Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Gråsejler i Esbjerg

Artiklen er tilføjet af MBH onsdag 3. november 2004 kl. 21.18. Læst 6734 gange
Beretning om Gråsejler ved Enghavevej i Esbjerg d. 3. november

Hermed en hurtig gennemgang af forløbet.

Fuglekigger og post Jens Thalund obsede fra sin postrute ca. kl. 13:00 en sejler over et parcelhusområde i området omkring Svømmestadion Danmark, nærmere betegnet på Enghavevej.

Han hentede sin kikkert efter at have observeret fuglen et pænt stykke tid, men da han kom tilbage var den væk. Efter arbejde ringede han til Henrik Knudsen, som ringede til undertegnede. Vi drog til Esbjerg og havde planlagt, lidt håbløst, at begynde på havnen, da der her var store bygninger som den kunne suse omkring. I mellemtiden havde Jens genfundet fuglen på samme lokalitet hvorpå han tidligere havde set den, og vi kunne køre direkte dertil. Morten Sørensen, som boede tæt derpå, var ligeledes blevet tilkaldt. Klokken var ca. 15:00.

Fuglen viste sig nu ret stabil, idet den fouragerede i luften over villavejen og en nærliggende lund/stribe træer, og den var jævnligt henne lige over vores hoveder i ret lav højde. Vi fulgte fuglen i både kikkert og teleskop, som den langsomt fouragerede med få rolige vingeslag og lange glid, og fik således god mulighed for at se fuglen fint.

Vejret var ganske fint, med ca. 3/8 skyfrit, og med solen bag et tyndt tæppe af skyer, kunne fuglen ses nogenlunde med både skyer, træer og blå himmel som baggrund. Fuglen sås aldrig i modlys, men det svigtende lys forringede observationen som tiden gik.

Fuglen var henne over os mange gange, og forsvandt ligeledes jævnligt bag huse og træer, for hurtigt at komme frem igen. Til sidst klokken ca. 16:00 udførte den igen dette forsvindingsnummer, blot uden at dukke op igen. Det er således utroligt svært at vide hvad der er blevet af den, men det var nok for tidligt til at den havde fundet rast for natten.

Lyn-beskrivelse:

Fuglen blev bestemt på baggrund af flugt, proportioner og dragtkarakterer, der alle pegede på Gråsejler. Flugten var som sagt markant langsom og rolig med mange lange glid. Proportionelt var fuglen kompakt med mindre spidse vinger end mursejler, måske var som følge heraf at hånden virkede bred. Tydeligt var det desuden at bagkroppen virkede meget bred med en påsat hale, som havde fældet en fjer. Det runde hoved havde en tydelig og stor lys strubeplet, som var særlig tydelig lige forfra, hvor fuglen blot virkede helt lys med mørke vinger. Masken var utrolig svær at se og blive klog på, idet fuglen når den var tættest på oftest var lige over os, men der var tilsyneladende ikke tale om tydeligt isoleret maske som så ofte, idet panden ikke virkede så lys som struben. Vingeundersiden var tydelig kontrastrig idet de yderste håndsvingfjer og alle dækfjerene var mørke i klar kontrast til lysere inderste håndsvingfjer og armsvingfjer. Havde på oversiden mærkbart mørkere ryg og hale end resten, ligesom at vingerne var mørke fortil a la undersiden, blot mindre kontrastrigt. Generelt var fuglen lysere og mere gråbrun/brun end Mursejlers typiske sortbrune nuance. Den skællede underside kiggede vi meget efter, men dette var ufatteligt svært at se, og det var som sås det det ene øjeblik og var væk der andet. Kan ikke siges med sikkerhed at være set - dertil skulle lyset have været bedre. Fuglen blev desuden hørt af HKN og JTH.

Artiklen er senest opdateret: onsdag 3. november 2004 kl. 21.26

Kommentarer:

Morten Bentzon Hansen skriver onsdag 3. november 2004 kl. 21.29

For god ordens skyld skal det nævnes, at der var folk på gerningsstedet indtil mørkets frembrud og havnen blev også dækket om end det var på et tidspunkt, hvor fuglen sandsynligvis længe var gået til overnatning.

Det bliver nok den bedste chance for en stationær og twitchable Gråsejler i det danske i lang tid, hvorfor der helt sikkert vil være ornitologer på plads i Esbjerg fra i morgen tidlig.



Rasmus Strack skriver onsdag 3. november 2004 kl. 21.56

Havde dette været på Sjælland, havde i stået til skideballe for ikke at melde en sejler sp. ud. Det er i mine øjne intet mindre end en skandale, at man vælger at holde disse oplysninger for sig selv!
Hvad er forklaringen på at fuglen ikke enten blev sendt ud på FEAN eller DK, der må da være en grund til at i kører til Esbjerg? Var det i forventning om at se en sen Mursejler?
Er det blevet for farligt at melde ud? Er det blevet for farligt at tage fejl?
Jeg vil i denne forbindelse ikke glemme at takke JTM, for at være hurtig med udmelding af sejler sp. fra Gillileje 27/10-2001 (blev senere bestemt til Gråsejler), og alle dem der har sendt sene sejlere ud på DOF-call.
Det kan godt være at jeg lyder lidt sur, men så skulle i have hørt mig hvis jeg havde været i nærheden!

Rasmus


Ole Zoltan Göller skriver onsdag 3. november 2004 kl. 22.13
Holde oplysninger for sig selv???

Personligt er jeg ikke meget for at melde ud på DOFcall når jeg kører hurtigt i bil.

OZG


Rasmus Strack skriver onsdag 3. november 2004 kl. 22.31

Hurtigt i bil????? Du skriver at "VI DROG TIL ESBJERG", kunne den ene af jer ikke sende ud i de 2 timer og 52 min?

Tager det to timer fra hvor du bor til Esbjerg, jeg mener fuglen blev fundet 13.00, og du var i Esbjerg kl. 15.00?

Du kunne vel melde den ud når du var i Esbjerg, og ikke 52 minutter efter at i havde genfundet fuglen!
I har kvajet jer og i bør vide det!

Rasmus


Henning Rose Sørensen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 00.43
Det kan godt være at de står til skideballe på Sjælland, men i Jylland gør de ikke. Det står enhver frit (i mine øjne) om man vil melde ud eller ej. Selvfølgelig er det da at foretrække at man melder en osb ud. Men i mine øjne er DOFcall ikke lutter lagkage. Det er blevet alt for nemt at nå 3xx arter på ingen tid. Det kræver ikke den store indsats af den enkelte, man kører blot efter DOFcall. I parentens bemærket gør jeg det også selv.


Ole Zoltan Göller skriver torsdag 4. november 2004 kl. 07.36
Hej RS
Et par ting og slag så lige af!

Det tager 20 minutter fra hvor jeg var ude at birde til Esbjerg, og vi kørte hver for sig.

"Drog" er her en lyrisk fremstilling af at ræse afsted - det ligger ligesom i en twitchers natur når han er tæt på et stort hit.

Jeg ankom til fuglen klokken ca. 15:15. Fuglen var ikke bestemt og vi vidste ikke hvornår den ville tage afsted, hvorfor vi brugte al tid tilrådighed på at kigge på fuglen og diskutere i mens.

OZG


John Faldborg skriver torsdag 4. november 2004 kl. 08.10
...det lader til at panikken er støt stigende i takt med, at Skandinavien tømmes for de sidste gråsejlere.

Nogle jyder vil sikkert mildt hovedrystende kategorisere denne rasen som blot endnu et udslag af "det sjællandske væsen" - Men det er simpelthen under lavmålet at råbe og skrige på den måde med hensyn til hvad andre skulle have gjort i en given situation.

Man får jo hélt lyst til at vende ryggen til, hvis der en dag skulle sejle en lys sejler rundt over mig i Fakse Ladeplads, i forhold til hvilke repressalier man kan blive udsat for.

JF


Brian Kristensen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 08.38
Det nå ikke være rart at være så sur
bliv voksen
desuden så jeg en sejler sp i sidste
uge på Solbakken i Esbjerg
mvh Brian


Helle Nielsen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 09.00
Jeg vil gerne hermed støtte Johns udsagn og forsikre jyderne om, at det ikke er alle Sjællands ornitologer, der ønsker at uddele skideballer i den givne sag.
Næh, skideballen går til dig, Rasmus - og den er stor! Hvad f.... bilder du dig ind. Hvis jeg var jyde, ville jeg i al fremtid undlade at melde noget som helst ud for at undgå ubeherskede skideballer fra de skide Københavnere, og i endnu højere grad for at undgå at få besøg af personer, der uddeler sådanne.

Kære jyder. Skær venligtst ikke alle ornitologer fra Sjælland under en kam, og fortsæt med at melde ud, som I har lyst til.
vh
Helle


Morten DD Hansen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 09.42
Hej Rasmus

Altså, med den tone bliver vi blot flere og flere, der vil undlade at melde eventuelle sjældenheder ud, blot for fornøjelsen af at høre Eders forbandelser. Det er sguda for langt ude.

mange hilsner
DD



henrik knudsen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 10.08
Jeg har også lige et par ting jeg gerne vil sige til situationen.
I første omgang havde Jens Thalund ikke mulighed for at melde ud, da han var på arbejde samt ikke ejer en mobitelefon. Da han ringede til mig var kl. lidt over 15 og jeg ringede straks rundt til de nærmeste ornitologer, som jeg mente kunne nå den. Jeg melder heller ikke ud via mobitelefonen, da jeg ikke er tilmeldt samt heller ikke aner hvordan man gør.
Jeg mener ikke vi har forsøgt at holde noget hemmeligt, som Rasmus antyder.. Det er ikke nemt at gøre alle tilfredse, men jeg synes vi gjorde hvad vi kunne!!

Jeg vil lige tilføje jeg ikke hørte fuglen og jeg tror heller ikke Jens Thalund gjorde.

Mange fuglehilsner

"eksilfynboen"

Henrik Knudsen


Henrik Kristensen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 10.49
Hej.



Jeg har svært ved at se hvad der er i vejen med hvad Rasmus skriver.

Han skriver kun det som stort set alle ”toplistere” tænker, han tør bare sige det!

Der er gået lige lovligt meget ”Jantelov” i denne tråd. I skælder ud, men tænker ikke over hvad i skælder ud over. I skælder ud over, at Rasmus har holdninger, som i mener er forkerte. Skal man nu ha` skæld ud for at sige sin mening? Det er sku ”Jantelov” der vil noget!

Rasmus skriver blot, at de har handlet forkert, og at de bør tænke sig om i fremtiden, så sådanne ting ikke sker igen. Det er alt for tit at dette sker på de kanter.



Med mange fuglehilsner



Henrik Kristensen




PS. Har set på Rasmus liste, han har set Gråsejler i DK, så det er nok ikke der skoen trykker


Henrik Møller Thomsen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 11.01
Det, der irriterer mig, er tonen i indlægget. Der kommer intet konstruktivt ud af at sætte folk i en offentlig gabestok, som RS har gjort i dette tilfælde (og ROC for kort tid siden).

Der opnås kun, at folk holder deres obs. for sig selv for at undgå offentlig udhængning. Og hvor mange ønsker egentlig det, når det kommer til stykket ?


Morten DD Hansen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 11.09
Der er formentlig en del af os, der kigger på fugle for sjov, og det virker derfor voldsomt provokerende, når man pludselig hører udtryk som skandale mv. om manglende udmelding af lyse mursejlere. Man kunne måske have startet med en lidt venligere forespørgsel eller et beskedent pip om, at man en anden gang den 3. november godt må melde ALLE sejlere ud for en sikkerheds skyld. Men næ nej, sådan arbejder vi jo ikke.

Måske er det bare aztekeren, der stadig spøger? Tænk, hvis det skete igen...

mange hilsner
DD


Helle Nielsen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 11.36
Hej Henrik Kristensen.
Jeg har sandelig tænkt over hvad jeg skælder ud over. Der var engang en revyvise, der havde omkvædet: "De' ikke det.. at han gør'et; det er MÅDEN altså at han gør-et på". Man kan sagtens turde tør'e på en pæn og høflig måde. Og hvem siger, at jeg er uenig i hans mening?
vh
Helle


Søren Brinch skriver torsdag 4. november 2004 kl. 11.37
Skal vi ikke bare blive enige om, at med de fremragende teknologiske muligheder der er for at få en iagttagelse sendt ud i offentlighed til alles kendskab - bør vi alle arbejde på at blive bedre til at skabe den fælles viden, vi hvar især kan rykke på eller lade være.

Videndeling er en klar forudsætning for at træffe et valg - det er vel det Rasmus mener, og jeg kan kun være enig med ham.....

Søren


Rasmus Strack skriver torsdag 4. november 2004 kl. 12.05

Kære Henrik, Ole og andre.

Jeg har læst mine indlæg igennem, og kan godt selv se at ordvalget nok ikke er helt så fint, hvilket jeg beklager.

Jeg mener dog blot, at i med jeres store viden om hvad der rør sig i den ornitologiske verden, burde ha` handlet anderledes. I kunne ha` ringet til nogen der ville melde fuglen ud, det havde givet folk muligheden for at komme og hjælpe til.
Det skal nævnes at det er på baggrund af jeres store viden, at jeg blev lidt skuffet. Jeg havde ikke haft det på den måde, hvis det der imod var Jesper fra Århus, der havde handlet på samme måde. Det er det, at i har den viden, der gør det.
Det var det der skete i Gilleleje 27/10-01, og det var derfor at fuglen blev bestemt og fotograferet.
Jeg kan kun undskylde hvis nogen følte sig støt, det var bestemt ikke meningen.

Mvh RS


Ole Zoltan Göller skriver torsdag 4. november 2004 kl. 12.31
Sorry - jeg må have misforstået det med at i hørte den dernede. OZG


John Faldborg skriver torsdag 4. november 2004 kl. 12.54
Respekt herfra for Rasmus' seneste udmelding.
JF


Anni og Peter Nielsen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 13.23
Ja, et vist format fornægter sig ikke! Luften renset. Videre med det, vi egentlig er her for. Dejligt at se.
/Peter


Helle Nielsen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 14.52
Bravo, Rasmus.
vh
Helle


Rune Sø Neergaard skriver torsdag 4. november 2004 kl. 15.30
Hej alle.

At man ikke er tilmeldt dofcall, bevirker ikke, at man ikke kan melde ud på dofcall.

Dette er skrevet for at komme denne tilsyneladende udbredte misopfattelse til livs, ikke for at tage stilling i debatten.

Mvh RSN


Niels Aagaard skriver torsdag 4. november 2004 kl. 16.47
Nu må du altså holde Rasmus !!
Her havde jeg gået og forberedt et hadsk indlæg mod dig og din tschwitsher-kultur og, så stiller du med sådan en fornuftig og rimelig forklaring, grænsende til en undskyldning.
Hvor er vi henne, når du sådan kan få lov til at lukke luften ud af en god gang mudderkastning ? :-)

...... ok da, godt gået Rasmus og du har vel også ret i selve sagen, selvom ordvalget....

Det, som slog mig i denne ordveksling var Knudsens udtalelse om, at han ikke ku finde ud af at melde ud på mobil.

1) Sådan rent moralsk. Folk, som "kører på" andres DOF-call-udmeldinger har - efter min ringe opfattelse - en slags pligt til at kunne melde ud selv.
"Noget for noget", som vores - iøvrigt uduelige - regering udtaler.
2) Er der mon en behjertet sjæl, som vil hjælpe Henrik og mig og garanteret mange flere med en enkel beskrivelse af, hvordan vi deler glæden af en Sibirisk Drossel med jer andre ?

Kh Niels


Anders Espenhain Sørensen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 17.01
På www.dofcall.dk finder man i venstre side et menupunkt kaldet "Udmelding af obs." Her fremgår det hvorledes man skal skrive og på hvilken gruppe man skal melde hin fugl.

Mvh AES


Niels Aagaard skriver torsdag 4. november 2004 kl. 17.26
Hej Anders.

Tak for hurtig respons.
Og det er klart min fejl. Jeg skulle have fremhævet ordet ENKEL !

Problemet er, at man skal være pc-nørd eller daglig call-bruger for at kunne holde rede på alle disse muligheder.

Og som gammel (!) lokalredaktør kan jeg dog også godt se risikoen ved et alt for enkelt everybody-can-use-it-system. Vi ville blive overdænget med Nordiske Lappedykkere og Gulbuge på DOF-DK !

Min pointe er også blot, at man måske ikke liiiiige skal forvente, at enhver hitjæger-trainiiii (vi nævner i flæng Knudsen og Ole Zoltan !!) skal kunne finde ud af - og stå til regnskab for - alle detaljer i et kompliceret udmeldingssystem.

Kh Niels

PS: Har lige set en Bysvale og er glad, selv om det ikke lige netop var en ny DK-art.


Peter Christiansen skriver torsdag 4. november 2004 kl. 22.36
Det kan skam også være svært nok at holde rede på udmeldingsproceduren, når man kun bruger den en til to gange om året. Min forældet telefon er dog i stand til at gemme et manuskript (og så går jeg udfra at de fleste andre også er...) af en besked, og så kan man bare fylde ind med detaljer fra den aktuelle obs. Telefonnummeret til udmelding kan passende gemmes i telefonbogen, og så er man klar til at skyde. Alternativt kan man jo altid ringe til en af de mange fatse udmeldere og bede om hjælp ("...via XXX" er der masser af eksempler på på DOF-CALL).


Ole Zoltan Göller skriver fredag 5. november 2004 kl. 09.07
Der ligger billeder på Per Poulsens hjemmeside, hvor man kan sammenligne proportioner mellem Gråsejleren i Esbjerg med Mursejler.

Det fremgår forholdsvis tydelig er Gråsejleren er en mere kompakt og bredkroppet fugl, både over bugen og bagkroppen, med mere markant overgang mellem bagkrop og hale. Desuden virker vingerne mindre spidse.

OZG


Rune Bisp Christensen skriver fredag 5. november 2004 kl. 10.18
Tak AES :o)


Morten Heegaard skriver søndag 7. november 2004 kl. 20.26
Sådan et MØGDYR!! Hvad FA.... lavede den hele lørdagen??


Martin Søgaard Nielsen skriver mandag 8. november 2004 kl. 08.07
Helt enig med dig Morten!

Den har nok et stort fouraringsområde, hvilket dem der så den i går eftermiddags kunne bekræfte. De så den fra en bakke ved Fourfeldt Sø, hvor der er udsigt over det meste af byen. Herfra kunne de følge den flyve meget lavt fra den ene ende af byen til den anden og tilbage igen. Chancen for at se den fra nævnte bakke må således være meget bedre end fra Enghavevej.

Der er iøvrigt spændende feltbestemmelsesstof omhandlende Gråsejler kontra Mursejler(apus og især pekinensis) i Birding World november 1999 og januar 2000. Her står der blandt andet at læse det som Ole Z også har skrevet om visse karakterer:
"a Pallid Swift can appear classically distinctive one minute, and yet, as light and wind conditions change, as dark and scythe-winged as a Common Swift the next"

Martin


Ole Zoltan Göller skriver mandag 8. november 2004 kl. 08.36
Hej alle
Selvom alle de karakterer som vi så på førstedagen, hvor forholdene var ret gode, passer fint på Gråsejler (som jeg bestemt tror det er!), mener jeg stadig man bør prøve at se fuglen bedre. Det ville være rart at få set de sidste par karakterer som det ikke lykkedes os at se, og som mig bekendt ikke endnu er blevet set. Det drejer sig om den skællede underside og maskens egentlige udbredelse/udformning. Det ville være rart at få med!

OZG


Per Poulsen skriver mandag 8. november 2004 kl. 08.52
Hej alle
Der er desværre adgang forbudt på omtalte bakke, det var kun fordi det var weekend det kunne lade sig gøre, til hverdag hvor det er en arbejdsplads bliver man jaget ud af området.
Hilsen Per


Morten Bentzon Hansen skriver mandag 22. november 2004 kl. 15.56

Arne Møller fra Esbjerg rapporterer i dag til DOF og Netfugl, at han har set en Gråsejler ved Guldagerhallen i Esbjerg. Fuglen blev opdaget, da den kom flyvende ca. 3 meter fra bilen.

Derefter rastede fuglen i ca. 5 min. på hallen. Arne Møller rapporterer, at fuglens brunlige farve, lyse strube og skællede underside tydeligt kunne ses. Efter at have rastet forsvandt fuglen mod Guldager Kirke, hvor den fouragerede.

Ifølge halinspektøren har fuglen været i området i nogle dage og Arne Møller siger, at den nok skal ses ved crocketbanen.

Arne Møller var overbevist om, at det var en Gråsejler. Han så fuglen på Enghavevej og har desuden erfaring med arten, da han igennem en periode har boet i Spanien.

Er der en lokal ornitolog, der har tid og lyst til at tjekke området i de næste par dage?


Martin Søgaard Nielsen skriver mandag 22. november 2004 kl. 18.48
Nu er jeg ganske vist ikke lokal esbjergenser, men hvis jeg får lift fra Odense i morgen, har jeg tænkt mig at eftersøge kræet!

MSN


Martin Søgaard Nielsen skriver tirsdag 23. november 2004 kl. 13.54
Sidste nyt fra Arne Møller: Da han tog ud til kirken i dag(kl ca. 1315), for at tjekke om den var der, sejlede den rundt i rigtig fint sollys!

Lift fra Odense søges onsdag!

MSN




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.046 sek.
til toppen