Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Hold øje med tysk radio-ørn ved Maribosøerne!

Artiklen er tilføjet af MBH torsdag 6. januar 2005 kl. 08.05. Læst 3753 gange
Hold øje med tysk radio-ørn ved Maribosøerne!

En tysk havørn, kommet til verden i 2004 og forsynet med radiosender og farveringe, holder for tiden til ved Maribo-søerne, tilsyneladende mest ved nordsiden af Røgbølle Sø.

Samme ørn har spøgt i Danmark i nogen tid, idet den holdt til langs Stevns Klint i efteråret 2004 i perioden 22. august-25. september, hvor den primært slog sine folder omkring Højerup. Havørnen opførte sig påfaldende frygtløst, og det blev snart opdaget, at den havde farveringe på benene og en lille radiosender på ryggen. Der var en kode på den ene ring, men den kunne ikke aflæses. Farvekombinationen på ringene passede imidlertid ikke med nogen ørn fra de europæiske mærkningsprojekter. Jo, den kunne passe med en norsk havørneunge fra 2003, som endda også havde en radiosender, dog med synlig antenne, hvilket denne fugl ikke havde. Men vi var sikre på, at det var en årsunge fra 2004, så mystikken var stor. Det var først, da Thomas W. Johansen fik taget nogle fotos af ørnen flyvende lige over og med noget af koden på ringen synlig, og disse billeder blev rundsendt til Sverige, Norge og Tyskland, at man fandt ud af sagens sammenhæng: Det var en tysk ørn, hvor man beklageligvis var kommet til at forbytte ringene! Normalt skal ringens farve på det ene ben vise hvilket land ørnen kommer fra, og ringens farve på det andet ben hvilket år den er kommet til verden.

Havørnen stammer fra en rede nær Neumünster i Schleswig-Holstein. I sommeren 2004 blev den fundet i forkommen tilstand i nærheden af redestedet af en landmand, som indfangede den og sørgede for, at den kom i pleje. Historien melder ikke noget om, hvad den fejlede, men den kom sig hurtigt, og efter 3 uger i pleje blev den sat ud igen den 10. august, efter at den var blevet forsynet med ringe og radiosender. Herefter blev den fulgt i nogle dage, men den 17. august mistede tyskerne kontakten med den. Selv om de prøvede at lokalisere den med et lille fly var og blev den forsvundet. Den er så åbenbart stukket til Danmark, hvor den som sagt dukkede op på Stevns den 22. august.

Under sit månedlange ophold på Stevns udmærkede havørnen sig ved en til tider lidt aparte opførsel. Først og fremmest var den mindre sky over for mennesker end normalt, givetvis grundet dens ophold på en plejestation. En landmand beretter, at den kom og landede på en mark, som han var ved at harve med sin traktor. Den sås også lande på en asfaltvej, hvor den kun modvilligt flyttede sig for en varevogn. Ved en anden lejlighed sås den nærmest lege i ungdommelig kådhed, hvor den småluntede hen over marken og samlede småsten og kviste op, som den kastede igen.

Efter opholdet på Stevns sås ørnen den 2. oktober på Feddet ved Præstø Fjord, men derefter var der stille omkring den. Lige indtil 19. december, hvor den blev set af Lars Munk ved et hareådsel ved nordvestenden af Røgbølle Sø og igen den 21. december ved den nordøstlige del af Røgbølle Sø, hvor den sad i et af "ørnetræerne" på marken. Formentlig samme fugl sås igen samme sted den 31. december.

Tyskerne er meget interesserede i at følge med i hvordan det går med deres plejebarn, så derfor opfordres besøgende ved Maribo-søerne til at være opmærksomme på denne havørn. Den kan naturligvis også dukke op andre steder på Lolland-Falster eller i Sydsjælland. Ser man ørnen flyvende skal man kikke efter radiosenderen forrest på ryggen, hvor den ses som et lille stykke blankt skinnende metal (ingen antenne). Når ørnen sidder ses radiosenderen som regel kun som en lille bule under fjerene eller slet ikke, men så kan man til gengæld se farveringene: En ekstra høj blå ring på højre ben, og en normal størrelse orange ring på venstre ben. Den blå ring bærer inskriptionen T764, men det er svært at se under normale feltforhold.

Hvis nogen ser denne havørn opfordres man til at rapportere den, f.eks. ved at skrive en kommentar under dette indlæg, eller indtaste den i DOFbasen og skrive under bemærkninger, eller sende den til DOF Storstrøms Amts hjemmeside. Der vil så blive sørget for, at observationerne bliver sendt videre til den tyske kontaktperson.

Skulle en eller anden have rådighed over en modtager og har lyst til at prøve at spore ørnen, så har tyskerne oplyst, at den sender på 150.065 MHz (hvis batterierne holder endnu).

Artiklen er senest opdateret: torsdag 6. januar 2005 kl. 08.06

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.052 sek.
til toppen