Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Ringmærket svensk Jagtfalk på besøg

Artiklen er tilføjet af MBH mandag 3. november 2003 kl. 14.52. Læst 4333 gange
Af Tim Andersen
Ringmærket svensk Jagtfalk på besøg

Fredag d. 24. oktober om morgenen ankom en ung Jagtfalk til Nabben ved Falsterbo, hvor den i stedet for at trække ud landede langt ude på Måkläppen. Den har nok været svær at holde øje med derfra, og der kom ingen yderligere meldinger om den senere, hverken som udtrækkende eller rastende. Alligevel lå det i luften, at den måske ville trække videre til Danmark. På den danske side var Jan Pedersen ude og observere på sin grund ud til Stevns Klint, da han klokken 12.59 så en ubestemt storfalk tilsyneladende komme trækkende ind og måske lande på klinten. Falken var stor og mørk med fyldig krop og bryst, og måske kan det have været Jagtfalken.

Samme dag var Jørgen Hulbæk Christiansen og Bo Andreassen på Møn, og på hjemvejen stoppede de ved Maderne øst for Præstø, hvor man fra Skovhuse har et fint udsyn over Maderne og Præstø Fed. Ude på Maderne sad en meget stor grå falk, som senere fløj over til Feddet, hvor den begyndte at jage. Til trods for den forholdsvis store afstand kunne denne falk uden videre bestemmes til 1K Jagtfalk. Dette foregik i tidsrummet kl. 15.45-16.00. Det er nærliggende at antage, at det er Falsterbo-fuglen, der var nået hertil, eventuelt med et stop undervejs på Stevns.

Dagen efter, lørdag d. 25. oktober, blev Jagtfalken set dagen igennem ved Maderne af ganske mange tilrejsende ornitologer. Den blev især set ved kysten nord for Roneklint, ved østspidsen af Maderne, hvor den kom forbi mange gange i løbet af dagen og også blev set siddende på ret tæt hold. Så vidt vides fik ingen kikket grundigt på fødderne for eventuelle ringe. Om søndagen var den stadig på plads først på dagen, men blev tilsyneladende ikke set om eftermiddagen ved Maderne. Forklaringen på dens fravær kan ses på DOF-Storstrøm Amts hjemmeside, ifølge hvilken den skulle være set af en ukendt observatør midt på eftermiddagen omkring Jungshoved Kirke, hvorfra den senere blev set flyve over mod Nyord.

Først onsdag d. 29. oktober blev Jagtfalken genfundet på Nyord af Bo Tureby. Senere er det kommet frem, at Torben Sebro så den på Nyord allerede mandag d. 27. oktober, men fik ikke bestemt den sikkert ved den lejlighed. Torsdag var den stadig at se på Nyord, og om fredagen d. 31. oktober besøgte jeg sammen med Erik Kramshøj stedet, hvor vi sammen med en tredje person begyndte systematisk at afsøge alle hegnspæle, og der gik ikke mange minutter inden vi fik øje på den siddende på en pæl 300 meter nord for fugletårnet. Snart lettede den og kom endnu nærmere og satte sig på en pæl blot 200 meter fra tårnet med front imod os. Denne pæl (stok er nok mere passende) var så tynd til dette kæmpebrød af en falk, at der kun var plads til en fod ad gangen på toppen af pælen, så den måtte sidde skiftevis med den ene og den anden fod lidt nede på siden af pælen. På den måde blev benene strakt ud og kom fri af bukserne, og vi kunne pludselig se først en rød ring på venstre ben og senere en aluminiumsring på højre ben. Meget interessant, selv om ringe på en storfalk kan være både et godt og et dårligt tegn.

Morten Bentzon Hansen kontaktede den svenske ringmærkningscentral og fik derigennem kontakt med lederen af svenskernes Projekt Jaktfalk, som skrev tilbage, at ungerne fra rederne i år er mærket med rød ring på venstre ben og aluminiumsring på højre. Yes, det var en vaskeægte vild falk fra fjeldene. Den kan muligvis være klækket i fjeldene i det vestlige Jämtland, men kan også stamme længere nordfra. På den røde ring skal der være en kode bestående af ét bogstav og ét ciffer, som kan identificere falken til individ. Dette kunne vi desværre ikke se, og det bliver ikke nemt at få den aflæst, da man skal se falken ganske godt for overhovedet at se ringene, som ofte vil være skjult af fjerbukserne. Men til alle der har tænkt sig at aflægge stedet et besøg skal der lyde en opfordring til at være opmærksom på muligheden for at aflæse ringen. Eventuelle oplysninger kan sendes til:

Projekt Jaktfalk
Ulla Falkdalen
Frimans väg 251
S-83254 Frösön
Sverige

Email: falkdalen@bredband.net

Mange benyttede sig i den forgangne weekend af muligheden for at se Jagtfalken på Nyord, og især når den er i aktion er det en stor oplevelse. De sidste to timer af vores besøg om fredagen sad Jagtfalken passivt på en pæl ret langt ude på nordengen, men de første to timer var den ganske aktiv. Den forsøgte flere jagter på Pibe- og Krikænder, dog uden at lykkes. Dertil var den meget oppe på mærkerne over for de 4 Havørne, der var på øen. Især en 1K Havørn, som tillod sig at sætte sig på engen nær Jagtfalken, blev moppet hidsigt, men en gammel han Havørn fik også nogle ture. Den gamle Havørn var dog i stand til at svare igen og blev et par gange set forfølge Jagtfalken i en så voldsom fart, som man knap forestiller sig at en Havørn kan præstere.

Artiklen er senest opdateret: mandag 3. november 2003 kl. 15.00

Kommentarer:

Jesper Johannes Madsen skriver tirsdag 4. november 2003 kl. 11.16
Fra Ringmærkningscentralen på Zoologisk Museum skal der lyde en kraftig opfordring til at få aflæst koden på jagtfalkens røde ring (som nævnt ovenfor består koden af ét bogstav & ét ciffer).

Der findes kun ét yderligere fund i Danmark, af jagtfalke ringmærket i udlandet: En norsk fugl blev fundet død på Bogø d. 26. november 1995. Fuglen var mærket 7 år tidligere (1.7.1988) som redeunge et sted i det centrale Norge.

For at få et kendskab til hvor de jagtfalke der ses i Danmark yngler, er vi meget interesseret i at få aflæst denne svenske 1k fugl - også selvom kun bogstav eller tal aflæses. På den ringtype der anvendes står bogstavet og tal over hinanden (Se billede af ringtypen nedenfor). Eventuelle oplysninger kan sendes til os (så kontakter vi projektet). Benyt evt. vores nye elektronisk genmeldingsform på vores hjemmeside ZMUC.

På vegne af Ringmærkningscentralen
Jesper Johannes Madsen

N.B.
Årsrapporter fra SOFs Projekt jaktfalk findes på følgende adresse: http://www.sofnet.org/index.asp?lev=80&typ=1
Endvidere findes der et Projekt Jaktfalk - Norbotten som har sin egen hjemmeside, på adressen: http://www.jaktfalk.nu


Foto: © I.Ö. Mekaniska AB


Morten Bentzon Hansen skriver onsdag 5. november 2003 kl. 13.16
Det svenske Projekt Jaktfalk er meget opsatte på at få aflæst ringen. Så opsatte at der nu er udlovet en dusør til den, som får mulighed for at aflæse ringen. Netfugl har i dag modtaget følgende fra Ulla Falkdalen:

Hej Morten!

Jag hoppas fortfarande på att någon ornitolog med tubkikare kan avläsa den röda färgringen på jaktfalken. Kan du lägga in ett meddelande på Netfugl om att den första som avläser och rapporterar bokstav och siffra på färgringen kan få gratis logi upp till en vecka vid Ånnsjön mitt i fågelmarkerna. Stuga (hytte) med fyra sängplatser och öppen spis. Ånnsjön ligger i västra Jämtlandsfjällen och är Jämtlands bästa fågellokal med både myr och fjällfåglar. Rapporter skickas till mig på adress falkdalen@bredband.net Färgringen har en bokstav överst och en siffra under, som på jaktfalkungen på bilden. Den ungen har koden Z 3.

Vänliga hälsningar!
Ulla


Der er dermed et uges ophold i det "stenpikkerramte" land til den heldige aflæser.

Nedenunder et par billeder fra det svenske ringmærkningsprojekt.

Foto: © Henri Engström   Foto: © Alf Kjellström


Foto er taget af henholdsvis Henri Engström og Alf Kjellström.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.066 sek.
til toppen