Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Syvende sæson med Skestorke

Artiklen er tilføjet af MBH onsdag 13. marts 2002 kl. 08.58. Læst 1262 gange
Der er udsigt til den syvende sommer med ynglende skestorke i Danmark. Søndag 10. marts tidligt om morgenen blev fire skestorke set på den lokalitet, der siden 1996 har huset hele Danmarks ynglebestand af arten.

Allerede mandag 4. marts om eftermiddagen var der observeret en nordtrækkende skestork nær Sneum ved Ribe. En halv time senere blev formentlig samme fugl set flyve over Sædding nord for Esbjerg.

Noget tyder på, at tidlige danske skestorke i disse år stiler målrettet mod ynglepladsen ved Limfjorden.

Fuglene er her ankommet tidligere og tidligere fra år til år. I 1996, da skestorken efter 30 års fravær på ny slog sig ned i den danske kystnatur, indfandt fuglene sig i maj.

Den overraskende entré dengang tog afsæt i et kollaps i en hollandsk koloni af skestorke, der talte 300 par. Ynglefuglene i den hollandske koloni blev pludselig hjemløse på grund af ændringer af vandstanden i deres reservat. Derpå flakkede småflokke af skestorke i foråret 1996 omkring på må og få i hele Nordvesteuropa. Et par slog sig stærkt forsinket ned i Danmark og grundlagde, hvad der senere er blevet til en koloni, der i både 2000 og 2001 talte seks par.

I 1997 blev skestorkenes ankomst til ynglestedet noteret til 20. april. I 1998 dukkede de op 28. marts. I 1999 var der ankomst 27. marts, mens skestorkene i 2000 blev set på ynglestedet 19. marts. I 2001 ankom de 14. marts. I år sætter skestorkene nok engang rekord med deres ankomst 10. marts.

I Holland, hvor der yngler mellem 1.000 og 1.200 par skestorke fordelt på et dusin kolonier, blev årets første fugle set nær ynglepladserne allerede 26. januar. Og i England har en flok skestorke overvintret.

Det er hollændernes erfaring, at en tidlig ankomst af skestorke er et positivt signal om, at fuglene er veletablerede.

Fra Holland ved man også, at skestorkene ankommer fra deres vinterkvarterer i bølger med tre-fire ugers mellemrum. Skestorkene yngler så at sige i tre etaper. Den strategi sikrer arten, at der altid kommer unger på vingerne. I perioder med kulde, regn og kraftig blæst kan op imod 90 procent af ungerne i en koloni bukke under på grund af sult og kulde.

Det præcise sted for den danske koloni af skestorke bliver holdt hemmeligt, da forstyrrelse og uro på lokaliteten er en trussel mod fuglene.

På Bygholm Vejle, der ligger i nabolaget af ynglestedet, er der fortrinlige muligheder for at opleve skestorken hele foråret og sommeren. Her søger enkelte af fuglene næsten hver dag føde.
Særligt når de gamle fugle med deres unger forlader redepladserne, vil der være smukke skestorke-scenerier i sigte. I juli og august 2001 blev op imod 27 skestorke set på Bygholm Vejle, Danmarks største engflade.

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen