Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Nyhedsbrev fra Sjældenhedsudvalget

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 19. november 2019 kl. 18.00. Læst 1744 gange
Af Henrik Haaning Nielsen / SU
Sjældenhedsudvalget (SU) afholdte møde på Skagen Fuglestation i weekenden 16-17. november.

Krognæb uden for Vendsyssel samt Nord- og Vestsjælland skal indsendes til SU
Flokke af krognæb har givet mange store oplevelser til birdere og andre godtfolk i felten de seneste tre uger. Overvægten af observationer er, som vanligt og forventeligt, sket i Nordjylland og langs nordkysten af Sjælland og har drejet sig om flere hundrede fugle, mens resten af landet har budt på flere sporadiske observationer. SU besluttede på baggrund af det aktuelle forekomstbillede, at alle observationer uden for Vendsyssel, Nordsjælland og Vestsjælland skal dokumenteres. SU har bl.a. ansvar for at forekomstbilledet af sjældne fugle i Danmark, er så grundigt dokumenteret som muligt. Denne invasion er den største i nyere tid og måske endda nogensinde, hvor der er en del forekomster udenfor de normale fundområder i Danmark. Det er dog forventeligt, at der under så store invasioner er spredte forekomster i andre landsdele. For at disse forekomster er tilstrækkeligt dokumenteret til brug i fremtidige referencer, besluttede SU derfor, at observationer fra den aktuelle invasion udenfor de tre nævnte landsdele, skal indsendes til behandling af SU.


Denne Krognæb er fra Skagen og skal ikke rundt om SU. © Per Hauge


SUs arbejdsgruppper præsenterede deres resultater
Arbejdet omkring feltbestemmelse og forslag til kriterier for behandlingen af polarlomvie, hvidskægget sanger-komplekset samt eleonorafalk blev præsenteret og undervejs diskuteret i udvalget. Polarlomvie og eleonorafalk har altid budt på udfordringer i forbindelse med behandlingen af sager. Vi er bl.a. blevet opmærksomme på nye kendetegn og faldgruber, hvor forveksling med almindelige arter er blevet aktuelle. Arbejdet vil i vidt omfang inddrage de øvrige nordiske lande og blive diskuteret i vores fælles nordiske sjældenhedsudvalgssamarbejde (Nordic RC). Hvidskægget sanger-komplekset indbefatter i følge IOC World Bird List to arter nemlig makisanger (Sylvia subalpina – tidligere S. moltonii) og hvidskægget sanger der inkluderer fugle fra både den østlige gruppe med racerne cantillans og albistriata og den vestlige gruppe med racerne iberiae og inornata. SU har som sagt et tæt og godt samarbejde med raritetskomiteerne i Sverige, Finland og Norge i et samlet Nordic RC, og de øvrige lande er færdige med deres genbehandling af deres forekomster af hvidskægget sanger og makisanger ud fra en række fælles kriterier. Arbejdet i det danske SU er med dette arts- og racekompleks kommet meget langt, og resultaterne vil blive publiceret, når arbejdet er afsluttet.


Hvor mon den ender? © Henning Rose Sørensen


Evaluering af kandidater til kategori C er i gang
SU er i øjeblikket i gang med at evaluere en kategoriseringen af følgende arter i forhold til Kategori C: Mandarinand, snegås, indisk gås, svanegås, rustand, sort svane og lille canadagås ssp. minima. Kategori C omhandler arter hvis bestande stammer fra udsatte eller undslupne fugle. De syv andefuglearter, har i dag forholdsvis store ynglebestande i Europa, hvorfra individer kan strejfe til Danmark. Det skal nævnes, at SU også evaluerer, hvor vidt snegås skal placeres i Kategori D (mulige undslupne fangenskabsfugle), ifald der ikke er grundlag nok for at placere den i Kategori C, eller i kategori A, for den sags skyld.


På vej til C-listen? © Claus Halkjær


Landets andet fund af tornhalesejler blev godkendt
Den 28. juli 2019 trak en tornhalesejler nord ved Grønhøj Strand i Nordjylland. Fuglen trak forbi sammen med mursejlere i forbindelse med en kraftig regnfront, der nærmede sig. Fundet blev godkendt på baggrund af en beskrivelse, hvor relevante kendetegn blev beskrevet og sammenlignet med mursejler. Fundet blev godkendt på baggrund af en beskrivelse samt en tegning og altså uden hverken foto- eller videodokumentation. Det eneste hidtidige fund af arten, er fra d. 21. oktober 2012, hvor en tornhalesejler rastede kortvarigt ved Juvre på det nordlige Rømø, og også dengang til glæde for blot en enkelt observatør.


DKs første Tornhalesejler. © Ole Zoltan Göller



Knud trådte ud
Mødet blev det sidste for både Sebastian Klein og Knud Pedersen. De takkes begge for et engageret og grundigt stykke arbejde i SU. Særligt skal Knud Pedersens indsats fremhæves, da det var enden på hans tredje periode i udvalget, og han har således tjent SU i tredive år sammenlagt, heraf 10 år som sekretær.
SU indstiller Troels Eske Ortvad og Anders Odd Wulff Nielsen på valg til udvalget, som erstatning for de to, som træder ud. Troels er en af Danmarks mest markante feltornitologer, og er kendt for at finde mange sjældne fugle samt for hans store interesse i feltbestemmelse. Anders som, i modsætning til Troels, ikke tidligere har siddet i SU, har været en markant skikkelse på flere af landets fuglestationer. Han er en meget erfaren ringmærker og observatør med erfaring fra ind- og udland, og har der i gemmen fået et stort kendskab til artsbestemmelsen af både almindelige som sjældne arter.

Artiklen er senest opdateret: tirsdag 19. november 2019 kl. 18.01

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.070 sek.
til toppen