Fakta om den ekseptionelle flok Nordiske Lappedykkere ved Ordrup Næs
Artiklen er tilføjet af KRN søndag 4. marts 2001 kl. 23.52. Læst 863 gange
Af ABK
Fakta om den ekseptionelle flok Nordiske Lappedykkere ved Ordrup Næs
Jens Lind beretter om den ekseptionelle flok på ikke mindre end 27 Nordiske Lappedykkere, som han og Jan Rather iagttog ved Ordrup Næs cirka 10 kilometer VNV for Asnæs, Vestsjælland 26. februar 2001. Observationen bør sendes til Sjældenhedsudvalget.
Vejret perfekt, høj sol, og kun let vind. God sigt.
Ordrup Næs er en lang smal halvø, yderst med en ca.12 meter høj bakke samt en klint. Vi (Jan Rathter og jeg) stod på det højeste sted med to teleskoper (32x). Det vrimler med fugle, spec. Sortænder (ca. 1500), men også mange Fløjlsænder og Havlitter. Fuglene, incl. Lappedykkerne ligger i en næsten halvcirkel omkring nordspidsen, de fleste i en afstand af ca. 300 meter fra land. De ligger spredt evt. i småflokke på op til 4 ex. sammen, men næsten altid i selskab med spec. sortænder. En del af lappedykkerne var ude på + 400 m. afstand, og så begynder det at blive vanskeligt med bestemmelsen. Vi bestemte 27 Nordiske og 16 Gråstrubede Lappedykkere, men flere lappedykkere forblev ubestemte p.gr.af afstanden. Artsbestemmelsen blev udelukkende foretaget på grundlag af den Nordiske Lappedykkers kortere hoved og næb. Størrelseforskellen ikke brugt.
Det kræver optimale vejrbetingelser at skelne de to arter i den afstand fuglene ligger, ikke mindst stille vejr. Det vil være optimalt at besøge lokaliteten tidligt på formiddagen, hvor lysforholdene er bedst. Vi var der i tidsrummet 1030-1245 og havde lidt besvær med lyset med de (få) fugle, der lå længst mod sydvest.
4. marts 2001, 23.52
Artiklen er senest opdateret: søndag 4. marts 2001 kl. 23.52