Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Ørkenstenpikker ved Vest Stadil Fjord

Artiklen er tilføjet af KRN søndag 28. oktober 2001 kl. 21.15. Læst 844 gange
Af Erik Enevoldsen og ABK
Ørkenstenpikker ved Vest Stadil Fjord

Lørdag 28. oktober 2001, klokken 15.45 slog Erik Enevoldsen (EE), Søndervig, til, ved at finde en Ørkenstenpikker hun - Ringkøbing amts anden Ørkenstenpikker. Det var samtidig Danmarks syvende fund af arten - og temmelig typisk hvad datoen angår. Seks ud af DK's syv fund har været i perioden 24. oktober og 3. december.

EE sendte følgende vejbeskrivelse til phyl.dk:

Kommer man på kystvejen (vest om Vest Stadil fjord), kører man mod øst af Skelmosevej. Kør forbi P-pladsen ved "jagthytten" - og fortsæt ca. 2 km længere mod øst. Nord for vejen finder du en pløjemark - og her var Stenpikkeren. Marken ligger 4-500 meter vest for det vejkryds, hvor man kan dreje mod syd og køre øst om Vest Stadil fjord (mod Søndervig).

Ørkenstenpikker var netop en af target arterne under Operation Kyst, men da fuglen blev fundet ca. 3 km fra kysten, går den vist ikke som endnu en sjældenhed fundet under Operation Kyst.

EE har også sendt phyl.dk følgende beretning om fundet . . .

Hejsa - et par ord om eftermiddagens Ørkenstenpikker.

Overskriften ku' være noget med "Når Dværggåsen glipper", for det var Dværggås, vi kørte efter i dag. Vi = Anne Marie, Steen og Christian Engelbøl fra Herning og Mette, Martin, Nanna og Erik Enevoldsen fra Søndervig. Kort sagt: en familietur der gerne skulle krydres med den Dværggås, der var set ved Vest Stadil fjord de sidste par dage.

Men gåsen var væk - og det blæste en kvart pelikan, så det meste af familierne kørte hjem for at lave eftermiddagskaffen, mens Steen og jeg fortsatte vor søgen efter den lille gås. Og der var gæs nok at kigge på! Syd for Søndre Dyb stod der tusindvis af Kortnæbbede Gæs, nogle hundrede Bramgæs og enkelte Grågæs - og pludselig står der en Tundrasædgås i kikkerten og snart efter en Skovsædgås.
Og mens gæssene nydes og tjekkes, flyver der en meget lys vadefugl lavt over dem - og lander midt i gåseflokken. Den letter igen - og nu er jeg sikker: Thorshane! Vi så den flyve rundt lavt over gæssene ca. 15 gange, men vi ku' ikke se den på vandet/jorden, da den altid forsvandt mellem gæssene.

Thorshanen gav blod på tanden, og vi besluttede os for at gi' Dværggåsen én chance mere - før kaffen! Så vi kørte øst om fjorden - og drejede mod vest ad Skelmosevej. "Der landede vist nogle småfugle derude på marken", melder Steen - i håb om, at det ku' være Bjerglærker, Laplandsværlinger, Bjergirisker eller noget i den stil. Der bremses - og bakkes, men småfuglene er væk. Men Steen prøver igen "Der sidder en Stenpikker på den næste mark". Se - den melding lød spændende! Jeg ku' kun se den ud af forruden, så det duede ikke - 100 meter længere fremme ad vejen. Så sidder den fint for håndkikkerten. Den eneste melding jeg husker fra bilen var noget med "den er godt nok meget lys!" Jeg lister mig ud og får telen sat op i læ af bilen. Fuglen derude på pløjemarken er meget livlig. Og den er altså meget lys - det er ikke lysforholdene, der snyder. Der siges ikke så meget - jeg skal ha' styr på den hale! Den er altså helt sort!!! Og Steen kan heller ikke se noget hvidt på hale-siderne.
Og så fik den navn - Ørkenstenpikker.

Vi havde ingen fuglebog med i bilen, så der mobiles hjem til kaffeholdet - om de ikke lige ville slå op i "Fugle i felten" på Ørkenstenpikker. Vores iagttagelser passede fint.

Næste opgave var så at få observationen sendt ud, og det blev klaret med et telefonopkald til Alex Sand Frich i Jelling. Herefter prøvede jeg Ole Amstrup - han lød også meget interesseret og spurgte til fundet, og vi snakkede lidt frem og tilbage. Men "jeg kommer nok ikke, for jeg står i Holland" - og så afbrød jeg den samtale! Der blev ringet til flere af de lokale ornitter, og snart dukkede de første biler op.

Vi kørte derfra efter en times tid - med en forhåbentlig brugbar beskrivelse i notesbogen. På det tidspunkt var fuglen set af 12-15 personer.

Sådan kan det gå - når Dværggåsen kikser!

Med venlig hilsen
Erik Enevoldsen

Artiklen er senest opdateret: søndag 28. oktober 2001 kl. 21.15

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.060 sek.
til toppen