Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

En Storskråpe på dagen

Artiklen er tilføjet af SiO onsdag 22. august 2007 kl. 07.38. Læst 3745 gange
Set i bakspejlet var det jo rigtigt rart, at Søren Brinch overtalte mig, kæresten Christina og datteren Meise, til at tage med på hans fødselsdagssejllads, lørdag d. 18 august. Vi var ellers lidt betænkelige ved at tage med ud på havet, hvis det forsatte med de 8 sekundmeter, det havde blæst i dagene op til .... men Søren bedyrede, at det OVERHOVEDET IKKE var noget problem – og vi troede ham ikke over en dørtærskel – men tog selvfølgelig med!
Det viste sig jo heller ikke at være noget problem .... for vinden stilnede af og solen begyndte at skinne, så det mest af alt mindede om sommer.
Vi var en broget forsamling af Sørens venner og familie ombord, og stemningen var høj. Snakken gik – men ind imellem lod jeg kikkerten afsøge havet omkring os.
Efter en halv times sejltur, fangede jeg det umiskendeligt silhuet af en skråpe i kikkerten, et godt stykke ude. Da jeg aldrig har set en skråpe i Danmark, blev jeg voldsomt begejstret og nærmest væsede til Christina, at hun skulle få fat i Søren, der på det tidspunkt befandt sig agterude. Jeg turde simpelthen ikke slippe fuglen af syne, da den i ret høj fart gled skråt væk fra os i den karkteristiske kastende, lave flugt over den forholdsvis rolige vandoverflade.
Jeg havde endnu ikke set nogen tydelige dragtkaraktere på fuglen, men den virkede stor, hvorfor jeg umiddelbart mest hældte til Kuhls – hvilket ikke gjorde begejstringen mindre.
Da Søren endelig var ved at nå op i stævnen, hvor jeg stod, lagde fuglen til min store overraskelse an til landing og gik så til ro på overfladen.
Da det gik op for os, at der rent faktisk var en mulighed for, at komme rigtig tæt på fuglen nu, blev vi begge meget højrøstede, og Søren løb ind til Skipper med anvisninger om hvor fuglen lå – mens jeg fikserede mit blik på prikken gennem håndkikkerten.
Båden ændrede nu sin kurs væk fra sælbanken, der var turens egentlige mål, og sejlede i stedet mod denne lille prik på vandet, der hurtigt blev større.
Den undrende skare af venner og familie blev vist grebet af vores aparte adfærd – og alles opmærksomhed var nu rettet mod fuglen – børn, som voksne. Og flere konstaterede undrende at ”det der er virkelig nørdet!”.
Da vi kom tættere på, så jeg pludselig tydelig mørk hætte i kontrast til hvide halssider og strube, hvilket ikke passede ind i billedet på den ”sikre” Kuhls, der lå og gyngede i bølgerne .... havde jeg taget fejl? Kunne en kjove virkelig flyve sådan i stille vejr?
Skuffelsen skyllede allerede ind over mig, og jeg kan huske, at jeg råbte til Søren, at det muligvis bare var en kjove .... tættere på .... og tættere .... syntes stadig, at kjoveversionen virkede mere og mere plausibel. Vi skulle faktisk rigtig tæt på må jeg indrømme, før det gik op for mig, hvad det var vi stod med .... ”det er sgu da en STORSKRÅPE ! Søren for helvede ... det er en STORSKRÅPE!!!!”.
Derefter var alt ret kaotisk. Søren snakkede vist i telefon, samtidig med at han forsøgte at fotografere, alt imens jeg stod og baksede med at tage billeder af kræet med min mobiltelefon gennem min håndkikkert.
Skipper manøvrerede stil-sikkert båden en gang mere rundt om fuglen, eftersom vi langsomt drev forbi den – hvorefter den tillidsfuldt svømmede op på siden af os. Helt hen til båden kom den – hvor jeg nu kunne læne mig ud over rælingen og snuppe et billede med mobilens diminutive hvidvinkel-objektiv – og alligevel få et anstændigt foto.
Vi var simpelthen i ekstase, og folk morede sig gevaldigt over os!
Kort efter kunne man høre skipper tordne over bådens højtalere; ”har alle set fuglen?!”, hvorefter han satte kursen mod sælbanken .... man kan jo ikke snyde folket for de nuttede sæler!
Men vi kunne sådan set heller ikke ønske os mere af den fugl – og da vi var nået et lille stykke fra den, lettede den, og viste os sin fine hvide halvmåne, inden vi hurtigt mistede den i den almindelige mobil-forvirring af meldinger og sms’er.
Og ja, vi så også sæler; og der blev fanget krabber og søstjerner til børnene, alt imens to ornitologer stod med sagelige smil på læberne indimellem opkaldende på de glødende mobiler.
Det var stort – og vi kan nu kun sende en medlidende tanke til de fire andre ornitologer, der var inviteret med på sejlladsen – men, som af forskellige årsager ikke kunne være der – nederen!

Som afrundning skal det da lige nævnes, at undertegnede ikke til dato har været overtroisk – bærer ikke særlige amuletter, eller læser horoskoper – men efter nu igen, på Sørens fødselsdag, at have snublet over så sjælden en fugl – er der ingen tvivl om, hvor man kan finde mig d. 18. august i fremtiden .... I felten! .... og nok i nærheden af Søren, hvor jeg måske tilmed har en god chance for atter at blive inviteret med til fest ;o)

JOE

Kommentarer:

Anders Hammergart skriver onsdag 22. august 2007 kl. 09.08
Hej Joakim

Hvilken herlig beretning. Tillykke med den og med fuglen.
Mvh
Anders


Lasse Braae skriver onsdag 22. august 2007 kl. 16.35
Hej

Den bliver da også bare værre og værre denne historie.-)

Flere har tidligere tværet i ”lykketræffet” i forbindelse med et af billederne af kræet, men at det også er finderens første skråpe i DK, overgår vist helt de statistiske grænseværdier!

Ifølge denne fortrinlige hjemmeside er det tidligere forundt 13 danske ornitologer, at have set denne art. (Her skal indskydes, at der mangler mindst 3 personer i denne oversigt).

Tidligere er der set 13 Storskråper i DK – jævnfør summer for diverse andre skråper.

Baseret på en af de få tilgængelige lokalstatistikker er 1 ud af 512 skråper en stor – og det er jo nok i overkanten, hvis horisonten udvides til hele landet.

Ud fra dette burde sandsynligheden for at den første skråpe, man ser, er en stor, vist ikke være særlig stor!

Så alt taget i betragtning – så er tillykke nok det helt rigtige ord, at bruge i denne forbindelse!

Mvh
Lasse

PS som det ses, skal man holde sig til Søren den 18 august – så selv om fødselaren ikke fandt den, fortjener han også et tillykke :-)

PS PS statistikken (hvis der ellers stadig er nogen, der tror på sådant noget) siger, at de bedste måneder for arten er januar og august – og flere er set under moderate vindforhold.


Mikkel Høegh Post skriver torsdag 23. august 2007 kl. 09.47
For katten da. Det var vildt da Joakim ringede og spurgte om jeg vilde melde noget ud for ham, hvorefter jeg flabet svarede 'Næh!' fordi han har en grim vane med at lave et eller andet hit når jeg ikke er der...
Var noget skeptisk da han berettede om rastende Storskråpe, men forstod hurtigt hvor godt den var set og fik sendt Dofcall afsted -- dog lidt forsinket fordi første blev forkludret af ren ophidselse...

I øvrigt, en en varm tanke til den moderne mobilteknologi: efter få minutter modtog jeg et flot foto af kræet på min mobil, som ikke var til at diskutere!

Vidste ikke en gang at det var din første Dk skråpe Joakim... Det er hårdt. Har selv hørt meget for at få serveret Kuhls og Balear (af MKH) på tre dage -- inden at have set almindelig skråpe (kun sodfarvet).

Så tillykke (trods alt) med arten...

Mvh. Mikkel


Søren Brinch skriver torsdag 13. september 2007 kl. 16.16
Joakims beretning skal lige have det personlige tvist fra min side, at han 3-4 gange efter at vi havde bestemt den til Storskråpe udbrød: "Det kan man ikke dether - vel?" og " Hvor er alle de andre henne?"

Det hører også med til historien, at mange af de opringninger vi fik i de hektiske 12-14 minutter vi så den, gik på sobre spørgsmål. Men der var også nogle for os irelevante bemærkninger, om at det der string kunne vi godt droppe - endda i en ret bidsk tone og totalt umulige spørgsmål som hvilke koordinater den ligger på......

Endelig vil jeg henvise til skipper Kim Sylvestersen der sejler båden hvorfra vi så dyret. Book en tur på 2023 1188 eller gå på http://www.nordline.dk/

Der er flere derude.....

Mange hilsner fra Søren




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.039 sek.
til toppen