Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Felttræfafrunding 2012 - Vadehavet

Artiklen er tilføjet af JSH mandag 12. november 2012 kl. 07.18. Læst 1770 gange
Af Ole Zoltan Göller
Årets felttræf havde alle forudsætninger for at blive en kontra-pendent til sidste års udgave, hvor deltagerne på Bornholm-træffet som bekendt havde den tvivlsomme oplevelse, at der dumpede en Rødøjet Vireo op på Mandø. I år var det omvendt – felttræf i Vadehavet med mega på Christiansø!


Landsende, Rømø, OZG

2012-udgaven var tilbage i Vadehavet, og selvom årets uge 42-hit, Manchurernattergal, blev fundet på Christiansø, var der ikke tale om nogen større udvandring hertil. Der blev gået til stålet hele ugen, og de 115 tilmeldte fuglekiggere (heraf 41 fordelt på 11 hold), opererede ihærdigt i hele felttræfområdet.

I ugerne optil træffet bød felttræfområdet på mange fund af Hvidbrynet Løvsanger og sjældenheder som Schwarts Løvsanger, Tajgapiber, Sibirisk Hjejle og Prærieløber. Dette i kombination med en serie megaer i vores nabolande, skruede forventningerne i vejret på træffet.

Den officielle felttræfbase lå i år i Visby, tæt på Tønder, hvilket var et udmærket udgangspunkt, med en hyggelig foredragsstue og en hidtil uset rigdom på værelser og senge. Lokalitetens sydlige placering gav naturlig anledning til fokus på det sydlige af Vadehavet, og de fleste hold fra basen koncentrerede sig derfor om Saltvandssøen og tilstødende områder, Ballum Enge, med samt Rømø og Mandø, med enkelte afstikkere til Filsø og Fanø. Andre hold tilmeldt træffet boede på Mandø, Blåvand Fuglestation og i Esbjerg-området, med fokus på lokaliteter heromkring.


Lørdag d. 13. oktober

Første dag på FT12 bød på hvidbrynet løvsanger ved TDC i Blåvand og en genganger på Mandø. Den sibiriske hjejle (fundet af TWA og TA), som havde spøgt i dagene op til træffet, blev ligeledes meldt fra Ballum, hvilket stod på gennem hele ugen. Rømødæmningen bød på hele otte sølvhejrer, som relativt let kunne ses fra dæmningen.

Aftenen stod på oplæg af undertegnede omkring felttræfområdets lokaliteter, med tilhørende strategier for at finde sjældne fugle.


Søndag d. 14. oktober

Rømø smed en sibirisk gransanger af sig ved Juvre og en middelhavssølvmåge ved Sønderstrand. Mandø viste, ud over hvidbrynet løvsanger-gengangeren, to stk. lille fluesnapper, en storpiber og sortbuget knortegås på Låningsvejen. Blåvand var igen på banen med hvidbrynet løvsanger, og det samme gjaldt Fanø.

Eftermiddagen stod på fælleslusk på det yderste af Sønderstrand. En lang tur, som ti mand kastede sig ud i. Det blev til lapværlinger og en lille opskræmt værling, formentligt dværgværling, som dog forblev ubestemt.

Aftenen bød på foredrag af Jan Hjort Christensen med titlen Havfugle og amerikanske vadere.


Mandag d. 15. oktober

Mandag morgen var præget af store mængder trækkende fugle i felttræfområdet, og mange ved Landsende oplevede store mængder trækkende drosler, fuglekonger og især mejser. Der blev igen set sibirisk hjejle ved Ballum, og Mandø havde stadig besøg af lille fluesnapper og hvidbrynet løvsanger. En bysvale trak ved Juvre og endnu en hvidbrynet løvsanger sås – denne gang ved Astrup Sø.

Ved Filsø blev der, ud over fem havørne, set en rødhalset gås mellem bramgæssene, og ved Blåvand trak en thorshane forbi.

Aftenens underholdning stod på foredrag af Klaus Malling Olsen – et spontant et af slagsen, som meget relevant tog hul på blandt andet hjejler.


Tirsdag d. 16. oktober

Dagen bød på kraftigt blæsevejr fra syd, hvilket besværliggjorde småfuglelusk. Der blev dog fundet både en hvidbrynet løvsanger og en lille fluesnapper på Fanø ved Mindelunden, og en tornsanger ved Astrup Sø. Ellers stod den på thorshane og sabinemåge i Blåvand; middelhavssølvmåge i Esbjerg Havn og gengangerne rødhalset gås og sølvhejre.

På Rømø ved Landsende sås en indtrækkende og højt kaldende sibirisk hjejle, der trods eftersøgning ikke blev genfundet på øens marker.

Aftenens program stod på landskamp mellem Danmark og Italien. Desværre skulle det vise sig ualmindeligt problematisk at få arrangeret det, så kampen kunne ses i fællesskab.


Onsdag d. 17. oktober

Dagen stod igen på ret blæsende vejr, og dagens høst mindede en del om den foregående. Af nye fugle kan nævnes lille fluesnapper på Thadesvej, en vendehals ved Landsende og en sen løvsanger ved Klitdiget på Rømø. En leucistisk sølvmåge rastede desuden ved Rimmevejsmarkerne. Saltvandssøen husede hele otte havørne, og ved Esbjerg blev der set en nøddekrige.

Om aftenen var der foredrag ved Klaus Malling Olsen, hvor deltagerne, som blandt andet talte mange tilrejsende, fik en grundig indføring i sjældne drosler og stenpikkere.


Torsdag d. 18. oktober

Dagen bød på amerikansk hjejle i Ballum, hvilket på imponerende vis gav fuldt hus i hjejler, idet alle fire arter nu var at finde i samme område.

På Landsende på Rømø blev øens anden sibirisk gransanger fundet, og på Skallingen sås en storpiber. Mandø havde igen lille fluesnapper og hvidbrynet løvsanger og - mere interessant - en overtrækkende piber med et kald, der kraftigt indikerede tajgapiber. Som det særligt i år er sket flere gange, måtte også denne henlægges som ubestemt, da fuglen ikke blev genfundet. Saltvandssøen stod desuden for et interessant fund af en sen krumnæbbet ryle.

Aftenunderholdningen bestod af en gættefuglequiz, som blev vundet af Klaus Malling Olsen.


Fredag d. 19. oktober

Amerikansk hjejle ved Ballum var stadig på plads, og samme sted blev der (gen-)fundet en prærieløber. Hele to fugle havde jo huseret i området umiddelbart inden felttræffet.

Dagen gav en storpiber på Mandø, og Rømø bød på hvidbrynet løvsanger og sibirisk gransanger (igen) ved Juvre, samt en spændende observation af hele to meget sene høgesangere, som sammen kunne ses ved Klitdiget. Desuden var der tre havørne ved Ballum Sluse, hvor også en sen, gammel han af hedehøg kom drivende.


Resultat af konkurrencerne

TRÆFFETS SJÆLDNESTE FUGL

Prisen for træffets sjældneste fugl gik til Andreas W. Mønsted for rødhalset gås. Han vil modtage et gavekort til Naturbutikken på 1000 kr.

Desværre for finderen af træffets reelt sjældneste fugl, amerikansk hjejle, var personen ikke tilmeldt træffet og kunne derfor ikke modtage præmien.

HOLDKONKURRENCEN

1. plads: Team Megabird, bestående af John Kyed, Thomas Bundgård, Peter Bundgård, Jeppe Bundgård og Frits Rost. Vandt med følgende arter: Hvidbrynet løvsanger (Blåvand), thorshane (Blåvand), odinshane (Filsø), rødtoppet fuglekonge (Ho plantage) og sortstrubet bynkefugl. I alt 27 point.

2. plads: Freddysvin bestående af Michael Mosebo Jensen, Kristoffer Hansen, Ole Zoltan Göller, Freddy S. Hansen og Søren Gjaldbæk. Arter: To høgesangere (Klitdiget, Rømø), rødtoppet fuglekonge (Landsende, Rømø), to bysvaler og en sortstrubet bynkefugl. I alt 25 point.

3. Plads: G5 bestående af Jan Kiel, Jan Hjort Christensen med søn Rasmus, og Claus Elkjær med sin søn Philip. Arter: Lille fluesnapper (Thadesvej, Rømø), middelhavssølvmåge (Rømø), to sortstrubet bynkefugl og bysvale. I alt 15 point.

Vinderholdet fik 8 flasker rødvin, mens andenpladsen blev præmieret med fire flasker fra Freddy.

TIP-13

Vinderen blev Lis Kastrup, som modtager et gavekort til Naturbutikken på 500 kr.

GÆTTEFUGLEKONKURRENCEN

Vinderen blev Klaus Malling Olsen, som også modtager et gavekort til Naturbutikken på 500 kr.

Alt i alt et glimrende felttræf, som dog var plaget af lidt for meget vind, men til gengæld havde masser af fugle. På årets træf blev der i alt set 173 fuglearter. Heriblandt var hele seks nye felttræfarter, nemlig skestork, hedehøg, sort glente, prærieløber, odinshane og vendehals. Således er det totale antal arter set i uge 42 på felttræf oppe på 277.


Per Poulsen og Kristian Laustsen i felten på Mandø under Felttræf 2012. Foto: Troels Leuenhagen Petersen.



Sibirisk Gransanger, Landsende Foto: JKY



Sibirisk Gransanger ”fulvescens”, Juvre Foto: OZG



Lille Fluesnapper, Mandø Foto: Troels L. Petersen



Vendehals, Landsende Foto: MMJ



Høgesanger, en af to fugle, Klitdiget Foto: MMJ



Skovsneppe, Landsende Foto: OZG



KrHa på Lusk, Landsende, Rømø Foto: OZG



Aften over Ballumdiget Foto: OZG



Bramgæs over Ballum Enge Foto: OZG

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen