Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

52% hørte tyr i Vejlerne!

Artiklen er tilføjet af KRN fredag 13. juli 2001 kl. 16.24. Læst 600 gange
Af Andreas Bruun Kristensen
52% hørte tyr i Vejlerne!


I alt 36 fuglekiggere deltog i undersøgelsen om de hørte den Amerikanske Rørdrum i Vejlerne eller ej.

Af de 36 havde 19 succes med drummen, mens 17 måtte gå slukørede derfra.

Men måske er det færre end de 19, som i virkeligheden har hørt den Amerikanske Rørdrum. Observatør på Vejlernes Feltstation, Søren Haaning Nielsen, oplyser, at der i nærheden af Kogleaks fugletårnet ved Hanvejle lige nord for Bygholm Vejle går en tyr rundt og brøler med en stemme meget lig den Amerikanske Rørdrums!

En stor tak til deltagerne i undersøgelsen og ikke mindst de tankevækkende kommentarer.

Erik Vikkelsøe skrev:

Undertegnede var blandt de over 100 personer, der deltog i fælleslytningen ved Kraptårnet, Bygholms Vejle, efter den Amerikanske Rørdrum søndag / mandag. Jeg lyttede efter bedste evne fra ca. 21.00 til 23.30 igen om morgenen fra kl. ca. 3.00 til hen ad 5.00. Med negativt resultat. Overskriften på din omtale af begivenheden er rammende - når krydset er på grænsen.

For mit eget vedkommende gælder det, at jeg har set på fugle i Danmark i over 35 år - iøvrigt har jeg amerikaneren fra flere besøg i både Florida og Wyoming, USA . Men ville, som så mange andre, naturligvis gerne opleve sådan et territoriehævdende monstrum i Danmark. Det er sjældent at "jeg kører" - og Jørgen Munck kalder mig for "Danmarks største endem" - sjældent at jeg forlader Rørvig - kun i helt ekstreme tilfælde.

Min oplevelse på Bygholm var også af social karakter - her mødte man feltfolket, og flere man ikke havde talt med i årevis. Og det var hele turen værd.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad folk har set / har hørt / indrapporterer etc., men jeg forsøgte at placere mig strategisk og lyttede så intenst hele tiden. Der var intet, der på noget tidspunkt lød andreledes end det man kender fra natturene - Rørdrum, Plettet Rørvagtel, Stor Kobber i display, et par Sivsangere etc., og absolut intet - på noget tidspunkt - der lød som "skvulp i rørskoven". Mandag morgen stod jeg tæt placeret (2 meter) ved et par SU folk, der fortalte at de kunne høre fuglen.

Det kan godt være, at de stod mere strategisk placeret end mig. Det kan også godt være, at deres hørelse er betydelig bedre end min - jeg er jo lige passeret de 50 år. Der var jo også flere andre, der kunne bekræfte, at drummen var tydelig.

Om mandagen talte jeg med bla. Alex Bühring, Alex Sand Frich m.fl., der ligesom jeg "havde nedsat hørelse". Det lunede.

Da jeg tog derfra var det med ro i sjælen - min kritiske sans fejler ikke noget - havde jeg "hørt noget" i rørskoven, var det ganske enkelt den tyndeste, absolut tyndeste danmarksart jeg nogen sinde havde fået. Næh, jeg venter til senere i juni og juli, sådan en varm sommeraften. Så kan man måske nyde den, for jeg kommer igen.

Erik Vikkelsø Rasmussen, Nykøbing Sjælland.


Anders E. Sørensen skrev:

Min obs må siges at være en smule speciel idet jeg har hørt den uden at vide at det var den. Weekenden 26-27 maj var min kæreste og jeg i Jylland for at lure lidt pipser( vi er fra KBH) og søndag morgen ved 4-tiden befandt jeg mig ved Bygholm for at finde en skestork jeg kunne fotografere. Efter at have "skudt" to på ganske kort afstand tog jeg til Kraptårnet for at se hvad der skete og efter 15 minutters tid hørte jeg en nærmest todelt pauken. Eftersom der er flere rørdrummer i området og jeg "kun" har kigget fugle siden feb sidste år studsede jeg ikke mere over det. Jeg havde ikke den fjerneste anelse om at det kunne være en amerikaner. Sidenhen fandt jeg ud af at den faktisk havde været der mens jeg var der og jeg tjekkede dens pauken på linksene jeg fandt på denne side og så var den sag afgjort. Jeg havde fået et monsterkryds.

Henrik Vikkelsø Rasmussen skrev:

Det er altid farligt, at dømme personers opførsel negativt, men jeg tager chancen. Jeg plejer at kunne høre de fleste fugle og har ikke ført oplevet, at andre kunne høre noget - som jeg ikke kunne høre. Så det folk har hørt fra/ved Kraptårnet, må have været på grænsen til det hørbare. Og dem jeg kender - har kun hørt den en gang - og ikke samtidigt. I mine øjne giver det stof til eftertanke, da det viser hvorlidt der skal til - før folk tager et så sjældent hit. Det kan forlede til at tro, at krydset var/er vigtigere end sikkerheden i bestemmelsen.

Med venlig hilsen Henning Vikkelsø Rasmussen


Rune Bjerre skrev:

Jeg prøvede jo godt nok søndag morgen og aften - og mener da også selv at mine ører er ok - men lige meget hjalp det. Det var mit klare indtryk at der var enorme forskelle på hvor meget de forskellige tilstedeværende fik hørt. Desværre fik alt for mange ikke hørt dyret og dette kan sikkert have flere årsager. Jeg tror at det var en væsentlig faktor at en del af de tilstedeværende ikke havde tilstrækkelig gode ører, men muligvis var det ligeså afgørende at langt fra alle kendte stemmen tilstrækkeligt godt (og ikke var gode nok til at fange små lydstumper fra en stor "lydflade"). Det var i hvert fald min opfattelse at forskellen på hørt eller ikke-hørt ellers var lidt for stor. Mange hørte slet ikke fuglen, en hel del hørte en stump eller to, men kun de færreste hørte en hel strofe eller hørte fuglen 4-5 gange. Jeg tror derfor at mange af de der hørte fuglen var i stand til at identificere den udfra en kort del af strofen - måske et enkelt svup, mens disse stumper forsvandt i frøerne for de fleste.

Thomas Hilkjær skrev:

Jeg hørte "noget" d. 3.6.01 ..... men jeg vil ikke ha' ting på min liste der kunne lugte af at jeg havde stringet den !!

Det kan godt være at min selvkretik er høj, men jeg har det princip at jeg vil se/høre de fugle krydser så godt at der reelt var en mulighed for at de kunne godkendes, grunden til dette er vel erkendelsen af at hits skal ses/høres godt for de er sjove at ha' på listen....

Men dette betyder ikke at jeg mener at nogle stringer den her amerikaner!!, jeg må bare se i øjnene at jeg ikke kender arten godt nok til at bestemme på det jeg hørte.


Klaus Malling Olsen skrev:

Igår aftes var det blæsende i Vejlerne, og ingen hørte noget "mistænkeligt". Det er dog påfaldende, hvor uens meldingerne omkring, hvem der hørte hvad (og hvorfor ikke) lyder. Det ene øjeblik meldes "XXX +100", der andet øjeblik "YYY + 40"! Måske burde det overvejes, at HVER ENKELT, der angiveligt har hørt fuglen, indsender hver deres redegørelse til SU!!!!! Det ville måske nok være at gå lidt for vidt, men det er underligt, at de fleste "toplistere" har haft fuglen, mens mængder af andre ingenting har hørt. Har man været helt klar over, hvad man skulle lytte efter. Og hvorfor har ingen for alvor gjort opmærksom på, at de har hørt noget. Med et megahit, der kun kan høres på meget lang afstand er der lagt op til "Stringers In the Night" i den helt store stil - eller er vi blevet så besindige, så vi venter til vi er helt sikre? Det bliver spændende at følge sagens videre udvikling!

Klaus Malling Olsen


Ole Gylling Jøergensen skrev:

Jo, den var fin nok 3. juni kl. 22.23, hvor vi, ihvertfald Henrik Læssøe, Peter Bundgård, Mogens Fed Christensen, Janus, Kenneth og flere lige omkring os hørte den "dobbeltsvuppe" indtil 3 gange - egentlig ikke så svag så vi ikke kan forstå, at mange missede den. Til gengæld hørte ingen af os rørdrummen senere, da andre påstod at den indtil en 5 - 6 gange svagt kunne opfattes - men Henrik Knudsen, MMJ, SG, THH m.fl. var i hvert fald dem der var "på holdet" da den igen kunne høres omkring 22.45-22.50.

Måske det havde noget med vinden at gøre - eller koncentrationen - hvad ved jeg?

vh/ogj

Artiklen er senest opdateret: fredag 13. juli 2001 kl. 16.24

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.040 sek.
til toppen