Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Island - Nordamerika eller Europa?

Artiklen er tilføjet af MBH onsdag 8. oktober 2003 kl. 13.58. Læst 3049 gange
Island – Nordamerika eller Europa?

Ornitologer kan med god grund i disse dage stille sig spørgsmålet om Island, baseret på sin fuglefauna, bør høre til det amerikanske kontinent eller det europæiske.

De amerikanske sjældenheder vælter ind over øen med hastighed, der vil kunne tage pippet fra selv den mest garvede kikkertsvinger.

Det hele startede i weekenden med et fund af Sortbrun And ved Hlíðarvatn/Selvogur. I sig selv ikke opsigtsvækkende, da Islændingene gennem mange år har haft en stationær en af slagsen liggende.

Balladen startede først da en underlig lille fugl 6. oktober flyver ind i et hus i Stokkseyri. Fuglen bliver fanget af Katrín Jónsdóttir (beboeren?) og givet til en lokal ornitolog, der gør store øjne ved synet af den lille fugl. Fuglen tilhører nemlig Empidonax slægten, der er amerikanske fluesnappere. Tililende ornitologer får fotograferet og bestemt den lille fugl til en 1k Least Flycatcher, der indtil dette tidspunkt var et ganske ubeskrevet blad i Europas fuglefauna!

Som om en ny art for Europa og VP ikke skulle være nok, så lød der fra øen Heimaey, Vestmannaeyjar (S) en melding om en Vandredrossel. Hermed Islands 4. fund og det tredje fra Heimaey!!!

Den 7.oktober om morgenen løslades den lille amerikanske fluesnapper igen, og kun kort tid derefter er der igen ballade. Denne gang er det en formodet Baltimoretrupial som er løs. Fuglen fotograferes og ses i første omgang kortvarigt ved Eyrarbakki. Den genfindes dog senere på dagen og bestemmes til en 1k Baltimoretrupial. Hermed Island 4. fund og det første siden 1971!

Amerikansk Pibeand og Ringnæbbet Måge ses også i løbet af dagen - hvem der så end kunne koncentrere sig om sådanne almindeligheder!

Dags dato genfindes Baltimoretrupialen, men de besøgende på øen Heimaey, Vestmannaeyjar (S) har slået hårdt igen med en Cedersilkehale. Island 2. fund efter en fugl set ved Gardur/Reykjanes i 1989.

Da dagen endnu ikke er omme fristes man til at sige at det næppe er slut endnu, men danske ornitologer, der endnu ikke ved om uge 42 skal bruges til sociale eksperimenter med familien, havobs eller kratlusk burde have fået et hint - der er Yanks i krattene.

Og skulle de fortsat have lidt tvivl, så har den forløbne uge givet Mejsesanger og Gulstrube i Irland.

Interesserede kan følge slagets gang og få billeder og nærmere info om Island og Irland på følgende hjemmesider:

http://www.hi.is/~yannk/index-eng.html
http://galdur.is/fuglar
http://www.irishbirding.com/birdnews.html

Artiklen er senest opdateret: onsdag 8. oktober 2003 kl. 13.59

Kommentarer:

Jeff Price skriver onsdag 8. oktober 2003 kl. 16.09
Selvfølgelig hører Island til Europa - geografisk og politisk. Også øens ynglende fuglefauna er europæiske. Der findes ikke en eneste "ægte" amerikanske fugleart, ynglende på øen. Det er kun i træktiden at øen besøges af "amerikanske" arter.
Du siger det jo selv Morten:
"De amerikanske sjældenheder vælter ind over øen med hastighed, der vil kunne tage pippet fra selv den mest garvede kikkertsvinger".
- Og det er udelukkende amerikanske "sjældenheder" (set med europæiske øjne), der optræder på øen.
Jeg har derfor lidt vanskelligt med at forstå at du så "spørger":
"Ornitologer kan med god grund i disse dage stille sig spørgsmålet om Island, baseret på sin fuglefauna, bør høre til det amerikanske kontinent eller det europæiske".
Fuglefaunaen på Island er europæisk, og Island hører dermed fuglemæssigt til det europæiske kontinent.
Men jeg forstår også at dit indlæg er nok ment ironisk...
Til sidst - et lille drillespørgsmål - hvorfor blander du Irland ind i denne sag?



John Faldborg skriver onsdag 8. oktober 2003 kl. 16.13
Christiansø.
Danmark eller Sverige?
mvh/JF


Sebastian Klein skriver onsdag 8. oktober 2003 kl. 16.24
Fuglefaunaen på Island er ikke kun europæisk. Strømand og Islandsk Hvinand findes som europæiske ynglefugle kun på Island. Begge er dog vidt udbredte i Nordamerika. Førstnævnte desuden i NØ-asien.
Men det var vist iøvrigt slet ikke det der var Bentzons pointe...

Kys fra SeK


Jeff Price skriver onsdag 8. oktober 2003 kl. 16.54
Jeg ska' sgu ikke ha noget kys fra SeK!!!!

At påstår at Stømand og Islandsk Hvinand er vidt udbredte i nordamerika er ikke helt sandt.
Hvis vi tager Strømanden først.
1) Strømanden er talrige "kun" i de vestlige stater f.eks. "It is a rare bird on the Atlantic coast of North America. But in western North America the species is widely distributed".
2) Islandsk Hvinand:
"This species has been well-named the Rocky Mountains golden-eye, for outside of the vicinity of the Continental Divide in the northern States and in southern Canada, (altså de vestlige stater), it is nowhere in this country an abundant species at any season. It is so rare throughout most of its american range that few orithologists have ever seen it in life".

For begge arters vedkommende - de områder længst væk fra Island.

"Vidt udbredt" (?) Hardly.

Men hvad med Grønland, der geografiske/geologiske hører til nordamerika - men fuglefaunamæssigt hører til Europa? Skal det også omdøbes/læsses af? - til det amerikanske kontinent?

Samtlige "engelske" citeringer stammer fra A.C. Bent.


Tim Hesselballe Hansen skriver onsdag 8. oktober 2003 kl. 17.14
Så har Jeff vist svaret "EUROPA!", og det vidste MBH nok også godt.
Fint indlæg iøvrigt, Bentzon - det lover jo godt for uge 42 med al den vestenvind!

mvh THH,
der indtil indlæggene ovenfor arbejdede på en artikel med titlen: "Fyn - Sibirien eller Danmark?"


Stefan Stürup skriver onsdag 8. oktober 2003 kl. 17.22
Angående Strømand og Islandsk Hvinand er begge arter nu rimgelit almindelige her i New England i vinter halvåret og den atlantiske yngle bestand af Strømand (primært Canadisk) er vist på omkring 2000 par, så helt ualmindelig er den ikke.

Ligeledes er det vist lidt af en overdrivlese at sige om Islandsk Hvinand at "It is so rare throughout most of its american range that few orithologists have ever seen it in life". Jeg har set den de sidste 3 vintre her i New Hampshire uden de store anstrengleser. Men det er korrekt at de store yngle områder er langt væk og at den kun er en rimelig almindelig ynglefugl i Rocky Mountains.

mvh Stefan Sturup (en Dansk New Englænder)



Brynjúlfur Brynjólfsson skriver onsdag 8. oktober 2003 kl. 18.50
Að sjálfsögðu tilheyrir Ísland Evrópu, þó svo að við höfum hér fugla eins og Húsönd "Islandsk Hvinand", straumönd "Strømand", himbrima "islom" og nokkra ameriska flækingfugla þá eru langflestar fuglategundir á Íslandi Evrópskar.

Tak for Fanö 2003

Binni


Jan Dresler skriver onsdag 8. oktober 2003 kl. 19.32
Lige mine ord, Binni :-)

(....men hvad betyder de egentligt ?)


Steen Brølling skriver onsdag 8. oktober 2003 kl. 20.20
...men hvad betyder de egentligt ?

"Selvfølgelig tilhører Island Europa, selvom vi her har fugle ligesom Islandsk Hvinand, Strømand, Islom og nogle amerikanske trækfugle da er langt de fleste fuglearter på Island Europæiske".

Hehe :)


Brynjúlfur Brynjólfsson skriver torsdag 9. oktober 2003 kl. 09.34
Góður, meget got Steen

Venlig hilsen Binni


Silas Kristian Krag Olofson skriver torsdag 9. oktober 2003 kl. 11.20
Hvis I vil rive Island løs fra Europa, kan I så ikke lige tage Færøerne med i købet? Det vil gøre det politiske spil lidt lettere...

Der dukker jo også amerikanere op en gang imellem ;-)


Steen Brølling skriver torsdag 9. oktober 2003 kl. 18.49
Tak...

Man kan jo ikke bo på Island i 2 år (1985-1987) uden at komme hjem med noget brugbart :)


Kim Frost skriver fredag 10. oktober 2003 kl. 10.14
Jamen søde børn, dog! Hvad nogle få strejfere, så spektakulære de end må synes, kan afstedkomme.
Må jeg minde om, at Ìsland ligger på den eurasiske kontinentalplade (omend den slår sig lidt i tøjret nu da netop dér). Og faunastisk og trækmæssigt er der også en endog meget svær europæisk prædominans. Og de rare islændinge taler jo også mere vestnordisk end amerikansk. Så skal vi ikke lade det blive, som det er og forefindes ?
For øvrigt ligger også Acorerne og Kap Verde øerne på vor side af revnen, selv om man kan fornøje sig med mange, regelmæssige strejfere fra den Nye Verden.
Jeg har et sydstatsflag i skuffen heroppe på Lild Strand, men vil, til trods for Am. rørdrum, Am. Krik- og Pibeand, prærieløber og gulbenet klire
8 km herfra fortsat lade det blive dér og nøjes med at nyde californisk rødvin
(den fra Østkysten kan ikke anbefales af læger).
Um bæstun kvædjun

Kim Frost


Morten Bentzon Hansen skriver fredag 10. oktober 2003 kl. 21.37

Så er den gal igen på Island.

Fjöldi fuglaskoðara stefnir nú að Kverkinni undir Eyjafjöllum þar sem fundist hefur fugl sem talinn er vera Empidonax-greipur. Greiparnir eru amerískir spörfuglar sem geta verið afar torgreindir hver frá öðrum Vonandi text að finna nafn á þennan, en athugendur telja hann ekki vera stúfgreip. Aðeins tveir greipar hafa fundist í Evrópu til þessa, báðir á Íslandi, annar þeirra, stúfgreipur, fannst á Stokkseyri þann 6. október s.l. Nánari fréttir eru væntanlegar af fuglinum síðar í dag.

Og for at informationen ikke kun skal være til glæde for Steen (jeg er i øvrigt vældig imponeret, Steen), og Netfugls trofaste læsere og venner på Island, så betyder ovenstående noget a la følgende…

En fugl, der formodes at være en Empidonax er blevet fundet ved Kverk/Eyjafjöll. Erfarne ornitologer er på vej til lokaliteten i håb om at kunne bestemme fuglen korrekt. Dette vil være den tredje Empidonax for VP og alle er set på Island. Observatørerne tror ikke, at det drejer sig om en Least Flycatcher og det er derfor ikke den fugl, der blev fundet ved Stokkseyri den 6. oktober. Mere information kommer forhåbentligt i løbet af dagen.

Læs mere på www.galdur.is/fuglar

Fra resten af verden kan nævnes Blackpoll Warbler fra Ouessant, Frankrig og fra Irland Bobolink ved Cape Clear Amerikansk Præstekrave ved Arranmore Island, Donegal.

Historiens pointe gentages derfor - der er yanks i omløb, så ud og led.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen