Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Blå Glente ved Vaserne og Hellebæk

Artiklen er tilføjet af RS mandag 8. april 2013 kl. 22.16. Læst 8081 gange
Af Henrik Mikkelsen
Netfugl har modtaget denne beretning fra Henrik Mikkelsen


VASERNE så tiltalende ud denne eftermiddag med høj sol og tre (3!) Lille Flagspætte indtastet i DOF-basen fra formiddagen. Lidt ambitiøst, tidspunktet på dagen taget i betragtning, men fotos af Lille Flag mangler i mit galleri i en ordentlig kvalitet.

Ved Dumpedalsrenden er der en fin bænk. Fra området her ses der stort set dagligt Lille Flagspætte, så dér ville jeg sidde og nyde solen efter at være ankommet ca. 13:05.

Solen var fin og lun. Et par Ravne gjorde flittigt opmærksom på deres tilstedeværelse sammen med Træløber, som må have rede lige omkring bænken. Jeg kunne se både Blåmejse og Bogfinke kravle ind og ud af redehuller – men ingen Lille Flag. Øv.

Efter omkring 1½ time var det ved at blive køligere uden sol, men jeg tænkte at en Lille Flag vel var to timer værd. Og så – ca. 14:55 – ser jeg op mellem træerne, ca. 10 m. høje birke- og bøgetræer (tror jeg) uden blade på – og ser en fugl passere lige over mig nogle få meter over trætoppene i rolig flugt mod nord. Tanken er mig endnu ikke bevidst, men det er NOGET og jeg får straks kikkert på og ser at ja, det er NOGET! Jeg tænker Blå Glente, springer straks til den mere sandsynlige Blå Kærhøg og så er den væk…

Pokkers! Intet foto.

Det var ikke en Blå Kærhøg – den havde en smal og spids hånd. Undersiden ensartet lys. Halen var ret kort. Jeg havde jo lige set en del af dem for 10 dage siden i Thailand – hvor svært kan det være? Jeg havde jo lige i sidste uge siddet og redigeret fotos af netop undersiden af Blå Glente derfra, så jeg havde den jo i frisk erindring. Jeg måtte ringe og spørge nogen…

Efter at have konsulteret Ib J kunne Blå Kærhøg udelukkes og Steppehøg havde aldrig været på tale. Vi kunne ikke komme i tanke om andre muligheder, så næste tanke var selvfølgelig: Hvorhen? Kunne andre evt. bekræfte min feberobs?

Der blev ringet til observatører på Hellebæk Avlsgård og der blev ringet til andre i håbet om nogen kendte nogen der stod på Kronborg – uden held. Erik Groth posterede sig selv på Skansebakken i Hillerød. Vel vidende at chancen for at nogen så kræet igen var minimal havde jeg dog gjort hvad jeg som udgangspunkt mente var det nødvendige i fald jeg havde set ret – hvilket jeg egentlig tvivlede på, hvorfor jeg valgte ikke at melde fuglen ud på diverse net. Min obs var simpelthen for usikker!

Så jeg kørte hjem. Ringede til min hustru på vejen og sagde at jeg sikkert havde set en Blå Glente, men at jeg egentlig ikke troede på det. Fik besked på at hente knægten fra børnehaven og så i øvrigt se at komme af sted. Ok!

Telefonen begyndte at ringe. Hvad var set og hvad gjorde kræet? Hellebæk eller Kronborg? Selv kørte jeg direkte hjemmefra til Hellebæk Avlsgård for i det mindste at give min obs en smule kredit.
Per Bo ankom samtidig med mig lidt i 4 – en time efter den oprindelige obs - og vi besluttede at holde øje med S og SØ. De fleste kiggede mod V så det virkede som en go’ idé.

En time efter virkede det ikke længere som en go’ idé. Vandrefalk 1. Trane 1. Fiskeørn 2. Musvåger og Spurvehøge. Øv. Folk begyndte at gå hjem. Vi ville lige give den én time til – der var trods alt lidt årsarter…

Hellebæk Avlsgård er ikke det fedeste sted at trækobse. Fuglene er ofte laaangt væk. Således også i dag! Per Bo Hansen var heldigvis nærværende. Jeg så mod S for at se de nemme vi fik lige i hovedet. Per Bo Hansen så mod SØ fordi han kan li’ at punktobse. Lidt over 5 melder han en sjov måge over granen – eller noget og mumler lidt videre. Det var ikke første gang at der blev meldt noget med en måge, men jeg ser alligevel i den retning og ser umiddelbart tegningerne i hånden på den fouragerende fugl. DEN ER HER brøler jeg – BLÅ GLENTE – og alle kommer løbende med teleskoper samtidig med at der hektisk forsøges beskrevet hvor og hvordan. Heldigvis er fuglen aktivt fouragerende og muser endda i et par omgange, hvilket gør det ret meget lettere for mange at finde kræet, som ses på 2-3 km afstand. Heldigvis er det en lækkert umiskendelig fugl, så ingen af dem der får optik på fuglen er i tvivl. Sådan!

Danmarks femte Blå Glente og Sjællands anden på to år var i hus til stor glæde blandt de 10-15 tilstedeværende og ikke mindst undertegnede, som så småt havde mistet håbet om at bevare min troværdighed!

I håbet om at genfinde fuglen tog flere i retning af Helsingør for at finde den (forhåbentligt) rastende fugl. Ingen havde jo set den trække. Nogen havde måske set den gå ned eller lidt mod S…
Selv i et lille område er der masser af muligheder. Golfbanen i Helsingørs NV og overdrevet mod V – det var sikkert over et af de områder vi havde set fuglen fouragere.

Efter en times forgæves søgen kom en melding om at fuglen var set i Skåne og eftersøgningen var slut. Tak for en fed oplevelse og ha’ en god tur nordpå..

… men meldingen om at fuglen var set i Skåne var en fejl og således kan fuglen MÅSKE findes igen i morgen tidlig. I håbet om et foto af min fede ædelart er jeg således i området i morgen tidlig 06:10. Lille Flag må vente… Held og lykke til de fremmødende.

Historien opdateres!

Artiklen er senest opdateret: mandag 8. april 2013 kl. 23.16

Kommentarer:

Freddy S. Hansen skriver mandag 8. april 2013 kl. 22.25
Fedt Henrik,
stort tillykke med den art og ædelart, sejt gået.
MVH FSH


Anders Wiig Nielsen skriver mandag 8. april 2013 kl. 22.43
Flot Henrik, Og godt at du turde tro på det og fik spredt rygtet trods al tvivl. Sådan!
BH Anders


Ole Zoltan Göller skriver tirsdag 9. april 2013 kl. 08.27
Cool gået der! Grats
OZG


Peter Christiansen skriver tirsdag 9. april 2013 kl. 12.13
Hej Henrik!
Tillykke med fundet - det er ikke just en karakterart i Vaserne :-)

Jeg mener dog, at fuglen med fordel kunne have været meldt ud på birdalarm og/eller birdcall, for at flest muligt mennesker hurtigst muligt selv kunne have valgt, om det var noget der var værd at rykke på. Med igangsætning af en større telefonkæde, lyder det jo som om observationen trods alt blev betragtet som interessant (med god grund).
Dette blot ment som en tanke, idet jeg er klar over, at det ikke er sjovt at stå som observatør efterfølgende, hvis fuglen ikke genfindes eller evt. er fejlbestemt.

Med venlig hilsen
Peter Christiansen


Henrik Mikkelsen skriver tirsdag 9. april 2013 kl. 17.42
Tak for ordene.

Vi har vel alle oplevelser med "lige-ved-og-næsten"-obs'er, hvor vi er sikre på at have set et eller andet utroligt for aldrig at få det bekræftet men alligevel stå med den nagende tvivl...

Heldigvis blev den her ikke en af dem :-)

HeM


Claus Brostrøm Nielsen skriver tirsdag 9. april 2013 kl. 20.20
Peter, jeg er fuldstændig enig med dig i at fuglen burde være meldt ud med det samme. Jeg forstår ikke hvorfor folk er så angste for at melde en ubestemt fugl ud. Man kan jo bare gøre det helt klart at den er mulig, sandsynlig, bestemmelse meget usikkert eller hvordan man nu vælger at gradbøje det. Så kan andre jo gøre op med dem selv om de vil reagere på dette.

Henrik, tillykke med fundet, sejt, men næste gang må du altså meget gerne melde ud :o)

Claus


Jan Ravnborg skriver tirsdag 9. april 2013 kl. 21.31
Claus, set i bakspejlet kan man sagtens sige at den skulle have været meldt ud, men jeg mener jeg kender nogle det vil hidse sig vældigt op, hvis der kommer mange må-skestorke på sms'en, så jeg forstår udmærket Henriks beslutning.
Henrik, Tillykke med en ædel ædelart!

Jan

(undskyld evt. stavefejl, men min skolelærer-kæreste er lock-outet, og vil ikke lave konflikt-ramt arbejde:-)


Troels Leuenhagen Petersen skriver onsdag 10. april 2013 kl. 07.08
Først og fremmest stort tillykke til Henrik. Godt gået og en god historie!

I fht. at melde fuglen ud, kan jeg sagtens sætte mig i HeM's sted. Jeg ville gerne melde fuglen ud, men fordi jeg ikke selv havde givet op endnu, ville jeg ikke risikere (hvis man kan bruge det ord om noget, der helt sikkert vil ske) at blive kimet ned af skeptiske sofa-birdere, som lige ville høre lidt flere detaljer inden de lettede røven. Den tid skulle jeg havde brugt på at køre til Hellebæk og scanne horisonten...
I den konkrete situation, ville jeg nok at igangsætte en telefonkæden, og bede andre om at melde fuglen meget præcist ud, og ledsage beskeden med et "Fuglen eftersøges - ring ikke!".

Troels



Thomas Bundgaard Rasmussen skriver torsdag 11. april 2013 kl. 08.06
Man kunne også indføre en ny kode fx TPA twitches på eget ansvar.
”Mulig xxx TPA” så har observatøren både livrem og seler på!


Rasmus Turin skriver torsdag 11. april 2013 kl. 18.52
Jeg har talt med en person (ikke fuglekigger), der mener at have set en Blå Glente i Jægersborg Dyrehave i dag. Hendes beskrivelse af fuglen lød OK, og selvom enkelte detaljer ikke passede helt perfekt, mener jeg at fuglen bør forsøges genfundet i morgen. Hun var ikke klar over at der var set BG på Sjælland for nyligt, men var dog klar over at den er meget sjælden i DK. Desværre har jeg ikke selv mulighed for at eftersøge fuglen i morgen tidligt, men der er måske andre der har tid og lyst til en tur i Dyrehaven i morgen. Den blev set ved den sti, der går fra Eremitageslottet til Peter Lieps hus (Christiansholmsvej) ca 200-400 m nord for Peter Lieps hus.

bh
Rasmus


Kurt Prentow skriver fredag 12. april 2013 kl. 20.01
Man skal aldrig udelukke, at der kan være flere individer af samme art i spil. Det er set før.


Axel Mortensen skriver lørdag 13. april 2013 kl. 21.36
Jeg var en af de heldige ved Hellebæk Avlsgård, som havde kig til glenten - langt ude, men dog ikke på de nævnte 2-3 km's afstand.
Jeg mener, at den var over højmosen "Skidendam" - ca 1.2 km fra Hellebæk Avlsgård.
Den forsvandt ned bag trætoppene og blev ikke set komme op igen. Så den kan være gået lavt mod Øresund eller tilbage mod vest.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.043 sek.
til toppen