Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Fugle og Dyr i Nordjylland 2008 er udkommet

Artiklen er tilføjet af JSH lørdag 11. juli 2009 kl. 15.55. Læst 2686 gange
Af Fugle og Dyr i Nordjylland
Fugle og Dyr i Nordjylland 2008 er udkommet


Grundlaget for FDN 2008 er indberetninger til DOFbasen. Der et tale om et 6-cifret antal observationer, idet 92.258 obs fra Nordjylland og 35.838 fra Viborg giver i alt 128.096 obs fordelt på 405 indsendere. Sidste år var de tilsvarende tal henholdsvis 123.289 og 421

Alle rapportens mange tal og tekster komplementeres af mange smukke fotografier, tegninger og akvareller, som fremragende fotografer og kunstnere stiller til rådighed.

To nye arter, Spidshalet Ryle og Sørgedue, er føjet til den nordjyske og danske liste.

Af de store lommer byder året på 35 Islom, men blot 5 Hvidnæbbet. Blandt lappedykkerne bemærkes nogle meget store koncentrationer af Lille i efteråret, således 12/9 187 Vilsted Sø og 14/9 246 Halkær Sø. Vilsted Sø har også udviklet sig til den vigtigste lokalitet for Sorthalset med op til 38 fugle set i yngletiden. Området huser også en meget stor bestand af Gråstrubet med op til 148 fugle i april.

Forekomsten af stormfugle i 2008 er præget af få blæsevejrsperioder i efteråret. Således er de største dage for Mallemuk i juni med bl.a. 12/6 1771 NV Grenen. Det bliver kun til endnu et yngleforsøg ved Bulbjerg. 21/8 ses Kuhls Skråpe ved Grenen, mens de største dage for Sodfarvet er 28/9 7 Lild og 4/10 5 Ørhage. Årets overraskelse er 6-8 Balearskråpe ved Grenen i perioden 12/8 til 5/9. Det manglende blæsevejr ses også på manglen på stormsvaler, således blot 6 Stor og ingen Lille. Forekomsten af Topskarv når nye dimensioner med hele 12 godkendte fund, heraf hele 7 fugle ved Grenen 22/5.

Silkehejre er set i alle årets 12 måneder, mens Sølvhejre er set i 10. Året byder på 6-8 Sort Stork. Skønt der slet ikke ses Hvid Stork nær den gamle yngleplads ved Vegger, er det alligevel et år med en stor forekomst med årets største flok 10 ved Voergård 13/5. En ny koloni af Skestork bliver opdaget i Aggersborg Vildtreservat; der kommer dog ingen unger på vingerne. Til gengæld rummer den gamle koloni i Nibe Bredning nu 31-32 par med 60-70 unger.

Sangsvane er fortsat at finde som nordjysk ynglefugl, idet 2 par får 5 og 7 unger. Et pænt år hvad angår Blisgås med blandt andet 77 fugle i Vejlerne 16/3, der også har Dværggås i februar og december. Indrapporteringen af Grågås fortsætter med at vokse, i år med mere end 230.000 fugle indrapporteret. De nordjyske rastepladser for Bramgås er fyldt godt op både forår og efterår med største tal 3/2 3557 i Vejlerne og 6/5 hele 3065 østtrækkende Nordmandshage. Indrapporteringen af Lysbuget Knortegås er rekordstor.

Et varmt forår giver et stort forårstræk for mange rovfuglearter. 1871 Hvepsevåge noteres ved Skagen med største dag 1/6 med 425. Forekomsten af Sort og Rød Glente er også stor. Således kan nævnes 10/5 20 Røde ved Skagen 10/5. Den øgede forekomst afspejler sig også i yngleforekomsten. Således nu 10 par i Vendsyssel og flere potentielle par rundt om i landsdelen. Forekomsten af Havørn er også rekordstor. Det må snart udmønte sig i nordjyske ynglepar. En færdigbygget rede bliver dog også fundet i Tofte Skov, men mere bliver det ikke til. Trækket af kærhøge ved Skagen er stort med blandt and 339 Blå Kærhøg og 12 Steppehøg. Et ynglepar af Hedehøg nær Brovst får 3 unger på vingerne. Antallet af ynglende Duehøg fortsætter med at falde i Vendsyssel, nu 39 par med en lav ungeproduktion. Et pænt forårstræk af Spurvehøg giver 3726 fugle ved Skagen, ligesom forekomsten af Musvåge i området er den største længe med flere dage med 5-700 fugle. Glædeligt er det omsider også med lidt optur for Fjeldvåge, der efter et godt yngleår i 2007 viser sig med den største forekomst i 15 år. Hele to Ørnevåge bliver det også til.

Forekomsten af sjældne ørne sætter også nye rekorder ved Skagen. 23-25/5 ses Slangeørn, 4 dokumenterede fund af både Lille og Stor Skrigeørn foruden en Steppeørn. Endelig ses også i år Høgeørn, i det en 3K fugl ses 11/4. Kan det være fuglen fra 2007, der vender tilbage? Kongeørn ses mange steder i landsdelen, og for første gang får de danske ørne hele 4 unger på vingerne. Fiskeørn har det største forårstræk i 10 år, således noteres i alt 428 fugle. 997 trækkende Tårnfalk ved Skagen er rekord og med 132 sydtrækkende 21/8 ved Nordmandshage ses det hidtil næststørste antal i Nordjylland og Danmark. Omsider er der tale om et år med et pænt influks af Aftenfalk, således ca. 52 fugle ved Skagen samt iagttagelser ved en lang række andre lokaliteter. Ligeledes ses Lærkefalk mange steder og også her har Skagen ny rekord med 332 fugle. Endelig skal for rovfuglene nævnes en stor årssum for Vandrefalk, hvilket ikke mindst skyldes 130-140 fugle ved Skagen.

Agerhøne fortsætter tilbagegangen, ligesom forekomsten af Engsnarre og ikke mindst Plettet Rørvagtel er meget lav. Til gengæld er rapporteringen af Trane høj, og den nordjyske bestand tæller nu ca. 45 par.

Hos vadefuglene er det glædeligt, at der er rapporteret knap 700 par Klyde. For Stor Præstekrave foreligger der et par meget store tællinger fra Agger Tange, således blandt andet 1743 1/8 – måske det største nordjyske tal nogensinde. Også Hvidbrystet rapporteres fra Agger Tange i august. En Spidshalet Ryle på Agger Tange 27-29/7 udgør det første danske fund. Forekomsten af Kærløber i maj er høj, hvilket ikke mindst skyldes op til 9 fugle ved Gerå. Prærieløber ses for andet år i træk, idet en fugl holder til nær Ulvedybet i månedsskiftet september/oktober. Skønt der i træktiden ses pænt med Brushøns i landsdelen, når arten atter et bestandsmæssigt minimum med blot 4 sikre ynglefugle i Vejlerne. Stor Kobbersneppe holder fortsat stand i Vejlerne og Agger Tange, mens der af den islandske race ses rekordmange i august, således op til 32 fugle på Agger Tange, sikkert den højeste notering i landet hidtil.

Bemærkelsesværdigt er det, at 2/3 af årets forekomst af Almindelig Kjove er fra foråret. 1/5 51 Grenen er måske det største forårstal nogensinde i landsdelen. Blot 10 Lille Kjove ses, dog med en markant observation, idet der ses 4 trækkende ved Nordmandshage 12/9. Antallet af Storkjove bærer præg af få blæsevejrsperioder i efteråret, således blot én dag med mere end 10 fugle, 5/8 15 trækkende ved Ørhage.

Generelt er der øget interesse for at indrapportere måger. Usædvanligt er det, at Sabinemåge ikke iagttages i september, til gengæld er 10 fugle i oktober pænt mange. Glædeligt mange yngletællinger foreligger for måger, men i den negative ende kan nævnes, at blot få Rideunger bliver flyveklare – i Hirtshals, mens alle ynglefugle opgiver ved Bulbjerg, sikkert på grund af fødemangel.

Sandterne, der er en nordjysk sjældenhed, ses 3/6 ved Grenen og i sensommeren ses pænt mange Rovterne. Mange ynglefugle er rapporteret for Splitterne, og for Dværgterne er rapporteret 97 par, heraf 32 fra Læsø og 33 fra Nordmandshage. Årets ynglebestand af Sortterne opgøres til 35 par, der desværre ingen unger får.

Et stort forårstræk af Huldue bliver i den grad matchet af Ringdue, der sætter nordjysk rekord 30/3 med 21.300 trækkende ved Skagen.
Også efterårstrækket er væsentligt større end normalt med bl.a. 18.397 trækkende ved Nordmandshage. Det lune forårsvejr giver en del Turtelduer, og oveni dukker en Sørgedue op i Skagen i maj, en nordamerikansk art, der ikke tidligere er iagttaget i Danmark.

Hos uglerne markerer Slørugle sig med hele 116 nordjyske par – en markant fremgang siden arten begyndte at yngle i landsdelen i 1992. 7 sikre og 7 mulige ynglepar af Stor Hornugle er rapporteret. Kirkeugle holder indtil videre stand, 40 territorier er undersøgt, og ca. halvdelen havde held med ynglen. Perleugle bliver ikke fundet ynglende i år, måske er fuglene flyttet til Vestjylland, hvor et par er registreret.

Mursejler havde et rekordår med blandt andet 35-40.000 ved Skagen 25/5. Også Isfugl har fremgang og rapporteres fra flere lokaliteter end tidligere. Biæder yngler overraskende i en grusgrav i Han herred og generelt ses flere fugle end normalt. Én Hærfugl bliver det til, idet en fugl ses ved Øby 5-6/10. Grønspætte er under markant tilbagegang i landsdelen, specielt i Rold Skov er arten næsten forsvundet. Sortspætte holder i højere grad stand, om end arten ikke er under spredning. Stor Flagspætte er ikke tidligere rapporteret i så stort omfang, og ikke mindre end 3 Lille Flagspætte ses i Skagen i 2008.

Toplærke synger på allersidste vers, idet bestanden i Hirtshals nu er nede på to fugle. Efteråret byder på 4-5 Storpiber, mens Markpiber trods 4 trækkende fugle i Skagen nu synger på allersidste vers som dansk ynglefugl. Til gengæld forekommer Bjergpiber i stigende antal i landsdelen, ikke mindst i oktober til december.

Ved Skagen ses sidst i april en Alpejernspurv. Der foreligger tidligere blot to fund. Hele to fund af Sydlig Nattergal – begge fra Skagen i maj. Kun 7 fund af Blåhals bliver det til, mens hele to Blåstjert ringmærkes, 26/5 i Skagen og 15/10 i Klitmøller. Sortstrubet Bynkefugl rapporteres med blandt andet 10 par i landsdelen. Forekomsten af Misteldrossel er rekordstor med blandt andet 368 trækkende ved Skagen 30/3.

Efter to fund af Lille Rørsanger i 2007 ses arten atter i år, 12/6 1 ringmærket Skagen. Danmarks blot 7. fund. Skagen har landsdelens eneste observationer af Drosselrørsanger, to fugle i maj. To Spottesanger ringmærkes på Grenen i august, og for Høgesanger byder efteråret på hele 4. 12/6 ringmærkes Lundsanger i Skagen. Efteråret byder på et flot influks af østlige sangere, således 5-9 Hvidbrynet Løvsanger og Skagens 2. fund af Himalayasanger 29-31/10 og 7/10 ringmærkes Brun Løvsanger i Hanstholm.

Nedturen for Broget Fluesnapper fortsætter, både forårstræktal og ynglebestand er bedrøvelig læsning. Til gengæld flere efterårsfugle end de seneste mange år. Pungmejse har det skidt i det nordjyske, således blot 6 rapporteringer, ellers er der tale om pæne rapporteringer for mejserne. Helt speciel er dog forekomsten af Sortmejse, idet at efteråret byder på mere end 17.000 rastende eller trækforsøgende fugle ved Skagen og 2772 ved Nordmandshage.

Året byder på en stor forekomst af Pirol, ikke blot ved Skagen, men også på en lang række andre lokaliteter. Omsider strejfer en Nøddekrige-invasion det nordjyske, idet flere fugle iagttages i efteråret. 16/3 noteres 70.000 Stær ved Han Vejle/Kogleaks og Rosenstær har en stor årstotal med 10-12 fugle.

Forekomsten af Stillits er stigende, hvilket ikke mindst skyldes knap 800 trækkende ved Nordmandshage i efteråret. Bjergirisk overvintrer i større antal end vanligt. Hvidvinget Korsnæb ses atter i landsdelen med blandt andet 25 fugle i efteråret ved Skagen og 18 ved Nordmandshage, og også Stor Korsnæb er iagttaget i pænt tal. Trods flere iagttagelser af Karmindompap end de senere år er der ikke noget, der tyder på, at arten er ved at genvinde terræn. Ingen ynglefund er rapporteret. En Dværgværling ses på trækforsøg ved Skagen 28/10.

Foruden artsbehandlingen indeholder rapporten en håndfuld artikler: ”Ti år med ynglende Kongeørn i Danmark”, ”Ynglebestanden af Rød Glente i Vendsyssel 1991-2008”, ”Biæder yngler i Han Herred 2008”, De nordjyske Sædgæs” samt ”Riden som ynglefugl i Nordjylland”.

Hvis man ikke allerede abonnerer, så kan rapporten bestilles hos Tscherning Clausen, e-mail tsc.vib(snabel-a)mail.tele.dk. Den koster 140 kr. + forsendelse for medlemmer af FDN, og ellers 150 kr. + forsendelse

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.046 sek.
til toppen