Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Bonapartemåge, Blåvands Huk 04-08-2012 - Finderberetning

Artiklen er tilføjet af MBH mandag 6. august 2012 kl. 08.16. Læst 1100 gange
Ofte siger man at den der står først op fanger den fedeste orm, det skal nok passe, men i Blåvand er det åbenbart syvsoveren der laver hit.

Lørdag d. 4/8 valgte jeg som de foregående dage at udnytte min sommerferie på Blåvands Huk med at sove længe og lade de andre om at agere observatører. Da jeg endelig indfandt mig på morgenobsen, der blev foretaget fra klitterne syd for det berømte skur, kunne jeg høre Andreas Kristian Pedersen (APR), Mathias Blicher Bjerregaard (MBB) og David Manstrup (DMA) brygge på en mulig Sorthovedet Måge ude på Hukket…

Efter et stykke tid besluttede MBB og APR sig så for at gå nærmere mågen for at foretage en endelig bestemmelse, og herved lade DMA og jeg om at tælle de trækkende vadefugle. Jeg forsøgte at holde øje med mågen, således at jeg eventuelt kunne fortælle dem, hvis den fløj eller lignende..

Efter et stykke tid bemærker jeg så en anden (adult) måge fouragerende sammen med den mulige unge Sorthovedede. Den nye måge får i første omgang min opmærksomhed på sin mørke hætte og mørke næb. På dette tidspunkt er jeg dog stadig mest optaget af at holde øje med den Sorthovedede Måge, og lader således den nye måge være et biprojekt, idet den også er på for lang en afstand til, at jeg er sikker på noget som helst…

Efter et par minutter kan jeg dog ikke lade være med at blive en smule rastløs, idet jeg mener at kunne se såvel lysere ben som mindre størrelse. Jeg vælger nu af taktiske grunde at fortælle David om fuglen som mulig Bonapartemåge (stadig ca. 400 meter væk), beder ham om at dække trækobsen og holde fuglen, og går ned for at mødes med MBB og APR på Hukket, ca. 200-300 meter syd for pælerækken ud for Pattebunkeren. MBB kommer mig i møde og kan med stolthed i stemmen fortælle, at den Sorthovedede er i skabet og dokumenteret; jeg spørger herefter til min mulige Bonaparte, og det viser sig, at MBB kortvarigt også havde været opmærksom på fuglen, men forkastet den. Vi går nu hen til APR, der iagttager begge måger, og vi begynder straks at brygge. Nu er vi tæt på fuglen og bemærker at dens hætte og næb er meget mørke, benene er også meget lyse (orangerøde) og fuglen er signifikant mindre og mere kortbenet end de omgivende hættemåger.. Uha, så begynder hitfeberen at ramme, og stemmerne og hænder bliver små febrilske. Hvad skal vi nu gøre? Vi bliver hurtigt enige om at fotodokumentere fuglen og forsøge at se undervingerne for at blive helt sikre (fuglen havde ind til dette tidspunkt fourageret meget stedfast i en bunke dødt tang, men endnu ikke fløjet op og vist undervingerne). Pludselig basker den lidt med vingerne, og BUM lyse undervinger med tydelige sorte vingespidser (perlerække) kan konstateres. Adult Bonapartemåge i sommerdragt, Danmarks blot femte fund er en realitet! Endvidere bemærkes ret hurtig, flaksende flugt og lidt kortere, mere trekantede vinger end hos Hættemåge.

Herefter sendes fuglen ud på DOFcall og af omveje BirdAlarm + Birdcall. Vi får også flere og bedre billeder i hus af bl.a. undervingetegningerne. BEJ er ikke overraskende første mand på Hukket og bliver sammen med DMa og undertegnede og holder fuglen til eventuelle twitchere. Inden fuglen forsvinder mod vest omkring klokken 13, ses den af 5-10 personer.

Fuglen er herefter forvundet og genfindes først igen omkring klokken 19 af Bjørn Frikke nogenlunde samme sted som den sås i første omgang. Den kan herefter nydes på endog meget tæt hold til solnedgang.



Se fotos af Bonapartemågen her.
Personer, der har krydset Bonapartemåge på deres Netfuglliste ses her.
De tidligere danske fund ses her.

Artiklen er senest opdateret: mandag 6. august 2012 kl. 09.52

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.040 sek.
til toppen