Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

**MEGA** Stor Sorthovedet Måge ved Køge

Artiklen er tilføjet af JSH lørdag 3. november 2001 kl. 23.28. Læst 764 gange
Blandt de arter, jeg har gået og drømt om at finde, har Stor Sorthovedet Måge i Køge-området længe haft en fremtrædende plads. Fredag d. 2. november 2001 gik drømmen i opfyldelse, og selv om det efter drømmen skulle have været en gammel fugl i sommerdragt, er jeg godt tilfreds med at det blev en 1K-fugl.

På vej hjem fra Stevns stoppede Jørgen Hulbæk Christiansen og jeg ved Køge Havn for at se hvad der var på Køge Sydstrand. Lidt Rødben og lidt måger var der uden at noget specielt lod sig se. Under normale omstændigheder ville vi køre videre, men netop i dag besluttede vi at gå ud på sydmolen i håb om måske at se en Søkonge eller Thorshane efter de foregående dages blæsevejr. Der var næsten fugletomt derude, kun nogle få Sølvmåger stod på nordre mole over for. På vandet i det store yderbassin lå kun een eneste fugl, en stor ung måge, som lå så langt væk, at jeg var tæt på at sænke håndkikkerten og opgive den. Det var vist en ung Svartbag, tænkte jeg, at dømme efter det hvide hoved og det kraftige næb. Men var det hoved ikke meget fladt og langt, og var der ikke en mørk skygge bag øjet?

En lille alarmklokke begyndte at bimle svagt, og jeg forklarede JHC, hvorfor jeg stod og gloede så intenst på tilsyneladende ingenting. Vi blev hurtigt enige om, at det ikke var nogen Svartbag. Et øjeblik efter lettede den, stadig ca. 300 meter væk, og vi så nu en juvenil overvinge kombineret med grå ryg, renhvid undervinge kun med smal sort for- og bagkant og lidt sort på hånden, helt hvid hale med bredt sort endebånd, helt hvid krop og hoved med mørkt bag øjet, og så et overdimensioneret forparti. Sagen var klar, vi stod over for en Stor Sorthovedet Måge! Klokken var da 13.40.

Mågen fløj længere ind i havnen, vendte om og kom hen og landede på sandstranden 100 meter syd for havnen, hvor vi kunne nyde den i teleskoperne. Vi brugte allerførst nogle minutter til at sikre os en grundig dragtbeskrivelse, hvorefter vi adviserede omverdenen. Kl. 14.08 lettede mågen til vores rædsel og begyndte at flyve rundt, 1 minut efter ankom Anita Pedersen og Thomas W. Johansen, og vi kunne alle fire følge mågen i langsom flugt sydpå, til den forsvandt som en prik. Vi havde ikke indtryk af, at den var ved at forlade området, så AP og JHC kørte 3 km sydpå og genfandt den kl. 14.35 ud for Vedskølle Å's udløb. Her var den i ca. 40 minutter, hvorefter den i to omgange fløj længere nordpå for til sidst at ende i en flok Sølvmåger ud for ishuset ved Vallø Camping, knap 1 km syd for havnen. Her kunne den beskues af et halvt hundrede tililende fuglekikkere, indtil den lettede kl. 16.08 og fløj nordpå, forbi havnen og forsvandt i det fjerne. Enkelte, som stadig var på vej til Køge Sydstrand, da mågen fløj væk, blev dirigeret til Køge Nordstrand, hvor de havde det held at se den, dels flyve forbi, dels lande blandt Sølvmåger formentlig med henblik på overnatning.

Dagen efter, lørdag, er desværre rigtig mange kørt forgæves, idet mågen stort set har glimret ved sit fravær. To personer skulle have set den kortvarigt flyve forbi Køge Havn mod nord lidt over middag, og en tredje person skulle have set den på Ølsemagle Revle på et ukendt tidspunkt. Der vil blive ledt efter den igen søndag. Vi er blevet kritiseret for at have været for længe om at melde den ud efter opdagelsen. Hertil skal siges, at vi først lige skulle være 100% sikre (5 min.), og dernæst skulle vi lige sikre en ordentlig beskrivelse (10 min.). Allerede mens vi gennemgik fuglen, ringede vi til de første.

Vi fik Lennart Pedersen til at sende den ud på IBDK for os, dels fordi vi ikke kunne sidde og taste på mobilen mens vi studerede mågen i teleskop, dels fordi vi efterhånden var blevet så ophidsede, at vi nærmest var ude af stand til at udføre en så kompliceret operation som at sende en SMS. Et fund af en så eftertragtet fugl kan godt ryste et par garvede fuglekikkere. At fundet er specielt ses også af, at da TWJ sendte den ud på IBDK, valgte han at indlede med *GIGA* i stedet for det hidtil anvendte *MEGA*.

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.047 sek.
til toppen