Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

FeltUd's arrangementskalender 2014

Artiklen er tilføjet af JSH torsdag 27. marts 2014 kl. 18.12. Læst 2513 gange
Af FeltUd
DOF’s Feltornitologisk Udvalg (FeltUd) har lagt sig i selen for at præsentere et spændende program for den kommende sæson. Vi har arbejdet for at tilbyde et bredt spektrum af aktiviteter med fokus på gode oplevelser, formidling og læring – og selvfølgelig samvær i felten. Find derfor kalenderen og kuglepennen frem og læs grundigt igennem. Du kan læse om tilmelding sidst i programmet.


Foredrag:

København
Foredrag om ørnebestemmelse ved Dr. Dick Forsman.
Lør. 16. august kl. 19-22.30.


Feltud har fået en aftale i stand med verdens vel nok mest anerkendte kapacitet inden for rovfuglebestemmelse, Dick Forsman fra Finland. Dick Forsman står bag det uundværlige værk Raptors of Europe and the Middle East og har holdt foredrag om emnet over hele kloden.
Omdrejningpunktet for foredraget bliver feltbestemmelse af de svære aquila-ørne, vi kan stifte bekendtskab med på de danske træklokaliteter – stor og lille skrigeørn, steppeørn og kejserørn. Såfremt der bliver plads i programmet vil Dick også fortælle om amurfalk og østlig sort glente, der begge er kandidater til at optræde herhjemme.

Dette er en enestående mulighed for at opleve et af verdens største navne inden for ornitologiske kredse på dansk jord og samtidigt blive meget klogere den svære disciplin omkring ørnebestemmelse.

Der udbydes 150 billetter. Prisen er 100 kr./pers.

Mere om tid, sted, tilmelding og betaling på FeltUds blog.


Feltkurser:

Køge
Feltkursus i vadefuglebestemmeles med Klaus Malling Olsen.
Søndag d.7. september kl. 8-14.


En, for alle ornitologer velkendt hovedpine, er de unge vadefugle. Derfor har Feltud allieret sig med Klaus Malling Olsen, der med sin enestående evne for formidling, vil klæde os på inden for denne svære disciplin.
I september topper trækket af 1k vadefuglene, dvs. årsunger fra de skandinaviske fjelde og sibiriske kyster, og der vil være garanti for at opleve alle almindelige arter i ungfugledragt.
Vi lægger ud med et billedeforedrag i Køge, hvor Klaus gennemgår billeder af de aktuelle arter, mens vi nyder en kop kaffe og et rundstykke. Herefter kører vi privatbiler til Ølsemagle revle, en af Danmark bedste vadefuglelokaliteter, hvor vi oplever fuglene live og omsætter teori til praksis.

Max. 30 deltagere. Prisen er 100 kr./pers.

Mere om tid, sted og tilmelding på FeltUds blog.


Træf og Operationer:

Gedser
Operation Overshooter.
Fredag d. 23. - søndag d. 25. maj.


Overshooter er slang for en trækfugl, der er fløjet for langt. Dette fænomen giver os mange af de sjældenheder, som en stor del af feltornitologerne drømmer om, og det sene forår på en sydlig lokalitet giver perfekte vilkår. Skønt Gedser blot ligger et par timers kørsel fra København er fuglefaunaen på de kanter markant anderledes. Arter som karmindompap og rødtoppet fuglekonge kan optræde talrigt og sydøstlige specialiteter som lundsanger, rødrygget svale og lille fluesnapper er absolut ikke utopiske. Desuden har området gang på gang bevist at Skagen ikke har monopol på de helt store sjældenheder i det sene forår. En kort opsummering fra dette årtusind omfatter bla.den berømte ”The Gedser Double” (klippeværling og østlig bleg gulbug, to førstegangsfund for Danmark samtidigt), høgeørn, ørnevåge, lille- og stor skrigeørn og meget mere. Er vinden sydlig kommer der fugle op sydfra. Er det koldt og efterårsagtigt, trækker ”overshooterne” tilbage mod varmere himmelstrøg og det er rigtigt spændende, når man står på Danmarks sydligste punkt.

Fredag aften vil der være et introforedrag til området ved Kristian Birchvald Jensen på Gedser Fuglestation. Der kan eventuelt også blive plads til et billedeforedrag lørdag aften. Deltagere skal selv finde indkvartering.

Begynd allerede nu at terpe stemmerne på bjergløvsangerne, iberisk gransanger, mellemflagspætte og hvidskægget sanger. De kan sagtens sidde og synge i Bøtøskovene, som kun sjældent bliver besøgt af fuglekiggere. Hvis vejret er til det, koordinerer vi en fælles eftersøgning.

Arrangementet er gratis. Bedste fugl præmieres med et gavekort på 1000 kr. til Naturbutikken.

Mere om området og tilmelding følger på FeltUds blog.


Hele landet
Operation NAT-tergal.
Lørdag d. 7. juni - søndag d.15. juni.


Vær med til at kortlægge Danmarks nattergale, der virker til at være i markant tilbagegang, samtidigt med at de sjældne natlyt-arter som flodsanger, savisanger, plettet rørvagtel og engsnarre samt de rigtigt dyre: buskrørsanger, lille rørvagtel og dværgrørvagtel, kan være bonusarter i eftersøgningen. Da natlytdisciplinen er en ekstremt vejafhængig affære, lægger vi operationen over 9 dage, så vi forhåbentligt rammer ind i minimum en velegnet nat. En koordineret indsats indenfor en pioneragtig disciplin med et gavekort på 500 kr. til Naturbutikken på højkant for bedste fugl.

Mere om tilmelding, afrapportering og afrunding på FeltUds blog.


Hele landet
Operation 1-2-tredækker.
Lørdag d. 6. september – søndag d. 7. september.


Een ambitiøs nordjysk fuglekigger har bevist, at det ikke er så svært at finde den ellers så sjældne art; tredækker. Gennem de sidste par år har Rune Sø Neergaard trasket igennem engene på Bolle/Try-egnen ved Ålborg og fundet et tocifret antal tredækkere. Arten er nok ikke så sjælden, som vi tror på den rigtige årstid, og den kan sidde allevegne. Feltud vil bringe en artikel om, hvordan man opstøver og bestemmer den eftertragtede bekkasin, og vil lancere en koordineret eftersøgning landet over. Det er en fantastisk oplevelse at finde sin egen tredækker. Finder du Tredækker på en ny lokalitet, deltager du i konkurrencen om en præmie.

Nærmere info om tilmelding, afrapportering via DOFbasen og præmier på FeltUds blog.


FELTTRÆF 2014 i Blåvand/Vadehavet.
Lørdag d. 11. oktober- fredag d. 17. oktober.


Det årlige uge 42 træf vil, naturligvis, igen have base i Blåvand. Efter sidste års flotte kavalkade af gode fugle og vellykkede felt- og aftenarrangementer, står det klart at Blåvand og vadehavsregionen med ornitologiske øjne er Danmarks mest spændende sted i det sene efterår.
Med arter som ørkenstenpikker, brun løvsanger, himalayasanger samt, i den mere almindelige afdeling: rødhalset gås, storpiber, fuglekongesanger, og hvidbrynet løvsanger i det sydvestdanske under sidste års træf, er forventningerne høje.
Klaus Malling Olsen har allerede indvilliget i, at bidrage til, at alle deltagere kommer klogere hjem. Klaus vil på et aftenkursus sætte fokus på stenpikkerne og vil også stå for et feltkursus om måger på Blåvands Huk. Herudover arbejdes der på rejseforedrag og fælleseftersøgninger – og naturligvis et introforedrag til området og fuglene for nye deltagere.

Begynd allerede nu at søge efter indkvartering i Sydvestjylland i uge 42. Feltud tilbyder ikke overnatningsmuligheder, men det er forbavsende billigt at leje at sommerhus i regionen i ydersæssonen. Blåvand vil være centrum for feltaktiviteter og aftenforedrag, så hvis du vil være en del af det sociale liv på Felttræf er det her du skal lede efter indkvartering.

Nærmere info følger om tilmelding, program og præmier på FeltUds blog.

HVOR FØLGER MAN OP PÅ FELTUDS ARRANGEMENTER?

Dette program lanceres på alle DOF’s hjemmesider. Herefter vil opdateringer bliver lanceret på FeltUds blog. Du kan finde FeltUds blog her: feltud.wordpress.com.


Med venlig hilsen

FeltUd

Artiklen er senest opdateret: fredag 28. marts 2014 kl. 12.28

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.044 sek.
til toppen