Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Munken – først til de 400 Danmarksarter!

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 3. januar 2006 kl. 12.50. Læst 6333 gange
Munken – først til de 400 Danmarksarter!

Udover at blive den første nye fugleart for landet i 2006 udmærkede den Østlige Kalanderlærke sig ved at være den danske toplister Jørgen Munck Pedersens fugleart nummer 400 i Danmark.

Selv havde Jørgen regnet med og håbet på, at Præriemågen i Hirtshals skulle have været hans art nummer 400 og champagnen var således medbragt til det nordjyske for at fejre begivenheden. Sådan skulle det ikke gå og måske klog af skade havde Jørgen på dagens twitch til Stauningsø ladet champagnen blive hjemme. Tidligt ude af fjerene og iført arbejdstøj og cykel kunne Jørgen som en af de første morgenfriske ornitologer krydse den Østlige Kalanderlærke, hvorfor den længe tilstræbte art nummer 400 var i hus.

Jørgen, kendt af mange og berygtet af flere, havde sit første rigtige langdistancetwitch tilbage i 1982, hvor Spottesangeren på Møn i andet forsøg blev krydset som ny på Danmarkslisten.

Siden er mange sjældenheder blevet tilføjet og Danmarkslisten tæller i dag blokkere som Stortrappe og Rubinnattergal. På listen over oplagte huller findes bl.a. Kuhls Skråpe, Ismåge, Hætteværling samt en Ådselgrib, som Jørgen med nød og næppe undgik at se i Skagen i maj 1993, da han modsat alle andre valgte at placere sig ved Brennerpasset i håbet om, at det blev ham der genfandt fuglen. Sådan gik det ikke og da Ådselgribben målrettet valgte at trække ud fra Skagens Gren nåede den aldrig at blive indfanget af Jørgens teleskop. En bornholmsk Klippesvale blev til en glippesvale, da Jørgen valgte at besøge den lokale bager i netop det øjeblik, hvor Klippesvalen returnerede til gerningsstedet ved Svaneke.

Set i det ornitologiske bakspejl kunne en langtidsstationær Ørkennatravn og Ørkendompap have været en del af Jørgens imponerende Danmarksliste, da han var klar over fuglenes tilstedeværelse, mens de endnu gæstede Christiansø. På det tidspunkt gad Jørgen dog ikke tage helt til Christiansø for at se en sjælden fugl. En holdning der siden er blevet revideret, da bl.a. indenrigsfly har været anvendt som transportmiddel på enkelte udvalgte arter. Tretået Spætte kunne også fint have været afkrydset i dag, hvis Jørgen blot havde valgt at tage af sted samtidigt med at han fik information om fuglen tilstedeværelse.

Således kunne historierne om Jørgens meriter i felten blive ved. Der findes næppe nogen dansk ornitolog som er kendt af flere andre danske ornitologer og historierne om Jørgen er talrige. Forsøget på at genfinde den svenske albatros i dansk farvand fra fly og 50–års fødselsdagen, hvor de ornitologiske gæster blev placeret efter antal danmarksarter med de højest rangerede nærmest fødselaren er blandt de historier, der har gjort Jørgen kendt uden for landets grænser. Ikke alle historier om Jørgen er sande. Nogle af dem smykker sig i lånte fjer, men derfor har de ikke været med til at gøre Jørgen til en mindre farverig person.

Det skal fra Netfugls side lyde et stort tillykke med den Østlige Kalanderlærke og art nummer 400.

For mere information om Jørgen Munck Pedersen, se da hans profil her og hans artsliste her.

Artiklen er senest opdateret: tirsdag 3. januar 2006 kl. 12.54

Kommentarer:

Morten Heegaard skriver tirsdag 3. januar 2006 kl. 12.55
TILLYKKE JØRGEN!!!!!!

fra Feehaar


Benny Kristensen skriver tirsdag 3. januar 2006 kl. 12.59
Stort tillykke til "munken" fra Team Randers!

Håber at du og nogle af de andre heldige i dag, har sagt til piphans at den skal vise sig igen i morgen...!

vh. Benny


Michael Westerbjerg Andersen skriver tirsdag 3. januar 2006 kl. 13.33
Tillykke "Munken" - så mangler der blot 100 til nr.500.

VH/Michael


Søren Brinch skriver tirsdag 3. januar 2006 kl. 14.29
Kære Jørgen!

STORT STORT tillykke med denne vigtige milepæl. Ikke at den er livsvigtig, men den er et resultat af en stor og målrettet indsats fra din side.....

Vi håber her på Fanø vi kan give dig nr. 401, 402 eller en af de andre i rækken.

Mange hilsner fra
Søren


John Faldborg skriver tirsdag 3. januar 2006 kl. 17.33
Kære Munken,

Vi kender ikke hinanden, os to - vi véd hvem vi er!

Jeg kan huske min første oplevelse med dig - efter en studielejr med Kjeld Hansen, Erik Sønder og der var vist een til - i Vejlerne i efteråret 1973, vi var den sidste dag på vej med desperate Kjeld og udglattende Sønder i folkevognsrugbrøddet - på vej sydover - og skulle en sidste gang lige skue udover Bygholm fra dæmningen. Der var Vandrefalk, der var - ja, jeg kan sgu ikke huske hvad der var, men der var en masse fede fugle, som der jo er. Pludselig kommer enelleranden bil drønende ind på P-pladsen - med hvinende bremser, jeg sværger og den - netop som nævnt i ovenfornævnte indlæg - BERYGTEDE Munken & co. ind på P-pladsen. Jeg tror ikke engang de er ude af bilen, de chekker vist blot ud af vinduerne og konstaterer højlydt for os unge knægte: Nå, men her er jo ikke en skid! Hvorefter de drøner videre, sydover. Senere hører vi, at Munken har kørt så stærkt at han hakkede ind i en gammel dame etellerandet sted dernede i Jylland og at det selvfølgelig var "kællingen" der var skyld i det hele - selvom vi jo kunne se at Munken's hasaderede konfrontationskørsel muligvis var farlig for omgivelserne i al almindelighed.

Hvorom alting er - Munken, jeg har al mulig respekt for dig og det er NU du skal finde en villig forlægger og få skrevet dine erindringer mht. de 400.

og ps: hæhæhæ, du har rigtig godt af at du aldrig nåede at sidde og drikke rødvin i ugevis på "min" MUR, medens ægypteren lå og rodede rundt derude i sommernatten: Jeg håber du kan se min big-time-smiley

med venlig hilsen,


Michael Westerbjerg Andersen skriver tirsdag 3. januar 2006 kl. 18.06
Hej Jørgen!

Min kommentar var vist det man kalder en "Tø.Hø" - men har du og I andre egentlig spekuleret, fabuleret og/eller fantaseret, om hvor mange arter, det vil være muligt at opnå for en birder i Danmark - eksempelvis baseret på fund i VP inden for de sidste 100-150 år.

Hvad er jeres bud på denne festdag for Munken... 450 arter?

VH/Michael



Lasse Braae skriver onsdag 4. januar 2006 kl. 13.09
Hej

Uden at fornærme Munken og hans festrus – så er MWA’s spørgsmåls i mine øjne det mest interessante i denne tråd.

Hvis man flytter fokus fra hits til almindeligheder – og kikker på artiklen i det sidste nummer af DOFT, så er utroligt, at så mange af vore almindelige arter viser registrerbare (signifikante) ændringer. Dengang man startede dette projekt betragtedes fuglebestande som nogle nogenlunde stabile størrelser – i alt fald inden for den - i et historisk perspektiv - meget korte tid disse tællinger dækker (30 år).

Forholdene i Danmark er ikke meget anderledes end i det store udland, hvor ustabilitet også hersker i enorme områder. Hovedparten af påvirkningerne på fuglebestandene skyldes antagelig vor egen arts manglende evne til at leve i balance med vore omgivelser, dels direkte gennem f.eks. biotopsforandringer, dels mere indirekte især gennem klimaændringer. Den sidste faktor er antagelig den, der virkelig vil få det til at rykke for twitcherne i de kommende år.

Set i dette perspektiv er det kun fantasien, der sætter grænser for kommende potentielle arter. Naturligvis skal man glædes over synet af en sjælden gæst fra fjerne egne, men det sørgelig perspektiv er, at mange gange skyldes den aktuelle fugls tilstedeværelse, at vi (i.e. mennesket) har ødelagt forholdene for fuglen, der hvor den egentlig ville være.

Mvh
Lasse






Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.043 sek.
til toppen