Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Felttræf deltagere sætter Bornholm på den anden ende

Artiklen er tilføjet af KRN onsdag 17. oktober 2001 kl. 16.24. Læst 720 gange
Af Andreas Bruun Kristensen
Felttræf deltagere sætter Bornholm på den anden ende

Felttræf Bornholm arrangeret af Dansk Ornitologisk Forening har de seneste dage udviklet sig til det klart bedste felttræf nogensinde.

Fra at have hængt lidt med mulen i weekenden 13-14. oktober, priser de ca. 55 deltagere af Felttræf Bornholm sig nu lykkelige over, at de satsede på Bornholm i uge 42 i stedet for - mere traditionelt - at tage til den Jyske vestkyst.

Mandag 15. oktober var stemningen ved at være lidt mat på Bornholm, efter at felttræfdeltagerne om formiddagen ikke præsterede at finde en eneste østlig småfugl, mens Ribe Amt samme dag kunne melde om Hvidbrynet Løvsanger, Fuglekongesanger, Brun Løvsanger og Schwarz Løvsanger.

Heldigvis gav felttræfdeltagerne ikke op, og klokken ca. 16.15 lettede Team Bisseline, bestående af Lars Borremark, Andreas Hagerman, Svend Aage Rasmussen og Klaus Malling Olsen en mistænkelig piber på opfyldningsterrænet lige nord for indsejlingen til Rønne Havn. Fuglen kaldte lidt som Skovpiber. Efter at have lettet fuglen et par gange fra jorden, kunne HAG endelig observere den siddende og var nu ikke et øjeblik i tvivl. TAIGAPIBER udbrød han. De havde fundet DK's femte Taigapiber og første siden 1990. Imens var mange felttræfdeltagere på vej til åstedet og klokken 17.57 kunne Sebastian Klein sende ud - først fejlagtigt på ibsjael:

MAN 1645-1800- ROENNE NORDHAVN: TAIGAPIBER RST PAA UDFYLDNINGSOMRAADE SEK+55

Og klokken 18.05 kom beskeden ud på den mere passende gruppe ibdk.

Taigapiberen sås på lokaliteten indtil klokken 18.17, hvor den tilsyneladende gik til ro i området. Desværre var piberen meget svær at se på jorden og kun cirka fem af de mange besøgende fik set piberen godt på jorden. Det forlyder, at én af felltræfdeltagerne (Jesper Brodersen) var så utilfreds med observationen (en flyvende og kaldende piber), at han - modsat andre - har valgt ikke at krydse Taigapiberen som ny Danmarksart!

Meldingen om Taigapiberen sendte prompte otte sjællandske fuglekiggere afsted med natbåden fra København mod Rønne.

Tirsdag 16. oktober gryede ved 07.30 tiden på Bornholm med tyk tåge og forventninger om, at Taigapiberen ikke var trukket væk i det dårlige vejr. Forhåbningerne blev desværre gjort til skamme, da det efter et par timers dagslys stod klart, at piberen ikke mere var at finde i området. En Mosehornugle og en Enkeltbekkasin var en stakkels trøst.

Imens fortsatte felttræfdeltagerne deres utrættelige eftersøgning efter spændende småfugle, når de ellers ikke blev distraheret af Middelhavsmåge eller Levantmåge - og ved otte-tiden fandt Hjalthe Benjamin Johansen og Jimmi Skat Hansen fra Team No-name en Lundsanger ved vejrstationen på Hammer Odde - Danmarks klart seneste fund af arten - bare ærgeligt, at det ikke drejede sig om en Østlig Lundsanger ssp. plumbeitarsus! Denne fugl kunne twitches indtil klokken 10.24, hvor den tilsyneladende forsvandt fra området.

Team Dip bestående af to af de uheldige Taigapiber-dippere fortsatte ufortrødent deres jagt på Taigapiberen ved Rønne, men det blev blot til to Gærdesangere og en Dværgfalk.

I løbet af eftermiddagen købte de otte dippere billet til færgen fra Rønne til Ystad, som afgår klokken 16.45.

Hvad der sker mellem 16.30 og 16.45 i færgeterminalen i Rønne Havn, vil for de fleste tilstedeværende have virket dybt mærkeligt og havde disse 8 fuglekiggere været af mellemøstligt udseende, ville færgen sikkert være stoppet. Ved 16.35 ringer tre mobiltelefoner med fem sekunders mellemrum hos de sløveste af de otte kikkertbærende personer, som er på vej op af trappen og ind i færgen, som de resterende fem allerede har indtaget.

LILLE GULBUG - lyder det vantro fra den første - det er løgn - fra den anden - og - hvad gør vi - fra den tredje.

Nej, det er ikke løgn. Team Hedningerne - alias the Haanings - Henrik- og Søren Haaning Nielsen, fynbo Michael Mosebo Jensen og exil-fynbo Esben Eriksen har fundet DK's fjerde Lille Gulbug i et udfyldningsområde lige syd for sydmolen i Nexø Havn.

Tilbage til færgeterminalen, hvor alle de otte kikkertbærende personer nu er informeret om den Lille Gulbug. Syv af de otte beslutter at afmønstre færgen og løber ned af trappen og ud af færgen. De fortæller billetkontrolløren, at de simpelthen er nødt til at komme tilbage til solskinsøen (Der var fortsat tæt tåge på øen), og trækker et nummer for at få refunderet billeterne. Efter tolv numre er det endelig de syv kikkertbærende personers tur til at få refunderet billeterne, men da billetdamen oplyser, at det tager et stykke tid - læs 3-5 minutter - beslutter de at komme tilbage senere. Imens er en taxa og en venlig bror kontaktet, og de to biler holder med rygende udstødingsrør uden for terminalen, som forlades af de syv kikkertbærende personer i hujende hast. Efter en halv times tid når de endelig Nexø, og heldigvis er den Lille Gulbug stadig på plads på lokaliteten og viser sig fint i de halv meter høje urter. Der hersker en nærmest euforisk stemning bladt de ca. 55 felttræfdeltagere og ca. ti lokale fuglekigger i det aftagende aftenlys. To **MEGA**'er på øen inden for to dage er næsten ikke til at fatte.

Den Lille Gulbug er tilsyneladende helt uberørt af den store menneskemængde, der betragter den på behørig afstand. Endnu en gang kan man glæde sig over sjældenheds-enthusiasternes eksemplariske opførsel!

Klokken 23.45 forlader seks kikkertbærende personer Bornholm med natfærgen mod København. Glade, men lidt utrygge ved, hvad felttræfdeltagerne har i posen næste dag. Den sidste blev på Bornholm - han turde ikke andet!

Artiklen er senest opdateret: onsdag 17. oktober 2001 kl. 16.24

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.045 sek.
til toppen