Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Nyt fra Sjældenhedsudvalget

Artiklen er tilføjet af MBH mandag 14. august 2006 kl. 11.52. Læst 3553 gange
Nyt fra Sjældenhedsudvalget 12. august 2006

Nye SU-medlemmer
Den 3-4. juni afholdtes SU-møde i Skagen. Mødet blev præget af sekretær Knud Pedersens afgang. Knud har siddet i SU i 10 år og da SU’s regler foreskriver, at man højst kan sidde i en 10 års periode før man skal udtræde, var det hans sidste møde. Knud har i de seneste 10 år fungeret som sekretær og øverstbefalende i SU og hans store arbejdsindsats har været uvurderlig for SU.

En stor del af mødet gik således med at fordele Knuds mange arbejdsopgaver blandt de øvrige SU-medlemmer og Kasper Thorup fik i den forbindelse tildelt hvervet som ansvarshavende for SU fremover.

Det var imidlertid ikke kun Knud Pedersen der ”faldt” for 10-års-reglen. Også Jan Hjort Christensen og Henrik Haaning Nielsen har siddet i 10 år, hvorfor de også måtte forlade udvalget. Alle tre takkes dybt for en værdifuld og yderst kompetent indsats. Det er ikke hverdagskost, at hele tre SU-medlemmer forlader udvalget på én gang, men heldigvis står der kompetente afløsere på spring. Nye SU-medlemmer bliver nemlig Troels Eske Ortvad, Andreas Bruun Kristensen og Michael Schwalbe. De tre er alle aktive feltornitologer og velkendte i (og af) det feltornitologiske miljø. SU imødeser derfor de tre nye medlemmers indsats med store forventninger.

To nye arter for landet
Siden sidste nyhedsbrev er der godkendt to førstegangsfund for Danmark. Begge fund er godkendt i kategori A og gælder iagttagelser fra Skagen i 2005. En 2k han Gulgrå Værling rastede ved Grenen, Skagen den 28. og 29. maj og en 2k han Sardinsk Sanger ringmærkedes ved Grenen, Skagen den 12. juni.

Begge fugle blev set af mange ornitologer og i begge tilfælde blev fuglene dokumenteret med foto. Ingen af arterne er set før i Skandinavien.

Digital indsendelse/uploading af beskrivelser
Langt de fleste beskrivelser, der tilgår SU indsendes via e-mail. Kun mellem 5 og 10 % af de indsendte beskrivelser sendes ind pr. post. Efter at SU er gået over til internetbaseret sagsbehandling indscannes alle beskrivelser som sendes ind pr. post, hvorefter de uploades på SU’s database. Det betyder altså ekstra arbejde for SU, når en beskrivelse indsendes på papir. Selvom det drejer sig om forholdsvis få beskrivelser er det SU’s klare mål, at alle sager kommer udvalget i hænde i digital form, hvorfor vi opfordrer til at beskrivelser så vidt det lader sig gøre indsendes digitalt (gerne med scannede feltnoter, fotos og lign.). SU er naturligvis klar over, at ikke alle har mulighed for at gøre dette, hvorfor vi stadigvæk modtager indsendte beskrivelser pr. post.

Det er i øvrigt SU’s ambition, at indsendelse af beskrivelser fremtidigt skal ske ved, at den enkelte indsender selv uploader sin SU-beskrivelse på SU’s hjemmeside. Dette kan endnu ikke lade sig gøre, men der arbejdes pt. på sagen.

Lokale SU-arter
Lokale SU-arter har ofte været diskuteret i udvalget. SU har vedtaget, at 7 arter skal beskrives til SU, såfremt de træffes uden for deres normale forekomstområder. En liste med disse syv arter har længe været at finde på SU’s hjemmeside, men listen ses også nedenfor.
I parentes nævnes de områder hvorfra iagttagelser skal beskrives.

Sjældenhedsudvalgets liste over lokale SU-arter
Lille Stormsvale (udenfor Jyllands vestkyst)
Sandterne (udenfor Vadehavet)
Stor Hornugle (øerne øst for Lillebælt)
Fyrremejse (øerne øst for Lillebælt)
Kirkeugle (øerne øst for Storebælt)
Grønspætte (øerne øst for Storebælt)
Topmejse (øerne øst for Storebælt)

Samarbejde med DOF’s lokale rapportgrupper
Under arbejdet med den lokale SU-liste har udvalget rettet kontakt til DOF’s lokale rapportgrupper for at høre deres ønsker til lokale SU-arter.

Nogle rapportgrupper har ønsket flere arter på deres lokale SU-liste. SU har derfor besluttet at lade det være op til rapportgrupperne selv at bestemme hvilke arter (udover de 7 allerede nævnte arter!), som de ønsker behandlet af SU ved observationer indenfor deres område.

Nedenfor ses en opgørelse over hvilke fuglearter, de enkelte rapportgrupper pt. ønsker SU-behandlet.

Nordjylland: Stellersand (hunfarvede), Kongeederfugl (hunfarvede), Hvidhalset Fluesnapper (hunfarvede) og Fyrremejse.

Ringkøbing: Stellersand og Hvidhalset Fluesnapper.

Århus: Grønlandsk Blisgås, Stellersand, Hvidvinget Måge, Sydlig Blåhals (ynglefugle), Sydlig Nattergal, Hvidhalset Fluesnapper (hunfarvede), Fyrremejse og Rosenstær (1K).

Vejle: Hvidnæbbet Lom, Islom, Kongeederfugl (hunfarvede), Stellersand (hunfarvede), Hvidbrystet Præstekrave, Toplærke, Markpiber og Lundsanger.

Ribe: Ingen.

Sønderjylland: Ingen.

Fyn: Stellersand, Hvidvinget Måge og Hvidhalset Fluesnapper.

Sjælland: Toplærke.

Møn: Stellersand, Hvidvinget Måge, Hvidhalset Fluesnapper (hunfarvede) og Storpiber.
Lolland – Falster: Ingen.

Bornholm: Korttået Træløber.

I det omfang det er muligt hjælper SU gerne rapportgrupperne med behandling af ovennævnte såvel som andre usædvanlige fund. Det er dog helt op til rapportgrupperne at vurdere om de ønsker SU’s hjælp til behandlingen. Rapportgrupperne kan forlange en given observation behandlet af SU. Dette gælder eksempelvis fænologisk usædvanlige observationer (f.eks. en Hvepsevåge i marts), forekomster på usædvanlige lokaliteter (f.eks. indlandsfund af Stor Stormsvale), usædvanlige antal (f.eks. 10 Hærfugle på samme lokalitet) eller evt. førstegangsfund for en region.

Da det er op til de lokale rapportgrupper om en observation af en af ovenstående arter skal vurderes af SU eller ej bør man altid kontakte den aktuelle rapportgruppe inden en beskrivelse sendes til SU.

Samarbejde med DKU
DOFbase-gruppens kvalitetsudvalg (DKU) blev oprettet i efteråret 2005 og har siden januar 2006 arbejdet for kvalitetssikring af de indtastede observationer i DOFbasen. Det er et meget vigtigt arbejde som SU selvfølgelig gerne hjælper til med i det omfang det er muligt. Der er således et tæt samarbejde mellem DKU og SU og pt. er et SU-medlem (Sebastian Klein) også tilknyttet DKU.

Ligesom det er tilfældet med rapportgrupperne kan DKU forlange en observation behandlet af SU. Disse vil typisk gælde enten fænologisk usædvanlige observationer, forekomster på usædvanlige lokaliteter, usædvanlige antal eller observationer af arter, hvis optræden på anden vis er usædvanlig.

Udvidelse af forekomstperioder
Det sker undertiden, at udvalget modtager beskrivelser af fugle, hvor yderdatoerne for den enkelte sjældenhed ikke er nævnt. Det medfører et vist ekstra arbejde for de enkelte SU-medlemmer, da Internet og lignende derved skal konsulteres, før det er muligt at fastlægge det enkelte funds yderdatoer. Ind i mellem sker det desuden, at SU ikke får fat i de korrekte datoer, da disse måske slet ikke figurer nogen steder. Det er derfor en stor hjælp for SU, hvis indsendere af beskrivelser husker at nævne den fulde forekomstperiode i beskrivelsen.

Før udbredelsen af Internet og birdcall havde SU ikke de førnævnte muligheder for at fastsætte yderdatoerne for de forskellige sjældne fugles ophold her i landet. Et ældre fund af en sjælden fugl kan derfor muligvis have involveret en langtidsstationær fugl, på trods af, at fundet kun er godkendt fra en enkelt dato. Unøjagtighed omkring datoerne for en sjælden fugls opdukken og forsvinden kan være af værdifuld betydning. SU vil derfor gerne have korrigeret de unøjagtigheder der måtte være blandt allerede godkendte fund.

Netfugl (www.netfugl.dk) har i den forbindelse for nyligt besluttet at alle, som ønsker at have deres Danmarkslister opført der, skal sørge for at sjældne fuglearter er godkendt fra de angivne datoer. Dette har haft den glædelige effekt, at en del mennesker har kontaktet SU for at gøre opmærksom på allerede godkendte SU-fund, som ikke er godkendt for hele perioden. Det siger sig selv, at SU er meget interesseret i at korrigere disse fejlagtige yderdatoer, hvorfor udvalget meget gerne modtager flere informationer desangående.

Kommentarer:

Jørgen Munck Pedersen skriver tirsdag 15. august 2006 kl. 15.55
Til almindelig orientering er ovennævnte såkaldte 10 årsregel SU´s egen hjemmelavede og i direkte modstrid med DOF`s love, hvor man sidder 2år af gangen i udvalg hørende under DOF.


John Faldborg skriver tirsdag 15. august 2006 kl. 16.01
Go' regel. Det giver medlemmerne arbejdsro.


Andreas Petersen skriver tirsdag 15. august 2006 kl. 16.28
Til almindelig orientering står der intet om en 10 års regel i DOFs love for foreningens faste udvalg. Det er SU's egen hjemmelavede. Til gengæld bliver medlemmerne i alle DOFs faste udvalg, herunder SU, valgt på forårsrepræsentantskabsmødet i lige år. Dvs. intet medlem sidder længere end i 2 år før han/hun bliver (gen)valgt.

mvh

Andreas, medlem af Repræsentantskabets forretningsudvalg


Alex Sand Frich skriver tirsdag 15. august 2006 kl. 18.34
Til almindelig orientering. Af Kommissoriet for Dansk Ornitologisk Forenings Sjældenhedsudvalg af 9. oktober 1998 fremgår følgende af § 3 stk. 5:

”Et medlems funktionstid er maksimalt 5 valgperioder. Et medlem kan tidligst genindtræde i udvalget et år efter, at vedkommende er trådt ud…”.

Sammenholdes dette med det af Andreas korrekt oplyste får vi regnestykket 5 x 2 år = 10 år

Deraf følger ”10-års reglen” – mere er der så´mænd ikke i det.


Jørgen Munck Pedersen skriver tirsdag 15. august 2006 kl. 21.13
Ja, men kan undre sig over at HB kan godkende et kommissorium som er i strid med lovene, de må jo føle sig sikre i sadlen!


Morten Heegaard skriver tirsdag 15. august 2006 kl. 23.36
Hej Jørgen,

Det er jo netop IKKE i strid med lovene, når de bliver genvalgt hvert andet år som beskrevet oven for! Vores kære Formand Hjortedræber bliver jo også genvalgt gang efter gang!!

Go' obs fra Feehaar


Jørgen Munck Pedersen skriver onsdag 16. august 2006 kl. 09.49
Ja! det er netop det, at SU i et kommissorium lægger tidsbegrænsninger på DOF`s love, hvor der ingen begrænsninger er og som HB derefter godkender, der er problemet. Det vil sige at REP. først vedtager en lov, hvorefter HB. sætter den ud af kraft!


Alex Sand Frich skriver onsdag 16. august 2006 kl. 14.23
Jeg er ikke helt sikker på du (Jørgen) har ret. Derfor bringer jeg herunder § 3 stk. 5 i sin fulde længde, og min fortolkning af samme, hvilket jeg nok skulle have gjort fra første færd, men da troede jeg at du alene ønskede baggrunden for den såkaldte ”10-års regel”.

§ 3 stk. 5
Et medlems funktionstid er maksimalt 5 valgperioder. Et medlem kan tidligst genindtræde i udvalget et år efter, at vedkommende er trådt ud, med mindre, at vedkommende vælges af REP eller HB.

Min fortolkning af § 3 stk. 5 kan (måske) belyses med følgende eksempel:

Nissen har været medlem af SU i en 10-årig periode. På grund af SUs 10-års regel indstiller SU ikke Nissen til genvalg for en ny 2-årig periode. Et nødvendigt antal medlemmer af REP eller HB (jeg kender ikke afstemningsreglerne dér) ønsker imidlertid, at Nissen skal fortsætte i en ny 2-årig periode. Derfor genvælges Nissen af REP eller HB, og SUs kandidat vrages.

Ikke mere herfra – er der noget jeg har misforstået må en anden tage over…


Jørgen Munck Pedersen skriver fredag 18. august 2006 kl. 15.01
Man må opfatte det som om at SU lægger pres på sine medlemmer for ikke at genopstille efter de 10 år og at de ikke selv kan bestemme om de vil genopstille, eller at de skal aflægge en eller anden musketer/loge-ed for at blive opstillet i første omgang? da udvalgsmedlemmer normalt kun skal stå til regnskab over for enten Rep. for halvdelen eller HB. for resten. Jeg fatter ikke hvordan det juridisk kan sammenholdes med DOF`s love, men det må HB. jo kunne svare på, da det er dem udvalgene hører under?


John Faldborg skriver fredag 18. august 2006 kl. 17.13
".....juridisk....", skriver du. Ifht. DOF's SU.

JMP - "juridisk" - dét er noget som pågår i de danske retssale, ikke i en - i dén sammenhæng -lidt latterlig -forening som DOF!




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.061 sek.
til toppen