Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Nyt fra Sjældenhedsudvalget

Artiklen er tilføjet af MBH mandag 20. marts 2006 kl. 17.46. Læst 3970 gange
Nyt fra Sjældenhedsudvalget 20-3-2006

Efterlysning af beskrivelser af Lille Canadagås
Canadagås er blevet splittet op i to arter. Canadagås Branta canadensis og Lille Canadagås Branta hutchinsii. Splittet er accepteret af både AOU (American Ornithologist’s Union) og BOURC (British Ornithologists' Union Records Committee). Da Sjældenhedsudvalget følger anbefalingerne fra BOURC regnes Lille Canadagås altså fremover som selvstændig art. Den ny opsplitning betyder at racerne ”hutchinsii”, ”asiatica”, ”leucopareia”, ”taverneri” og ”minima” fremover tilhører arten Lille Canadagås.

Ligesom andre nordamerikanske andefugle kunne Lille Canadagås potentielt forekomme spontant i Danmark og flere af de omtalte racer er da også rapporteret fra Danmark (især fra vadehavsregionen). Disse observationer har dog endnu ikke fundet vej til SU’s bord, hvorfor arten ikke figurerer i nogle af kategorierne (A, B, C, D og E) på landets liste.

SU efterlyser derfor eventuelle beskrivelser, fotos eller anden form for dokumentation af observationer af Lille Canadagås i Danmark.

Yderligere information om canadagåse-splittet kan indhentes på flg. adresser:
http://www.idahobirds.net/identification/white-cheeked/subspecies.html
http://www.bou.org.uk/recnews.html

Steppehøg af SU-listen
SU har besluttet at lade Steppehøg Circus macrourus udgå af SU-listen fra og med 2006. Arten har været regelmæssig i en årrække, men SU har haft andre årsager til at fastholde arten på listen. Således volder bestemmelsen af Steppehøg i de fleste dragter ret store vanskeligheder.

Steppehøg er stadig at finde på SU-listerne i de øvrige vesteuropæiske lande, men bortset fra Sverige og Finland rapporteres der færre fund end i Danmark. Raritetskomiteen i Sverige har også besluttet at lade Steppehøg udgå af den svenske SU-liste fra og med 2006.

Antallet af rapporterede Steppehøge har i de senere år langt oversteget antallet af de beskrivelser SU har modtaget. Det er således udvalgets bekymring, at en del af de bestemte danske Steppehøge ikke vil kunne bære en granskning af de iagttagne dragtdetaljer. Dette understøttes af at beskrivelser af Steppehøg i flere år har haft en forholdsvis stor forkastelsesprocent.

Det overskygger dog ikke, at iagttagelser af Steppehøg er blevet et regelmæssigt fænomen i Danmark både forår og efterår, hvorfor arten altså udgår af SU-listen. SU vil dog gerne appellere til, at der fortsat udvises agtpågivenhed ved bestemmelse af denne svært bestemmelige art og at en sikker bestemmelse altid foretages ud fra flere sete dragtkarakterer og gode observationsforhold.

SU vil også gerne opfordre til, at de alt for mange udokumenterede fund til og med 2005 bliver dokumenteret og indsendt til udvalget. På Netfugl.dk findes DK-listen – Steppehøg – en oversigt over samtlige rapporterede fund af Steppehøg i Danmark og deres dokumentationssstatus.

Udover Steppehøg forlader også Stribet Ryle og Damklire SU-listen fra 2006. Langt de fleste fund af de to vadefuglearter indsendes til SU og kun få fund forkastes og begge arter har været regelmæssige gæster i landet i en årrække. Både Damklire og Stribet Ryle har ligesom Steppehøg vist en klar tendens til hyppigere optræden igennem de senere år.

Plettet Mudderklire – Ny art for Danmark
Af andre interessante beslutninger kan fremhæves, at SU netop har godkendt landets første fund af Plettet Mudderklire Actitis macularius. Det aktuelle fund er yderst veldokumenteret og gælder en adult fugl i sommerdragt, som rastede på Ølsemagle Revle (S) 10/8-2005.

SU’s hjemmeside
SU’s hjemmeside (se her) har undergået en mindre forvandling og fremtræder i nyt og fornemt design. Vi har længe haft problemer med opdatering af den gamle hjemmeside, men håber på, at dette bedres med den nye. Det skal bemærkes, at der i nogen tid ikke har været nogen SU-liste på hjemmesiden. Dette skulle være rettet og en ny og opdateret SU-liste skulle således forefindes her.

En anden nyhed vedrørende hjemmesiden er, at der fremover vil være et menupunkt, der hedder ”Nyhedsbreve”. Her vil alle fremtidige nyhedsbreve fra SU (inklusive det du læser!) blive samlet, og man kan således søge information om SU’s seneste væsentlige beslutninger her.

Dokumentation efterlyses
SU har i længere tid arbejdet med genbehandling af fund af de fuglearter, som er truffet mellem 1 og 3 gange i Danmark. Dette arbejde nærmer sig sin afslutning, men det står imidlertid klart, at det ikke vil lykkes at genbehandle alle godkendte/anerkendte fund.

For en del ældre fund eksisterer dokumentationen simpelthen ikke længere. Og på trods af en grundig gennemgang af SU’s arkiv er enkelte beskrivelser/sager, som ellers burde forefindes i arkivet ikke længere at finde. I de første år efter oprettelsen af SU i 1962 betragtede man således ikke selve beskrivelsen/dokumentationen som særlig vigtig efter at fundet var godkendt eller forkastet og kun få af sagerne fra 1962 til begyndelsen af 1970’erne er arkiveret..

En af SU’s vigtigste opgaver er, at sikre at dokumentation for de enkelte fund altid kan tilvejebringes. Det er derfor meget beklageligt, når sådanne opgaver ikke kan løses.
SU skal fremtidigt træffe en beslutning om, hvorledes de ”dokumentationsløse” godkendte/anerkendte fund fremover skal vurderes.

SU har endnu ikke helt overblik over hvilke fund, der mangler dokumentation for, men lige så snart dette er fastlagt, vil en liste over de aktuelle fund blive offentliggjort (En foreløbig liste over de anerkendte fund, som SU mangler dokumentation for kan ses nederst i denne meddelelse). Det er derefter SU’s håb at evt. observatører, bekendte af observatører, tidligere SU-medlemmer eller andre som ligger inde med specifik viden, måske kan fremkomme med den manglende dokumentation.

Det er SU’s klare ambition, at al dokumentation af tidligere og fremtidige fund af sjældne fugle skal indtastes/indscannes i SU’s nyligt oprettede database, for derved at fremtidssikre alle dokumenterede observationer af sjældne fugle i Danmark.

SU vil fremover behandle samtlige SU-sager over internettet og alle SU-beskrivelser vil blive bevaret i SU’s database. Derfor vil vi gerne opfordre folk til at indsende SU-beskrivelser pr. email frem for pr. brev (SU’s mailadresse er su@dof.dk ). Dette er intet krav og et gammeldags brev modtages fortsat med kyshånd. Det letter imidlertid SU’s arbejde betydeligt og speeder sagsbehandlingen op, såfremt sagerne modtages som tekstfiler og feltnoter, fotos og lignende dokumentation indscannes af indsenderen selv.

Fund af anerkendte1-3-gangsfund for Danmark, hvor dokumentationen mangler

Amerikansk Tårnfalk 1901-??-??: 1 1cy male Kalundborg, S

Tjur 1874-12-10 -(12-16): 1 Rude Skov, S

Brundrossel 1968-09-09 -(09-21): 1 Skagen, NJ

Tamarisksanger 1967-05-12: 1 male sing. Hanstholm, NJ

Hvidkindet Værling 1973-11-30 -(12-02): 1 male Skjern, RK

Artiklen er senest opdateret: mandag 20. marts 2006 kl. 17.48

Kommentarer:

Henrik Korsbæk skriver torsdag 23. marts 2006 kl. 07.17
Hej SU

Så fremt der ikke kan skaffes dokumentation for ovenstående 5 observationer vil det så betyde at disse bliver forkastet?

henrik :-)


Sebastian Klein skriver torsdag 23. marts 2006 kl. 08.31
Det er et godt spørgsmål, Henrik!
Jeg ved ikke helt, hvad SU skal gøre. Som skrevet står skal SU på et eller andet tidspunkt træffe en beslutning desangående.
Personligt kunne jeg godt forestille mig, at der en dag vil blive truffet beslutning om, at dokumentationsløse fund ikke vil blive anset for "sikre".
Der er dog begrundet håb for, at finde i hvert fald noget af den manglende dokumentation. Således er det blevet oplyst, at der i "Danske Fugle" 1974/side 147, er en redegørelse for fundet af Hvidkindet Værling.


Henrik Korsbæk skriver torsdag 23. marts 2006 kl. 09.44
I så fald bliver danmarkslisten 2 fugle kortere!

henrik :-)


Uffe Gjøl Sørensen skriver torsdag 23. marts 2006 kl. 09.52
Amerikansk Tårnfalk - jeg vil gætte på at Lehn Sciølers aldrig fuldendte storværk om Danmarks Fugle beskriver fundet (bind 3, 1931).
Kilden til Tjuren i Rude Skov er R. Hørring (1929): Andefugle og Hønsefugle. Danmarks Fauna bind 23.
Brundroslen blev set af Poul Lindhard Hansen, der er leder af det Naturhistoriske Museum i Skagen, så han kan kontaktes direkte.
Tamerisksangeren hørte og så Olvar Læssøe i Hanstholm. Den må være beskrevet i hans efterladte journaler. Jeg har videresendt en forespørgelse til familien.
Hvidkindet Værling blev behandlet af SU på basis af artiklen i Danske Fugle. Det skete i forbindelse med forberedelsen af Oversigten over DKs Fugle, der udkom i 1978.


J Staarup Christensen skriver torsdag 23. marts 2006 kl. 23.43
Den Amerikanske Tårnfalk er første gang omtalt i H. Scheel 1925, DOFT 19: En undersøgelse af Danske Fuglesamlinger. Fuglen var dengang fundet i Lerchenborgs samling, men denne samling er desværre ikke mere på Lerchenborg. Så hvor dette skind måtte befinde sig i dag er usikkert.
Fuglen er, som anført af Uffe, også omtalt i Lehn Schiølers ufuldendte værk fra 1926-1931 (bind 3). Jeg husker dog ikke, om den er også er afbilledet; forstået på den måde, at flertallet af illustrationerne i dette værk er malet efter nedlagte skind. Så det er muligt, at der er en form af dokumentation heri.
I Schiøler 1931 anføres desuden, at der skulle have været 2(!) fugle på lokaliteten, men kun den ene blev nedlagt.

Tjuren er første gang publiceret i J. Collin 1875-77: Scandinaviens Fugle (opfølgningen på Kjærbølling 1852). Beretningen heri lever dog ingenlunde op til de krav til dokumentation, som stilles fra SU i dag. Men beretningen (fundet) er anerkendt i alle senere oversigter over Danmarks Fugle, fra Hørring, over Salomonsen, Dybbro til Olsen. Hvilket iøvrigt gælder en lang række andre beretninger/fund fra den tidligere litteratur.


Peter Lyngs skriver fredag 24. marts 2006 kl. 01.44

Jamen.

I E. Lehn Sciøler's "Danmarks Fugle", bind III, Rovfugle (1931), tavle LXXI ø.th. er der en afbildning af bemeldte Amerikanske Tårnfalk - tegnet af Henning Scheel efter et udstoppet eksemplar fra Hofjægermesters C. Lerches samling, med angivelsen "Ung han, efterår 1901, Birkendegaard, Kalundborg"

Desuden er der en kort omtale af "stykket" på side 305 ("Artens Ret til at nævnes i den danske Liste ... hidrører fra at en ung Han er blevet skudt i Efteraaret 1901 ved Birkendegaard ved Kalundborg... ).

Om SU så vil godkende fundet, tjae, men jeg vil da anbefale et kig i Schiøler...

Go'morn, klydeunge...

kh

Lynx


Peter Lyngs skriver fredag 24. marts 2006 kl. 02.04
Hehe, Tiger gør mig opmærksom på at det lykkedes mig at stave Schiøler forkert i anden linie (ikke Sciøler, men SCH).

Men bort set fra det, fru kammerherrreinde, vil jeg på det allervarmeste anbefale de desværre kun tre bind der udkom af værket Danmarks Fugle (ande- og rovfugle). Værket giver et enestående indblik i datidens ornitologi, og selv i dag kan der heri findes oplysninger om alders- og kønsbestemmelse som ikke findes andre steder.

Det er grundhistorie (... åbenbart også for SU ;-)...) og det er et meget flot værk.

Lynx


Sebastian Klein skriver fredag 24. marts 2006 kl. 13.25
D'herrer Gjøl Sørensen, Staarup Christensen og Lyngs takkes ærbødigst for at have higet og søgt i gamle bøger.
Det er ærefrygtindgydende, at I tilsyneladende ryster disse informationer ud af ærmerne!

Ydmyge hilsener SeK


Kim Frost skriver tirsdag 28. marts 2006 kl. 23.59
Har jeg noget håb om at få godkendt en observation af fuglekongesanger oktober 1964, hvis jeg sender beskrivelse ind nu?
Den har godt nok optrådt årligt i mange Herrens tider; men min observation var landets første. Der var blot ikke nogen Komité at sende beskrivelse til. Der var kun Mester selv, formand Finn Salomonsen, og han var ikke glad for feltiagttagelser; én fugl i hånden, gjerne skindlagt, var bedre end 10 i kikkerten.
I april 1964 havde Palm, Geertz og jeg endda opdaget landets (to) første syngende Savisangere på Møn; men da måtte Mester give sig, fordi der kom flere Savi'er til de følgende uger.
Det gav alligevel ikke kredit for fuglekongesangeren; én person kunne umuligt alene se en så sjælden fugl...
Og i 1966 måtte jeg nærmest shianghaj'e Finn ind i bilen og køre ham direkte til en syngende flodsanger, før han gav sig... Ak, ja, det var tider.
Hvad siger unge Klein?

Kim Frost


Sebastian Klein skriver onsdag 29. marts 2006 kl. 09.12
Hej Kim (og andre?)
Det er naturligvis aldrig for sent at sende beskrivelser ind. Og førstegangsfund er altid meget interessante. Chancerne for godkendelse tør jeg dog ikke udtale mig om (det afhænger naturligvis af dokumentationen), men SU modtager til hver en tid (og med glæde) observationer af ældre fund.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.043 sek.
til toppen