Den danske vestkyst oplever for tiden, hvad der ligner et regulært influx af Topskarv. I dag fandtes årets sjette og syvende fugl i Esbjerg Havn. Således er der i februar set Topskarv i alle større havne på vestkysten på nær Hvide Sande og Hirtshals. I både Skagen og Esbjerg er der sågar set to fugle.
Den første af dagens nye fugle blev fundet af den nybagte far Klaus Bertram Fries. Han havde planer om at sove et par timer i bilen på Esbjerg Havn, mens hans bedre halvdel, Mette og deres blot tolv timer gamle søn fik en lur på sygehuset i Esbjerg! Inden den planlagte lur i bilen, nåede han dog lige at tjekke havnen kort men succesfuldt. Senere på dagen blev der fundet endnu en fugl samme sted.
Topskarv er en almindelig ynglefugl i Norge og Storbrittanien, ses i trecifrede antal på den svenske vestkyst og ses desuden regelmæssigt i mindre antal på Helgoland og i Holland. Derfor har det længe har været lidt af en gåde, hvorfor arten har været så sjælden i Danmark. I 2007 gjordes fire fund af tilsammen elleve fugle - tre af disse fund er dog stadig under vurdering af SU.
Den opadgående tendens fra sidste år ser således ud til at fortsætte i 2008. Årsagerne til dette kan være flere, men det er nærliggende at tro, at vi endelig nyder godt at de øgede antal i Sverige. Dette forklarer dog ikke specielt godt fundene længere nede ad vestkysten fra fx. Thorsminde og Esbjerg. Den kraftige vestenvind i februar kan også tænkes at have blæst fugle ind til kysten under et nordgående træk over åbent hav? Topskarv har desuden tidligere udvist fluktuationer i dens forekomst i Danmark og var således taget af SU-listen i perioden 1972-1984, hvor især den nu forsvundne Skarreklit ved Bulbjerg var et regelmæssigt sted for arten.
Artiklen er senest opdateret: søndag 24. februar 2008 kl. 18.40
Ja, det er spændende med de mange Topskarv. Jeg tror mest på, at det er den kraftige vestenvind, som har presset Nordsø-fugle ind til de vest-nordjydske havne.
Vedr. ældre fund vil jeg gøre opmærksom på, at der faktisk kun findes 1-2 SU godkendte fund fra Skarreklit 1965-1971. Selvom evt. forekomst ved Skarreklit synes at være almindelig anerkendt, er denne ikke dokumenteret. Skarreklit styrtede i havet i 1978.
Før SU perioden omtales masseforekomster (op til 17 ex.) i 1961-62. Også disse synes at savne sikker dokumentation. Der er således intet, der taler for at Topskarv tidligere har været hyppigere.
Kim Frost skriver mandag 25. februar 2008 kl. 07.54
Jeg kan helt tilslutte mig Staarup Christensens kommentar: I de første to tiår af mit fuglekiggeri, 1960'erne og 1970'erne så man så at sige ingen topskarver. Observationerne på Skarreklit i begyndelsen af 1960'erne blev gjort af Olvar Læssøe, som var en af datidens fremmeste feltornitologer; så der er ikke grund til at betvivle hans iagttagelser. Og vi må i øvrigt lige betænke, at SU i 1960'erne i bedste de Gaulle-stil ("La France, c'est moi!") var én person: Finn Salomonsen!
Jeg har kun set én topskarv i Danmark, i 2001 ved Thorsminde - og den blev elegant forkastet af SU (ihvorvel jeg er vant til arten fra Færøerne - det må være de skriftlige evner, der ikke har rakt), så dén har jeg altså ikke set alligevel...
Vraiment! Topskarven er (endnu) en sjældenhed i DK.
Mange hilsener Kim Frost
John Faldborg skriver mandag 25. februar 2008 kl. 09.13
Jo, du har sikkert set den. Det er ikke om du har set den/ikke set den SU afgør. Og dét ved du jo også godt, ikke...:-)
Til Kim Frost kommentarer om Olvar Læssøes obs fra Skarreklit kan jeg tilføje, at vi - de unge observatører på Vejlernes Feltstation i slutningen af 70érne - jævnligt så Topskarv på Skarreklit. Specielt husker jeg en 1K, som holdt til på klinten, inden den styrtede i havet og blev til Skarreklat d. 19. sept 78. Skam få os. at vi ikke sendte observationerne til SU. Men sammenholdt med forekomsterne siden hen fra Hanstholm til Skagen og den seneste byge af iagttagelser fra Vestkysten, så bør Topskarv vel være den mest oplagte kandidat nogensinde til at fritage SU for unødig sagsbehandling og vi andre for Dofcall-DK-meldinger om en relativt almindelig fugleart
Tjaa... Det er jo åbenbart forskelligt, hvad man anser som en relativt almindelig fugleart.
Perioden 2000-2006 har budt på 11 godkendte fund af Topskarv. I årene 2001, 2003 og 2006 sås overhovedet ikke Topskarv i DK.
Et kig i gamle SU-rapporter afslører, at ikke alle indsendte fund af Topskarv bliver godkendt, så arten kan altså sagtens fejlobses - især forbiflyvende fugle. Så der er al mulig grund til stadig at dokumentere artens forekomst i landet.
Findes der fotos af den skarv der blev set over flere dage i Thorsminde Havn i 1984 (bl.a. 3. februar), og som vi var mange der mente var en Topskarv indtil den blev forkastet af SU?
Det kunne være sjov at få opdateret hukommelsen med et foto.
Erling Krabbe skriver mandag 3. marts 2008 kl. 23.58
Hej Knud
Ja, det gør der. Jeg nu været i gemmerne og fundet 4 stk. ikke særligt gode dias som jeg tog af skarven i Thorsminde Havn den 1. februar 1984.
Tjekket hurtigt med en lup op mod lyset er der flere ting der peger mod en ung topskarv - slankt næb, stejl pande, lille lys strubeplet. Men jeg er ikke sikker. Jeg skal lige have den op på et lærred. Og du er velkommen til at komme og kigge med.
Mvh Erling Krabbe
Jørgen Munck skriver onsdag 5. marts 2008 kl. 15.22
Det viser sig nok at være den 2k Topskarv som lå lige inden for indsejlingen den en 31.1.84 i nærheden af en ad. Islom samme sted, efter et stormvejr som de jo øjensynligt gør.
Erling Krabbe skriver onsdag 5. marts 2008 kl. 17.08
Hej Jørgen
Ganske rigtigt
Mine billeder af skarven viser den fugl der lå i indsejlingen, og på et af billederne ses den sammen med islommen.
Desværre er mine dias ikke gode, men som nævnt tyder meget på 2 k topskarv. Tog du selv billeder af den?
Mvh Erling
Jørgen Munck skriver onsdag 5. marts 2008 kl. 22.43
Nej desværre, det var ikke vores indtryk, at den ikke var særligt sjælden mens Skarreklit stod op. Et sted hvor jeg selv så den i halvfjerserne. I øvrigt tror jeg, at den nu kun er forholdsvis sjælden i DK, fordi den ikke har nogen oplagte siddesteder, da den optræder på kysterne omkring os.
Så er to af Erling Krabbes fotos fra Thorsminde Havn, 1. februar 1984 lagt i galleriet:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=20384
Thorkild Lund skriver onsdag 12. marts 2008 kl. 20.18
På vores fugleture i 60'erne i Nordvestjylland skulle vi altid omkring Skarreklit, hvor Olvar Læssøe håbede at kunne vise os en Topskarv, som han var fortrolig med på lokaliteten. Desværre var jeg aldrig så heldig at få den at se. Som Kim Frost skriver var Finn Salomonsen "SU". Der skulle helst lig på bordet for at fundet kunne godkendes. Olvar Læssøe havde en stående tilladelse til at skyde alt usædvanligt, der kom indenfor skudhold, men der var jo lidt for langt over til Skarreklit. Til Læssøes forsvar skal dog siges, at han vistnok kun yderst sjældent efterkom opfordringen, tværtimod underholdt han gerne med historier om museumsornitologernes skruppelløse grådighed,når det gjaldt om at få suppleret samlingerne.
Jørgen Munck skriver onsdag 12. marts 2008 kl. 21.59
Efter at Olvar Læssøe havde fået forkastet den ene beskrivelse af
Trædækker efter den anden og var godt træt af datidens SU, skød han en 3 stykker og sendte dem ind til SU, og siden havde han ikke problemer med at få fremtidige fund godkendt.
Mvh.
Det ser ud til, at influkset af Topskarv fortsætter. Således er der set tre nye fugle i weekenden ved hhv. Blåvands Huk, Agger Tange og Hanstholm Havn. Dermed bringes årets total op på imponerende ti fugle fordelt på ni fund! To fugle er set i hhv. Skagen Havn, Hanstholm Havn og Esbjerg Havn, mens enlige fugle er set ved Agger Tange, Thyborøn Havn, Thorsminde Havn og Blåvands Huk.