Munken – først til de 400 Danmarksarter!
Udover at blive den første nye fugleart for landet i 2006 udmærkede den
Østlige Kalanderlærke sig ved at være den danske toplister Jørgen Munck Pedersens fugleart nummer 400 i Danmark.
Selv havde Jørgen regnet med og håbet på, at Præriemågen i Hirtshals skulle have været hans art nummer 400 og champagnen var således medbragt til det nordjyske for at fejre begivenheden. Sådan skulle det ikke gå og måske klog af skade havde Jørgen på dagens twitch til Stauningsø ladet champagnen blive hjemme. Tidligt ude af fjerene og iført arbejdstøj og cykel kunne Jørgen som en af de første morgenfriske ornitologer krydse den Østlige Kalanderlærke, hvorfor den længe tilstræbte art nummer 400 var i hus.
Jørgen, kendt af mange og berygtet af flere, havde sit første rigtige langdistancetwitch tilbage i 1982, hvor Spottesangeren på Møn i andet forsøg blev krydset som ny på Danmarkslisten.
Siden er mange sjældenheder blevet tilføjet og Danmarkslisten tæller i dag blokkere som Stortrappe og Rubinnattergal. På listen over oplagte huller findes bl.a. Kuhls Skråpe, Ismåge, Hætteværling samt en Ådselgrib, som Jørgen med nød og næppe undgik at se i Skagen i maj 1993, da han modsat alle andre valgte at placere sig ved Brennerpasset i håbet om, at det blev ham der genfandt fuglen. Sådan gik det ikke og da Ådselgribben målrettet valgte at trække ud fra Skagens Gren nåede den aldrig at blive indfanget af Jørgens teleskop. En bornholmsk Klippesvale blev til en glippesvale, da Jørgen valgte at besøge den lokale bager i netop det øjeblik, hvor Klippesvalen returnerede til gerningsstedet ved Svaneke.
Set i det ornitologiske bakspejl kunne en langtidsstationær Ørkennatravn og Ørkendompap have været en del af Jørgens imponerende Danmarksliste, da han var klar over fuglenes tilstedeværelse, mens de endnu gæstede Christiansø. På det tidspunkt gad Jørgen dog ikke tage helt til Christiansø for at se en sjælden fugl. En holdning der siden er blevet revideret, da bl.a. indenrigsfly har været anvendt som transportmiddel på enkelte udvalgte arter. Tretået Spætte kunne også fint have været afkrydset i dag, hvis Jørgen blot havde valgt at tage af sted samtidigt med at han fik information om fuglen tilstedeværelse.
Således kunne historierne om Jørgens meriter i felten blive ved. Der findes næppe nogen dansk ornitolog som er kendt af flere andre danske ornitologer og historierne om Jørgen er talrige. Forsøget på at genfinde den svenske albatros i dansk farvand fra fly og 50–års fødselsdagen, hvor de ornitologiske gæster blev placeret efter antal danmarksarter med de højest rangerede nærmest fødselaren er blandt de historier, der har gjort Jørgen kendt uden for landets grænser. Ikke alle historier om Jørgen er sande. Nogle af dem smykker sig i lånte fjer, men derfor har de ikke været med til at gøre Jørgen til en mindre farverig person.
Det skal fra Netfugls side lyde et stort tillykke med den Østlige Kalanderlærke og art nummer 400.
For mere information om Jørgen Munck Pedersen, se da hans profil
her og hans artsliste
her.