Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Sjældne værlinger i Danmark

Artiklen er tilføjet af KRN mandag 27. november 2000 kl. 13.54. Læst 6655 gange
Af Morten Bentzon Hansen
Sjældne værlinger i Danmark

Der er godt gang i værlingerne i Danmark - bare ikke i de vilde.

I det seneste nummer af Dansk Fuglehold kan man læse, at der er anmeldt dansk førsteopdræt af Gråhovedet Værling Emberiza spodocephala og Pragtværling Emberiza elegans. Hermed er det endnu en gang bevist, at en sjælden 1K værling i efteråret godt kan være af dansk oprindelse!

Gråhovedet Værling er endnu ikke truffet i Danmark, men der findes 3 fund af arten i England (heraf regnes de to som spontane). Pragtværling, eller Gulstrubet Værling som nogle også kalder den, er truffet i Danmark to gange.

De to fund af Pragtværling i Danmark gælder følgende:

18. oktober 1994, ad. han ringmærket, Stigsnæs, Sjælland
29. marts 1998, han, Sandfald, Møns Klint.
Begge forekomster er henført til kategori D på den danske liste.

Begge arter er opdrættet i Danmark af Anette og Finn Dueholm i Gadstrup. Et ægtepar der er godt kendt blandt småfugleholdere, idet parret tidligere har laver dansk førsteopdræt af Dunkel Rosenfinke Carpodacus nipalensis, Brunbrystet Jernspurv Prunella strophiata, Rosenfinke Leucosticte arctoa, Lys Bjergværling Emberiza impetuani, Rødværling Emberiza rutila og Gulbrystet Værling Emberiza aureola. Udover værlinger, rosenfinker og jernspurve har parret lavet flere danske førsteopdræt af diverse serinus-siskener.

Den seneste frivillige fugleoptælling (1999) blandt fugleholdere viste, at følgende værlinger findes i bur i Danmark: Brunhovedet Værling Emberiza bruniceps, Engværling Emberiza ciodes, Pragtværling, Gulbrystet Værling, Rødværling, Gråhovedet Værling, Topværling Melophus lathami samt Tristams Værling Emberiza tristrami. Ingen af værlingerne var rapporteret i særligt stort omfang, men da besvarelsesprocenten på den frivillige undersøgelse også kun var angivet til at være på "formentligt 15-20%", siger den ikke særligt meget. Personligt tvivler jeg på, at besvarelsesprocenten er højere end 10%.

Er du interesseret i at vide hvad der findes af potentielle spontane arter i bur i udlandet anbefaler jeg, at man rekvirerer prøveeksemplarer af følgende blade.

Die Voliere – Tysk fugleblad. OK med mange køb og salg annoncer.

BirdKeeper & Cage and Aviary Birds – To engelske blade, bl.a med salg af rovfugle! Mail efter prøveeksemplarer til ipc.subscriptions@rbi.co.uk

Gefierderte Welt. Tysk blad som bør rekvireres. Godt blad med mange ting. Mange køb og salg annoncer.

Som regel tilsender de månedens blad til dig, så hvis du vil have et større referencemateriale, så slå dig sammen med et par andre og skriv efter et prøveeksemplar med én måneds mellemrum.

Det ultimative vil være at besøge de store hollandske fugleudstillinger i januar i det Holland er det land der importerer flest fugle til Europa. Besøg f.eks. følgende to:

Vogel 2001, 20-23 januar 2001 i Americahal i Appeldoorn (over 11.000 fugle)
Fuglemesterskab 2001, 04-07 januar 2001 i Hanzehal i Zupthen (over 8.000 fugle).
Flere store kendte danske fugleforretninger importerer tit (fra Holland) de arter som har ornitologernes interesse. Her kan nævnes:

Tropicfauna, Roskildevej 148, 2500 Valby

Alverdens Dyr, Måløv Byvej 229, 2760 Måløv (krak 124 j2)

Avifauna, Skovbakken 1, Kollund, Kruså.

Andre store og kendte dyrehandlere såsom Calle i Aalborg og Stæhr i Svendborg har sjældent de arter som har vores interesse.


27. november 2000, 13.54

Artiklen er senest opdateret: mandag 27. november 2000 kl. 13.54

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.063 sek.
til toppen