Stor Skrigeørn i Sønderjylland
Artiklen er tilføjet af
MBH torsdag 21. juni 2012 kl. 15.12. Læst 1489 gange
På opfordring af Netfugl, kommer her en lille beretning om fundet af en Stor Skrigeørn d. 19. juni 2012 mellem Højer og Emmerlev.
Jeg kigger på uret, klokken er 14.52. Jeg skal se min datter på 8 år deltage i open air koncert på Gram skole kl. 16.50. Her skal alle skoleklasserne fremføre et par musiknumre. Jeg står på toppen af diget ved Vidåslusen med en kop kaffe i hånden og lader op til seancen. Vejret er rigtig fint med jævn vind fra vest, lidt cumulusskyer rundt i horisonten, men ellers bragende blå himmel.
Det har været en fin dag ved Nørresø med 2 stationære rovterner, 2K+ Dværgryle, Sortterne og Dværgmåge samt 12 Svaleklirer. Vejen langs Det Fremskudte Dige er nu åben for offentligheden. Det blev til ca. 675 smukke Sortklirer og en Kærløber i flok med ca. 25 Store Præstekraver samt to adulte Havørne.
Og så har der jo været Sort Stork på Als i dag - fedt! Tanken motiverer mig til at sætte kaffekoppen i græsset og tjekke horisonten rundt med håndkikkert. Klokken er vel tæt på 15.00. Jeg begynder scanningen mod syd og tjekker horisonten af i baglandet. Lidt syd for Emmerlev by, dvs. mod NØ, ser jeg en større rovfugl komme glidende mod vest. Fuglen ser temmelig kraftig ud og har hængevinger. HOV! ”Det er sgu da en skrigeørn, der kommer der”, får jeg sagt til mig selv. Jeg har en forventning om, at jeg nu skal se på en Lille Skrigeørn, da der jo af og til ses små skrigeørne i juni. Afstanden er relativt stor, så jeg får hurtigt sat skopet på fuglen. Den svæver op mod vinden og drejer rundt i kredsflugt med undersiden mod mig. Den virker helt sort pga. skygge, så det afslører jo ikke noget. ”Men den har sgu godt nok hængevinger den der”, tænker jeg. Armen er en anelse under vandret og hånden hænger kraftigt, hvilket giver det lidt hejreagtige kuplede indtryk. Skrigeørnen kredser langsomt rundt, så oversiden eksponeres. Jeg får nu et godt førstehåndsindtryk af fuglens proportioner og farver, da jeg har fuldt medlys fra en skyfri himmel. Jeg bliver dog forundret over, hvor mørk fuglens overside er i betragtning af lysforholdende. Overgangen mellem brun forkant af vinge og sortbrune svingfjer er diffus. Jeg kan ikke se præcise fjerdetaljer, men jeg vurderer, at det er små og mellemste dækfjer, der udgør det brune parti på forarmen. Fuglen har ingen lys håndrodsplet eller -måne. Halen er påfaldende kort sammenlignet med den brede arm med let udbulet bagkant. Hale og bagvinge går mere i ét, sammenlignet med Lille Skrigeørn, der kan virke mere våge-agtig i jizzet. Fingrene på hånden er meget tydelige og giver et firskåret indtryk. Alt i alt havde fuglen meget kompakte proportioner med brede vinger, let firskåren vinge pga. håndens form samt den korte vifteformede hale, sammenholdt med den meget mørke overside og fuglens kuplede vingestilling i kredsflugt. ”Det er fandeme da en Stor Skrigeørn!” får jeg mumlet til mig selv.
Fuglen glider nu østpå nogle hundrede meter, men vender så og glider tilbage igen mod vest. Nu får jeg genbekræftet mit første indtryk og kan supplere med svag hvid U-tegning ved haleroden, mørkere hoved/ryg sammenholdt med mørk brune forreste dækfjer. Jeg kan konstatere at fuglen ikke har tydelige hakker i svingfjerene som tegn på brækkede/tabte fjer. Egentlige fældningsgrænser er afstanden for stor til. Jeg skifter til 50 zoom for at suge flere detaljer ud af fuglen og eftertjekke det sete. Fuglen kredser ret lavt i terrænet, så oversiden ses ret godt, men der er også lidt varmeflimmer i luften.
Fuglen bevæger sig på denne måde zigzag stille mod NØ. Ca. 15 gange tager den turen frem og tilbage i en øst-vest linie. Jeg har således god tid til at studere sete detaljer og helhedsindtryk. Jeg forsøger at fotografere fuglen, men afstand, undereksponering og briser af varmeflimmer ødelægger konturerne. Jeg kigger på uret. Klokken er 15.19 og jeg må indse, at fuglen ikke kommer ned mod mig, men i stedet bevæger sig i nordøstlig retning. Men det går langsomt, så jeg satser på at fange fuglen på toppen af bakken lige NØ for Emmerlev. Jeg har ikke helt styr på fuglens alder, kun at det må dreje sig om en 3-4K+ pga. oversidens tegninger. Jeg springer i bilen og placerer mig på bakketoppen, velvidende, at sådanne rovfugleoperationer ofte mislykkes - medmindre man står på et træksted. Jeg spejder i ca. 20 min. og må til sidst give op - himmelrummet er enormt og open air på Gram skole kalder. Jeg meldte observationen ud på DOFcall kl. 15.47, men den kom først ud torsdag kl. 10.48.
Hermed andet fund i år af Stor Skrigeørn i juni. Et år, hvor der først kom rigtig gang i skrigeørnene i månedsskiftet maj/juni. Såfremt fundet godkendes bliver det 2. fund for SJ., da en fugl blev set på Rømø medio februar 2007.
Artiklen er senest opdateret: torsdag 18. oktober 2012 kl. 21.53