dækkende bestandsopgørelse er den, der blev lavet i forbindelse med atlasprojektet Fuglenes Danmark i 1996. Det er derfor et værdifuldt arbejde som Gribskovgruppen udfører med hensyn til optællinger af ynglebestanden i dette vigtige kerneområde.

Mens der således er ganske godt styr på den nordsjællandske bestand, kniber det gevaldigt med viden om artens aktuelle ynglestatus i Øst- og Midtjylland, Midtsjælland og på Bornholm, hvor arten ynglede på flere lokaliteter under Fuglenes Danmark. DATSY efterlyser derfor i høj grad en eller flere lokale feltornitologer, som vil hjælpe med at tilvejebringe oplysninger om yngleforekomster af svaleklire i skovene i disse områder.

Det er et stort spørgsmål om den positive udvikling i Grib Skov også er tilfældet andre steder. Der er absolut god mening i at følge svaleklirens udvikling tæt, da man kan forestille sig, at denne nordlige art måske vil blive ramt af de globale klimaændringer, der med tiltagende hast giver markante ændringer i Danmarks klima disse år.

Det er derfor rigtig fint, at der nu kommer fokus på svaleklirens ynglestatus med Arne Olesens indlæg på netfugl. Jeg håber det vil resultere i flere indberetninger til DATSY. I mangel af bedre kan (potentielle) yngleregistreringer meddeles undertegnede. Endnu bedre er det at indrapportere yngleobservationer gennem DOFbasen, som fremover bør bruges til at indrapportere relevante yngleobservationer til DATSY-projektet. Alle kan blive oprettet som brugere, og derefter indtaste observationer. Det er nemt og ligetil og i øvrigt er hjælpen lige ved hånden hos din amtslige databasekoordinator, hvis det skulle knibe. Ønsker man at hemmeligholde sin observation, så den ikke vises på nettet, sker det blot ved simpel afkrydsning.

Når Gribskovtallene ikke blev refereret i DATSY årsrapporten 2004 skyldes det, at vi normalt kun publicerer landsdækkende statusberetninger, som er leveret af artskoordinatorerne. Optællingen fra Gribskov er et vigtigt og væsentligt bidrag til belysning af svaleklirens yngleforekomst, men er ikke en national bestandsopgørelse, da vi må formode, at der stadig yngler en del svaleklirepar i ovennævnte områder.

Jeg håber på et fortsat godt samarbejde med Gribskovgruppen, og ligeledes at vi snart får artskoordinatorfunktionen besat med en velegnet kandidat, således at der kommer bedre styr på både overvågning og afrapportering for denne art i DATSY-projektet.

Fortsat god sommer!
Bedste hilsen
Michael Grell / mbg@dof.dk
Central projektkoordinator for DATSY


Arne Olesen skriver søndag 14. august 2005 kl. 17.28
DÅRLIG KOMMUNIKATION - ELLER?

Hjemkommet fra ferie ser jeg, at Michael Grell har kommenteret min artikel om Svalekliren i Nordsjælland. Det er jo en for mig og Gribskovgruppen meget rosende kommentar &8211; so what? Ja men der står også: &8221;Når Gribskovtallene ikke blev refereret i DATSY årsrapporten 2004 skyldes det, at vi normalt kun publicerer landsdækkende statusberetninger, som er leveret af artskoordinatorerne. Optællingen fra Gribskov &8230; er ikke en national bestandopgørelse &8230;&8221;. Nu dækker optællingen dog også Store Dyrehave, hvorfor jeg taler om kerneområdet ved Hillerød.

At optællinger ikke er interessante nok i en DATSY årsrapport, hvis der ikke foreligger landsdækkende data, dementeres tydeligt i 2004-rapporten for andre arter, se blot omtalen af de to efterfølgende arter: Tinksmed og Stenvender!

Sagen har imidlertid en forhistorie, som jeg ikke inddrog i min artikel, der kun var ment som en relevant nyhed, efter at DATSY rapporten meldte, at Svalekliren ikke var dækket i 2004. Der foreligger en korrespondance mellem mig (på Gribskovgruppens vegne) og Grell i juli i år (et brev hver vej), hvor jeg har sat behandlingen af Gribskovgruppen ind i en sammenhæng med forløb i 2004 og 2005, hvori bl.a. indgår spørgsmålet om artskoordinatorposten for Svaleklire. Den har reelt været ubesat siden 2002 og passet af først Thomas Wikström for 2003 og så Michael Grell for 2004. Ganske vist bruger Grell den ubesatte koordinatorpost som en del af forklaringen på, at der ikke laves en omtale af Svaleklire for 2004. Men på hjemmesiden og i sidste års oversigt står han imidlertid ikke som kontakt men som koordinator. Og jeg forlanger ikke det store af ham, vel vidende det er et ekstraarbejde for ham.

Men havde Grell blot taget sig sammen til at skrive f.eks. disse linier i årsrapporten (5 minutters arbejde): &8221;Der foreligger for 2004 kun data fra kerneområdet ved Hillerød. Her har man (Gribskovgruppen) registreret 15-18 ynglepar i Gribskov og 4 ynglepar i Store Dyrehave. Der er tale om en pæn fremgang i forhold til 2003, hvor der optaltes i alt 14-16 par på de to lokaliteter&8221; &8211; så havde vi været fint tilfredse, og jeg havde så hverken tænkt på at skrive et brev til Grell (fordi jeg havde lagt forløbet i 2003 bag mig og selv om der er nye, ubesvarede spørgsmål) eller lave en artikel til Netfugl.

Jeg ønsker ikke en polemik med Grell, hverken her eller ad andre kanaler. Men ved at kommentere min artikel, som det er sket &8211; og det svarer i det store og hele til indholdet af hans brev til mig &8211; laver han en udglatning, der er fyldt med ros og pæne bemærkninger, men han undlader som sagt også helt at gå ind på for mig relevante spørgsmål, som jeg rejste i min henvendelse til ham. I praksis har Gribskovgruppen ikke fået en fair behandling. Men jeg vil ikke gøre denne konflikt større end den er. Overvågningsarbejdet i Gribskovområdet kan fint gå videre uden kontakt til DATSY. Vores formidling sker fortsat gennem DOFbasen og vores hjemmeside i IBA-projektet.

A.O.



Arne Olesen skriver søndag 14. august 2005 kl. 17.50
Undskyld, at der i min ovenstående kommentar forekommer besynderlige tegn som &8211 og &8221. Jeg har før set disse og lignende i indlæg på Netfugl men ikke fået spurgt, hvad de gør der.

Nu kan jeg selv se, at de optræder i stedet for anførselstegn og tankestreg! Disse tegn - og sikkert flere andre - kan man altså ikke bruge på Netfugl - lige som man ikke kan på DOFbasen. Lidt utjekket - eller hvad? DOFhjemmebasen reagerer dog nu direkte på anvendelsen af disse tegn. Kan Netfugl ikke gøre det samme?

a.o.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.040 sek.
til toppen