Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Havfugleturen - en begrænset succes

Artiklen er tilføjet af KRN tirsdag 21. august 2001 kl. 12.40. Læst 1180 gange
Af Morten Bentzon Hansen
Havfugleturen - en begrænset succes


DOF-Nordjyllands længe planlagte havfugletur afholdtes søndag og phyl.dk deltog naturligvis i jomfruekspeditionen og resultatet af turen kan bedst betegnes som en begrænset succes.

Fuglemæssigt blev der set de arter som der kunne forventes, idet havfugle som Storkjove (30+), Alm. Kjove (3), Mallemuk (100+) og Sule (20+) blev set.

Selvom arterne skuffede antalsmæssigt, så gjorde de det ikke opvisningsmæssigt, idet Storkjove, Mallemuk og Sule alle blev set på afstande under 10 m. Der kan kun gisnes om grunden til de sjældne arters udeblivelse. Måske var de ikke i farvandet grundet østenvinden, måske kunne vi ikke se dem på grund af bådens vippen op og ned eller måske skyldtes det chummen?

Netop chummen, der er hovedkernen i en sådan tur, viste sig at være af skuffende karakter. Læren har været, at der fremover skal medbringes noget der kan flyde ovenpå, og i rigelige mængder. 500 liter ildelugtende fiskeolie og 100 poser popcorn er nok et minimum for at sikre sig, at havfuglene i området ved, at det er på det gule rev det foregår.

phyl.dk håber dog ikke, at årets begrænsede succes afholder DOF-Nordjylland fra at gøre turen til en årlig tilbagevendende begivenhed. Vi er i hvert fald med næste gang, og det er vi overbevist om, at mange af jomfruekspeditionens deltagere også er, for selvom sjældenhederne udeblev, så var det en god tur.

Nedenfor kan læses arrangør Henrik Møller Thomsens referat af turen.

HAVFUGLETUR HANSTHOLM - FOR MEGET HAV OG FOR FÅ FUGLE.

Efter der i løbet af lørdagen havde været optræk til, at turen for andet år i træk skulle aflyses, var det en lettelse for mig at tale med skipperen kl. 18.30 og få en melding om, at turen godt kunne gennemføres.

Klokken 2.50 var alle klar til afgang, og vi forlod Hanstholm havn kl. 3 med M/S Thailand. Ud over de 35 deltagere var der også medbragt ca. 100 kg skidtfisk bestående af torskeskrog, 80 kg minkfoder blandet op med vand og popcorn til chum samt en sæk ørredfoder.

De første 3 timer var det for mørkt til at obse, dog hørtes Hvidklire og Mudderklire overtrækkende. Da det var blevet lyst, og vi havde indtaget morgenmaden, begyndte vi at notere de første fugle Sule og Mallemuk. Ved 7 tiden standsede vi første gang op og prøvede at chumme. Det viste sig hurtigt, at skidtfisken var for tung, og gik til bunds, før fuglene var kommet til. Minkfoderblanding var derimod bedre, og der samlede sig en flok Sildemåger og Svartbage rundt med skibet, og de første Storkjover lod sig da også se på tæt afstand og i godt lys.

Der havde åbenbart været kommunikationsbrist, for vi var endnu ikke ved det gule rev, så vi sejlede længere vestpå og stoppede næste gang ud for en fiskekutter. Her gav chummen lidt flere Storkjover og Mallemukker.

Vi prøvede et sted mere med samme resultat, og endeligt kom vi ud til et område, hvor der lå et par store trawlere. Her så vi helt klart flest fugle, bl.a. op til 5 Storkjover på en gang og enkelte af dem på ned til 5 - 10 meters afstand i perfekt medlys. Det er helt klart det bedste, jeg nogensinde har set Storkjover. Vi blev også vidne til Mallemukkernes landing på vandet, hvor de løb af sted på vandoverfladen, inden de lagde sig til ro eller snappede efter skidtfiskene. Skråperne og stormsvalerne brillerede med deres fravær. Bølgerne var dog efterhånden temmeligt høje, så vi har helt sikkert ikke set alt, hvad der foregik langt fra båden.

Hjemturen varede ca. 2,5 - 3 timer i modvind med meget høje bølger og meget vippen. Der var således blot to personer i kahytten, resten foretrak at blive på dækket. Adskillige plaget af søsyge, heriblandt også undertegnede. Der blev på det nærmest ikke obset, da folk havde rigeligt at se til med at hænge på båden, der ind imellem næsten stod på højkant, sådan fornemmedes det i al fald. Kurt Bonde kom til skade med sin ene arm, da han ramtes af skibets anker, der stod op af en kasse, han holdt fat i. Den tur tror jeg ikke bliver glemt blandt deltagerne.

Sammenfattende må det konstateres, at det var en vejrmæssigt vild tur, mens antallet af fugle og arter skuffede. Vi blev ikke klogere på, om en havfugletur vil kunne give lige så stort udbytte som en god trækdag ved Roshage eller Ørhage. Noget tyder på, at hvis havfuglene overhovedet er i Nordsøen i østenvindsperioder, så er de i al fald presset længere ud fra land måske helt over mod den engelske kyst ? Det bedste ville nok være at komme ud efter en længere periode med vestenvind, hvor vinden er løjet af, men at få det koordineret med at samle 30 - 35 personer og finde chum plus en ledig båd stiller krav til gode forbindelser til de højere magter. Vi får se, om nogen har mod på det. Skipperen omtalte, at der på flerdags turene med lystfiskere i slutningen af april og starten af maj ofte sås adskillige hvaler og delfiner, så måske er det tidspunktet?

Ole Krogh og jeg talte om, at der nok kunne nås lige så gode resultater ved at slæbe en stor sæk brød eller popcorn vædet i fiskeolie med på en færge og kaste det ud fra det bagerste dæk, men der vil man ikke få så lang tid til at observere fuglene.

Hvad angår chum var konklusionen vist, at masser af popcorn blandet i nogle liter fiskeolie vil være det ideelle. Alle de rådne fisk kan vist godt undværes.

Artiklen er senest opdateret: tirsdag 21. august 2001 kl. 12.40

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.065 sek.
til toppen