Artiklen er tilføjet af KRN søndag 5. oktober 2003 kl. 20.16. Læst 1658 gange
Af Michael Schwalbe og Ole Zoltan Göller
ØRNEVÅGE I VILSLEV ENGE
Dagens plan stod på småfuglelusk på Mandø, højvandet ville dog først falde over middag, så vi besluttede os for en tur i Ribemarsken. I Vilslev Enge var vi godt beskæftiget med at kigge flokke af Viber og Hjejler igennem da en stor våge letter ca. 30 meter foran os fra en rørskovsbræmme. Fuglen cirklede et par gange lavt, hvorefter den tog højde og langsomt fløj i en sydøstlig retning. Stilheden i bilen var larmende mens vi forsøgte at få hold på fuglens identitet: På grund af fuglens meget tunge flugt, med elastiske vingeslag, blev Musvåge omgående udelukket. Fuglen blev ydermere mobbet af en krage – en meget lille krage! – som ca. viste et vingefang der nogenlunde svarede til vågens ene vinges længde. Oversiden var som en Fjeldvåge, dog med følgende afvigende karakterer: Varm brunbeige overvingedækfjer i kontrast til mørk arm og lysere hånd. Halen var varmt sandbrun med fin ensartet bånding og lys halvmåne ved haleroden. Kropsundersiden var lys cremefarvet med kontrast til markante mørke bukser. Hovedet var lyst, næsten ren hvidt, dog med en mørk plet i nakken, og næbbet var meget kraftigt. Vingeundersiden var generelt meget lys, med et kraftigt mørkt ”komma” og en diffus brunlig vingekno. At det var en ung våge var tydeligt pga. utydelig vingebagkant. Desuden sås markant bånding på arm og inderste hånd.
De gode observationsforhold, i kombination med at vi begge havde erfaring med arten fra udlandet, betød at vi trods den korte observationstid (omtrent 1 minut) fik bestemt fuglen til en ung Ørnevåge. Fuglen fortsatte i en sydøstlig retning, i direkte modlys, hvor den forsvandt ned bag noget rørskov et par kilometer ude i marsken.
Efterfølgende diskuterede vi grundigt fuglens karakterer inden den blev sendt ud på DOF-call. Herefter fortsatte vi eftersøgningen i det område (Jedsted Enge) hvor vi havde mistet fuglen, men måtte konstatere at fuglen ikke var at finde her. Vi måtte gå mere systematisk til værks, og besluttede at starte eftersøgningen ved Kammerslusen, for herefter at bevæge os slavisk nordpå ad de østvestgående grusveje. Da vi havde nået Hillerup Enge blev vi ringet op af Poul Holm og co. der havde haft en stor våge med rødbrunlig overside som var ca. 30 % større en musvåge. Fuglen var set flyve nordpå fra Jedsted Enge hvor de havde mistet den. Vi kørte herefter dirtekte til Vilslev Enge hvor vi placerede os på diget for at få overblik over området. Her opdagede OZG fuglen sidde på en pæl ude i Vilslev Enge, samme sted som fuglen blev opdaget tidligere. Herefter var fuglen stationær i området omkring Jedsted og Vilslev Enge. Fuglen sås meget fint både muse og kredse, samt udfolde sig med elegante styrtdyk. Ørnevågen fik tydeligvis mere opmærksomhed fra et sjak Krager end Musvågerne i området. Alt sammen til glæde for ca. 75 tilrejsende tilrejsende ornitologer. Fuglen vil sandsynligvis være at genfinde i området i morgen mandag, da den tilsyneladende befandt sig godt på lokaliteten.
Udover Ørnevågen kunne engene byde på en adult Vandrefalk, Dværgfalk, Bjergvipstjert, Blå Kærhøg ca. 10 og Bjerglærke.
Vejbeskrivelse: Fra Kammerlslusen følges digevejen (Katastrofevej) mod nord forbi kongeåslusen, hvor den slår et knæk ind i landet. Der er i engene øst og syd herfor at fuglen opholder sig.
Michael Schwalbe og Ole Zoltan Göller
Dagens fund af Ørnevåge er blot det 10 fund i DK og det første siden august 1997.
Som de fleste muligvis erindrer gæstede en Ørnevåge tyske Sild under Operation Fanø. Efter de seneste billeder blev lagt online i galleriet sendte Netfugl en e-mail ud på GermanBirdnet i håb om at få klarlagt, om den tyske fugl var lig den danske. To af de fem observatører, Jochen Dierschke og Ralf Aumüller, har svaret på Netfugls forespørgsel og herunder følger svaret fra Jochen Dierschke:
I had already contact with Ole Zoltan Göller about this bird. The first pics on Netfugl showed a much less conspicious pale primary patch and less striking wingbars than our bird on Sylt (which was from 5.-6.9. by the way). The underwing pattern however is very similar if not identical to our bird, although I remember the belly patch to be darker (which might be a light-effect). The newest pics on Netfugl however show a much paler Greater-Covert bar and primary patch, more similar to our bird. I think it was even more conspicious, but it seems to be light dependent. how obvious it is. Our bird had a very obvious pale line created by the tips of the GC, contrasting with the pale reddish coverts and the dark flight feathers.
I would guess that it is the same bird, although I'm not as sure as Ralf is.
The bird came in from northeast (so probably from Denmark) with a good migration of 60 Common Buzzards in 1-2 hours, but was alone. I refound the bird next day and had quite good views, when it disappeared behind the woodland at the eastern tip of Sylt (Morsum). One birder coming by train from Husum saw a reddish Buzzard flying towards the mainland, but as you can imagine, from the train the views were bad and the ID is only tentatively.
We looked for it several more hours, but could not locate it again.
That's all the information I can give you - hope it helps!
Jochen
Som det kan læses af ovenstående, så gætter Jochen på at det drejer sig om same fugl. I lighed med Jochen er Ralf Aumüller også af den formodning, at det drejer sig om samme fugl.
Hvis fuglen er kommet indtrækkende til Sild fra Danmark og ellers måske har tilbragt en anonym tilværelse i det sydvestjyske i den seneste måned, så er det ikke for tidligt at der kommer flere ornitologer til området!!!!!
I øvrigt har Sild i går meldt om Balearskråpe, hvor Helgoland i går meldte om Sibirisk Bynkefugl og i dag om Kuhls Skråpe.